Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδος με χορηγό τη Morgan Stanley

Ο αμερικανικός οίκος σε ρόλο ταύρου για τις ελληνικές τράπεζες στάθηκε αρκετός για να διαψευστούν οι αναλυτές που προέβλεπαν πιέσεις. Κέρδη 3% για τον κλάδο και κλείσιμο στις 590 μονάδες για το Γενικό Δείκτη. Σε υψηλά επίπεδα ο όγκος συναλλαγών.

Σε συνεδρίαση - έκπληξη εξελίχθηκε η πρώτη μετά τις αργίες του Πάσχα, αλλά και της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τους αγοραστές να υποστηρίζουν το "we are not like the others" και όλους τους υπόλοιπους ενεργούς παίκτες να παρακολουθούν εμβρόντητοι τα τεκταινόμενα στο ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Θα μπορούσε με ιδιαίτερη ευκολία να υποστηριχθεί ότι οι σημερινοί αγοραστές αψήφησαν τόσο το τουλάχιστον επιφυλακτικό διεθνές κλίμα, όσο και την έλλειψη βοηθειών από "βαριά χαρτιά" του 25αρη (ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ) και κινήθηκαν απόλυτα επιλεκτικά, όσον αφορά τις ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, απομονώνοντας αυτές που είχαν "θετική χροιά" και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σχετικά θετικό κλίμα και διαθέσεις.

Ξεκινώντας από την ειδησεογραφία που ακολούθησε το κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης, "πρωινός καφές για τη αποτροπή χρεοκοπίας" ήταν ο τίτλος ανταπόκρισης της εφημερίδας "Welt am Sonntag" από την Αθήνα, στην οποία επισημαίνονταν ότι "ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να έχει την εντύπωση ότι έχει ξαναζήσει όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες. Οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει, οι Πιστωτές ζητούν περαιτέρω μέτρα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντιδράσεις, Όλα θυμίζουν Καλοκαίρι του 2015 με την χρεοκοπία να χτυπά και πάλι την πόρτα".

"Οι συζητήσεις για το ξεκλείδωμα φρέσκων κεφαλαίων και την ανακούφιση χρέους προχωρούν αργά και στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία", δήλωσαν στο Reuters δυο πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις. 

Σημειώνεται πώς το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup είναι στις 24 Μαϊου.

"Η Ελληνική Οικονομία επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή το 2015 αντανακλώντας ανελαστική ιδιωτική κατανάλωση και θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών" διαπίστωσε η Κομισιόν στις Εαρινές προβλέψεις εκτιμώντας ότι το δεύτερο εξάμηνο θα επανέλθει σε ανάπτυξη η οποία θα επιταχυνθεί το 2017 (+2,7% του ΑΕΠ). Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν επιβεβαίωσαν την υπέρβαση του στόχου σε ότι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα και ήταν βελτιωμένες έναντι των χειμερινών καθώς:

Προβλέπει ύφεση μόνο 0,3% του ΑΕΠ το 2016 (αντί 0,7%)

Ελαφρά χειρότερες είναι οι προβλέψεις για την ανεργία, στο 24,7% για φέτος (αντί 24%) και 23,6% για το 2017 (αντί 22,8%).

Βλέπει πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής Κυβέρνησης 0,8% του ΑΕΠ αντί για 0,5% του ΑΕΠ στην προηγούμενη εκτίμηση και 2% του ΑΕΠ αντί για 1,8% για το 2017.

"Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος είναι 'credit negative' για την Ελλάδα, καθώς αυξάνουν το ρίσκο νέων προβλημάτων ρευστότητας για την Οικονομία και αποτρέπουν την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, πλήττοντας την εμπιστοσύνη", υπογράμμισε η Moody's.

"Το Βερολίνο δεν έχει υπόψη του προπαρασκευαστική συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup Ντάισελμπλουμ με τους Υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας, Γαλλίας και Ελλάδας καθώς και Αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με ορόσημο την 9η Μαΐου, ημέρα συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Νέα δεδομένα σε σχέση με την πορεία αξιολόγησης δεν υπάρχουν", σημείωσαν πηγές του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών.

