Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο «ρελαντί» το Χρηματιστήριο

Ηπιες ανοδικές τάσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στα επίπεδα των 540 μονάδων. Κέρδη καταγράφουν Εθνική, Eurobank, ΔΕΗ, Μυτιληναίος. Απώλειες για Μοtor Oil, ΕΛΠΕ. Σταθεροποιητικά ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Παραμένει χαμηλός ο τζίρος.

Υποχωρούν από τα πρωινά υψηλά, αλλά διατηρούν το μεγαλύτερο μέρος των αρχικών τους κερδών οι ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το Χ.Α. δίνει τον «δικό του αγώνα» προκειμένου οι λίγοι αγοραστές να προσθέσουν στο ενεργητικό τους και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη.

Η συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου συναλλαγών βρήκε τον τζίρο ελαφρώς «τσιμπημένο» για τα δεδομένα της εποχής, να ξεπερνά τα 6,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 1,2 εκατ. αφορούσε προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, Eurobank), ένδειξη ότι ορισμένα χαρτοφυλάκια εκμεταλλεύθηκαν το ανοδικό ξεκίνημα και προχώρησαν σε ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις, που όμως αποδείχθηκαν αρκετές προκειμένου οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. να έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα μέχρι στιγμής υψηλά ημέρας.

Και ενώ περισσότερο από το 75% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών το έχουν «απασχολήσει» μόλις τρεις τίτλοι και πιο συγκεκριμένα οι Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, έως και αποκαρδιωτική, συναλλακτικά, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα στον υπόλοιπο μη τραπεζικό 25άρη.

Το πρώτο ημίωρο των συναλλαγών βρήκε με μηδενικό όγκο τη ΜΕΤΚΑ, με λιγότερα από 1.000 τεμάχια τους ΟΛΠ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, FF Group, ενώ 1.017 κομμάτια είχε διακινήσει η Αεροπορία Αιγαίου, 1.185 η Coca Cola HBC και 1.515 η ΕΥΔΑΠ.

Με τα παραπάνω συναλλακτικά δεδομένα, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε εντυπωσιακά πράγματα, ενώ ο χαμηλός τζίρος, που δείχνει να κατεβάζει στροφές μετά το πρώτο ημίωρο, αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για τη συνέχεια, ακόμα και για το τελικό πρόσημο του Δείκτη, ο οποίος μέχρι στιγμής κινείται μόνιμα στο «πράσινο», αλλά έχει υποχωρήσει αισθητά από τα αρχικά υψηλά.

Στο 3 προς 1 διαμορφώνεται η μέχρι στιγμής αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών, με τους περισσότερους από τους ημερήσιους πρωταγωνιστές (θετικούς και αρνητικούς) να κινούνται με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ δεκάδες τίτλων δεν έχουν «μπει στον κόπο» να πραγματοποιήσουν έστω και μία συναλλαγή, πράγμα που έχει γίνει καθεστώς στη «ρηχή» αγορά του Χ.Α.

Εξαιρετικά χαμηλές, μέχρι στιγμής, οι συναλλαγές και στην Αγορά Παραγώγων και αυτό χρειάζεται παρακολούθηση για τη συνέχεια, καθώς την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια Ιουλίου και κάποια στιγμή θα πρέπει να ενταθούν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v