Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Καρέ» ανοδικών συνεδριάσεων χωρίς τζίρο

Μια ανάσα από τις 550 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης, με το σύνολο σχεδόν των blue chips να κινούνται ανοδικά, σε ευθυγράμμιση και με την άνοδο στις διεθνείς αγορές. Προβληματίζει ο ιδιαίτερα χαμηλός τζίρος. Σημαντική άνοδος για τράπεζες, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ.

Οι ελάχιστοι αγοραστές, στην λογική του "τσούκου - τσούκου ball" και υπό την ανοχή των εν δυνάμει πωλητών πέτυχαν "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων για Γενικό Δείκτη και κλαδικό δείκτη Τραπεζών, αλλά λείπουν από το τραπέζι τα λεφτά!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε τέσσερις συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αθροιστικά κέρδη 3,97%, ο Τραπεζικός δείκτης κέρδη 21,03% και όλα αυτά με συνολικό τζίρο και για τις τέσσερις συνεδριάσεις 148,6 εκατ. από τα οποία τα 7,25 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές!

Ομολογουμένως εντυπωσιακά πράγματα για μία εν λειτουργία Αγορά, η οποία 30 λεπτά πριν τις τελικές δημοπρασίες και την λήξη της συνεδρίασης, είχε 122 μετοχές με κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλες 36 που δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 1000 τεμάχια!

Οι "υποψιασμένοι" επαγγελματίες του χώρου αδυνατούν να κατανοήσουν το ανοδικό κρεσέντο της Αγοράς, με τζίρους που κυριολεκτικά κοροϊδεύουν και δηλώνουν πεπεισμένοι πως μόλις "γεμίσουν" οι τιμές, οι εν δυνάμει πωλητές θα κάνουν, εκ νέου, αισθητή την παρουσία τους στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Σε αυτή την περίπτωση και όσον αφορά τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές που συνεχίζουν να αποσπούν το μεγαλύτερο κομμάτι συναλλαγών και ενδιαφέροντος από τους βραχυπρόθεσμους παίκτες, χρήζει προσοχής η προσέγγιση των 1,85 - 1,90 ευρώ για την Alpha Bank, των 0,219 ευρώ για την Εθνική, των 0,581 ευρώ για την Eurobank και των 0,175 ευρώ για την Πειραιώς, καθώς από εκεί και ψηλότερα οι όποιοι αγοραστές δεν θα κάνουν απλά "υγιεινό περίπατο".

Η ανοδική κίνηση δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια, όσο συνηγορούν σε αυτή οι Ευρωπαϊκές Αγορές, που σήμερα ξεκίνησαν ανοδικά, σταδιακά υποχώρησαν από τα πρωινά υψηλά και αναπήδησαν με την είδηση σύμφωνα με την οποία η βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Αντρέα Λίντσομ ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την κούρσα διεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος και της Πρωθυπουργίας της Χώρας. Σε ανακοίνωσή της ζήτησε να οριστεί νέος Πρωθυπουργός όσο το δυνατόν συντομότερα, προσφέροντας στήριξη στην υποψηφιότητα της Τερέζα Μέι. Η Τερέζα Μέι νωρίτερα σήμερα δήλωσε ότι δεν θα προσπαθήσει να παραμείνει η Χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ελπίδες ορισμένων, ιδιαίτερα στους οικονομικούς κύκλους. "Brexit' σημαίνει 'Brexit", τόνισε προσθέτοντας, "θα το κάνουμε να επιτύχει".

Αξίζει να σημειωθεί ότι την δεύτερη "κορυφή" των Ευρωπαϊκών Αγορών ακολούθησε και το Χ.Α., ενώ σχετική κινητικότητα εμφανίστηκε και στον μη Τραπεζικό 25αρη, που στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης παρέμενε μάλλον αδρανής.

Η εικόνα του Γενικού Δείκτη

Από την άλλη ασφαλώς και χρήζει δεύτερης ανάγνωσης η δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank που προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να δημιουργήσει ειδικό Ταμείο διάσωσης 150 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών, σε συνέντευξή του στη Γερμανική "Die Welt".

