Χρηματιστήριο: Με «ψίχουλα» το θετικό πρόσημο

Οριακή άνοδος για την αγορά παρά την ισχυρή αντίδραση των τραπεζικών μετοχών για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο δεύτερος χαμηλότερος τζίρος της χρονιάς αναδεικνύει την επιφυλακτικότητα. Προβληματίζει η εικόνα των μη τραπεζικών blue chips.

Με τους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους να προσπαθούν να συνεχίσουν την ανοδική αντίδραση που ξεκίνησαν χθες, στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης, οι εν δυνάμει πωλητές απέδειξαν πως γνωρίζουν και αυτοί το "rotation" και γύρισαν τις πιέσεις στον μη Τραπεζικό 25αρη.

'Ετσι, ενώ η συνεδρίαση ξεκίνησε με διαθέσεις περαιτέρω ανοδικής αντίδρασης, πάντα με επικεφαλής τις Τραπεζικές μετοχές, οι πιέσεις στα υπόλοιπα, μη Τραπεζικά blue chips, γύρισαν τον Δείκτη σε αρνητικό πρόσημο και χρειάστηκε νέα "παρέμβαση" των αγοραστών, μετά τις 15.50 και ενώ ο Δείκτης "έβλεπε" τα χαμηλά ημέρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί το θετικό, τελικό, πρόσημο και η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ακόμα χαμηλότερου κόστους, μιας και ο τζίρος που σημειώθηκε ήταν ο δεύτερος χαμηλότερος για το 2016, με τον αμέσως χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 22/2 (29,3 εκατ.).

Και τα πράγματα, στα χαμηλά ημέρας, θα ήταν σαφώς χειρότερα, αν ο τίτλος της ΕΕΕ (+1,34%) δεν επέμενε σε κίνηση μόνιμα με θετικό πρόσημο, έχοντας βοήθειες από Grivalia (+2,90%) και προς το τέλος από ΔΕΗ (+0,84%), ΟΛΠ (+1,07% και κίνηση μόνιμα στο "πράσινο"), Lamda Development (+0,23%), Folli Follie Group (+1,22%) και ΟΤΕ.

Πλέον ενδεικτική η περίπτωση του ΟΤΕ, ο τίτλος του οποίου, στις 17.00 βρέθηκε στα 8,15 ευρώ (+1,24%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών (αφού ενεργοποίησε και δεύτερο "ΑΜΕΜ") ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας των 8,25 ευρώ, με ημερήσια κέρδη 2,48% (βλ. διάγραμμα).

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΟΤΕ

Στην περίπτωση της Grivalia Properties αξίζει να σημειωθεί ότι ο τίτλος συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και αν δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 7,42 ευρώ, μπορεί να συνεχίσει την γνωστή κίνηση με απώτερο στόχο την περιοχή των 8,50 ευρώ και με ενδιάμεσες αντιστάσεις στα 7,70 - 7,80 και 8,10 ευρώ. Πρώτες στηρίξεις στα 7,28 και 7,10 ευρώ.

Το διάγραμμα της Grivalia από την αρχή του έτους

Από εκεί και πέρα, η σημερινή εικόνα σε αρκετά από τα μη Τραπεζικά blue chips, ασφαλώς και αυξάνει τις ανησυχίες για την συνέχεια, καθώς φαίνεται πως οι πωλητές, με τον ένα, ή τον άλλο τρόπο, μπορούν να πιέσουν τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Ούτε λόγος για μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς πλην ελαχιστοτάτων εξαιρέσεων, δείχνουν να επιστρέφουν στην απόλυτη συναλλακτική απονεύρωση.

Είναι σαφές ότι μέχρι τις 29 Ιουνίου, ημερομηνία ανακοίνωσης των "stress tests", οι Ευρωπαϊκές Αγορές και ασφαλώς και η Ελληνική, θα βρίσκονται σε καθεστώς ομηρείας. Άλλες σημαντικές ημερομηνίες οι 14 και 21 Ιουνίου οπότε συνεδριάζουν οι Κεντρικές Τράπεζες της Μ. Βρετανίας και της ΕΚΤ, ενώ η FED συνεδριάζει προς το τέλος Ιουλίου (26-27).

