Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κάλυψε όλη τη «χασούρα» του 2016 ο ΓΔ

Χρειάστηκαν 87 συνεδριάσεις για να υπερβεί ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο κλείσιμο του 2015. Morgan Stanley και αισιοδοξία για συμφωνία μετά το EwG τροφοδότησαν τους αγοραστές. Πρωταγωνιστές τράπεζες, ΟΤΕ, Βιοχάλκο και Folli Follie.

Χρειάστηκαν κάτι λιγότερο από πεντέμισι μήνες και ακριβώς 87 συνεδριάσεις, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου να δοκιμάσει τιμές και να πετύχει κλείσιμο υψηλότερο των 631,35 μονάδων, που ήταν το τελευταίο κλείσιμο του 2015 και το "start" της νέας χρηματιστηριακής χρονιάς (παραμένουν χαμηλότερα FTSE25 και Τραπεζικός δείκτης).

Για να συμβεί αυτό, δύο ήταν οι κύριοι, σημερινοί λόγοι: Πρώτον η "ευγενική χορηγία" της Morgan Stanley και δεύτερον η αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα μέτρα και τον κόφτη μετά το σημερινό EwG. 

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, δεν θα ήταν υπερβολή να αναφερθεί πως κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η Σοφοκλέους "χορεύει" στους ρυθμούς της Morgan Stanley.

Λίγες συνεδριάσεις πριν, ο οίκος "ανακάλυψε αξία" στις Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές, δίνοντας το σήμα για το επόμενο ανοδικό κύμα στο Τραπεζικό ταμπλώ, ενώ σήμερα σειρά στο "rotation" της MS είχε ο τίτλος του ΟΤΕ (+5,87%).

Πιο συγκεκριμένα, σε αναβάθμιση της σύστασης για τη μετοχή του ΟΤΕ σε "overweight" προχώρησε η Morgan Stanley σε έκθεσή της στην οποία δίνει τιμή - στόχο στα 12,5 ευρώ, κάνοντας λόγο για ελκυστική αποτίμηση και παράλληλα, σημειώνει ότι είναι καλύτερη και η μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας, προχωρώντας σε μείωση του premium ρίσκου στα μοντέλα της στο 6% από 9,5%, αλλά και σε μηδενική στάθμιση ενός σεναρίου "Grexit" από στάθμιση 45%. 

Υπενθυμίζοντας ότι σήμερα ο MSCI θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της αναθεώρησης Μαΐου 2016 και οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 31ης Μαΐου (σημειώνεται πως περιλαμβάνονται 10 μετοχές στον MSCI Greece Standard Index: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, FF Group, Jumbo, Τιτάν και ΔΕΗ), θα ξεκινήσουμε την σημερινή αναφορά, για τα δρώμενα στο ταμπλώ του Χ.Α., από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, όπου δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί πως ο ένας Τραπεζικός τίτλος "τραβάει" τον άλλον.

Με την μετοχή της Alpha Bank (+1,79%) να έχει αποκτήσει απόσταση ασφαλείας από την τιμή της τελευταίας Α.Μ.Κ. και χθες να δίνει κλείσιμο υψηλότερα από τα 0,30 ευρώ (τιμή πρόσφατης Α.Μ.Κ.) και η Εθνική (+2,35%), η οποία σήμερα "πάλεψε" να κρατηθεί πάνω από αυτό το όριο, ήταν σειρά της Eurobank (+7,14%) να επιχειρήσει την υπέρβαση των 1,00 ευρώ (τιμή τελευταίας Α.Μ.Κ.), ενώ όλα δείχνουν ότι θα ακολουθήσει και η Πειραιώς (+5,8%), έστω και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση.

Μεταφερόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη και πλην του ΟΤΕ που σήμερα έδωσε τα σημαντικότερα στηρίγματα, ακόμα και στο πρώτο μισό της συνεδρίασης όπου η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη και οι περισσότεροι των αγοραστών σε σχετική συναλλακτική απραξία, ασφαλώς και σήμερα σημαντικό ενδιαφέρον απέσπασε το +5,52% της Viohalco (πλησιάζει την ισχυρή αντίσταση των 1,57 ευρώ), αλλά και οι σχετικά "καθυστερημένες" αγορές στην Folli Follie Group (+4,86%).

