Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Γιατί «τρέχει» πριν τη συμφωνία

Συνυφασμένη με τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές η βραχυπρόθεσμη τάση. Ποια blue chips και mid caps ξεχωρίζουν. Τι δείχνει η τεχνική ανάλυση για τις τραπεζικές μετοχές. Το μήνυμα από τα παράγωγα. Οι αποτιμήσεις και τα στατιστικά.

Εκανε το 3 στα 3 χρηματιστηριακά ο Μάιος, καθώς οι traders επιδόθηκαν σε αγώνα προεξόφλησης των εξελίξεων για την αξιολόγηση. Κι αν η Συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας έχει προεξοφληθεί από την Τετάρτη πως δεν θα αποδώσει τελεσίδικο αποτέλεσμα, επικρατέστερη είναι η άποψη πως θα αποτελέσει την απαρχή διαδρομής ώστε προς το Eurogroup της 24ης Μαίου να εξευρεθεί κοινός τόπος μεταξύ δανειστών- ελληνικής πλευράς.

Κινήσεις προεξόφλησης με τον Γενικό Δείκτη στις 605,61 μονάδες, με αιχμή τον τραπεζικό (στις 50,23 ο ΔΤΡ) και τον FT25 στις 168,42 μονάδες. Με συναλλαγές 131,1 εκατ. μετοχών (μόνο σε Πειραιώς και Εθνική άλλαξαν χέρια 40,8 και 37,9 εκατ. μετοχές αντίστοιχα) και τζίρο 79,4 εκατ. ευρώ (το 65% στον τραπεζικό κλάδο) οι βραχυπρόθεσμοι δεν επιδίωξαν να ωθήσουν τον ΓΔ πάνω από τις 610 μονάδες αλλά με χαρακτηριστική ευκολία "έκλεισαν" υψηλότερα των 602 μονάδων (όπως είχε αναφερθεί στο σχόλιο μας - Συντήρηση δυνάμεων...15.09΄της 6/5).

Κλάδος αιχμή ο τραπεζικός, με εβδομαδιάτικο 10% (όπως "μετρήθηκε" στο μετά συνεδριακό σχόλιο της Παρασκευής) και απόδοση 22,01% σε μηνιαίο.

Η πλειονότητα των μετοχών του FT25 ακολούθησε (με μικρότερα ποσοστά) τον τραπεζικό κλάδο ωστόσο τα περισσότερα blue chips έχουν μεσοπρόθεσμα σαφώς καλύτερη εικόνα των τραπεζικών, παραμένουν σε υπεραπόδοση (12μηνου) και ως επί το πλείστον δεν έχουν υποχωρήσει σε ελάχιστα (όπως οι τράπεζες στις 11 Φεβρουαρίου). Αυτό, πρακτικά, αρχίζει να εξισορροπεί- εν μέρει- την θέση των τραπεζικών σε σχέση με τα blue chips κάτι που θα φανεί περισσότερο από τη στιγμή που και για τις 4 συστημικές τραπεζικές η χρηματιστηριακή τιμή θα υπερβεί αυτήν της τελευταίας αμκ.

Την τελευταία εβδομάδα η Alpha Bank επανήλθε υψηλότερα των 2 ευρώ, στη μετοχή της Εθνικής πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές και στα 0,30 ευρώ (στα μέσα της Παρασκευής), ενώ Πειραιώς και Eurobank υπολείπονται μεν, ποντάρεται δε πως σε αυτή ή την επόμενη φάση της ανοδικής κίνησης θα πιάσουν τους στόχους- τιμές των ΑΜΚ τους. Επίπεδα τιμών, που αντιστοιχούν με τις (περίπου) 60 μονάδες για τον ΔΤΡ και αποτελεί σημείο βραχυ-μεσοπρόθεσμης αναστροφής.

Ηδη το ΧΑ μετρά δύο συνεχόμενα ανοδικούς μήνες (Μάρτιος- Απρίλιος) έχει κάνει μία ενθαρρυντική είσοδο στον Μάιο, που κατά γενική εκτίμηση είναι αυτός που θα κρίνει την τάση βραχυ-μεσοπρόθεσμα. Εάν δηλαδή θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για πειστική επαναφορά προς τις 630/640 ή θα οπισθοχωρήσει άτακτα προς τις 550 μονάδες.

