Πώς ήλθαν τα κάτω... πάνω στο Χρηματιστήριο

Ανοδική αντίδραση με αιχμή τις τραπεζικές μετοχές και σύμμαχο το διεθνές κλίμα. Ξεχώρισε η Alpha με κέρδη σχεδόν 10%. Σημαντικά κέρδη για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, πιέσεις για ΟΤΕ, Coca Cola. Προβληματίζει ο πενιχρός τζίρος. Τι αναμένεται για τη συνέχεια.

Ασφαλώς και κανείς δεν περίμενε, σε μία συνεδρίαση όπου η καθαρή αξία συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 37,5 εκατ. ευρώ, να συμβούν τόσο "εντυπωσιακά" πράγματα, έχοντας σαν κύριο εκφραστή το Τραπεζικό ταμπλό, με τους λίγους αγοραστές να δίνουν μάχη και να πετυχαίνουν, με ένα εντυπωσιακό "come back", ο Τραπεζικός δείκτης να μην συμπληρώσει και έβδομη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα.

Εννοείται τα όσα συνέβησαν στην σημερινή συνεδρίαση, έρχονται να επιβεβαιώσουν όλους όσους υποστηρίζουν πως σε μία τόσο "ρηχή" Αγορά, όπως είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τα πάντα γίνονται με λίγες εντολές, σχετικού "ειδικού βάρους" σε τίτλους του FTSE25, με υψηλή συμμετοχή στην σύνθεση του Δείκτη.

Πιο συγκεκριμένα και ενώ ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 601,86 μονάδες (-4,36%) και όλα έδειχναν σίγουρα για την έβδομη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα, η "επέμβαση του ιππικού", όχι μόνο ανέστρεψε τις αρχικές απώλειες, αλλά ο εν λόγω δείκτης βρέθηκε να αναρριχάται μέχρι τις 675,94 μονάδες (+7,41%), στις 17.00 βρέθηκε στις 672,49 (+6,86%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 669,53 μονάδες με ημερήσια κέρδη 6,39%!

Εδώ αξίζει υποσημείωσης, πως το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραεπζικών μετοχών, έκλεισαν με ανεκτέλεστο υπόλοιπο πωλήσεων, αλλά αυτό λίγη σημασία έχει.

Συμπερασματικά, με "άδειες κερκίδες" αγωνίζονται οι λίγοι ενεργοί παίκτες, προκειμένου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να μην υποχωρήσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα και προσπαθώντας να "αγοράσουν χρόνο", μέχρι να αποκατασταθεί η ορατότητα στις Διεθνείς Αγορές.

Και αν το Ελληνικό Χρηματιστήριο προσπαθεί να μην ξαναβάλει σε δοκιμασία τις 519 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και τις 1371 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να απεγκλωβιστεί από την εσωστρέφεια και την συναλλακτική απαξίωση.

Απόλυτα ενδεικτικό το γεγονός ότι, κατά την σημερινή συνεδρίαση, χρειάστηκαν 140 λεπτά συναλλαγών, προκειμένου ο τζίρος να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 1,1 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ)!

Εντυπωσιακά τα όσα συνέβησαν σήμερα στον τίτλο της Alpha Bank, ο οποίος αν και στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης βρέθηκε να υποχωρεί έως και 3,38% (1,43 ευρώ), κινητοποίηση αγοραστών, "έσπρωξε" τον τίτλο έως τα 1,64 ευρώ (+10,81%), για να ολοκληρώσει την συνεδρίαση στα 1,62 ευρώ με ημερήσια κέρδη 9,46%. Να σημειωθεί ότι ήταν τέτοιος ο "ενθουσιασμός" των αγοραστών, που στις 16.25 ενεργοποιήθηκε και "ΑΜΕΜ"!

