Με νέα δεδομένα η σημερινή συνεδρίαση, με τα ενθαρρυντικά να υπερισχύουν.Στη χθεσινή συνεδρίαση, μετά από δύο... ημίχρονα, σημειώθηκε άνοδος, με το πολύ σημαντικό γεγονός πως ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε σε «κλείσιμο» στις 610 μονάδες. Και το κεκτημένο αυτό είναι κάτι καινούργιο για την αγορά, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς επαναφέρει τον Γ.Δ. προς τα υψηλά επίπεδα των αρχών Ιανουαρίου και αφού στο ενδιάμεσο μεσολάβησε το «ιστορικό χαμηλό» των 420,82 μονάδων της 11ης Φεβρουαρίου.
Μετά και το χθεσινό Eurogroup, που απέφερε ορισμένα θετικά αποτελέσματα για την ελληνική πλευρά, φαίνεται να απομακρύνεται -για να μην πούμε μηδενίζεται- το ενδεχόμενο πρόωρων πολιτικών εξελίξεων, κάτι που αποτελεί κέρδος για την αγορά.
Καταρχήν συμφωνία σε αξιολόγηση - έξτρα πακέτο, με τον υπουργό Οικονομικών να σημειώνει ότι ο προληπτικός μηχανισμός θα τίθεται σε εφαρμογή με προεδρικό διάταγμα. Το ότι θα συμπεριλαμβάνει κωδικούς μισθών - συντάξεων είναι επίσης κάτι καινούργιο, πόσο μάλλον για μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται).
Τα της χθεσινής συνεδρίασης τα προσέγγισε αναλυτικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με την εικόνα της αγοράς Παραγώγων να αποτυπώνει ακριβώς αυτή τη συγκρατημένη αισιοδοξία που διαμορφώθηκε προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης. Στις 15.555 μειώθηκαν τα ΣΜΕ του FT 25 που «έκλεισε» στις 170 μονάδες, με το ΣΜΕ σε οριακή τιμή υπερτίμησης 0,10% σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Συνεπώς από σήμερα ξεκινά ακόμη ένας... μαραθώνιος ταχύτητας προς την 24η Μαΐου και με το Eurogroup εκείνης της ημέρας να θεωρείται -πλέον- από όλους (δανειστές - Αθήνα) ως D-Day. Και το Χ.Α. γνωρίζει πολύ καλά πως οποιαδήποτε μη οριστική και καταληκτική εξεύρεση λύσης, συμφωνίας στις 24 του μήνα, θα άνοιγε τον... ασκό του Αιόλου. Αλλά ας περιοριστούμε στα του διαστήματος 10 προς 24 Μαΐου, με την απλή σειρά παραγώγων μηνός να κλείνει στις 20 του μήνα.
Με το θετικό σενάριο να έχει κερδίσει πολλούς πόντους, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, οι αγοραστές/long έχουν σαφές πλεονέκτημα, «όπλο» που προφανώς και θα διαχειρισθούν με σύνεση και αποτελεσματικά.
Το γεγονός πως πετρέλαιο και Κίνα προβλημάτισαν τη Wall Street, όπως σημείωνε ο Γιάννης Μάρης, μας κρατά ούτως ή άλλως σε εγρήγορση, παρότι καταλύτης για το Χ.Α. παραμένουν οι εξελίξεις που αφορούν στη συμφωνία.
Τεχνικά το ότι για τον FT 25 επιβεβαιώθηκαν οι 167 μονάδες ενισχύει τις long θέσεις, με κοντινή αντίσταση τις 173 και αμέσως επόμενη τις 178 μονάδες. Αντίστοιχα για τον Γ.Δ. κατοχύρωση των 610 ενισχύει την προοπτική προσέγγισης των 630 μονάδων, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance), ολοκληρώνοντας έτσι τον κύκλο διόρθωσης που έφτασε μέχρι τα «χαμηλά» της 11ης/2 και επαναφέρει το Χ.Α. σε βραχυμεσοπρόθεσμα ανοδική φορά.
Ωστόσο, ουδεμία κίνηση μπορεί να θεωρηθεί προεξοφλημένη, εάν δεν συνεκτιμηθούν οι αντίθετες ενδιάμεσες που μπορεί να δημιουργούν «βυθίσεις» ή και «εξάρσεις».
Για τον Γ.Δ. οι 585 μονάδες είναι πλέον ισχυρό σημείο αναφοράς-στήριξης, οι 630 εφικτός στόχος, για την επίτευξη του οποίου θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και διορθώσεις στο ενδιάμεσο διάστημα.
Ενα ένα, σιγά σιγά και προσεκτικά, με την αγορά να έχει περιέλθει στα «χέρια» των ξένων (και των... ξένων) traders και funds, όπως κατέδειξαν τα τελευταία στοιχεία.
Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να επιβεβαιώνει τις 50 και κύριο στόχο να έχει τις 60 μονάδες, με βάση τα δεδομένα που έχουμε. Με άνοδο 2,19% ο ΔΤΡ, με σαφή βελτίωση της τεχνικής εικόνας για τη μετοχή της ΕΤΕ, που εάν κατοχυρώσει το 0,30 «βλέπει» το 0,33 ευρώ. Κινητικότητα σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, με τη μετοχή του Οργανισμού να έχει προοπτική τα 9,05 όσο δεν χάνει τα 8,54 ευρώ.
Απόλυτα ικανοποιητική η εικόνα των Μυτιληναίου - ΜΕΤΚΑ, με τον πρώτο να στοχεύει τα 4,20 ευρώ και τη δεύτερη τα 7,50 ευρώ. Ενισχύεται εκ νέου το momentum για τον τίτλο της Αεροπορίας Αιγαίου, που εάν υπερβεί τα σημαντικά 8,70 ευρώ δίνει σήμα για κατάκτηση των «ιστορικών υψηλών» της εισαγωγής της εταιρίας στο Χ.Α., το καλοκαίρι του 2007.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεκάθαρη η τάση για τη μετοχή του Φουρλή (στόχος τα 3,80 ευρώ), ενώ από την κατηγορία αυτή έχουν ξεχωρίσει ακόμη 4-6 μετοχές του FT Mid Cap.
Προϋποθέσεις μόχλευσης για τα λεγόμενα παλιότερα... κρατικόχαρτα, δηλαδή ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, ΕΥΑΘ και ΟΛΘ, με ισχυρά χέρια να έχουν «χτίσει» θέσεις από χαμηλότερες τιμές. Ερώτημα παραμένει η εικόνα για τη Lamda Development αλλά και για 2-4 αουτσάιντερ για την επόμενη αναδιάρθρωση των δεικτών, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των Τράπεζας Κύπρου και Σαράντη.
Τέλος, τεχνικά για τον Γ.Δ., όπως «μετρούσε» χθες ο Βασίλης Μαρκάκης (The Trader's Diary), στην τοπική κορυφή των 610 εντοπίζεται η πλησιέστερη αντίσταση και η αμέσως επόμενη μόλις 2-3 μονάδες υψηλότερα, απ' όπου διέρχονται η γραμμή (του ποσοστού διόρθωσης 61,8%) και το gap της 5ης Ιανουαρίου, στην αρχή του χρόνου.