Ο κ. David Folkerts-Landau Folkerts-Landau επισήμανε ακόμα πως οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες είναι αντιμέτωπες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους δύο τρισεκατομμυρίων ευρώ. Τόνισε πως τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι χαμηλές τιμές των μετοχών τους καθιστούν δύσκολο για τις Τράπεζες να αντλήσουν κεφάλαια με ίδια μέσα. "Βλέπουμε τη μια κρίση μετά την άλλη και δεν μπορώ, χωρίς καμία δόση φαντασίας, να δω πουθενά προοπτικές ανάπτυξης", σημείωσε. Όσον αφορά στην περίπτωση της Ιταλίας, υπογράμμισε ότι θέλει ειδική παρακολούθηση εξαιτίας του μεγάλου μεγέθους των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ξεκινώντας από τις "εισαγόμενες" ειδήσεις, σύσταση προς την Κριστίν Λαγκάρντ να αποκρούσει στο μέλλον οποιεσδήποτε πολιτικές πιέσεις τής ασκηθούν προκειμένου το ΔΝΤ να συμμετάσχει σε πρόγραμμα διάσωσης στην Ευρωζώνη έκανε το Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του Ταμείου. Η προτροπή αυτή μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα προς το ΔΝΤ να μην επιστρέψει στην Ελλάδα με νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το Φθινόπωρο, αν δεν πληρούνται οι αυστηρές προϋποθέσεις που έχει θέσει η Λαγκάρντ ως προς την πραγματική ελάφρυνση του χρέους, για να γίνει βιώσιμο, αλλά και ως προς τα χαμηλότερα πλεονάσματα για να βγαίνουν οι αριθμοί και το πρόγραμμα.

Από την άλλη, μια πρώτη γεύση για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι Δανειστές τη Χώρα μας, στην μετά "Brexit" εποχή και εν μέσω Ιταλικών, Τραπεζικών, ανησυχιών, αναμένεται να πάρει, σήμερα, στο περιθώριο του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

"Στο Eurogroup θα συζητήσουμε για τα υπερβολικά ελλείμματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας", υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί ενδεχόμενης επικύρωσης της επιβολής κυρώσεων που αποφάσισε η Κομισιόν. Αναφορικά με τα προβλήματα των Ιταλικών Τραπεζών, σημείωσε ότι "δεν θα υπάρξουν μεγάλες λύσεις, αλλά δεν θα υπάρξει και έντονη κρίση για τις Ιταλικές Τράπεζες".

"Θα πρέπει να ξεκινήσουν ο συντομότερο δυνατό οι διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία", υπογράμμισε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο όσον αφορά στην επόμενη Πρωθυπουργό. "Στόχος μας είναι να περιοριστεί η αβεβαιότητα", τόνισε. Όσον αφορά στα υπερβολικά ελλείμματα Ισπανίας και Πορτογαλίας, σημείωσε ότι "όταν έχεις κανόνες πρέπει να τους σέβεσαι. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δείξουμε ότι οι κυρώσεις δεν είναι τιμωρία. Δεν υπήρξε μεγάλη μείωση των ελλειμμάτων όπως είχαμε συστήσει και όπως είχαν δεσμευτεί".

Από τις λίγες εσωτερικές ειδήσεις ασφαλώς και ξεχώρισε αυτή σύμφωνα με την οποία "προχωρά ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ καθώς το σχέδιο εγκρίθηκε σήμερα από τη γενική συνέλευση, η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί από κεντρικό Ξενοδοχείο της Αθήνας στο κτίριο του Υπουργείου Οικονομικών. Το πρωί στελέχη της ΓΕΝΟΠ είχαν διακόψει τη συνεδρίαση, ώστε να μη ληφθούν αποφάσεις.

Αν ληφθεί υπ΄ όψιν ότι ο τίτλος της ΔΕΗ (+6,07%) ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, μάλλον η είδηση έτυχε θετικής υποδοχής από την Αγορά.

Η εικόνα για ΔΕΗ

Συγκρατημένα αισιόδοξοι, για την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση και μέχρι να επιστρέψουν οι ανησυχίες στα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλώ, δηλώνουν οι περισσότεροι από τους εγχώριους αναλυτές, επισημαίνοντας, όμως, τον εγκλωβισμό του Χ.Α. στους ιδιαίτερα χαμηλούς τζίρους, αλλά και την ιδιαίτερα αρνητική, περιρρέουσα, ατμόσφαιρα, στην πραγματική Οικονομία, με το σύνολο της Αγοράς, να περιμένει το επόμενο "κανόνι"!