"Δεν θα έχουμε μεγάλη κρίση στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα έχει σημειωθεί ορατή πρόοδος.

Εν τω μεταξύ, κρίσιμη θεωρείται η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group - την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης - καθώς θα καταδείξει το κλίμα που επικρατεί ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Την επιθυμία του για την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στεφάν Λεφόλ.

"Παρά τη σημαντική πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα, η αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης φαίνεται έτοιμη να ολοκληρωθεί, κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, για ένταξη των Ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, άρση των capital controls και ανάκαμψη της Οικονομίας", σύμφωνα με νέα έκθεση της Morgan Stanley, η οποία δηλώνει τώρα "bullish" για τα Ελληνικά ομόλογα και τις Τραπεζικές μετοχές. Αναβαθμίζει σε "overweight" τις Τραπεζικές μετοχές, αυξάνοντας την τιμή - στόχο για την μετοχή της Alpha Bank σε 3,65 από 2,75 ευρώ, για την Eurobank στα 1,42 από την προηγούμενη των 0,99 ευρώ, για την Πειραιώς στα 0,46 από τα 0,32 ευρώ, ενώ για την Εθνική η τιμή - στόχος που αποδίδεται είναι τα 0,53 ευρώ.

"Στα θέματα ουσίας (της διαπραγμάτευσης) έχουμε διαπιστώσει επανειλημμένα ότι έχει υπάρξει το τελευταίο διάστημα κάποια κινητικότητα, ωστόσο υπάρχουν ακόμη ανοιχτά σημεία και η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα 'Staff Level Agreement", σημείωσε η εκπρόσωπος του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν.

Το Ελληνικό πρόγραμμα θα μπει στην ατζέντα των συζητήσεων στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να διαμηνύει, μέσω της ατζέντας των συζητήσεων, ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση τόσο στο θέμα των μέτρων όσο και σε αυτό του χρέους ώστε να υπάρξει αποδέσμευση χρημάτων.

Εννοείται από τα παραπάνω οι σημερινοί αγοραστές έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στην έκθεση της Morgan Stanley και στις δηλώσεις Ολάντ και Σόιμπλε, έστω και αν η τελευταία ήταν εξαιρετικά διφορούμενη!

Ξεκινώντας από τις πρωινές προβλέψεις εγχώριων αναλυτών, οι περισσότεροι εκτιμούσαν πως η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα θα ξεκινούσε με ιδιαίτερα άσχημους οιωνούς καθώς το "χάσμα" στις θέσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών παρέμενε αγεφύρωτο και αφ' ετέρου επιβαρύνθηκε σημαντικά το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεωρούσαν μονόδρομο την επαναδοκιμασία της πρώτης στήριξης στις 570 μονάδες, όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, με αμέσως επόμενη στήριξη τις 550 και 542 - 536 μονάδες.
Από την άλλη, ουσιαστική βελτίωση της "μεγάλης εικόνας" δεν θα μπορούσε να υπάρξει, με κλεισίματα χαμηλότερα των 630 μονάδων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιουνίου έχουμε την εξόφληση των ομολόγων ύψους 2,3 δισ ευρώ που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ τρείς μέρες αργότερα λαμβάνει μέρος το Βρετανικό δημοψήφισμα.

Ξεκινώντας από το Τραπεζικό ταμπλό, ο κλαδικός δείκτης (+3,01%) του οποίου ανηφόρισε μέχρι τις 48,55 μονάδες (+6,73%), αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των Τραπεζικών μετοχών, για πολλοστή φορά, εξέθεσαν όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Ο τίτλος της Alpha Bank (+3,14%) αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,08 ευρώ (+8,9%), της Εθνικής (+4,23%) μέχρι τα 0,28 ευρώ (+7,69%), της Eurobank (+3,78%) μέχρι τα 0,784 ευρώ (+5,95%), της Πειραιώς (0%) μέχρι τα 0,27 ευρώ (+3,85%) και της Αττικής (+16,95%) μέχρι τα 0,144 ευρώ (+22,03,%). Να σημειωθεί ότι πριν τις τελικές δημοπρασίες, η μετοχή της Πειραιώς είχε γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο, με απώλειες έως 2,31%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25 και ξεκινώντας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές, όπως προαναφέρθηκε ξεχώρισαν οι ΕΕΕ (-2,64%), ΟΤΕ (-2,13%) και ΟΠΑΠ (-1,97%).

