Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιλεκτικές κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 625 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης με άνοδο πλέον του 1%. Κατεβάζει ταχύτητες ο τζίρος. Θετικά πρόσημα για τις τράπεζες, κέρδη για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Πιέσεις για Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola. Τα σενάρια για τη συνέχεια.

Σταθεροποιητικό ξεκίνημα στο Χ.Α., με απώλειες δοκιμάζονται χαμηλότερα τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Προσεκτικές, μετρημένες και σήμερα οι κινήσεις πωλητών - αγοραστών, που προσώρας κυμαίνονται μεταξύ 617,52 έως 620,07 μονάδων. Σημαντικό μέρος του τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, μικρότερο ωστόσο σε σχέση με τη χθεσινή και προχθεσινή συνεδρίαση, αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips.

Σημαντικό το απογευματινό EwG, καθώς αναμένεται να ορισθούν τελικά και αναλυτικά οι λεπτομέρειες που αφορούν κυρίως στους έμμεσους φόρους και στον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής, με την Αθήνα να «τρέχει» να προλάβει τις ημερομηνίες ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου (θα πρέπει να έχει περάσει το πολυνομοσχέδιο από τη Βουλή το αργότερο έως τη Δευτέρα 23 του μήνα) και την Ε.Ε. να ετοιμάζει plan B για το χρέος χωρίς το ΔΝΤ. Αναλυτικό και αποκαλυπτικό το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου αναφέρεται -μεταξύ άλλων- και σε ενδεχόμενο σιωπηρής παράτασης συζητήσεων μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Με απώλειες ο τραπεζικός κλάδος, καθώς συνεχίζεται η κατοχύρωση μέρους (κυρίως) βραχυπρόθεσμων θέσεων, θυμίζοντας πως με τον ΔΤΡ στις 53 μονάδες «μετρά» εβδομαδιαία κέρδη 13,68% και 27,68% σε διάστημα μηνός, που μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθούν.

Συν τοις άλλοις, για την αγορά αποτιμάται και η τελευταία προσέγγιση της JP Morgan, καθώς ο αμερικανικός οίκος αναφέρεται στη σημαντική αντίδραση του Χ.Α., με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο (από τα ιστορικά ελάχιστα των 17,93 μονάδων στις 11/2) και ότι σε αυτά τα (υψηλότερα) επίπεδα δεν προτείνεται η λήψη σημαντικών θέσεων.

Πάνω από τα 2 ευρώ της ΑΜΚ για τη μετοχή της Alpha Bank, οριακά χαμηλότερα του 0,30 ευρώ της ΑΜΚ για την Εθνική. Στο 0,276 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,977 ευρώ της Eurobank. Περισσότερες συναλλαγές στη μετοχή της ΕΤΕ, υψηλότερος τζίρος στην Alpha Bank.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος στα blue chips των Ελληνικών Πετρελαίων, των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και των MIG, F.F. Group, Coca Cola, Μυτιληναίου, Κύπρου, Άνεμος, Αεροπορίας Αιγαίου κ.ά.

Πάντως σε γενικές γραμμές συναλλαγές και τζίρος κινούνται σε μάλλον μέτρια-χαμηλά επίπεδα.

Από τις επιμέρους μετοχές κινητικότητα στα Ελληνικά Πετρέλαια, μετά την ανακοίνωση χθες των αποτελεσμάτων τριμήνου. Στα 7,17 ευρώ η μετοχή της ΜΕΤΚΑ, στα 4 ευρώ του Μυτιληναίου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου και τη διανομή μερίσματος 0,12 ευρώ/μετοχή. Σημειωτέον πως η αποκοπή του μερίσματος έχει ορισθεί για αύριο Παρασκευή, συνεδρίαση που θα αποκοπεί και το μέρισμα της Αεροπορίας Αιγαίου. Σταθερή στα 8,75 ευρώ η μετοχή της ΑΡΑΙΓ, έχοντας νωρίτερα καταγράψει ακόμη ένα υψηλό (στα 8,85 ευρώ), μετά τα 8,80 ευρώ (της 10ης/5).

Στα 17,59-17,72 ευρώ η δεικτοβαρής μετοχή της Coca Cola, εν αναμονή των αποτελεσμάτων τριμήνου. Στα 13,55 ευρώ η μετοχή του ΟΛΠ (στα 16,85 ευρώ το υψηλό 52 εβδομάδων, από τις 2/11/15), στα 4,85-4,89 ευρώ η ΕΥΔΑΠ (στα 6,33 ευρώ το υψηλό 52 εβδομάδων, από τις 11/8/15), ενώ με ελάχιστες συναλλαγές κινούνται ΟΛΘ και ΕΥΑΘ από τον FT Mid Cap.

Τεχνικά για τον Γ.Δ., εάν ακολουθηθεί η «μέτρηση» που «τρέχει», τότε ενδέχεται η διόρθωση που εξελίσσεται να φτάσει έως τις 605 και στη συνέχεια να κινηθεί ανοδικά, λίγο υψηλότερα των 660 μονάδων. Σχετική «μέτρηση» και διάγραμμα έχουν αναρτηθεί νωρίτερα στον Εκηβόλο.

Στις 11:20 είχαν αλλάξει χέρια 9,8 εκατ. μετοχές, με τζίρο 6,9 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v