Παραμένει ζητούμενο πότε θα επιστρέψουν οι πιέσεις στις Τραπεζικές μετοχές, διεθνώς, πολλές των οποίων, ακόμα και αν αφαιρεθούν οι Ιταλικές Τράπεζες, προσεγγίζουν απειλητικά τα ιστορικά τους χαμηλά, ή σημειώνουν νεότερα (Credit Suisse, Deutsche Bank, Commerzbank κ.λ.π.).

Με την ψυχολογία των επενδυτών να βρίσκεται στο ναδίρ και να αναζητούνται νέα "επενδυτικά καταφύγια", από κοντά και οι υποθέσεις αναστολής συναλλαγών, από Βρετανικά Funds που επενδύουν σε Ακίνητα, όπως τα "PAIF" και "PAIF Feeder" της Ηenderson Global Invertors, το "Threadneedle UK Property Authorised Investment Fund" της Columbia Threadneedle, τα "Canlife Property" και "Canlife UK" της Canada Life, το "UK Property" της Aberdeen Asset Management και τα Funds των Aviva Investors, M&G και Standard Life.

Από κοντά και η BlackRock Inc, ο μεγαλύτερος Διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων του Κόσμου, ανακοίνωσε ότι ανεβάζει την προμήθεια απόσυρσης κεφαλαίων στους επενδυτές στο "BlackRock UK Property" Fund της με ενεργητικό 3,3 δισ. Στερλίνες, στο 5,75% από 2%.

Θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών, ασφαλώς και δεν επέδρασε και η δήλωση Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία "τα προβλήματα των Ιταλικών Τραπεζών δεν μπορούν να διορθωθούν αψηφώντας την οδηγία BRRD και τους νέους κανόνες για το 'bail in".

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, "Η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις Αγορές ομολόγων το 2017 και να χρηματοδοτεί από αυτές τις ανάγκες της, από το 2018 και μετά", δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, η ειδησεογραφία στο εσωτερικό παραμένει φτωχή και αρνητική και δεν αναμένεται κάτι θετικό για το επόμενο διάστημα που θα μπορούσε να αποτελέσει τον καταλύτη ενίσχυσης του ενδιαφέροντος για μετοχές, την ώρα που επιδεινώνεται σημαντικά το κλίμα στο εξωτερικό, όσον αφορά τις προοπτικές του Τραπεζικού κλάδου.

"Το Χρηματιστήριο, για πολλοστή φορά, δεν προσφέρει νέα" επισημαίνει ο Κώστας Φέγγος.

Οι τιμές είναι πολύ χαμηλές για να δούμε επιθετικές πωλήσεις, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική αιτία και κανείς δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει για όλους τους γνωστούς λόγους. Οπότε παραμένουμε στις σημερινές τιμές απαξίας, χωρίς ιδιαίτερες ελπίδες για καλύτερες μέρες μπροστά.

Ας ασχοληθούμε συνεπώς για λίγο, με το πώς θα μπορούσε να είναι η κατάσταση. Το Χρηματιστήριο είναι ένας εναλλακτικός τρόπος συγκέντρωσης κεφαλαίων για τις Επιχειρήσεις.

Και όταν λέμε εναλλακτικός, εννοούμε τις βασικές πηγές χρηματοδότησης των Ελληνικών Επιχειρήσεων, που είναι δανεισμός και επιχορηγήσεις.

Δανεισμός και επιχορηγήσεις στην Ελλάδα ελέγχονται από τις Τράπεζες και οι Τράπεζες είναι και οι μόνες που έχουν αντλήσει χρήματα από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, από το 2005 και ύστερα, αλλά κυρίως από το 2008 και ύστερα.

