ΧΑ: «Πολιορκητικός κριός» για τις 600 μονάδες οι τράπεζες

Πάνω από τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε μια κίνηση προεξόφλησης για θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις. Μοχλός ανόδου οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να καταγράφει κέρδη άνω του 6%. Μέτριος ο τζίρος. Υπεραποδίδουν Viohalco, Ελλάκτωρ.

(Ξανα)πιάνει τις 600 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σε μία μέτριου κόστους κίνηση προεξόφλησης μίας συμφωνίας δανειστών - Αθηνών σε ορίζοντα μηνός και με αρχή το Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα δοθεί η έναρξη για τη συζήτηση για το θέμα διαχείρισης του «ελληνικού χρέους».

Πάνω από 6% η αντίδραση για τον τραπεζικό κλάδο, που φτάνει τον (δεύτερο) στόχο των 50 μονάδων, απόρροια των στοχευμένων κινήσεων που γίνονται από τη συνεδρίαση της Πέμπτης, που εντάθηκαν χθες και συνεχίζονται σήμερα. Με τη συνδρομή της Morgan Stanley η επανενεργοποίηση 2-3 ισχυρών ξένων funds αλλά και άλλων που έχουν τοποθετηθεί από χαμηλότερα επίπεδα τιμών και αποκομίζουν ήδη κέρδη σχεδόν 20% σε διάστημα μηνός.

Συναλλαγές ικανοποιητικές, με το μεγαλύτερο μέρος στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές -κάτι που εξηγεί τη... δυσαρμονία συναλλαγών/τζίρου(*)-, με το 70% της αξίας να επικεντρώνεται σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Χωρίς τα νεότερα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης να είναι θεαματικά θετικά κι ενώ η αγορά έχει αρχίσει από χθες να προεξοφλεί πως στην έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας ΔΕΝ θα υπάρξει συμφωνία (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου...), φαίνεται πως μερίδα ισχυρών χεριών συνεχίζει να προεξοφλεί την επίτευξη συμφωνίας με καταληκτικό το τακτικό Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Κινητήριος κλάδος της υπέρβασης του ορίου των 600 μονάδων ο τραπεζικός, καθώς είναι αυτός που ευνοείται (ή επιβαρύνεται) περισσότερο από τις εξελίξεις, με την αγορά να ποντάρει και λόγω της έκθεσης της Morgan Stanley στο θετικό/ανοδικό σενάριο.

Την ώρα που στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις και ανασύνταξη δυνάμεων μετά την τελευταία διόρθωση, στο Χ.Α. οι long έχουν τον πρώτο λόγο, με σημαντική για την αλλαγή στάσης τους την υπέρβαση των 164 μονάδων για τον FT 25 (σχετική αναφορά χθες στον Εκηβόλο).

Οπως σημείωνε πρόσφατα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, ο κλάδος που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά είναι ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να αντιδρά σταθερά μετά την καταγραφή του «ιστορικού χαμηλού» των 17,93 μονάδων (στις 11/2) κερδίζοντας σχεδόν 50% σε διάστημα τριμήνου. Στην τελευταία αναφορά του ο Γιώργος εστίαζε στα διαφορετικά μηνύματα των Morgan Stanley και UBS.

Πλέον, η συνολική χρηματιστηριακή αξία των 4 συστημικών ομίλων (ξανα)πιάνει τα 10 δισ. ευρώ, με την Alpha Bank στα 3,23 δισ. ευρώ να προηγείται.

Απολύτως φυσιολογικά την αντίδραση του τραπεζικού κλάδου ακολουθεί η πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ ενθαρρυντική είναι η αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για επιλεγμένες μετοχές/εισηγμένες και χαμηλότερων κατηγοριών.

Σταθερά πάνω από την τιμή της ΑΜΚ των 2 ευρώ και έως τα 2,13 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή της Alpha Bank, έως το 0,293 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της Εθνικής, ενώ ακολουθούν Eurobank και Πειραιώς.