Προς ώρας τα δεδομένα είναι περισσότερο ενθαρρυντικά (παρά το ότι την Δευτέρα η αγορά δεν περιμένει συμφωνία) αλλά όπως σημείωνε ο Γιώργος Α. Σαββάκης "...στην τρέχουσα συγκυρία ζητούμενο δεν είναι η επισφράγιση της συμφωνίας σε όλα τα μέτωπα αλλά η πολιτική δέσμευση και απόφαση που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ως τις 24 Μαίου".

Στο θετικό σενάριο το ΧΑ μπορεί να συνεχίσει προς τις 640 με επόμενο τον γνωστό μας από την προηγούμενη σημαντική διόρθωση στόχο των...666 μονάδων. Αλλά ας περιοριστούμε στα άκρως βραχυπρόθεσμα καθώς μέχρι την Δευτέρα το μεσημέρι- απόγευμα πολλά θα μπορούσαν να γίνουν.

Ηδη οι δανειστές τοποθετούνται με το ΔΝΤ/Λαγκάρντ να ξαναθέτουν θέμα γενναίας/λειτουργικής αναδιάρθρωσης του χρέους (Financial Times), το Βερολίνο να προτιμά τους χαμηλούς, πολύ διακριτικούς τόνους και τους Κομισιόν, ΕSM και ΕΚΤ να ξανά-ξεκαθαρίζουν την θέση τους. Οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΕΜΣ, Κλ. Ρέγκλινγκ δεν επιδέχονται παρερμηνείας, οι προηγηθείσες ενέργειες της ΕΚΤ/Ντράγκι επίσης, ενώ η θέση της Κομισιόν/Γιουνκέρ, όπως επανειλημμένα έχει αναφερθεί η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, γνωστή και υποστηρικτική της ελληνικής πλευράς. Σε αυτούς προστέθηκε χθες και ο Π. Γκάμπριελ, ο γερμανός αντικαγκελάριος που πήρε θέση υπέρ της ρύθμισης του χρέους κόντρα στις επιλογές του Β. Σόιμπλε.

Επιπλέον τις τελευταίες ημέρες έχει προκύψει και ο...joker από την Τουρκία, με τις ενέργειες Ερντογάν και τις νέες δηλώσεις του "σουλτάνου" πως η Αγκυρα δεν θα κάνει ό τι λέει η ΕΕ για τη συμφωνία, θα μπορούσε - με τους κατάλληλους χειρισμούς και από την Αθήνα- να λειτουργήσει ευνοϊκά για την ελληνική πλευρά. Νέες απώλειες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, που μαζεύτηκαν προς το κλείσιμο αλλά και προειδοποιήσεις των BofA και J P Morgan για κίνδυνο sell off στις τουρκικές μετοχές και κατάρρευση της λίρας. Σημειωτέον, πως με απώλειες έκλεισαν και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο και ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει εν όψει της Δευτέρας.

Η συνέχεια, από την αρχή της Δευτέρας κιόλας θα εξαρτηθεί από την...ειδησεογραφία του Σ.Κ, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Βουλή (για ασφαλιστικό- φορολογικό ) κ.λπ, με την διάθεση των traders να αποτυπώνεται στην οριακή απόκλιση του ΣΜΕ του FT25 (σε μικρή υπερτίμηση), στην απόδοση των ομολόγων και στο "κλείσιμο" μετοχών-σηματωρών.

Εντυπωσιακός ο ΟΤΕ, με σημαντική άνοδο 2,61% στα 8,66 ευρώ ξεπερνώντας με ευκολία τα σημαντικά 8,56 ευρώ. Οι αυξημένες συναλλαγές (761.785 μετοχές) και ο υψηλός τζίρος (6,5 εκατ. ευρώ) ενισχύουν το ενδεχόμενο της συνέχισης της αντίδρασης προς τα 9,05 ευρώ, σε πρώτη φάση, όπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Σημαντική ενίσχυση 2,13% στα 3,84 ευρώ για τη μετοχή του Μυτιληναίου, που υπό προϋποθέσεις "βλέπει" και τα 4.20 ευρώ.