Αντίθετα σημαντικά ερωτηματικά συνόδεψαν το σημερινό -2,85% για την ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 5,67%, ενώ σήμερα ανέβασε και άλλο όγκους, δημιουργώντας υποψίες "αποβίβασης" μεγάλου χαρτοφυλακίου και δικαιώνοντας όσους κατά την χθεσινή συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, άνοιξαν "short" θέσεις που άρχισαν να "πληρώνονται" από σήμερα κιόλας (!)

Το διάγραμμα της ΔΕΗ από την αρχή του χρόνου

Τεχνικά, σε περίπτωση κλεισίματος χαμηλότερα της ζώνης 3,08 - 3,04. ανοίγει ο δρόμος για επαναδοκιμασία της στήριξης στα 2,93 ευρώ, ενώ η πρώτη σημαντική "κόντρα" εντοπίζεται στα 3,20 ευρώ.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, "από το Καλοκαίρι, το Eurogroup ήταν πολύ πιο παραγωγικό. Τώρα ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο "Oxford Union". Όπως επισήμανε, το Ελληνικό χρέος είναι τόσο μεγάλο και η Ελληνική Οικονομία τόσο ασταθής, που δημιουργείται μεγάλο ζήτημα. Υπερασπίζομαι αυτό που κάνουμε στην Ελλάδα, είναι σκληρά μέτρα, όμως πρέπει να υλοποιηθούν. Το πιο λυπηρό στο θέμα της Ελλάδας είναι πως υπάρχει πολύς πλούτος, όμως είναι κρυμμένος ή έχει μεταφερθεί στο Λονδίνο". Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε παράλληλα πως η πολιτική και οικονομική σταθερότητα είναι πολύ σημαντικές στην απόφαση των επενδυτών να επενδύσουν σε μια Χώρα.

"Οι Έλληνες δεν φαίνεται να συμμερίζονται την πεποίθηση του Πρωθυπουργού πως η έναρξη, τη Δευτέρα, της συζήτησης για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους είναι ένα βήμα προόδου". Σύμφωνα με το Bloomberg, ανησυχούν πως οι τελευταίες αυξήσεις φόρων και εισφορών που ψηφίστηκαν στη Βουλή την Κυριακή, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι επενδυτές, θα οδηγήσουν σε επιδείνωση της κατάστασης στην Ελλάδα".

Διιστάμενες παραμένουν οι απόψεις των εγχώριων αναλυτών, όμως είναι κοινή αποδοχής, πως μέχρι νεωτέρας τα "ηνία" της Αγοράς έχουν περιέλθει στους Αγορές, με πάντα αστάθμητο "joker" το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα απαισιόδοξους, αλλά και στους συντηρητικά σκεπτόμενους (που δεν απέχουν πολύ από την σκληρή πραγματικότητα) "αν τα υπάρχοντα μέτρα δεν είναι πολιτικά βιώσιμα και επιτείνουν το υφεσιακό σπιράλ, πώς θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι βιώσιμα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης;" Το Χ.Α. μπορεί να "πανηγυρίζει" που αποφύγαμε τα χειρότερα, (αν δεν προκύψει κάποια αρνητική έκπληξη της τελευταίας στιγμής), όμως τίποτα δεν δείχνει πως η εγχώρια Οικονομία θα μπορέσει να απεγκλωβιστεί από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και αυτό, αργά, ή γρήγορα, θα τιμολογηθεί από το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που ανακοινώνονται και τα σχόλια για τις προοπτικές του 2016 μπορούν να παράσχουν επιλεκτικό ενδιαφέρον σε επιλεγμένες μετοχές.

Σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης, η Αγορά ψάχνει να βρει νέα προκειμένου να κινηθεί ψηλότερα και αν δεν βρει θα τα "δημιουργήσει". Εν τω μεταξύ, η σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, δείχνει ότι αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω το "Country risk", κάτι που δίνει δικαίωμα περαιτέρω premium στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.

Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, αν επιβεβαιωθεί η υπέρβαση του επιπέδου των 631 μονάδων, δημιουργούνται οι πρώτες τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 670 μονάδες (χωρίς να αποκλείεται η επιστροφή της έντονης μεταβλητότητας, καθώς σύντομα θα ακολουθήσουν κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών), κίνηση που μπορεί να "επιχορηγηθεί" από την είσοδο στο Χ.Α. των παικτών που κινούνται μα "βραδύτερα αντανακλαστικά". Οι 617 μονάδες είναι το "stop" στο "long".

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,54%) το "stop" στο "long" εντοπίζεται στις 172 μονάδες και οι επόμενες αντιστάσεις στις 179 και 184 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πιο κοντά σε μια συμφωνία για την Αξιολόγηση αλλά και την ελάφρυνση του χρέους έχουν βρεθεί η Ελλάδα και οι Θεσμοί μετά το Eurogroup περασμένης Δευτέρας" εκτιμά ο Βαγγέλης Σιούτης. Όπως ήταν φυσικό αυτό αποτυπώθηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με τον Γενικό Δείκτη να διασπά τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών (614 μονάδες) και να συναντά αρχικά αντίσταση στον αντίστοιχο εκθετικό στη περιοχή των 630 μονάδων που μετά από τις σημερινές πληροφορίες για καταρχήν συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια ο Δείκτης ξαναδοκίμασε την διάσπαση της περιοχής αυτής των 630 μονάδων και έκλεισε ψηλότερα.

Το να παραμείνει, στις επόμενες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 614 μονάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την συνέχεια, καθώς από το Καλοκαίρι του 2014 ο Δείκτης κινείται μόνιμα κάτω από τον ΚΜΟ και η επιβεβαίωση της ανοδικής διάσπασής του θα μπορούσε να αλλάξει τα επίπεδα διακύμανσής του.

Έτσι αν έχουμε ολοκλήρωση της Αξιολόγησης στο επόμενο Eurogroup στις 24/5, ο Δείκτης θα έχει όλες τις προϋποθέσεις να διασπάσει την σημαντική αντίσταση των 645 μονάδων και να ανοίξει ο δρόμος για κίνηση πάνω από τις 700 μονάδες, μέσα φυσικά από διακυμάνσεις και γεγονότα που θα υποστηρίζουν αυτή την κίνηση.

Τέτοια γεγονότα είναι οι αποφάσεις της ΕΚΤ για επαναφορά του "waiver", αργότερα για συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE", αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και επιτάχυνση των Ιδιωτικοποιήσεων.

Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να προβληματίσει την Ελληνική Αγορά και να ανατρέψει αυτή την πορεία;

Προς το παρόν παραμένει ερωτηματικό η στάση του ΔΝΤ και πως θα ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις του. Αυτή η διαφωνία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην εκταμίευση όλου του ποσού. που είναι απαραίτητο για να πληρωθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους στους Ιδιώτες κάτι που έχει άμεση ανάγκη η Ελληνική Οικονομία.

Η παράταση, επίσης, της εκκρεμότητας για το χρέος και η ομηρία που μπορεί να οδηγηθεί η Οικονομία, τουλάχιστον ως το δημοψήφισμα της Βρετανίας, θα ήταν μια δυσάρεστη εξέλιξη για την Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά.

Η αστάθεια στις Διεθνείς Αγορές και οι απρόβλεπτες εξελίξεις στο Προσφυγικό, είναι οι αστάθμιστοι παράγοντες που πρέπει οι επενδυτές να υπολογίζουν στις όποιες αποφάσεις τους.

Σε οποιαδήποτε διόρθωση οι 590 μονάδες θα πρέπει να λειτουργήσουν σαν στήριξη, για να μην αλλάξει το ανοδικό momentum Αγοράς.

