Χθες ήταν η έκθεση της Morgan Stanley, σε συνδυασμό με κάποιες "εισαγόμενες" δηλώσεις που είχαν "θετική χροιά", σήμερα ήταν η ανακοίνωση για ψήφιση του Ασφαλιστικού μέσα στο Σαββατοκύριακο (σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 10:00 το Σάββατο και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής. Ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το Νομοσχέδιο να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας) και εν πάση περιπτώσει καθίσταται περισσότερο από πασιφανές ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά αναζητεί ειδήσεις - στηρίγματα, προκειμένου να κινηθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, προεξοφλώντας θετικές εξελίξεις που προς το παρόν δεν διαφαίνονται.
Εννοείται, πως επειδή ο επενδυτικός ορίζοντας στον οποίο κινούνται οι περισσότεροι των ενεργών παικτών, είναι από λίγη ώρα έως ελάχιστες μέρες, σε περίπτωση που δεν επιβεβαιωθούν τα βραχυπρόθεσμα στοιχήματα, ο "συνωστισμός στην θύρα εξόδου" δείχνει περισσότερο από βέβαιος, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους παίκτες που δεν φημίζονται για τα γρήγορα "αντανακλαστικά" τους.
Από την άλλη και τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ο κυριότερος όγκος πωλήσεων είναι αποτέλεσμα κινήσεων κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών και δείχνει απόλυτα ελεγχόμενος από τους ενεργούς αγοραστές, ενώ οι περισσότεροι από όσους προχωρούν σε ρευστοποίηση θέσεων και βλέπουν την Αγορά να κινείται σε υψηλότερα επίπεδα, σπεύδουν να επανεπιβιβαστούν δημιουργώντας αυτοτροφοδοτούμενη ανοδική τάση.
Η σημερινή, δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση μετά τις αργίες του Πάσχα, η οποία έφερε (μετά από έξι συνεδριάσεις) τον Δείκτη να επιστρέφει με κλεισίματα υψηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων, είχε δύο σημαντικές διαφορές σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση. Η μία διαφορά ήταν ότι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι έμειναν αρκετά κοντά στα υψηλά ημέρας και η δεύτερη ήταν η σημαντική υποχώρηση του τζίρου, παρά το γεγονός ότι με την συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου η μικτή αξία συναλλαγών ξεπερνούσε τα 7 εκατ. (0,836 εκατ. τα "πακέτα") και η πρώτη ώρα έφθασε τα 11,6 εκατ. ευρώ.
Συμπερασματικά, παρά την επιστροφή της επιφυλακτικότητας, στο διεθνές χρηματιστηριακό περιβάλλον, το Ελληνικό Χρηματιστήριο δείχνει διαθέσεις διακράτησης των πρόσφατα κεκτημένων, ποντάροντας πως έστω και την τελευταία στιγμή, θα υπάρξει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, ακόμα και αν χρειαστεί να φθάσει το τέλος Μαϊου.
Οι πιο "προχωρημένοι" διατηρούν και προσδοκίες ακόμα και για πιθανή αναβάθμιση της Χώρας από τους οίκους αξιολόγησης, έστω και αν κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από κάποια προγραμματισμένη αξιολόγηση.
Λιγότερο "ηχηρή" και με σαφώς χαμηλότερες συναλλαγές, η σημερινή παρουσία των αγοραστών στην Αγορά ομολόγων, είχε σαν αποτέλεσμα την μικρή, περαιτέρω, αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 10,38%, 5ετες 9,65% και 10ετες 8,62%.
Και σήμερα το +7,13% του Τραπεζικού δείκτη, επιβεβαιώνει τους θετικούς πρωταγωνιστές ημέρας, όμως παρά το "μίνι πανηγύρι" που έχει "στηθεί" στο Τραπεζικό ταμπλώ, αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ο τίτλος της Alpha Bank (+7,11%) επέστρεψε υψηλότερα από την τιμή της σχετικά πρόσφατης Α.Μ.Κ.