Σταθερά στο κόκκινο με μεγαλύτερες απώλειες η μετοχή του Τιτάνα και με μικρότερες της F.F. Group. Για τη μετοχή του Τιτάνα σε χθεσινή ανάλυσή της η Eurobank Equities χαμήλωνε τον πήχη στα 18,6 από τα 19 ευρώ, θεωρώντας πως οι ευνοϊκές προοπτικές του ομίλου είναι πλήρως αποτιμημένες σε αυτά τα επίπεδα. Στο 1,54 δισ. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου.

Για τη μετοχή της F.F. Group οι ρευστοποιήσεις ενεργοποιήθηκαν με την προσέγγιση των 18,90 ευρώ και μετά από μία σταδιακή αντίδραση από τα χαμηλά των 12,50 ευρώ στις 21 Ιανουαρίου. Τεχνικά για τη μετοχή της F.F. Group η επαναφορά υψηλότερα των 20 ευρώ είναι θέμα συγκυρίας. Να συνεκτιμηθεί η αύξηση κατά 5,5% στις πωλήσεις των Αττικών Πολυκαταστημάτων (στο πρώτο τρίμηνο) και η αναζήτηση ακινήτου.

Σημαντικά κέρδη για τη μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (έως τα 2,85 ευρώ) και της ΓΕΚ (έως το 1,79 ευρώ) και με αφορμή την είδηση πως Renco και ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνουν την κατασκευή των σταθμών συμπίεσης φυσικού αερίου ΤΑΡ.

Στα 6,40-6,55 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, που επανακτά το μεγαλύτερο μέρος του αποκοπέντος μερίσματος, στα 8,29-8,51 ευρώ οι συναλλαγές στον ΟΤΕ, με την αγορά να αποτιμά τα αποτελέσματα του Οργανισμού.

Ισχυρή αντίδραση έως το 1,30 ευρώ για τη μετοχή της Viohalco, κίνηση έως τα 12,80 ευρώ για τον τίτλο του ΟΛΠ (κερδίζει σταθερά έδαφος από την ημέρα της υπογραφής με την Cosco, στα 22 ευρώ/μετοχή υπολογίζεται το κόστος για τους Κινέζους), έως τα 5,06 ευρώ η μετοχή της ΕΧΑΕ με σταθερούς αγοραστές από τα 4,40 ευρώ, κινητικότητα σε Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, με τη δεύτερη να απεξαρτοποιείται από τη Συρία (κερδίζοντας νέα έργα στην Αφρική, περιορίζοντας στο 12% των κ.ε. από την ελληνική αγορά), στα 10,13-10,28 ευρώ η μετοχή της Motor Oil.

Κινητικότητα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με αιχμή τη MIG (απόδοση 112% από την αρχή του έτους), και τους Fourlis, Attica Bank, Intralot αλλά και Σωληνουργεία Κορίνθου, ΟΛΘ, να ακολουθούν.

Τεχνικά η υπέρβαση των 164 μονάδων για τον FT 25 ήταν ενθαρρυντική ένδειξη για τους traders, με τον πήχη να έχει ανέβει προς τις 168 και τις 171 μονάδες.

Με υπερτίμηση τα Συμβόλαια του δείκτη, με συνολικά 2.166 ΣΜΕ λίγο πριν από τις 13:35. Υψηλές συναλλαγές/θέσεις εύλογα στα ΣΜΕ και των τεσσάρων τραπεζικών, με ενδεικτικά τις 13.517 Συμβόλαια στη μετοχή της Εθνικής περίπου την ίδια ώρα.

Στα 62+ εκατ. ευρώ οι μετοχές που είχαν αλλάξει χέρια (περίπου 19 εκατ. στην ΕΤΕ και 14,5 εκατ. στην Πειραιώς), αλλά στα 34 εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v