Ο τίτλος της πρώτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και μάλιστα τερμάτισε την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας.

Δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο ο τίτλος του Οργανισμού Προγνωστικών, όμως είχε το "άλλοθι" πως από σήμερα διαπραγματευόταν χωρίς το υπόλοιπο μερίσματος χρήσεως 2015, € 0,23 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : € 0,207 ανά μετοχή).

Το διάγραμμα του ΟΠΑΠ από την αρχή του χρόνου

Έφθασε σε ενδοσυνεδριακές απώλειες 3,43% η μετοχή του ΟΤΕ, για να κλείσει σχετικά ψηλότερα. επιβεβαιώνοντας τις πρώτες επιφυλακτικές αντιδράσεις της Αγοράς, μετά την δημοσίευση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου 2016.

Από την πλευρά των θετικών πρωταγωνιστών, ξεχώρισαν το +4,83% για την Folli Follie Group και το +4,39% για την μετοχή της Viohalco.

Το διάγραμμα της FF Group από την αρχή του έτους

Στην περίπτωση της πρώτης μετοχής, η υπέρβαση του εκθετικού ΚΜΟ των 200 ημερών (18,22 ευρώ), δείχνει να δίνει τα τεχνικά "καύσιμα" για κίνηση προς την επόμενη αντίσταση που εντοπίζεται στα 19,50 ευρώ.

Μετά από αρκετές προσπάθειες, ο τίτλος της ΒΙΟ άφησε πίσω του την αντίσταση των 1,17 ευρώ (σε κλείσιμο) και αν υπερκεράσει την δύσκολη ζώνη 1,23 - 1,24 ευρώ, θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 1,45 - 1,50 ευρώ.
Μένοντας στις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, ίσως αξίζει να σημειωθεί το σημερινό +10,37% για την προνομιούχο μετοχή του Τιτάνα, με τους αγοραστές να κάνουν την εμφάνισή τους υψηλότερα και από το ψυχολογικό όριο των 11,00 ευρώ.

Τεχνικά και όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να εξέθεσε τους αρχικά απαισιόδοξους, όμως θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί σαν συνεδρίαση "ιχνηλάτης" για τις διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών που βρίσκονται σε αναμονή, σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα τιμών, ενώ η σημαντική υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας, άφησε αναπάντητα ερωτήματα για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, παραμένουν ανοιχτά το πτωτικό "gap" στις 613,38 μονάδες και τα ανοδικά "gap" στις 550,11 και 522,98 - 524,24 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,69%) μία κατοχύρωση, σε ώρα, του 163 - 164 επιπέδου, που είναι κύρια αντίσταση, μας δίνει είσοδο σε "Intraday" με το "Stop" στο 159. Το 160 - 159 είναι πρώτη στήριξη.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Με το δεξί ξεκίνησε ο Μάιος για το Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς η Αγορά έδειξε να προεξοφλεί συμφωνία μεταξύ Κυβέρνησης - Θεσμών (δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 9ης Μαΐου, με το επόμενο Eurogroup να καθορίζεται στις 24 Μαΐου) και θετική αξιολόγηση για την Οικονομία, με την έκθεση της Morgan Stanley για τις Ελληνικές Τράπεζες να ενισχύει τη ζήτηση και την υποχώρηση των ξένων δεικτών τις ημέρες της αργίας του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς επί της ουσίας να αγνοείται" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Άξια αναφοράς και η εικόνα των εγχώριων Κρατικών χρεογράφων, με τις αποδόσεις ωστόσο να παραμένουν στα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας και το αγοραστικό ενδιαφέρον, το τελευταίο χρονικό διάστημα να κατευθύνεται κυρίως στις μακροπρόθεσμες λήξεις.