Από την άλλη και σύμφωνα με την πιο συντηρητική σχολή σκέψης, η μεταβλητότητα αναμένεται να διατηρηθεί, μετά τα χθεσινά ασαφή αποτελέσματα από τη συνεδρίαση του Euroworking Group και με πολλά ζητήματα να παραμένουν ανοικτά, καθώς δεν ολοκληρώνονται, όπως φαίνεται, σύντομα οι διαπραγματεύσεις και οι συνομιλίες για το ύψος των μέτρων και την εξειδίκευση αυτών, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, που δείχνει εξαιρετικά δύσκολο να φέρει συμφωνία, ενώ για πρώτη φορά στο τραπέζι θα είναι και η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, επισήμως, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Μένει να φανεί αν η Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή την φορά θα εκπροσωπηθεί από τον Πολ Τόμσεν.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου "γραπτή δέσμευση από τους Δανειστές ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ζητάει τώρα η Ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενο Αξιωματούχο της Κομισιόν. Η εξέλιξη αυτή έχει αρχίσει ήδη να συζητείται και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει επιφορτιστεί να καταφέρει να μαζέψει την αναγκαία υποστήριξη από τα Κράτη - Μέλη μέχρι τη Δευτέρα".
Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και στις μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές, ασφαλώς και το +13,45% της Viohalco έκλεψε τις εντυπώσεις, με τον τίτλο να συμπληρώνει τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Από χθες η στήλη ανέφερε πως "αν ο τίτλος υπερκεράσει την δύσκολη ζώνη 1,23 - 1,24 ευρώ, θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 1,45 - 1,50 ευρώ".
To διάγραμμα της Viohalco από την αρχή του έτους
Διόλου ευκαταφρόνητο το +3,6% για την μετοχή της ΕΧΑΕ, η οποία επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με την υπέρβαση των 5,05 ευρώ, έδωσε αγοραστικό σήμα και ανέβασε στροφές στην ανοδική τάση. Λίγο ψηλότερα η δύσκολη ζώνη αντίστασης των 5,30 - 5,35 ευρώ.
Συνεχίζει πλαγιοανοδικά η προνομιούχος μετοχή του Τιτάνα (+3,51%) κινούμενη σε υψηλά εξαετίας (!) Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής υψηλότερα των 13,00 ευρώ, οι εξελίξεις θα είναι εξαιρετικά σύντομες.
Σε υψηλά 6ετίας το προνόμιο του Τιτάνα
Στην περίπτωση των βασικών δεικτών και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, παραμένουν ανοιχτά το πτωτικό "gap" στις 613,38 μονάδες και τα ανοδικά "gap" στις 550,11 και 522,98 - 524,24 μονάδες. Τεχνικά ζητούμενο, η υπέρβαση, με κλείσιμο, των 631 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 615 - 617 μονάδες. Το "stop" για τους long", παραμένει στις 570 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+2,71%), η Αγορά έδωσε και πάλι αγοραστικό σήμα με το 159 να είναι το "intraday stop". Το 166 ήταν κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας δώσει και πάλι κίνηση στο 168 ή στο 171. Το 160 - 159 είναι πρώτη στήριξη.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
-Βαγγέλης Σιούτης
"Ανοδικά κινείται ο Γενικός Δείκτης την τρέχουσα εβδομάδα, μετά την διόρθωση της προηγούμενης, ως αποτέλεσμα της μη ολοκλήρωσης της συμφωνίας ακόμη" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.
Στην διόρθωση που προηγήθηκε ο Δείκτης κατάφερε να μην διασπάσει καμία στήριξη καθώς κράτησε και τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 570 μονάδες και σε κλείσιμο τις 580 μονάδες που είχαμε τις δύο κορυφές του Μαρτίου.
Παρόλο που η παράταση της εκκρεμότητας για το κλείσιμο της αξιολόγησης αυξάνει την νευρικότητα στους επενδυτές, δεν διαφαίνεται από τους εμπλεκόμενους διάθεση ρήξης, αλλά διάθεση ολοκλήρωσης της έστω και αν χρειαστεί να περάσει ολόκληρος ο Μάιος. Έτσι οι όποιες ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται μόνο ως αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών που σχετικά εύκολα απορροφούνται από τους αγοραστές.
Η βασική στήριξη του Γενικού Δείκτη πέρα από τις προαναφερόμενες, είναι η περιοχή των 540 μονάδων που η διάσπαση της θα ακύρωνε την βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση της Αγοράς.
