Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυροποιούνται οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά κινείται πλέον το ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 540 μονάδων. Κέρδη για ΔΕΗ, Eurobank, Πειραιώς, Viohalco, Coca Cola. Aπώλειες καταγράφουν ΕΛΠΕ, Τιτάν, Grivalia. Γύρισαν θετικά ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Χαμηλός ο τζίρος.

Παραμένει η θετική εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές, όμως στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν κατέβει σημαντικά οι στροφές, τόσο από πλευράς συναλλαγών, όσο και από πλευράς ενδιαφέροντος.

Με τον τζίρο μόλις και μετά βίας να φθάνει τα 25 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου το 1,2 εκατ. αφορά προσυμφωνημένες συναλλαγές, ο Δείκτης έχει χάσει το σύνολο των αρχικών του κερδών, προς στιγμήν γύρισε και σε αρνητικό πρόσημο, και από εκεί και πέρα αναλώνεται σε κίνηση πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος, αφήνοντας τα περισσότερο «ενδιαφέροντα» για την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, όπου θα κριθεί και το τελικό πρόσημο.

Ωστόσο μετά τις 15:40 ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη υψηλότερα του 1%.

Ανεξαρτήτως τελικού κλεισίματος, η εικόνα της αγοράς παραμένει αποκαρδιωτική και δεν υπάρχει έστω και ένας από όσους παρακολουθούν, επί καθημερινής βάσεως, τα δρώμενα στο ταμπλό του Χ.Α. που να πιστεύει πως με αυτό τον όγκο συναλλαγών η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να διεκδικήσει κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Μάλιστα, με τα «μπάνια του λαού» να είναι «επί θύραις», δεν μπορεί να αποκλειστεί και νέα βύθιση των συναλλαγών, κάτι που θα φέρει σε ακόμα δυσχερέστερη θέση τις περισσότερες από τις χρηματιστηριακές εταιρίες.

Αρνητικά στην ψυχολογία των ενεργών παικτών έπαιξε και η είδηση της νέας παρέμβασης της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στη σημερινή Γ.Σ. της Επιχείρησης. 

Κέρδη καταγράφουν, μεταξύ άλλων, Εθνική, ΔΕΗ, Πειραιώς, Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Aντίθετα απώλειες καταγράφουν ΕΛΠΕ, Tιτάν Grivalia. 

Ασφαλώς και με τόσο χαμηλό τζίρο, κάθε πρόβλεψη για το τελικό πρόσημο του Δείκτη μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επισφαλής, ιδιαίτερα σε μία τόσο «ρηχή» αγορά όπως το Χ.Α., όμως και αυτό ελάχιστα ενδιαφέρει και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Αν το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορέσει να απεγκλωβιστεί από τη μέγγενη της συναλλακτικής καχεξίας, ως καλύτερο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, μέχρι την επόμενη σημαντική κίνηση στις διεθνείς αγορές.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v