Η σημερινή δημοπρασία ΕΓΕΔ 26 Εβδομάδων δεν εμπεριείχε κάποια έκπληξη, ως αναμενόταν άλλωστε, με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να παραμένει αμετάβλητο στο 2,97% (στα ίδια επίπεδα τους τελευταίους 14 μήνες).
Σημεία αναφοράς, από τεχνικής σκοπιάς, συνεχίζουν να αποτελούν η στήριξη στην περιοχή των 576 - 570 μονάδων και η αντίσταση στις 613 μονάδες.

Στο εξωτερικό, τα εταιρικά αποτελέσματα του α΄3μήνου συνεχίζουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών, τη στιγμή που ήδη 59 εταιρείες από τον κλάδο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου στις ΗΠΑ έχουν καταθέσει αίτηση πτώχευσης, σύμφωνα με το Reuters, θυμίζοντας εποχές της κρίσης των εταιρειών τεχνολογίας την περίοδο 2002 - 2003 (68 αιτήσεις πτώχευσης τότε).

Τα μακροοικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη, όπως εκείνα των λιανικών πωλήσεων (υποχώρησαν για πρώτη φορά το Μάρτιο μετά από 5 μήνες), αλλά και οι αναθεώρηση προς τα κάτω των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ΑΕΠ στο +1,6% το 2016 και για τον πληθωρισμό στο +0,2% (από +0,5%) δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία.

Το διεθνές περιβάλλον πλεονάζουσας ρευστότητας ενισχύθηκε άλλωστε και από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να μειώσει το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο 1,75%, νέο ιστορικό χαμηλό.

"Με τις τιμές των Εμπορευμάτων και ιδιαίτερα αυτών της Ενέργειας να έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο μέσα στον Απρίλιο (Πετρέλαιο brent: +19,8%), οι επενδυτές οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η Οικονομία της Κίνας συνεχίζει να επιβραδύνεται (ο δείκτης CaixinPMI στη Μεταποίηση υποχώρησε για 14ο συνεχή μήνα)" επισημαίνει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη ASX 200 (-1,54%), και την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας. Αργία μέχρι την Παρασκευή, για τις Ιαπωνικές Αγορές, ενώ επιστρέφουν οι ανησυχίες για την Οικονομία της Κίνας, με το Bloomberg να κάνει αναφορά για "βουνό" χρέους ύψους $571 δισ. τοπικών ομολόγων που λήγουν μέχρι το τέλος του έτους και που δείχνει ότι έρχονται περισσότερες χρεοκοπίες στην Κίνα.

Επιφυλακτικά πτωτικό το κλίμα στην Ευρώπη, παρά τα χαμηλά τριών εβδομάδων, ενώ "κόκκινα" είναι τα ταμπλώ, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street.

Οριακά κέρδη για το Πετρέλαιο, μικρές απώλειες για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη και την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Markit, ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών διαμορφώθηκε στο 53,0 τον Απρίλιο –όσο και τα προκαταρκτικά στοιχεία-, έναντι 53,1 τον Μάρτιο. Ο υποδείκτης του τομέα Υπηρεσιών παρέμεινε αμετάβλητος στο χαμηλό 14 μηνών του 53,1 τον Απρίλιο, έναντι του 53,2 που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Τον Μάρτιο, οι πωλήσεις λιανικής περιορίστηκαν κατά 0,5% το Μάρτιο σε μηνιαία βάση στο "μπλοκ" των 19 Χωρών. Αντίθετα, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια πτώση της τάξης του 0,1%. Σε ετήσια βάση, οι πωλήσεις επίσης δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες των αναλυτών. Εμφάνισαν αύξηση 2,1%, έναντι μιας μέσης εκτίμησης 2,5%.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο Ιδιωτικός Τομέας δημιούργησε 156.000 θέσεις εργασίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου "ADP". Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Απρίλιο του 2013. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα δημιουργηθούν 196.000 θέσεις εργασίας.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα συρρικνώθηκε κατά 13,9% στα $40,4 δισ. Είναι το μικρότερο νούμερο από το Φεβρουάριο του 2015. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στα $41,2 δισ.

Τα εισαγόμενα εμπορεύματα μειώθηκαν κατά 3,6%. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από το Φεβρουάριο του 2009. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές υποχώρησαν για πέμπτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες.