Βασική αντίσταση που η διάσπαση της θα δώσει νέα ανοδική ώθηση στον Γενικό Δείκτη είναι η περιοχή από τις 613,38 μονάδες που έχουμε πτωτικό "gap" από τις αρχές Ιανουαρίου, ως τις 618 μονάδες που συναντάμε τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών και 630 μονάδες τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης με ρύθμιση του χρέους και οι αποφάσεις από την ΕΚΤ και τους οίκους αξιολόγησης που θα ακολουθήσουν, αναμένεται να δώσουν την απαραίτητη δυναμική στη αναμέτρηση με αυτή την περιοχή αντιστάσεων.
"Την επόμενη Δευτέρα έχουμε ένα ακόμη κρίσιμο Eurogroup που αναμένεται να ξεκαθαρίσει σε πιο σημείο βρισκόμαστε, ενώ στις 12/5 έχουμε την εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών της MSCI και στις 13/5 προσωρινή εκτίμηση για το ΑΕΠ Α’ τριμήνου του 2016. Στις 11/5 ανακοινώνουν αποτελέσματα Α’ τριμήνου τα ΕΛΠΕ και στις 12/5 ΤΙΤΚ και ΑΡΑΙΓ" επισημαίνει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.
-Λουκάς Παπαϊωάννου
"Παρά την τεχνικά συγκρατημένη θετική εικόνα της Αγοράς, όλοι οι εμπλεκόμενοι αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης" τονίζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το κλείσιμο της πολυαναμενόμενης Αξιολόγησης και η καθυστέρηση, μόνο ως προάγγελος νέων προβλημάτων και μεγεθυντής των παλαιών μπορεί να εκληφθεί από την επενδυτική κοινότητα, παρά την επιφανειακή ηρεμία που επικρατεί.
Οι συνεχείς αρνητικές εκθέσεις & προειδοποιήσεις διεθνών οίκων για την Ελληνική Οικονομία και τα αρνητικά μακροοικονομικά μεγέθη που συνεχίζουν να δημοσιοποιούνται (συρρίκνωση ΑΕΠ, συνεχιζόμενη μείωση καταθέσεων, πτώση εγχώριας ζήτησης, συρρίκνωση της πιστωτικής επέκτασης, αύξηση "κόκκινων" δανείων), απεικονίζουν την δραματική κατάστασή της. Λαμβάνοντας υπόψη και το νέο αναμενόμενο δυσβάσταχτο πακέτο μέτρων της αξιολόγησης, τα περιθώρια αισιοδοξίας για την πραγματική Οικονομία εκμηδενίζονται.
Ακόμα όμως και αν κλείσει η τρέχουσα Αξιολόγηση, η ισχνή Κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα έχει το θλιβερό καθήκον να ψηφίσει, αλλά κυρίως να εφαρμόσει ότι εντέλει συμφωνηθεί, με αμφίβολο αποτέλεσμα επιτυχίας, αφού η φοροδοτική εξάντληση της Οικονομίας, είναι πλέον εμφανής και τα νούμερα των νέων ανείσπρακτων υποχρεώσεων έχουν ήδη εκτοξευτεί σε νέα ιστορικά υψηλά, όπως και οι οφειλές του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό Τομέα.
Τεχνικά αξιολογώντας την χρηματιστηριακή εικόνα, βλέπουμε ότι οι επόμενες αντιστάσεις του Γενικού Δείκτη, οριοθετούνται στις 610 - 615 μονάδες. Τυχόν ανοδική διάσπαση του δίνει στόχους την περιοχή των 631 - 645 μονάδων. Αντίθετα αν το ψυχολογικό επίπεδο στήριξης των 570 μονάδων δεν διατηρηθεί οι επόμενοι στόχοι εντοπίζονται στα επίπεδα των 535 - 540 μονάδων αποτελώντας κοντινό "stop loss". Παραβίαση των 535 μονάδων οδηγεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Συμπερασματικά, αν και η τεχνική εικόνα στην Ελληνική Χρηματιστηριακή και Ομολογιακή Αγορά αρχίζει να εμφανίζει ψήγματα αισιοδοξίας, δεν πρέπει να μας ξεγελά.
Οι πολιτικές εξελίξεις καθορίζουν αποκλειστικά τις επόμενες κινήσεις της Ελληνικής Χρηματαγοράς. Η ταχύτητα κλεισίματος, ψήφισης και εφαρμογής των μέτρων αξιολόγησης θα επιδράσουν καταλυτικά και στην τεχνική εικόνα. Σε περίπτωση αποτυχίας ολοκλήρωσης της Αξιολόγησης, η μορφή που θα επιλεγεί για άρση του αδιεξόδου (εκλογές- δημοψήφισμα) θα επιδράσουν διαφορετικά & άμεσα στην Αγορά.