Συνεπώς πρέπει να κάνουμε ξανά το Χρηματιστήριο, πηγή χρηματοδότησης Επιχειρήσεων.

Η επίλυση του θέματος των "κόκκινων" δανείων, η ανάγκη της Οικονομίας για χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια (equity financing), οι Αποκρατικοποιήσεις και άλλα πολλά που εδώ και χρόνια συζητάμε, θα μπορούσαν να είναι κίνητρα.

Όμως για δουλέψει ένα Χρηματιστήριο, πρέπει να απενοχοποιηθεί το κέρδος και να μην δίνονται συνεχώς αντικίνητρα (κυρίως φορολογικά αλλά και κανονιστικά) στις Επιχειρήσεις να παρουσιάσουν κέρδη. Όταν το καταλάβουμε αυτό, όπως και ο υπόλοιπος πολιτισμένος κόσμος, θα έχουμε ελπίδες.

"Μέχρι τότε, παρακολουθούμε τις Τραπεζικές μετοχές και τις έντονες διακυμάνσεις τους, για κανένα trading και μόνο" αναφέρει με νόημα ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Για τις Τραπεζικές μετοχές, που συνεχίζουν να απασχολούν την μερίδα του λέοντος από το ενδιαφέρον των traders και που σήμερα συνεχίζοντας την χθεσινή αντίδραση ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, ή κοντά σε αυτά και τον κλαδικό τους δείκτη (+4,38%), η στήλη απευθύνθηκε στο τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ και έλαβε τα κάτωθι "προγνωστικά":

"Η προσέγγιση σε απόσταση αναπνοής του άνω ορίου, της εξαιρετικά κρίσιμης ζώνης στήριξης που εκτείνεται από το 'gap' των 556 μονάδων, μέχρι και εκείνο των 502 μονάδων, 'σήμανε κατάπαυση του πυρός' στο στρατόπεδο των πωλητών. Οι αγοραστές εκμεταλλεύτηκαν την 'εκεχειρία' και ώθησαν Τραπεζικό τον δείκτη, σχετικά ψηλότερα, με πολύ μικρό κόστος. Η ανοδική αντίδραση εντάσσεται στα πλαίσια του 'retest' και δύσκολα θα επεκταθεί υψηλότερα των πρώτων αξιόλογων αντιστάσεων που διέρχονται από τον τοπικό βυθό της 27/6/16 δηλαδή τις 647 - 665 μονάδες.

Ενδεχόμενη προσέγγισή των θα αποτελέσει, μάλλον, ευκαιρία για κατοχύρωση κερδών, από όσους είχαν την 'γενναιότητα' να τοποθετηθούν στα πρόσφατα χαμηλά. Για την βελτίωση της δραματικής τεχνικής εικόνας και την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης, απαιτείται η υπέρβαση των 757 μονάδων, που όμως επί απουσίας θετικού καταλύτη και μέχρι να ολοκληρωθούν τα 'stress tests', που είτε θα επιβεβαιώσουν είτε θα διαψεύσουν τις ανησυχίες της Αγοράς, φαντάζει ουτοπία" (!)

Για την περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι εκτιμούν πως δύσκολα θα μπορέσει να προσεγγίσει την πρώτη αντίσταση των 540 μονάδων, αν δεν βελτιωθεί δραματικά το διεθνές κλίμα, ενώ για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,25%) οι 1434 μονάδες είναι το "intraday stop" στο "short", με κοντινή στήριξη τις 1380 μονάδες και κύρια τις 1372.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η αναταραχή στην Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζεται και την τρέχουσα εβδομάδα και τα ερωτήματα για τις προοπτικές και την πορεία της αντί να μειώνονται, αυξάνονται" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Σε όλη την Ευρώπη και ενόψει των αποτελεσμάτων των "stress tests" των Ευρωπαϊκών Τραπεζών τέλος Ιουλίου, αυξάνεται η ανησυχία των επενδυτών, κάτι που αποτυπώνεται στην πορεία των μετοχών τους.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας αυτής οι Ιταλικές Τράπεζες με σημαντικό ποσοστό "κόκκινων" δανείων και με έντονες διαφωνίες ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Ιταλική Κυβέρνηση για τον τρόπο στήριξης τους.