Αυξήθηκαν κάπως οι συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, καθώς την Παρασκευή λήγουν τα συμβόλαια Ιουλίου και κάποια στιγμή θα πρέπει να ενταθούν οι μετακυλίσεις θέσεων.

Ανεξαρτήτως τελικού κλεισίματος, που έγινε στο υψηλό ημέρας για Γενικό Δείκτη και εννέα τίτλους του FTSE25, η εικόνα της Αγοράς παραμένει αποκαρδιωτική και δεν υπάρχει έστω και ένας από όσους παρακολουθούν, επί καθημερινής βάσεως, τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., που να πιστεύει πως με αυτό τον όγκο συναλλαγών, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά μπορεί να διεκδικήσει, κάτι εντυπωσιακά καλύτερο.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με το αδιέξοδο με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελληνική Οικονομία, με αφορμή και τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών για τις οφειλές του Δημοσίου σε Ιδιώτες. Όπως σημειώνει το Επιμελητήριο, την ώρα που νέα "λουκέτα" απειλούν εκατοντάδες Επιχειρήσεις και η έλλειψη ρευστότητας δοκιμάζει σκληρά την Αγορά, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς Ιδιώτες αυξήθηκαν στα 5,77 δισ. ευρώ τον Μάιο. Εάν σε αυτά τα ποσά προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, που ανήλθαν σε 1,259 δισ. ευρώ, τα συνολικά φέσια του Δημοσίου προς Ιδιώτες ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 4% του Ελληνικού ΑΕΠ.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, όπου το +4,36% του Τραπεζικού δείκτη δείχνει μερικούς από τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, μαζί με τους Viohalco (+4,17%), ΔΕΗ (+6,07%) και Ελλάκτωρα (+7,41%), η τεχνική εικόνα δεν άλλαξε.

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,41%), αυτός έρχεται αντιμέτωπος με το 1484 που είναι και κύρια αντίσταση αλλά και είσοδος σε περίπτωση κατοχύρωσης. Μία διάσπαση μπορεί να μας δώσει κίνηση στην ζώνη των 1600+ μονάδων. Το 1371 σε κάθε περίπτωση είναι κύρια στήριξη που δεν πρέπει να χαθεί.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικές διαθέσεις αναρριχόμενος μέχρι τις 542,96 μονάδες (+1,09%), όμως από εκεί και πέρα ακολούθησε πλαγιολισθητική κίνηση μέχρι τις 535,3 μονάδες (-0,34%). Νέα κίνηση από πλευράς αγοραστών έδωσε νεότερη κορυφή στις 546,44 μονάδες (+1,74%). Στις 17.00 ο Δείκτης βρέθηκε στις 546,15 (+1,68%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στο υψηλό ημέρας και πιο συγκεκριμένα στις 548,09 μονάδες με ημερήσια κέρδη 2,03%.

Ο τζίρος, πάντα χαμηλός, έφθασε τα 35,6 εκατ. από τα οποία τα 1,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ). Ο τίτλος της Alpha Bank απέσπασε το 26% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου, ΟΛΠ και Viohalco. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Eurobank, Viohalco, Folli Follie Group, Αεροπορία Αιγαίου, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα και ΟΠΑΠ.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 60 ανοδικές μετοχές, έναντι 26 πτωτικών, ενώ σε 8 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 7%.

Η εικόνα στις αγορές

Απόλυτη ήταν η επικράτηση των αγοραστών, στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ξεχώρισε το +3,98% για τον Ιαπωνικό Nikkei (μετά τον θρίαμβο του Κυβερνητικού συνασπισμού του Shinzo Abe στις εκλογές για την Άνω Βουλή της Ιαπωνίας με τους επενδυτές να ποντάρουν στην συνέχιση της οικονομικής πολιτικής από τον νυν Πρωθυπουργό).

Ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, Σίνζο 'Αμπε, δήλωσε σήμερα ότι η Κυβέρνησή του θα αρχίσει να συντάσσει νέα μέτρα για να στηρίξει την Οικονομία της Χώρας και να τονώσει την εγχώρια ζήτηση.

Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, ενώ με διαθέσεις καταγραφής νέων υψηλών για το 2016, ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι δείκτες στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, οριακές απώλειες για το Ευρώ, κινήσεις κατοχύρωσης κερδών για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία, οι βασικές παραγγελίες μηχανημάτων υποχώρησαν στην Ιαπωνία για δεύτερο συνεχόμενο μήνα το Μάιο, εμφανίζοντας πτώση 1,4% από τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι της Wall Street Journal και του Nikkei ανέμεναν μια αύξηση 2,9%. Η υποχώρηση του Μαΐου ακολουθεί την μεγαλύτερη πτώση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση, οι βασικές παραγγελίες επίσης μειώθηκαν το Μάιο, κατά 11,7%.

Η Κινεζική Οικονομία πιθανότατα επιβραδύνθηκε στο νέο χαμηλό επτά ετών του 6,6% κατά το δεύτερο τρίμηνο, εκτιμούν οι οικονομολόγοι του Reuters. Οι αναλυτές αναμένουν πως θα χάσει κι άλλο momentum κατά το δεύτερο μισό του έτους, γεγονός που θα οδηγήσει την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσουν σε νέα μέτρα στήριξης εν μέσω επιπρόσθετης ανησυχίας λόγω της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει περαιτέρω αδυναμία για το γουάν, το οποίο πρόσφατα βρέθηκε σε χαμηλά 5,5 ετών", μεταδίδει το πρακτορείο.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, η Ολλανδία προστέθηκε και αυτή στην Ομάδα των Κρατών που μπορούν να δανείζουν με αρνητικά επιτόκια για διάστημα 10 ετών. Για πρώτη φορά την Παρασκευή η απόδοση του 10ετους Ολλανδικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το μηδέν, στο -0,0001%.

Τον περασμένο μήνα ο όγκος των κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση αυξήθηκε κατά 1 τρισ. ευρώ περίπου, ξεπερνώντας τα 12 τρισ. ευρώ. Ωστόσο, μόλις σε πέντε Χώρες έχουν υποχωρήσει οι αποδόσεις των 10ετων ομολόγων κάτω από το μηδέν: στη Γερμανία, στην Ελβετία, στην Ιαπωνία, στη Δανία και τώρα στην Ολλανδία.

H Βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (FCA) ενημέρωσε fund managers πως πρέπει να την ειδοποιούν προτού προχωρήσουν σε αναστολή συναλλαγών. Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η FCA τόνισε επίσης πως κάποια funds Ακινήτων ίσως πρέπει να δώσουν σε επενδυτές την ευκαιρία να δεχθούν "κούρεμα".

Την Φινλανδία θεωρεί βραχυπρόθεσμα ως υποψήφια προς αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, διότι τα οικονομικά προβλήματα της Χώρας είναι σοβαρά και τυχόν αποχώρησή της από την Ευρωζώνη δεν θα ήταν τόσο επώδυνη, όπως γράφει σε άρθρο του στο οικονομικό περιοδικό "Wirtschaftswoche".

Η Ιταλική βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε το Μάιο κατά 0,6% από τον Απρίλιο, όταν εμφάνισε μια αύξηση 0,4% μετά την αναθεώρηση από τη στατιστική υπηρεσία Istat. Αντίθετα, οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο της τάξης του 0,1% το Μάιο. Σε ετήσια βάση και έπειτα από προσαρμογή βάσει των εργάσιμων ημερών, η βιομηχανική παραγωγή επίσης κατέγραψε πτώση 0,6%.

Τι περιμένουν οι αναλυτές

"Μόνο με την υπέρβαση των 548 μονάδων, με επιβεβαιωμένα κλεισίματα θα εκλείψει, για τον Γενικό Δείκτη, ο σοβαρός κίνδυνος σχηματισμού 'bearish pennant' και μόνο με την υπέρβαση (με κλείσιμο) και του τοπικού βυθού των 556,5 μονάδων θ' αποτραπεί το ενδεχόμενο σχηματισμού 'bearish flag" αναφέρει το τμήμα ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

Από την άλλη πάλι, για όσο διάστημα ο Δείκτης παραμένει υψηλότερα των 522 μονάδων, οι αγοραστές δικαιούνται να ελπίζουν σε σχηματισμό διπλού βυθού και ενδεχομένως τερματισμού της πτώσης.