Συνεπώς θα πρέπει οι επενδυτές να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, λειτουργώντας με σαφή "Stop Loss" αν ακολουθούν τις βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις και ίσως θα πρέπει να περιμένουν την ολοκλήρωση των εξελίξεων για να τοποθετηθούν, πληρώνοντας ένα premium στις τιμές και μειώνοντας τους εξωγενείς πολιτικούς κινδύνους.
"Στατιστικά ο Μάιος έχει αρνητικό παρελθόν, στην Ελληνική. αλλά & τις Διεθνείς Αγορές και το 'Sell in May and go away' αν και δε αποτελεί αξίωμα στις επενδυτικές αποφάσεις μας πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη" υπενθυμίζει ο Head Corporate Officer & μέλος Δ.Σ. της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Ινδικό Sensex 30 (+0,64%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,37%). Οι Αγορές στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα παρέμειναν σήμερα κλειστές λόγω τοπικών αργιών.
Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στην Wall Street.
Εναλλαγές προσήμων για τον Χρυσό, μικρές πιέσεις για το Ευρώ και αξιοσημείωτα κέρδη για το Πετρέλαιο, καθώς η πυρκαγιά στον Καναδά κοντά σε περιοχή με πετρελαϊκες εγκαταστάσεις αλλά και οι συρράξεις στη Λιβύη, απειλούν την παραγωγή στις δύο αυτές Χώρες.
Ξεκινώντας από την Ασία, η Κινεζική δραστηριότητα στον κλάδο Υπηρεσιών, αναπτύχθηκε με χαμηλότερο ρυθμό τον Απρίλιο. Ο ΡΜΙ Caixin Υπηρεσιών υποχώρησε στις 51,8 μονάδες τον Απρίλιο από τις 52,2 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Caixin Media και την Markit.
Μια Κινεζική εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων (η Inner Mongolia Nailun Group) ανέφερε ότι δεν θα είναι σε θέση να τηρήσει τις υποχρεώσεις σε επενδυτές που θα ασκήσουν το δικαίωμα πρόωρης αποπληρωμής την Πέμπτη, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης.
Όπως μεταδίδει το Βloomberg, είναι η όγδοη εταιρεία μέσα στο 2016 που αθετεί δανειακές υποχρεώσεις, καθώς η επιβράδυνση της Οικονομίας αυξάνει τις ανησυχίες για κύμα εταιρικών χρεοκοπιών. Οι συνολικές χρεοκοπίες σε ομόλογα σε τοπικό νόμισμα το 2016 είναι ήδη υψηλότερες από ότι για το σύνολο του 2015, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω.
Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης αναμένεται να συνεχιστεί, με τη στήριξη της κατανάλωσης των Νοικοκυριών και την ανάκαμψη των Επενδύσεων, ωστόσο τα ρίσκα εξακολουθούν να είναι πτωτικά", αναφέρει στο οικονομικό της δελτίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στην Βρετανία, ο δείκτης PMI Υπηρεσιών του Markit υποχώρησε τον Απρίλιο στο 52,3 από 53,7 τον προηγούμενο μήνα. Παρότι διατηρείται πάνω από το όριο των 50, πρόκειται για τα πιο αδύναμα επίπεδά του από το Φεβρουάριο του 2013 και ήταν κάτω της μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 53,5.
Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε την εβδομάδα που έληξε στις 30 Απριλίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2015. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 17.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 274.000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα αυξηθούν στις 260.000.
"Αν και η Κινεζική Αγορά ανακάμπτει έπειτα από κυμαινόμενες επιδόσεις τον Απρίλιο, οι μετοχές της Κίνας διατηρούν την καθοδική τους τάση. Οι Αμερικανοί αναλυτές και traders παρακολουθούν νευρικοί και αναμένουν τις Αμερικανικές Αγορές να ακολουθήσουν", τονίζει το CNBC.