Αλλά και σε τράπεζες όπως η Deutsche Bank, με μεγάλη έκθεση στην Αγορά Παραγώγων, βλέπουμε καθημερινά νέα χαμηλά και να έχει χάσει σχεδόν το 50% της χρηματιστηριακής της αξίας από την αρχή του έτους.

Σε αυτό το περιβάλλον οι μετοχές των Ελληνικών Τραπεζών έχουν πιεστεί έντονα, παρόλο που πρόσφατα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και έχουν επανέλθει οι τιμές τους αρκετά κάτω από τις τιμές των τελευταίων αυξήσεων ως και πάνω από 50%.

Η επιστροφή καταθέσεων, η αποτελεσματική διαχείριση των "κόκκινων" δανείων και η ανάσχεση της ύφεσης, είναι οι καθοριστικοί παράγοντες στην μελλοντική πορεία των μετοχών τους.

Υποθέσεις όπως του Μαρινόπουλου και της Jet Oil αυξάνουν τις ανησυχίες για το τι έπεται.

Με την τρέχουσα εβδομάδα, συμπληρώνονται επτά πτωτικές εβδομάδες για τον Τραπεζικό δείκτη με όριο τις οκτώ εβδομάδες που είχε συμβεί από 15/2 του 2013 ως 5/4. Στήριξη για τον Τραπεζικό δείκτη οι 510 μονάδες (ανοδικό "gap" από 12/2) και στη συνέχεια τα ιστορικά του χαμηλά στις 358,6 μονάδες (ενδοσυνεδριακό χαμηλό 11/2).

Αντίστοιχα για τον Γενικό Δείκτη η περιοχή από τις 497 μονάδες ως το "gap" εκκίνησης (από 25/2) στις 484,33 μονάδες, είναι η επόμενη σημαντική στήριξη, ενώ οι 550 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση, αλλά μόνο κίνηση πάνω από τις 575 μονάδες θα άλλαζε την νέα πτωτική τάση που έχει εκδηλωθεί (το μέσο του μεγάλου "μαύρου κεριού" μετά το Βρετανικό δημοψήφισμα ).

Η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα θα είναι παρούσες στα Χρηματιστήρια το φετινό Καλοκαίρι και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να περιορίσουν το ρίσκο τους. Τα δεδομένα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά την απόφαση της Μ. Βρετανίας, είναι διαφορετικά και οι επενδυτές θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και να αλλάξουν την επενδυτική τους στρατηγική.

Από την μία ακούγονται δηλώσεις ότι πιθανώς να μην γίνει το "Brexit" και από την άλλη ότι η Ε.Ε. θα διαλυθεί. Οι επενδυτές θα πρέπει να μένουν ανεπηρέαστοι στις όποιες δηλώσεις των "μελλοντολόγων" και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

"Την επόμενη εβδομάδα έχουμε λήξη Παραγώγων για τα συμβόλαια και δικαιώματα του FTSE Large Cap, ενώ στις 11/7 έχουμε Eurogroup με βασικό θέμα την Μ. Βρετανία αλλά και τα προαπαιτούμενα ενόψει της υποδόσης του Σεπτεμβρίου" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

 

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Άλλη μία συνεδρίαση μικτών προσήμων για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Hang Seng (+1,03%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,67%).

