Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Επανεκκίνηση μετά το πρώτο ταμείο

Σταθεροποιητικό το ξεκίνημα στην αγορά, με την αναδιανομή «χαρτιών» να αποτελεί το πιθανότερο σενάριο. Τα κρίσιμα όρια για δείκτες και μετοχές και η «παρακαταθήκη» από τη χθεσινή συνεδρίαση. Ορόσημα το EWG, οι ανακοινώσεις του MSCI και τα αποτελέσματα των εισηγμένων.

Σημαντική διόρθωση μεν, εντός προγράμματος δε. Πέρασαν από το ταμείο για μερική κατοχύρωση σημαντικών βραχυπρόθεσμων υπεραξιών αρκετοί traders, με συνέπεια -και με αφορμή και τις ξένες αγορές- το ΧΑ να διορθώσει προς την περιοχή των 620 μονάδων.

Συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών και τζίρου (αλλά σχεδόν στο ήμισυ της ανοδικής Τρίτης), με 139,9 εκατ. μετοχές και τζίρο 91,6 εκατ. ευρώ, που παραπέμπουν σε μερική διανομή θέσεων στα "τοπικά υψηλά έτους" (των 630 μονάδων).

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, γνωστό εδώ και καιρό πως είναι ο πλέον ευαίσθητος στις εξελίξεις στο θέμα της αξιολόγησης, με το χθεσινό μείον 2,54% να επαναφέρει τον ΔΤΡ προς τις 53/52 μονάδες. Εξαρχής γνωρίζαμε πως η τελική κίνηση προς τις 60 και την προσπάθεια υπέρβασης αυτής της σημαντικής ζώνης δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί τόσο εύκολα και μόνο με μία συνεδρίαση με υψηλό τζίρο (200 εκατ. ευρώ) όπως η προχθεσινή.

Η προοπτική επαναφοράς του waiver αναμφίβολα θα είναι καταλυτική (και) για τον κλάδο, πλην όμως έχει ως προαπαιτούμενο τη συμφωνία -σε επίπεδο EwG για μέτρα και "μηχανισμό"-, κάτι που θα κριθεί σήμερα-αύριο και θα ενεργοποιηθεί από τις 2 Ιουνίου.

Αλλωστε το "κλείσιμο" του FT 25 στις 174, αρκετά πάνω από τη στήριξη των 167 μονάδων, μας επιτρέπει να παραμένουμε "εντός παιδιάς", με μέρος της ρευστότητας που έχουμε αντλήσει κατά τη διάρκεια της τελευταίας ανοδικής κίνησης ανά πάσα στιγμή και αφορμή έτοιμη. 

Ενδεχομένως, όπως μας εξηγούσε γνώστης χρηματιστής, αυτή η περίοδος αναταράξεων πέριξ των "τοπικών υψηλών" να διευκολύνει την αναδιανομή του χαρτοφυλακίου, καθώς άλλες μετοχές έχουν υπεραποδώσει έναντι άλλων και αρκετοί τίτλοι έχουν μείνει πίσω με καλύτερους -πλέον- συντελεστές και τεχνικά γνωρίσματα. Στο πλαίσιο αυτό, ενδιαφέρον έχει και το θέμα του Γιώργου Σαββάκη για τις μετοχές που φλερτάρουν με τους κινητούς μέσους όρους 200 ημερών. 

Εξαρχής σημειωνόταν από το Euro2day.gr πως με το Eurogroup της Δευτέρας αποφεύχθηκε το χείριστο σενάριο, το καταστροφικό, πλην όμως η διαδρομή προς το τακτικό της 24ης Μαiου θα είναι γεμάτη ευκαιρίες και παγίδες και πως μέχρι τότε μεσολαβεί χρόνος, πολύς χρόνος, στη διάρκεια του οποίου θα εκπλαγούμε θετικά και αρνητικά.

Ηδη μία νέα παράμετρος είναι ευδιάκριτη και μας αφορά, καθώς σχετίζεται με τις σχέσεις Ευρώπης - Τουρκίας, με την "πόρτα" Σουλτς στον "νεο-σουλτάνο" Ερντογάν να διευκολύνει την πλευρά της κυβέρνησης Τσίπρα.
Μετά το ανοδικό σερί κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τη σημερινή-αυριανή συνεδρίαση.

