Τα διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν να ξεπερνούν, μέχρι νεωτέρας, τις ανησυχίες για «Brexit» και «τεστ αντοχής» για τις 51 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, με τη Wall Street να οδηγεί την κούρσα αντίδρασης (ο Dow Jones την Παρασκευή έκλεισε σε νέα υψηλά για το 2016, ενώ ο S&P 500 ολοκλήρωσε την εβδομάδα ελάχιστα χαμηλότερα από τα υψηλά-ρεκόρ των 2.130,82 μονάδων, που είχε καταγράψει στις 21 Μαΐου του 2015).
Η κίνηση αυτή φαίνεται να μεταφέρεται σήμερα το πρωί και στην Ασία, όπου ξεχωρίζει ο ιαπωνικός Nikkei, με κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.
Στην περίπτωση των ευρωπαϊκών δεικτών, αξίζει να σημειωθεί η υπεραπόδοση του βρετανικού FTSE 100, ο οποίος εμφανίζεται ενισχυμένος από την υποχώρηση της στερλίνας (υποβοηθά τις βρετανικές εξαγωγές), αλλά και από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων δανεισμού από την BoE.
Το Χ.Α. έρχεται από τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, που, όμως, δεν αποδείχθηκαν ικανές να αναστρέψουν το εβδομαδιαίο αρνητικό πρόσημο, με τον Γενικό Δείκτη να συμπληρώνει και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, ενώ «πάνω στο φίνις» απετράπη η έβδομη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών.
Αξίζει υποσημείωσης ότι το τέλος της χρηματιστηριακής εβδομάδας που ξεκινά, συμπίπτει με τις λήξεις των συμβολαίων Ιουλίου στην Αγορά Παραγώγων.
Ξεκινώντας από τις «εισαγόμενες» ειδήσεις, σύσταση προς την Κριστίν Λαγκάρντ να αποκρούσει στο μέλλον οποιεσδήποτε πολιτικές πιέσεις τής ασκηθούν προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει σε πρόγραμμα διάσωσης στην Ευρωζώνη έκανε το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Ταμείου.
Η προτροπή αυτή μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα προς το ΔΝΤ να μην επιστρέψει στην Ελλάδα με νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το φθινόπωρο, αν δεν πληρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις που έχει θέσει η Λαγκάρντ ως προς την πραγματική ελάφρυνση του χρέους, για να γίνει βιώσιμο, αλλά και ως προς τα χαμηλότερα πλεονάσματα για να βγαίνουν οι αριθμοί και το πρόγραμμα.
Από την άλλη, μια πρώτη γεύση για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι δανειστές τη χώρα μας, στη μετα-Brexit εποχή και εν μέσω ιταλικών τραπεζικών ανησυχιών, αναμένεται να πάρει, σήμερα, στο περιθώριο του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Υπενθυμίζεται πως τα μηνύματα που κατέφθασαν από Ευρωπαίους αξιωματούχους τις προηγούμενες ημέρες στην κυβέρνηση, δεν άφηναν περιθώρια αποκλιμάκωσης των πιέσεων, καθώς πολλές χώρες φαίνεται να ζητούν αυστηρή τήρηση των κανόνων του συμφώνου σταθερότητας, με άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων στις χώρες που αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Συγκρατημένα αισιόδοξοι για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση και μέχρι να επιστρέψουν οι ανησυχίες στα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλό, δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας, όμως, τον εγκλωβισμό του Χ.Α. στους ιδιαίτερα χαμηλούς τζίρους, αλλά και την ιδιαίτερα αρνητική περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην πραγματική οικονομία, με το σύνολο της αγοράς να περιμένει το επόμενο «κανόνι» (!)
Με ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα και η συνέχιση της ετήσιας Γ.Σ. των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία διεκόπη πρόσφατα, μετά από παρέμβαση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (3ωρη στάση εργασίας σήμερα, από τις 10.00 έως τις 13.00 στην Αττική), που αντιτίθεται στις αποφάσεις που είναι προγραμματισμένο να ληφθούν για την απόσχιση της θυγατρικής των δικτύων ΑΔΜΗΕ.
Τεχνικά και όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη, παραμένουν σε ισχύ τα αποφασιστικής σημασίας άκρα των 517 και των 551 μονάδων, καθώς διάσπαση ενός εκ των δύο μπορεί να σηματοδοτήσει την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση.
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της Γενικής Εμπορίου είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2015, 0,010 ευρώ ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: 0,009 ευρώ ανά μετοχή).
Επίσης από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της Γενικής Εμπορίου είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία μετοχής 0,30 ευρώ και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου, ποσού 0,02 ευρώ ανά μετοχή.