Αλλαγές προσήμων και ελαφρώς βελτιωμένο κλίμα στην Ευρώπη, με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ, σημαντικά μεγαλύτερες για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Standard & Poor's προειδοποίησε με πιθανή υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αυστραλίας ("ΑΑΑ" σήμερα), τονίζοντας πως το εκλογικό αποτέλεσμα της 2ας Ιουλίου ίσως αποδυνάμωσε την ικανότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της. Παράλληλα, υποβάθμισε τις προοπτικές της Αυστραλίας σε "αρνητικές" από "σταθερές", τονίζοντας πως υπάρχει πιθανότητα μια στις τρεις να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Χώρας στην περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν βελτιώσει ουσιαστικά τον ισολογισμό της.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Γερμανική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε απροσδόκητα το Μάιο. Εμφάνισε πτώση της τάξης του 1,3% σε μηνιαία βάση, κάτω των προσδοκιών των αναλυτών που είχαν εκτιμήσει ότι θα παραμείνει αμετάβλητη. Παράλληλα, η ανάγνωση του Απριλίου αναθεωρήθηκε προς τα κάτω σε αύξηση 0,5%, από μια αρχική εκτίμηση για μια άνοδο 0,8%.

Η Ιταλική Τράπεζα "Monte dei Paschi di Siena" διέψευσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το Διοικητικό Συμβούλιό της θα ανακοινώσει σήμερα αύξηση κεφαλαίου 2-3 δισ. ευρώ.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο Ιδιωτικός Τομέας δημιούργησε 172.000 θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πως θα προστεθούν 159.000 νέες θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα. Τον Μάιο οι θέσεις εργασίας είχαν αυξηθεί κατά 168.000.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 16.000 την εβδομάδα που έληξε στις 2 Ιουλίου, στο χαμηλό τριών μηνών των 254.000. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch ανέμεναν πως οι νέες αιτήσεις θα ανέλθουν στο επίπεδο των 265.000.

"Οι υποβαθμίσεις Χωρών αναμένεται να κινηθούν σε επίπεδα ρεκόρ το 2016, λόγω των επιπτώσεων από τις χαμηλότερες τιμές των Εμπορευμάτων στις Αναδυόμενες Οικονομίες", υπογραμμίζει η Fitch. Το πρώτο εξάμηνο καταγράφηκαν 15 υποβαθμίσεις έναντι του ρεκόρ των 20 υποβαθμίσεων σε ολόκληρο το 2011, ενώ 22 αξιολογήσεις βρίσκονται στον προθάλαμο υποβάθμισης (αρνητικό outlook) δείχνοντας ότι το εφετινό σύνολο λογικά θα υπερβεί το 2011.

"Δεν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η ψήφος υπέρ του 'Brexit' να προκαλέσει Παγκόσμια ύφεση, αλλά θα πρέπει να ωθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη διαφάνεια προκειμένου να αντιμετωπιστεί η 'απογοήτευση' των πολιτών", δήλωσε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε αποκλειστική συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). "Η λέξη κλειδί στην υπόθεση του 'Brexit' είναι η αβεβαιότητα και όσο αυτή η αβεβαιότητα θα διαρκεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο κίνδυνος", δήλωσε η κ. Λαγκάρντ.

"Η αναστολή των συναλλαγών από αρκετά Βρετανικά funds ακινήτων καταδεικνύει τους άμεσους κινδύνους για τα Εμπορικά Ακίνητα, ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση", εκτιμά η Fitch. "Η δραστηριότητα στην Αγορά και οι αξίες κινδυνεύουν να πέσουν, αν και οι εταιρίες έχουν 'μαξιλάρια' που θα αφομοιώσουν τις αναταράξεις", επισημαίνει.

"Το 'πάγωμα' στις συναλλαγές υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα funds στη ρευστότητα. Περισσότερα funds ενδέχεται να επιβάλλουν κάποια μορφή αναστολής συναλλαγών, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις και τα 'μαξιλάρια' μετρητών ελαττωθούν, ιδιαίτερα εάν σημειωθεί περαιτέρω επιδείνωση της εμπιστοσύνης στον Τομέα των Εμπορικών Ακινήτων. Αν και το πάγωμα περιορίζει ένα μέρος των κινδύνων, αφότου επιβληθεί μπορεί να είναι δύσκολο να αντιστραφεί" αναφέρει η Fitch.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Απρίλιο του 2016, ανήλθε σε 23,3% έναντι 25,3% τον Απρίλιο του 2015 και έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 23,7% τον Μάρτιο του 2016.