Βασικός ρυθμιστής της βραχυπρόθεσμης τάσης το σημερινό EWG, οπότε εκτιμάται πως θα ρυθμιστούν (;) εκκρεμότητες που σχετίζονται λόγου χάρη με τον λεγόμενο "κόφτη" αλλά και τα "κόκκινα δάνεια". Το θεόρατο ύψος των NPEs (ίσως και να ξεπερνά τα 120 δισ. ευρώ) θα επιμείνω πως αποτελεί "βραδυφλεγή βόμβα" στα θεμέλια του συστήματος και όχι μόνο καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για άρση των capital controls (τουλάχιστον) για όλο το 2016, αλλά κυρίως απειλεί την ευστάθειά του, ακόμη και την προοπτική μίας επόμενης ανακεφαλαιοποίησης. Τα γνωρίζει αυτά το σύστημα και προφανώς ενεργεί δεόντως σε συνεργασία με την ΕΚΤ, θέλω να πιστεύω.

Η συντήρηση του FT 25 πάνω από τις 167 μονάδες επιτρέπει στους αγοραστές να προσαρμόσουν εκ νέου τη βραχυπρόθεσμη τακτική τους σήμερα-αύριο με γνώμονα τις εξελίξεις, με τις 171/2 μονάδες να είναι ένα ικανό σημείο αναφοράς για σήμερα και στο αρνητικό σενάριο οι 168 για αύριο.

Να συνεκτιμηθεί πως και το ΧΑ επηρεάζεται από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου και καθώς μεγάλοι όμιλοι (Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΙΤΑΝ, Coca Cola) ανακοινώνουν μεγέθη αυτές τις ημέρες, οι επιμέρους κινήσεις (και διακυμάνσεις) είναι αναμενόμενες. Οπως επίσης η αποκοπή μερισμάτων (αύριο είναι η σειρά της Αεροπορίας Αιγαίου), θυμίζοντας τον λίγο χρόνο που απαιτήθηκε για να επανακτηθούν τα χαμένα για τη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές-σηματωρούς (και λόγω ειδικού βάρους) του FT 25 το μείον 2,36% της Coca Cola στα 17,81 με συναλλαγές 21.844 μετοχές έκανε τη διαφορά. Αύριο... Παρασκευή και 13, ανακοινώνει τα αποτελέσματά του ο όμιλος και η χθεσινή διόρθωση ίσως να αποτελεί προοίμιο πιέσεων και σήμερα-αύριο. Θυμίζω πως η συμμετοχή στη διαμόρφωση στάθμισης του ΓΔ είναι (με χθεσινό "κλείσιμο") 8,7%, με την Alpha Bank πρώτη (8,85%), τον ΤΙΤΑΝα στο 5,92% και τα ΕΛ.ΠΕ (ανακοίνωσαν χθες) στο 2,36%.

Παράλληλα, όπως έχουμε αναφέρει από το σχόλιο του Σ.Κ., θα πρέπει να συνεκτιμηθούν οι ανακοινώσεις του MSCI, με τη ΔΕΗ να φέρεται πως μπορεί να επηρεαστεί (αλλαγή ειδικού βάρους), συμπληρώνοντας πως οι αλλαγές τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιουνίου (τον μήνα που προγραμματίζεται και... πολλαπλασιασμός των δεικτών) και με την επόμενη αναθεώρηση να έχει προγραμματιστεί για τις 11 Αυγούστου.

Ολα αυτά συνθέτουν ένα ενδιαφέρον διήμερο, σήμερα-αύριο, με τις Viohalco, Μυτιληναίο και Ελληνικά Πετρέλαια να κρατούν την τάση, και τη ΔΕΗ να έχει υψηλές συναλλαγές, πιθανότατα λόγω MSCI.

Σε όλα αυτά και η τελευταία τοποθέτηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου, ο οποίος, αν μη τι άλλο, για ακόμη μία φορά "τάραξε τα νερά".

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v