Tο ημερήσιο διάγραμμα της Alpha Bank

Στην περίπτωση του τίτλου της Alpha Bank, παραμένουν τα δύο κρίσιμα όρια των 1,90 και 1,26 ευρώ. Η διάσπαση του πρώτου θα συνοδευτεί με σήμα επανεπιβίβασης, ενώ η καθοδική διάσπαση του δεύτερου θα φέρει το τελικό "sell off".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, ανέβασε στροφές μετά τις 15.30, όταν και ανακοινώθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, οι οποίες αποδείχθηκαν καλύτερες από ότι περίμεναν οι αναλυτές. Η ανακοίνωση, προς στιγμήν, πίεσε σημαντικά χαμηλότερα τον Χρυσό και ώθησε ψηλότερα τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με το Χ.Α., που είχε ξεκινήσει την αντίδρασή του νωρίτερα, να ακολουθεί στην αναπήδηση των Ευρωπαϊκών δεικτών.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης και που παραδόξως ήταν ιδιαίτερα πολλές για τα δεδομένα της εποχής, "τις παρεμβάσεις που μελετούν οι Ευρωπαίοι για την γρήγορη ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους παρουσίασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στη Βελγική εφημερίδα 'Les Echos'. Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η επιμήκυνση της διάρκειας ορισμένων δανείων στήριξης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αύξησης του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους μέσα στα επόμενα χρόνια.

"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει μετατραπεί σε βολικό αποδιοπομπαίο τράγο στην Ελλάδα", δήλωσε η διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Με την Ελληνική Οικονομία να κινδυνεύει με νέα ύφεση το 2016, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε πως το Ταμείο θα πρέπει να εξετάσει το κατά πόσον οι απαιτήσεις του για την προσαρμογή της Ελληνικής Οικονομίας ήταν υπερβολικές, χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται το κατά πόσον αναφέρεται μόνο στα προηγούμενα δύο Μνημόνια, ή και στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης. Η κ. Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στο Ελληνικό πρόγραμμα, εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης, υιοθετηθούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και φυσικά εφόσον το χρέος αποδειχθεί βιώσιμο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "προθεσμία ως το τέλος Σεπτεμβρίου έχουν οι Τράπεζες να προσαρμόσουν τις δομές εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και τη σύνθεση των Διοικητικών τους Συμβουλίων και Επιτροπών, στα αποτελέσματα της αξιολόγησης, που διενήργησε το ΤΧΣ, με τη βοήθεια της Spencer Stuart".

Δραματική είναι η κατάσταση στην Αγορά. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, το πρώτο πεντάμηνο του 2016, Πανελλαδικά, 15.435 Επιχειρήσεις έβαλαν "λουκέτο". Η υψηλή φορολογία, η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα αλλά και τα "capital controls" οδηγούν σε αδιέξοδο ακόμα και τις υγιείς Επιχειρήσεις.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου "Πολλές Χώρες αισθάνονται την ανάγκη να τηρήσουν τους κανόνες της ΕΕ περισσότερο τώρα παρά ποτέ λόγω του 'Brexit' και η Αθήνα δεν θα πρέπει να περιμένει ιδιαίτερη μεταχείριση ούτε καν καθυστέρηση στην αξιολόγηση του Φθινοπώρου" ανέφερε κορυφαίος Αξιωματούχος του Eurogroup.

Εκτεταμένες παρεμβάσεις στην Αγορά εργασίας προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο ευέλικτη και να περιοριστεί η ανεργία των νέων, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα, σε έκθεση για την Ευρωζώνη που δημοσιοποίησε σήμερα.

Τo ΔΝΤ προειδοποιεί να μη θιγούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει στην Αγορά εργασίας στην Ελλάδα και ειδικότερα εκείνες που αφορούν στον κατώτατο μισθό, ο οποίος, όπως επισημαίνει, είναι υψηλότερος μεταξύ των Χωρών της ΕΕ σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Ακόμη, το Ταμείο τάσσεται υπέρ νομοθετικών αλλαγών προκειμένου να εναρμονιστεί το πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

Το ΔΝΤ ζητεί ακόμη να προχωρήσει το άνοιγμα των "κλειστών" επαγγελμάτων, με προτεραιότητα σε κρίσιμα επαγγέλματα όπως οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι φορτοεκφορτωτές.

"Καμία σημαντική καθυστέρηση δεν υπάρχει, προς το παρόν, στην εφαρμογή των προαπαιτουμένων που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ", επισήμανε σήμερα ανώτερος Αξιωματούχος της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι "οι Ελληνικές Αρχές πρέπει να προχωρήσουν μια σειρά ζητημάτων".

"Το θέμα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup της 11ης Ιουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες", ανέφερε ο ίδιος Αξιωματούχος, λέγοντας χαρακτηριστικά "δεν σκοπεύουμε να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας πριν τον Σεπτέμβριο".