Αυξάνονται και πληθύνονται τα "φέσια" του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες, με αποτέλεσμα να ξεπεράσουν τον περασμένο Μάιο τα 7 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους Ιδιώτες έφθασαν τον Μάιο στα 5,770 δισ. ευρώ, από 5,520 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Παράλληλα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν τον ίδιο μήνα σε 1,259 δισ. ευρώ, έναντι 1,182 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

H Bank of America Merrill Lynch παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφού η ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης θα μπορούσε να συμπεριλάβει τη Χώρα στο πρόγραμμα για την ποσοτική χαλάρωση (QE).

"Συγκρατημένα αισιόδοξη" για τις Ελληνικές Τράπεζες δηλώνει η Citigroup, μετά από συναντήσεις που είχε χθες με της διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η Citi κάνει λόγο για βελτίωση των μακροοικονομικών προοπτικών και βελτίωση της σαφήνειας αναφορικά με τους στόχους μείωσης των NPEs των Ελληνικών Τραπεζών.

Με σύσταση "neutral" και τιμή - στόχο στα 6 ευρώ ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι υιοθετεί συντηρητική προσέγγιση απέναντι στην εταιρεία. Παρά τα αμυντικά χαρακτηριστικά της ΕΥΔΑΠ και τη σημαντική ρευστότητα, μένει να ξεκαθαρίσουν οι θέσεις της Κυβέρνησης αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική και την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 535,83 μονάδες (+1,17%), όμως γρήγορα οι αγοραστές έχασαν δυναμική και ο Δείκτης τα αρχικά κέρδη, με αποτέλεσμα να βρεθεί να υποχωρεί μέχρι τις 526,2 μονάδες (-0,65%). Κάπου εκεί επανεργοποιήθηκαν οι αγοραστές, στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 531,5 (+0,35%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 531,64 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,38%.

Ο τζίρος συρρικνώθηκε στα 33,9 εκατ. από τα οποία τα 0,25 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ). Ο τίτλος της Alpha Bank απέσπασε το 25% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι ΕΕΕ και ΟΛΠ και μόνιμα με αρνητικό οι ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, ΟΤΕ και στο χαμηλό ημέρας οι Αεροπορία Αιγαίου και Τέρνα Ενεργειακή.

Χαμηλότερα του 25αρη, τρίτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση για την Αλουμύλ (-2,99%), σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε η Frigoglass (-2,86%), ενώ αύξησαν συναλλαγές οι Σαράντης (-0,62%), Γενική Εμπορίου (-0,29%) και Τεχν. Ολυμπιακή (-4,91%).

Η καλύτερη της ημέρας η τελική αναλογία ανοδικών (40) - πτωτικών (38) μετοχών, ενώ για εννέα τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 8%, ελάχιστοι από αυτούς με πειστικές συναλλαγές.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση σχετικής μεταβλητότητας, που κατέληξε σε αξιοπρόσεκτη άνοδο στην Αγορά Παραγώγων.

Σταθερά χαμηλές οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και σημαντικά μειωμένες στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (77.976 συμβόλαια).

Στα 5.537 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.510, 1.252 για τον Ιούλιο και 258 για τον Αύγουστο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.411,75) κινήθηκε μεταξύ 1.393,5 και 1.416,75 μονάδων και μείωσε την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (300.334 Εθνική, 34.990 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (205), Alpha Bank (8.534), Eurobank (8.442), Πειραιώς (17.365), Εθνική (40.618), MIG (1.678), ΟΠΑΠ (256), ΟΤΕ (185), Jumbo (236), Μυτιληναίο (103).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (17.114.629 τεμ.). Πειραιώς (54.111.915 τεμ.), Alpha Bank (18.915.349 τεμ.) και Eurobank (14.352.820 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v