Για την ουσιαστική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, σύμφωνα με την ΑΧΕΠΕΥ και την αναστροφή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής τάσης, απαιτείται η υπέρβαση της ισχυρής αντίστασης των 571 μονάδων απ' όπου διέρχεται η κατερχόμενη γραμμή τάσης, ο εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών και το επίπεδο διόρθωσης 38,2% του πτωτικού κύματος από τις 659 έως τις 517 μονάδες.

"Σε διεθνές επίπεδο, οι ανησυχίες σχετικά με 'dilution' εξ αιτίας πιθανής ανάγκης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των Ευρωπαϊκών Τραπεζών μειώνει τη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου στον κλάδο" επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Την ίδια στιγμή τα χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ έχουν συμπαρασύρει το επιτοκιακό spread στα νέα δάνεια, κάτι που μειώνει περαιτέρω την Τραπεζική κερδοφορία και κάνει τη σύναψη νέων δανείων λιγότερο ελκυστική, περιορίζοντας την ούτως, ή άλλως, ασθενική ανάκαμψη της Ευρωζώνης.

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον, ο Ελληνικός Τραπεζικός δείκτης θα παραμείνει ευάλωτος, με τις επιπτώσεις να είναι αρνητικές και για το μη Τραπεζικό ταμπλό, σε μία ιδιαίτερα ρηχή από ρευστότητα Αγορά.

"Σε τεχνικό επίπεδο και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, αντιστάσεις τιμών υπάρχουν στο υψηλό των 2
τελευταίων εβδομάδων (551), στις 556, 568 και 580 μονάδες. Στηρίξεις υπάρχουν στο χαμηλό των 517 και στο ψυχολογικό όριο των 500 μονάδων" αναφέρει ο αναλυτής της Nuntius ΑΧΕΠΕΥ.

"Ο Τραπεζικός κλάδος, Πανευρωπαϊκά, παρουσιάζει πρόβλημα και το επόμενο διάστημα θα δούμε σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίου" εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Το τι θα γίνει με το Ιταλικό Τραπεζικό πρόβλημα έχει την σημασία του, με την ΕΚΤ να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά της θυμίζοντας πως από 1/1/2016 ισχύει το "bail in" σε περίπτωση που μία Τράπεζα δεν μπορέσει να καλύψει με ΑΜΚ τις κεφαλαιακές της ανάγκες.

Ο Ρέντζι θέλει να βάλει στο παιχνίδι το Ιταλικό Δημόσιο, δίνοντας εγγυήσεις για τις προβληματικές Τράπεζες, ερχόμενος αντιμέτωπος με την Γερμανία που διαφωνεί σε κάθε περίπτωση, μιας όλοι πρέπει να σέβονται τους κανόνες που ισχύουν για όλα τα Κράτη Μέλη.

Στο εσωτερικό μέτωπο, οι φόροι αρχίζουν και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στο Σύστημα και όλα δείχνουν ότι δεν θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τα έσοδα στο αναμενόμενο, με τον κίνδυνο για ενεργοποίηση του "κόφτη" να είναι ορατός.

Μέσα στο Καλοκαίρι πιθανόν να ανοίξει και το θέμα των εργασιακών, θυμίζοντας πως το Φθινόπωρο θα πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση. Το IMF άρχισε ήδη τις πιέσεις, με την Κυβέρνηση να αρχίσει να ψάχνει διεξόδους στην διαπραγμάτευση, ενώ παράλληλα προσπαθούμε να λύσουμε θέματα εκλογικού νόμου αλλά και τηλεοπτικών αδειών.

"Πλέον η Αγορά μπορεί να κάνει την διαφορά, με κατοχύρωση σε μήνα των 580 μονάδων επίπεδο που έχει γίνει σημαντική μεσοπρόθεσμη αντίσταση. Οι όγκοι συναλλαγών είναι αισθητά χαμηλοί σε τίτλους εκτός του Τραπεζικού κλάδου, γεγονός που δείχνει ότι οι πωλητές δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν μετοχές σε αυτές τις αποτιμήσεις, τουλάχιστον στην παρούσα φάση" επισημαίνει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v