Επιστρέφοντας στην συνεδρίαση και μεταφερόμενοι στο Χ.Π.Α., όπου την επόμενη Παρασκευή είναι η λήξη των συμβολαίων Ιουλίου, οριακά "τσιμπημένες" οι συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, ενώ στην Αγορά ομολόγων σημειώθηκε μικρή επανεμφάνιση αγοραστών, που είχε σαν αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 7,08%, 5ετες 9,05% και 10ετες 7,27%.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως η σημερινή συνεδρίαση, με την "ευγενική χορηγία" των Διεθνών Αγορών, "αγόρασε χρόνο" και δημιούργησε ένα ακόμα "ανοδικό μαξιλάρι", μέχρι την επόμενη επιστροφή των πιέσεων, αν και όποτε έλθει.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το 1434 ήταν κοντινό επίπεδο αντίστασης και είσοδος σε περίπτωση κατοχύρωσης, με επόμενο επίπεδο το 1485. Το 1400 έχει γίνει κύρια στήριξη που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1380 ή το 1371. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς είναι κοινή πεποίθηση πως αν υποβληθεί σε νέα δοκιμασία, η στήριξη των 1371 μονάδων, πιθανότατα, δεν θα αντέξει και θα μπουν στο στόχαστρο οι 1294 μονάδες. Σοβαρή αλλαγή κλίματος, μόνο την υπέρβαση των 1471 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, καθώς αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη 1,41%.

Ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη 0,62%, έστω και μετά από "σκληρό φώτο - φίνις, ενώ από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 14,93% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 43,18%.

Το ημερήσιοδιάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Πέτρος Στεριώτης

"Οι Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές αποτελούν τον 'αδύναμο κρίκο' σε μία ακόμη πτωτική φάση στο Χ.Α., επηρεαζόμενες προφανώς και από το 'ξεπούλημα' που έχουν υποστεί οι αντίστοιχοι τίτλοι σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, στον απόηχο των εξελίξεων στη Βρετανία" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Οι Τραπεζικές μετοχές παραδοσιακά θεωρούνται τίτλοι υψηλού "beta" και ενώ βρισκόμαστε σε χρονική συγκυρία στην οποία οι επενδυτές τελούν εν αναμονή των αποτελεσμάτων των Ευρωπαϊκών "stress tests" του κλάδου είναι διάχυτη η ανησυχία για τη διαχείριση των "τοξικών" τμημάτων του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Σε διεθνές επίπεδο, βλέπουμε την Αμερικάνικη Αγορά να διατηρεί βλέψεις καταγραφής νέων ιστορικών υψηλών, τη στιγμή που τόσο το Χ.Α., όσο και Ευρωπαϊκοί δείκτες - οδηγοί, όπως ο DAX, βρίσκονται σε φάση "εσωστρέφειας".

Αξίζει να σημειωθεί η υπεραπόδοση του Βρετανικού FTSE-100, ο οποίος εμφανίζεται ενισχυμένος από την υποχώρηση της Βρετανικής Λίρας, που υποβοηθά τις Βρετανικές εξαγωγές, αλλά και από τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τη Bank of England.

"Οι βραχυπρόθεσμοι traders που βασίζονται στην τεχνική ανάλυση, θα αναμένουν τη διάσπαση του εύρους τιμών των εννιά τελευταίων συνεδριάσεων του Γενικού Δείκτη, μεταξύ 517 και 551 μονάδων, για να ερμηνεύσουν
πληρέστερα τη νέα δυναμική της Αγοράς στο εβδομαδιαίο κλείσιμο" τονίζει ο αναλυτής της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.

-Απόστολος Μάνθος

"Άκαρπη απέβη η προσπάθεια του Γενικού Δείκτη να ανέβει πάνω από τη βραχυπρόθεσμη ζώνη αντίστασης των 550 με 556 μονάδων, πατώντας στην περιοχή Fibo στήριξης των 540 μονάδων" επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Το διαγραμματικό αυτό στοιχείο αδυναμίας έχει ωθήσει τον Δείκτη να διαπραγματεύεται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, δοκιμάζοντας τις αντοχές του επιπέδου που εκτείνεται πάνω από το σημαντικές στηρίξεις των 517 με 510 μονάδων.

Ο εμφανώς όμως μειωμένος τζίρος συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων, δεν εμπνέει και πολύ εμπιστοσύνη για τη διακράτηση των τιμών πέριξ των 525 - 535 μονάδων, καθώς η πιθανή εκδήλωση ενός αυξημένου κύματος ρευστοποιήσεων θα αποτυπώσει ένα μεγάλο καθοδικό "candlestick" με πιθανή κατάληξη χαμηλότερα των 510 μονάδων.

