Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Απώλειες αλλά με χαμηλό τζίρο

Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 525 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 4% για Πειραιώς, Eurobank. Στο κόκκινο ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Coca Cola. Κέρδη καταγράφουν Motor Oil, METKA. Πολύ χαμηλός ο τζίρος.

«Γυρίζουν» οι τράπεζες, χάνει έδαφος η Coca Cola, υποχωρεί το Χ.Α. Κυρίως ανοδικές τάσεις επικρατούν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX έως 0,59% υψηλότερα στις 9.472 μονάδες και τον ΜΙΒ να ανακάμπτει 1,25% προς τις 15.630 μονάδες.

Συνεδρίαση μέτριων συναλλαγών/ανάλογου τζίρου, καθώς οι traders παραμένουν σε επιφυλακή και χωρίς ιδιαίτερη διάθεση για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου.

Σε διόρθωση το Χ.Α., παρά το αρχικά ανοδικό ξεκίνημα και την καλή εικόνα των μετοχών της Alpha Bank και (δευτερευόντως) της Πειραιώς, τάση που άλλαξε όταν μετά τις 11:15 ενεργοποιήθηκαν εντολές πώλησης στους δύο τραπεζικούς τίτλους, στη δεικτοβαρή Coca Cola και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ.

Πρόκειται για ήπια υποχώρηση της αγοράς με συναλλαγές και τζίρο χαμηλότερο της χθεσινής και προχθεσινής συνεδρίασης, ένδειξη πως οι traders δεν προτίθενται να αναλάβουν ρίσκο (και ενόψει Σ.Κ.), απεναντίας δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μερικής κατοχύρωσης θέσεων.

Δεδομένου ότι η βαρύτητα στάθμισης της Coca Cola στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη φτάνει το 12,35% (έναντι 7% που έχει η Alpha Bank), το μείον 0,88% της μετοχής που υποχωρεί προς τα 17,97 ευρώ επηρεάζει ανάλογα την εικόνα του Γ.Δ. και της αγοράς.

Αποκαρδιωτική η εικόνα της αγοράς, πλήρως απονευρωμένη και χωρίς ουσιαστικό κίνητρο για κάτι θεαματικά καλύτερο σε αυτή τη φάση.

Περιορισμένη η συμμετοχή ξένων (και... ξένων), λιγοστές κινήσεις από διαχειριστές, επενδυτικούς κύκλους και επιχειρηματίες, βασικούς μετόχους, κάτι που αποτυπώνεται εύγλωττα στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Μόλις στις 11:35 ο συνολικός τζίρος ξεπερνούσε το όριο των 5 εκατ. ευρώ -με το 61% να έχει πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό κλάδο-, ενώ σε 3-4 μετοχές η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ.

Ενδεικτικό το γεγονός πως την ίδια ώρα στις μισές από τις 20 μετοχές του FT Mid Cap δεν είχε γίνει καν πρώτη συναλλαγή/πράξη αρχής.

Από το 1,50 προς το 1,46 ευρώ με πωλητές εδώ και μισή ώρα στη μετοχή της Alpha Bank, με υψηλό τζίρο, όπως επίσης στη μετοχή της Εθνικής αλλά και της Grivalia. Στη μετοχή της τελευταίας έγινε ένα πακέτο 150.00 τεμαχίων στα 7,35 ευρώ, συνολικής αξίας 1.102.500 ευρώ. Να συνεκτιμηθεί πως για τη μετοχή σημειώνεται θετική απόδοση 4,57% σε διάστημα εβδομάδας και 1,53% σε «μέτρηση» μηνός.

Πωλήσεις στην Πειραιώς, έως και 3,95% χαμηλότερα στο 0,137 ευρώ, που μετά τις 11:40 είχε τις μεγαλύτερες απώλειες από τις 4 συστημικές τραπεζικές.

Διευρύνονται οι απώλειες για την Coca Cola, βγαίνουν πωλήσεις σε blue chips (Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορία Αιγαίου κ.ά.), με συνέπεια την περαιτέρω υποχώρηση του Γ.Δ. έως 0,98% προς τις 525 μονάδες.

Νωρίτερα στον Εκηβόλο «ανέβηκε» μέτρηση για τον FTSE 25 και τη μετοχή της Εθνικής (από τον calculator- analysis.gr), με εμφανή την κλίση για χαμηλότερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v