Η τεχνική εικόνα της Μυτιληναίος

Κατά 2,32% υψηλότερα στα 5,30 ευρώ η μετοχή των ΕΧΑΕ, διατηρώντας το ανοδικό momentum, όπως και η Βιοχάλκο (άνετη απορρόφηση της προσφοράς έως τα 1,31 ευρώ και κλείσιμο στα 1,35 με υψηλό ημέρας στα 1,38 ευρώ) με τόσο τα 1,50 ευρώ, υψηλότερα κατά 2,42% στα 4,66 για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ αλλά και 0,99% στα 10,23 (με υψηλό ημέρας στα 10,28 ευρώ ) για την Motor Oil. Ανάλογες περιπτώσεις για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ/Τέρνα, ΜΕΤΚΑ, Jumbo, ΟΛΠ. Αλλά και των ΕΥΑΘ, ΟΛΘ όπως και των ΥΓΕΙΑ, Σωληνουργείων, Autohellas, Ιντρακόμ, Πλαίσιο, Πλαστικά Θράκης από τον FT Mid Cap.

Aπό τις χαμηλότερες κατηγορίες χρήζουν αναφορά η Mevaco στα 0,942, η Creta Frams στα 0,461 ευρώ, οι αυξημένες συναλλαγές στον Sarantis και η κινητικότητα μετά από καιρό στα warrants της Alpha Bank.

Εμφανής στα Παράγωγα η στάση/διάθεση αναμονής και συντήρησης δυνάμεων με 4.002 ΣΜΕ στον FT25, με αυξημένες θέσεις στα Συμβόλαια και των 4 συστημικών με ενδεικτικές τις 13.911 στα ΣΜΕ της ΕΤΕ και τα 22.883 στης Πειραιώς.

Είναι προφανές, πως ο κλάδος- κλειδί θα παραμείνει ο τραπεζικός με στήριξη στις 47 και 45 μονάδες και ισχυρή αντίσταση προς τις 60 οι 53 και οι 55 μονάδες.

Ενδεικτικά για τις μετοχές της ΕΤΕ εκτός από τα 0,30 ευρώ (της αμκ) σημαντικά είναι τα 0343 ευρώ- σημείο make or break- και της Alpha Bank τα 2,20 και υψηλότερα τα 2,35 ευρώ.

Να σημειωθεί, πως μετά την "βουτιά" του κλάδου έως τα ιστορικά ελάχιστα των 17,93 μονάδων (11/2) και την απόλυτη απαξίωση των αποτιμήσεων των συστημικών ομίλων πλέον η Alpha Bank έχει χρηματιστηριακή αξία 3,26 δισ., η Εθνική 2,61, η Πειραιώς 2,39 και στα 1,86 δισ. ευρώ η Eurobank. Δηλαδή μετά από σχεδόν 3 μήνες η αποτίμηση των 4 αθροιστικά ξεπερνά και πάλι τα 10 δισ. ευρώ.

Να συνεκτιμηθεί πως ακολουθεί εβδομάδα αποτελεσμάτων (ΕΛ.ΠΕ στις 11/5), ΤΙΤΑΝ (12/5) με την Coca Cola στο τέλος της εβδομάδας. Επίσης την Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες MSCI και την Παρασκευή η αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου.

Οι αποτιμήσεις των blue chips

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 605,61 μονάδες με άνοδο 3,76%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 4,3% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε υψηλότερα 1,82%.

Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (+10,42%), Πρώτες Ύλες (+9,36%) και Ασφάλειες (+9,03%).

Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσε μόνο ο κλάδος Τροφίμων – Ποτών (-2,02%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Πήγασος Εκδοτική (40%), Προοδευτική (25%), ΓΕ Δημητρίου (22,22%), Attica Bank (22,03%), Εβροφάρμα (20%), Viohalco (18,42%), Βιοτέρ (17,50%), Τιτάν (ΠΟ) (16,28%), Forthnet (ΚΟ) (15,15%) και Eurobank (14,86%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ακρίτας (-16,67%), Περσεύς (-12,86%), Sato (-10,53%), Βερβέρης-Moda Bagno (-10%), Κλως. Ναυπάκτου (-8,72%), Ναυτεμπορική (-8,25%), Eπίλεκτος (-7,75%), Ικτίνος (-6,42%), Centric (-5,56%) και Καράτζη (-4,88%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v