Για να αναιρεθεί αυτό το πτωτικό σενάριο, θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να εγκαταλείψει την ισχνότητα και να κινηθεί άμεσα άνω των 540 μονάδων, για να μπορέσει να επανατοποθετήσει στο στόχαστρό του τη ζώνη άνω των 550 μονάδων.
Σε αυτή τη φάση της Αγοράς επιβεβλημένη για το στρατόπεδο των "Bulls" είναι η διατήρηση του αδιάσπαστου των 600 με 570 μονάδων για τον Τραπεζικό Δείκτη, καθώς παρά το χαμήλωμα στον πήχη της βαρύτητάς τους στο Γενικό Δείκτη, οι Τράπεζες παραμένουν οι διαμορφωτές της επενδυτικής ψυχολογίας.

Έτσι και σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, μια πιθανή καθοδική καταστρατήγηση των 570 μονάδων του Τραπεζικού Δείκτη θα "ανοίξει τον ασκό του Αιόλου" σύροντας το Γενικό Δείκτη ενώπιον του ορίου των 500 μονάδων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σχεδόν απόλυτη κυριαρχία των πωλητών ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το -1,11% του Ιαπωνικού Nikkei.

Η ανακοίνωση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, άλλαξε, προς το θετικότερο το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ με θετικά πρόσημα ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Η ενδυνάμωση του δολαρίου, πιέζει χαμηλότερα Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Με σχεδόν απόλυτη κυριαρχία των πωλητών ολοκληρώθηκε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το -1,11% του Ιαπωνικού Nikkei.

Η ανακοίνωση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, άλλαξε, προς το θετικότερο το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ με θετικά πρόσημα ξεκίνησε και η συνεδρίαση στην Wall Street.

Η ενδυνάμωση του δολαρίου, πιέζει χαμηλότερα Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.

Οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch αναμένουν ότι ο Χρυσός θα σημειώσει άνοδο ως το τέλος του έτους και θα κλείσει στα $1.475 από τα $1.355 που βρίσκεται σήμερα.

"Ο Κόσμος πηγαίνει από κρίση σε κρίση και βλέπουμε ότι αυτό μπορεί να μην αλλάξει" υποστηρίζουν οι αναλυτές της BofA. Το πολύτιμο μέταλλο αντιμετωπίζεται σε περιόδους κρίσης ως ασφαλές καταφύγιο, ενώ ενισχύεται όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά.

"Η τρέχουσα αβεβαιότητα δείχνει πως δεν αναμένεται ένας κύκλος αύξησης των επιτοκίων, οπότε τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά σε Παγκόσμιο επίπεδο, κάτι που μειώνει το κόστος ευκαιρίας του να έχεις στην κατοχή σου ένα στοιχείο ενεργητικού χωρίς απόδοση, όπως ο Χρυσός" υποστηρίζουν οι αναλυτές της Επενδυτικής Τράπεζας.

Ξεκινώντας από την Ασία, η Κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρχίσουν οι διαδικασίες για τη διαγραφή της Dandong Xintai Electric, καθώς η εταιρεία καταδικάσθηκε για την "κατασκευή" οικονομικών στοιχείων στην αίτησή της για την πρώτη δημόσια προσφορά.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, οι Γερμανικές εξαγωγές υποχώρησαν απροσδόκητα το Μάιο, καταγράφοντας την πιο απότομη μηνιαία πτώση τους εδώ και εννέα μήνες. Οι εποχικά προσαρμοσμένες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,8%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Αύγουστο του 2015 και δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες των αναλυτών για αύξηση 0,25%. Οι εποχικά προσαρμοσμένες εισαγωγές εμφάνισαν άνοδο 0,1% σε μηνιαία βάση, ενώ επίσης απογοήτευσαν τους αναλυτές που ανέμεναν 0,4%

Στην Ευρωζώνη, προκαλεί "πονοκέφαλο" για την ΕΚΤ, η οποία, ως αποτέλεσμα της "βουτιάς" των αποδόσεων, "βλέπει" να μικραίνει ο όγκος του χρέους που μπορεί να αγοράσει στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 1,74 τρισ. ευρώ. Και αυτό διότι πάνω από το 31,45% (ή 2,3 τρισ. ευρώ) των ομολόγων ύψους 7,4 τρισ. ευρώ στο σύστημα, αποδίδουν λιγότερο από το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ, που είναι -0,4% και το οποίο αποτελεί και το κατώτερο όριο για τις αγορές στο πλαίσιο του QE, όπως δείχνουν τα στοιχεία του "Tradeweb".