Επιστροφή στο ΧΑ

"Λιγότερο από το 5% των δανείων, ύψους 220 δισεκατομμυρίων ευρώ, που δόθηκαν για τη σωτηρία της Ελλάδας στα πέντε πρώτα χρόνια των μνημονίων, κατέληξαν στον Ελληνικό προϋπολογισμό, ενώ τα υπόλοιπα πήγαν στη διάσωση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών", σύμφωνα με 24σέλιδη έρευνα της "Ευρωπαϊκής Σχολής Μάνατζμεντ και Τεχνολογίας" (ESMT) του Βερολίνου, η οποία δημοσιεύεται, κατ΄ αποκλειστικότητα, από την Γερμανική οικονομική εφημερίδα "Handelsblatt".

Ανάμικτα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του ΟΤΕ η ΒΕΤΑ σε σχετικό report. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή το κομμάτι της εγχώριας σταθερής τηλεφωνίας εμφανίστηκε ανθεκτικό. Ωστόσο οι επιδόσεις του αντισταθμίστηκαν από την πορεία της RomTelecom.

Η UBS διατηρεί την εκτίμησή της ότι υπάρχει πιθανότητα 20 - 30% για έξοδο της Ελλάδας από τη Ζώνη του ευρώ τους επόμενους 12 μήνες, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να επιταχύνει τις παρεμβάσεις της στη νομισματική πολιτική για να αντισταθμίσει τις συνέπειες στην Οικονομία. Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση "πώληση" στα Ελληνικά ομόλογα, ενώ σημειώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις, τις δηλώσεις Αξιωματούχων, τις αποφάσεις της ΕΚΤ, τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα αλλά και τη ρευστότητα του Δημοσίου.

Νέα, χαμηλότερη τιμή - στόχο για τη μετοχή του Τιτάνα, στα 18,6 από 19 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "hold". Η χρηματιστηριακή μειώνει τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της εισηγμένης, λόγω προβλέψεων για χαμηλότερα περιθώρια στη ΝΑ Ευρώπη και την Αίγυπτο. Σημειώνει ωστόσο ότι οι προοπτικές του 2016 είναι καλύτερες για την εταιρεία, τα μεγέθη της οποίας αναμένεται να λάβουν στήριξη από την Αγορά των ΗΠΑ. "Οι ευνοϊκές προοπτικές του ομίλου είναι πλήρως αποτιμημένες σε αυτά τα επίπεδα", σημειώνει η χρηματιστηριακή.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτη κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρις τις 596,35 μονάδες (+2,18%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 589,75 (+1,05%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 590,05 μονάδες με κέρδη 1,10%.

Ο τζίρος, ο υψηλότερος των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων έφθασε τα 90,2 εκατ. από τα οποία τα 4,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΠΕΤΡΟ, ΓΡΙΒ, ΜΟΗ, ΕΧΑΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ). Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, απασχόλησαν το 54% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο η ΕΕΕ δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "πάτησαν σε αρνητικό έδαφος" οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΦΦΓΚΡΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η ΕΕΕ και στο υψηλό ημέρας οι ΔΕΗ και Τιτάν.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές, έναντι 27 πτωτικών, ενώ για 18 τίτλους τα ημερήσια κέρδη ξεπέρασαν το 6%.

----ΧΠΑ

Με καθαρά ανοδική συνεδρίαση, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σχετική αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (52.593 συμβόλαια).

Στα 17.408 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.016, 2.537 για τον Μάιο και 479 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 163) κινήθηκε μεταξύ 162,25 και 165,75 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,25%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (28.553 Πειραιώς, 20.000 Eurobank, 34.259 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (286), Alpha Bank (8.257), Eurobank (9.641), Πειραιώς (17.611), Εθνική (14.301), MIG (951), ΟΤΕ (318), ΟΠΑΠ (335), Μυτιληναίο (184), Ελ. Πετρέλαια (131), Viohalco (145).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTASE-25 ενισχύθηκε στα επίπεδα του 43%, ενώ ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 297 δικαιώματα αγοράς, με μηδενικές συναλλαγές στα δικαιώματα πώλησης.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.220.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.593 τεμ.) και Eurobank (1.789.495 τεμ.), ΔΕΗ (1.177.224 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v