Η Fitch προειδοποιεί ότι το σενάριο των αρνητικών επιτοκίων έχει μεγάλο αντίκτυπο σε Επενδυτές όπως οι Ασφαλιστικές, οι Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα money market funds. Τα χαμηλά και αρνητικά επιτόκια με τα οποία αποτιμώνται πολλά Κρατικά ομόλογα αναγκάζουν πολλούς επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα υψηλότερου ρίσκου με χαμηλότερη αξιολόγηση ή μεγαλύτερη ωρίμανση. Αλλά η τάση αυτή περιορίζει και τις αποδόσεις για τα ομόλογα αυτά. Ο οίκος αξιολόγησης υπολόγισε ότι ως τις 25 Απριλίου κυκλοφορούσαν Κρατικά ομόλογα αξίας $9,9 τρισ, τα οποία αποτιμώνται με αρνητικά επιτόκια. Από αυτά τα $6,8 τρισ ήταν μακροπρόθεσμα ομόλογα και τα $3,1 τρισ ήταν βραχυπρόθεσμα. Δεδομένου ότι το μέσο αρνητικό επιτόκιο είναι 0,24%, το κόστος για τους επενδυτές είναι στα $24 δισ ετησίως. Πριν από πέντε χρόνια, τα ομόλογα αυτά είχαν μέση απόδοση 1,23%, αποφέροντας στους επενδυτές $122 δισ ετησίως.
Επιστροφή στο ΧΑ
"Επενδύουμε σε Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές και Κρατικά ομόλογα", δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος της "VR Capital Group" Richard Andrew Deitz μιλώντας σε χρηματοοικονομικό συνέδριο στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι επενδύει σε ολόκληρο το καλάθι των Ελληνικών ομολόγων (σε GGB strip), προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα συμπεριλάβει τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα σύντομα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Προέβλεψε δε, ότι το Ελληνικό δεκαετές ομόλογο θα μπορούσε να "τρέξει" ως και κατά 300 μονάδες βάσης (3%), βλέποντας πτώση της απόδοσης στο 5,7%.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 604,52 μονάδες (+2,45%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 604,27 (+2,41%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 601,48 μονάδες με κέρδη 1,94%.
Ο τζίρος προσγειώθηκε στα 73 εκατ. από τα οποία τα 6,5 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ). Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, απέσπασαν το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Τιτάν και Folli Follie Group, δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης. Αντίθετα, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Motor Oil, Jumbo.
Χαμηλότερα του 25αρη, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για Άβακα (+2,03%), Χαλκόρ (+8,53%), MIG (+3,38%).
Ξαφνικά έκανε συναλλαγές ο Περσέας (-12,86%), η Intralot (+6,06%) προσπαθεί να αποδράσει από τον "διπλό πάτο" των 0,99 ευρώ, ενώ δείχνει να επιστρέφει στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά η Frigoglass (-5,7%).
Το ημερήσιο διάγραμμα της ΕΛΚΑ
Εντυπωσιακά πράγματα στα Ελ. Καλώδια, καθώς από τα 0,781 ευρώ (+10%) βρέθηκαν να κλείνουν στο χαμηλό ημέρας των 0,675 ευρώ (-4,93%) (!). Σύμφωνα με ανακοίνωση της εισηγμένης, "την αλλαγή του σκοπού και της επωνυμίας της εταιρείας, καθώς και την απόσχιση του βιομηχανικού και μέρους του εμπορικού κλάδου καλωδίων, καλείται να αποφασίσει μεταξύ άλλων η Γενική Συνέλευση στις 26 Μαΐου 2016".
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με αισθητή αύξηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (72.522 συμβόλαια).
Στα 17.036 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.078, 3.392 για τον Μάιο και 686 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 168) κινήθηκε μεταξύ 163,75 και 168,5 μονάδων και αύξησε την υπερτίμηση στο 0,6%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.000 Folli Follie Group), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (668), Alpha Bank (7.312), Eurobank (15.578), Πειραιώς (19.742), Εθνική (25.676), MIG (1.475), ΟΤΕ (273), ΟΠΑΠ (242), Μυτιληναίο (253), Viohalco (547), Ελλάκτωρα (150), ΕΧΑΕ (228).
Κλείσιμο "long" θέσεων στην Εθνική.
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE-25 διατηρήθηκε στα επίπεδα του 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν αυξημένος στα 434 δικαιώματα, (378 δικαιώματα αγοράς και 56 δικαιώματα πώλησης).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.224.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.593 τεμ.) και Eurobank (1.114.795 τεμ.), ΔΕΗ (1.177.224 τεμ.).