Πριν το Βρετανικό δημοψήφισμα το ποσοστό ήταν γύρω στο 22%

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάτσιο Βίσκο, τόνισε σήμερα ότι Κρατική παρέμβαση μπορεί να χρειαστεί προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση των προβλημάτων των πιο αδύναμων Ιταλικών Τραπεζών στα άλλα Ιδρύματα. Όπως ανέφερε, "οι Αρχές δεν υποτιμούν τις ενδείξεις ανησυχίας και άγχους των Χρηματοοικονομικών Αγορών για τις Ιταλικές Τράπεζες".

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν επιβεβαίωσε ότι "η Ιταλία συνεχίζει να εξετάζει όλους τους τρόπους για να επιτρέψει την Κρατική παρέμβαση στις Τράπεζες, εντός του πλαισίου των κανονισμών για την Κρατική ενίσχυση, ώστε να προστατεύσει τις καταθέσεις".

Η μετάσταση μιας πολιτικής κρίσης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από το "Brexit", σύμφωνα με τη Moody's.

Ο οίκος αναφέρει πως η ψήφος υπέρ του "Brexit" πιθανότατα θα προκαλέσει σοκ στην εμπιστοσύνη, το οποίο θα "φρενάρει" την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας, και έτσι υποβαθμίζει την εκτίμησή του για την ανάπτυξη της Χώρας στο 1,5% φέτος και στο 1,2% το 2017, από 1,8% και 2,1% προηγουμένως.

Παράλληλα, υποβαθμίζει την εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 1,5% φέτος και στο 1,3% το 2017, από 1,7% και 1,6% προηγουμένως, αντανακλώντας εξελίξεις σε συγκεκριμένες Χώρες σε συνδυασμό με μια περιορισμένη αρνητική επίδραση από το "Brexit".

Επίσης, με δεδομένη την ενίσχυση της οικονομικής αβεβαιότητας και τα μικτά οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, η Moody’s δεν αναμένει η Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, η Αμερικάνικη Οικονομία πρόσθεσε 287.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, τις περισσότερες από το περασμένο Φθινόπωρο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ότι θα δημιουργηθούν 170.000 θέσεις εργασίας.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού 625 εκατ. Ευρώ, λήξεως 14 Οκτωβρίου 2016.

Αποπληθωρισμό για 40ό συνεχόμενο μήνα εμφάνισε η Ελληνική Οικονομία τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,7% τον Ιούνιο, έναντι μείωσης 2,2% κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

"Τα ρίσκα υπερκαλύπτουν τους όποιους θετικούς καταλύτες για τις Ελληνικές Τράπεζες", υπογραμμίζει η Bank of America σε έκθεσή της, στην οποία ξεκινά εκ νέου κάλυψη με σύσταση "underperform" και για τις τέσσερις μετοχές του κλάδου.
Όπως αναφέρει, τα ρίσκα είναι δομικά και, αν και είναι ασαφές το αν θα υλοποιηθούν, θα έπρεπε να αντανακλώνται στις αποτιμήσεις των Τραπεζικών μετοχών.

Οι νεότερες τιμές - στόχοι είναι 0,47 ευρώ για την Eurobank, 1,29 ευρώ για την Alpha Bank, 0,13 ευρώ για την Εθνική και 0,14 ευρώ για την Πειραιώς.

Επισημαίνει ότι προτιμά τη μετοχή της Alpha καθώς εμφανίζεται ισχυρότερη από πλευράς κεφαλαίων και παραγωγής κερδών από βασικές δραστηριότητες. Από την άλλη, η Eurobank έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στοιχείων αναβαλλόμενου φόρου στα κεφάλαιά της και το χαμηλότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο. Η Πειραιώς έχει την καλύτερη μόχλευση σε ενδεχόμενη έναρξη αποπληρωμών των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εάν και όταν ξεκινήσουν, ενώ η Εθνική έχει τα μικρότερα ρίσκα χρηματοδότησης, αλλά ισχνή ποιότητα κεφαλαίων.

Σύμφωνα με την Bank of America Merrill Lynch, υπάρχουν τρία βασικά ρίσκα για τις Ελληνικές Τράπεζες, τα οποία είναι και δομικά και μακροπρόθεσμα.