Κρίσιμο το σημερινό Euroworkinggroup για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ενώ περιμένουμε και την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών του MSCI και στις 13/5 την προσωρινή εκτίμηση για το ΑΕΠ Α' τριμήνου του 2016.

"Οι εισηγμένες συνεχίζουν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων Α' τριμήνου 2016 με την ΕΕΕ στις 13/5 και την ΕΥΡΩΒ στις 17/5" τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτά πρόσημα επικράτησαν και σήμερα, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο Ινδικός Sensex 30 (+0,75%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο δείκτης Hang Seng (-0,70%).

Επιφυλακτικά χαμηλότερα η Ευρώπη, με έκδηλα σημάδια νευρικότητας, αλλά και η Wall Street, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης.

Μικρά κέρδη για το Πετρέλαιο, ελεγχόμενες απώλειες για Ευρώ και Χρυσό.

Στην περίπτωση του κίτρινου μετάλλου, "η ζήτηση για χρυσό εμφάνισε άνοδο 21% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016. Πρόκειται για τις καλύτερες τριμηνιαίες επιδόσεις που έχουν καταγραφεί, κυρίως χάρη σε ένα κύμα αγορών από τα ETFs", τόνισε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Η ζήτηση άγγιξε τους 1.290 τόνους στο τρίμηνο, καθώς τα αρνητικά επιτόκια των Κεντρικών Τραπεζών και οι αυξανόμενες τιμές του Χρυσού επηρέασαν τους αγοραστές. Ένα σύνολο 364 τόνων αγοράστηκε μέσω ETFs, αντιστρέφοντας τις σωρευτικές εκροές από το 2014 και το 2015.

"Οι αλλαγές στο Παγκόσμιο Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό Τοπίο έχουν δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον για την επένδυση σε Χρυσό τους τελευταίους μήνες. Η αβεβαιότητα είναι άφθονη", τόνισε το Συμβούλιο. Από την άλλη η ζήτηση για κοσμήματα εμφάνισε πτώση 19% στο τρίμηνο.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν στη Γαλλία τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, κατά 0,1% σε μηνιαία βάση, όμως μειώθηκαν κατά 0,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την "INSEE". Τα στοιχεία ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει διαδικασία κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για πρώτη φορά, καθώς το κολέγιο που συναντήθηκε την Τρίτη (10 Μαΐου) συμπέρανε ότι οι δύο Χώρες δεν έχουν κάνει επαρκείς προσπάθειες για να μειώσουν τα ελλείμματά τους", σύμφωνα με πληροφορίες της "EurActiv.com".

Αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας το επιτόκιο –όπως αναμένονταν- ενώ προειδοποίησε για ισχυρή πτώση της στερλίνας και αύξηση της ανεργίας στην περίπτωση που οι Βρετανοί Ψηφοφόροι ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η BoE υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Χώρας. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει τώρα πως η Βρετανική Οικονομία θα "τρέξει" με ρυθμό 2% φέτος και 2,3% το 2017, έναντι του 2,2% και 2,4% αντίστοιχα που προέβλεπε τον Φεβρουάριο.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 7 Μαίου αυξήθηκαν κατά 20.000 στις 294.000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2015. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα υποχωρήσουν στις 270.000.

Το κόστος των εισαγόμενων αγαθών αυξήθηκε 0,3% τον Απρίλιο, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών στο Πετρέλαιο. Πρόκειται για την δεύτερη διαδοχική μηνιαία αύξηση. Την τελευταία φορά που οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν για δύο διαδοχικούς μήνες ήταν περίπου πριν από ένα χρόνο. Σε ετήσια βάση οι τιμές εισαγωγών βρίσκονται 5,7% χαμηλότερα.

Επιστροφή στο ΧΑ

Αύξηση του ποσού των Αποκρατικοποιήσεων από τα 9 στα 19 δισ. ευρώ προβλέπεται σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr στο νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας στη Βουλή εν όψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να είναι η πιο δύσκολη ως προς την υπερψήφισή της από τους βουλευτές της Πλειοψηφίας, καθώς προς Ιδιωτικοποίηση θα μπουν Φορείς για τους οποίους υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν θα επιβληθεί τελικά τέλος στο Διαδίκτυο.

Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2016 ανήλθε σε 24,2% έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 25,8% τον Φεβρουάριο του 2015 και του 24,4% τον Ιανουάριο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. 

Νέα, υψηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 11 από 10,5 ευρώ δίνει η Euroxx σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "overweight" για τον τίτλο, μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. 

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή της Intralot, στα 1,12 από 1,19 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση "hold". 

Χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων, στα 6 από 6,5 ευρώ δίνει η UBS σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy" μετά και τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η εισηγμένη. 

"Την υιοθέτηση διαφοροποιήσεων στη 'μεταχείριση' μεταξύ υφιστάμενου και νέου χρήματος στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα, στο πλαίσιο της μείωσης των επιπτώσεων των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls), προτείνουν Παράγοντες των Βρυξελλών", σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση του ΑΠΕ - ΜΠΕ. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες Πηγές, "θα έπρεπε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ νέου και παλαιού χρήματος στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα", κατά το πρότυπο που ακολουθήθηκε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων περιορισμών στην Κύπρο, στο παρελθόν. Σύμφωνα με τις ίδιες Πηγές, η διαφοροποίηση αυτή επί της ουσίας θα έθετε εκτός κεφαλαιακών περιορισμών οποιαδήποτε νεοεισερχόμενα κεφάλαια στο Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα και θα ενίσχυε την τάση επιστροφής καταθέσεων.

Η χρηματοδότηση των Ελληνικών Τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό (ELA) αυξήθηκε στα 66,88 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου από 66,19 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που επικαλείται το Reuters.

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι κατόπιν σχετικής γνωστοποιήσεως της BlackRock, Inc. στις 11.5.2016, η τελευταία κατέχει έμμεσα από 9.5.2016, δικαιώματα ψήφου τα οποία αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές σε ποσοστό κάτω του ορίου του 5%, επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τράπεζας.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 617,52 (-0,25%) και 634,85 (+2,55%, στις 17.00), μετά τις 11.20 μόνιμα με θετικό πρόσημο και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 632,75 μονάδες με κέρδη 2,21%.

Ο τζίρος ανήλθε στα 94,6 εκατ. από τα οποία τα 7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΟΠΑΠ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ), Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και ΟΤΕ, απέσπασαν το 62% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνο ο ΟΛΠ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ με το θετικό.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΟΛΠ και στο υψηλό ημέρας οι Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Folli Follie Group.

Χαμηλότερα του 25αρη, τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Centric (+8,11%), επιμένει πλαγιοανοδικά η MIG (+13,38%), προσπαθεί να απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά η Intralot (+5,56%), πέρασε το ψυχολογικό όριο των 0,30 ευρώ η Χαλκόρ (+6,34%), ενώ παραμένει σε πλαγιοκαθοδική τάση η Frigoglass (-2,31%) φέρνοντας όλο και πιο κοντά τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση που ξεκίνησε επιφυλακτικά και ολοκληρώθηκε με σημαντικά κέρδη και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αύξηση τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (62.256 συμβόλαια).

Στα 12.624 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.266, 4.400 για τον Μάιο και 2.866 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 178,75) κινήθηκε μεταξύ 171,5 και 179 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (12.250 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (3.147), Alpha Bank (5.134), Eurobank (10.057), Πειραιώς (9.243), Εθνική (25.444), MIG (4.876), ΟΤΕ (1.677), ΟΠΑΠ (945), Μυτιληναίο (265), Ελ. Πετρέλαια (403), Viohalco (218), Ελλάκτωρα (360), Intralot (110), Motor Oil (167).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών παρουσίασε σημαντική αύξηση στα 1.757 δικαιώματα (όλα αγοράς).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.224.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.593 τεμ.) και Eurobank (1.173.271 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v