Το ένα είναι πως το ζήτημα της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού θα είναι δύσκολο να επιλυθεί με τρόπο που να είναι φιλικός προς τις Τράπεζες. Το δεύτερο είναι πως η δομή της χρηματοδότησης δεν φαίνεται να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Και το τρίτο, πως η ποιότητα του κεφαλαίου φαίνεται "φτωχή" και θα πρέπει να βελτιωθεί.

Σε ότι αφορά στα "capital controls", η BofAML αναφέρει πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την άρση τους. Η άρση μπορεί να απαιτήσει την αναστολή, ή την αντιστροφή περικοπών στα επιτόκια καταθέσεων, ενώ η επιστροφή καταθέσεων μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο. Παράλληλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί τελείως το ενδεχόμενο περαιτέρω εκροής καταθέσεων, κάτι που σημαίνει πως η άρση των "capital controls" θα είναι σταδιακή.

Στα 5,10 από 5,60 ευρώ πριν μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της ΕΧΑΕ η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί τη σύσταση "Buy". H νέα αποτίμηση αντανακλά την πιο συντηρητική στάση της χρηματιστηριακής για το μέσο ημερήσιο τζίρο του Χρηματιστηρίου αλλά και την μεταβλητότητα στις Ξένες Αγορές. Η IBG προβλέπει για φέτος ότι η ΕΧΑΕ θα καταγράψει καθαρά κέρδη 8 εκατ. και πωλήσεις 33 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις καταγράφοντας μία πρώτη "κορυφή" στις 532,94 μονάδες, για να ακολουθήσει περίπου κάθετη υποχώρηση μέχρι τις 522,36 (-1,75%). Κάπου εκεί σημειώθηκε νέα ενεργοποίηση των αγοραστών με αποτέλεσμα την καταγραφή νέου υψηλού στις 538,49 μονάδες (+1,29%). Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 537,86 (+1,17%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 537,1 μονάδες με κέρδη 1,03%.

Ο τζίρος στα 42,2 εκατ., από τα οποία τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ). Alpha Bank και Εθνική, απασχόλησαν το 43% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΕΕΕ, Grivalia, Lamda Development.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο υψηλό ημέρας οι Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ και Folli Follie Group.

Ελάχιστα τα άξια αναφοράς χαμηλότερα του 25αρη, όπως η τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Αλουμύλ (-29,01%), που συνεχίζει την καταγραφή ιστορικών χαμηλών.

Η μετοχή της Αλουμύλ από την αρχή του έτους

Περίπου ισοβαρής η τελική εικόνα με 44 ανοδικές μετοχές, έναντι 40 πτωτικών, ενώ 10 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 6%.

Καμία ουσιαστική αλλαγή στις πρώτες θέσεις των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α.: ΕΕΕ (6,620 δισ), ΟΤΕ (3,984 δισ), Alpha Bank (2,489 δισ) και ΟΠΑΠ (2,057 δισ ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και μετά τη λήξη της επίσημης αργίας του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, στις 07/07/2016, αίρεται η αναστολή διαπραγμάτευσης του Δ.Α.Κ. "NBGAM ETF GREECE & TURKEY 30 – Μετοχικό" της εταιρείας "ΕΘΝΙΚΗ ASSET MANAGEMENT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ ΑΜΟΙΒΑΙΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ", και το εν λόγω Δ.Α.Κ. επέστρεψε σε διαπραγμάτευση.

Επίσης από σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση οι 3.307.500 μετοχές της ΕΛΒΕ, οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 13.230.000 παλαιών μετοχών της εταιρείας. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χ.Α. ανέρχεται σε 3.307.500 μετοχές, με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής € 1,97.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας που κατέληξε με σημαντική άνοδο και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ το volatility και οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων, αύξησαν κάπως τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και πολύ περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (116.420 συμβόλαια).

Στα 5.394 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.013, 1.345 για τον Ιούλιο και 668 για τον Αύγουστο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 1.433,5) κινήθηκε μεταξύ 1.386 και 1.440,75 μονάδων και διατήρησε την υποτίμηση στο 0,3%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (704.000 Εθνική, 236.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (480), Alpha Bank (13.361), Eurobank (10.953), Πειραιώς (43.028), Εθνική (43.516), MIG (3.920), ΟΠΑΠ (131), ΟΤΕ (246), Μυτιληναίο (126), ΓΕΚ (140), Τιτάνα (108).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (6.112.922 τεμ.). Πειραιώς (47.292.886 τεμ.), Alpha Bank (12.559.994 τεμ.) και Eurobank (11.125.537 τεμ.).

(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v