Και τώρα στο Eurogroup αλλά και προς την προγραμματισμένη Συνεδρίαση της 24ης Μαΐου, με το διάστημα που μεσολαβεί από σήμερα το πρωί μέχρι τα τέλη του μήνα να προοιωνίζεται μεστό συγκινήσεων και εξελίξεων, σε όλα τα καίρια μέτωπα.Η Αθήνα έκανε το «χρέος» της περνώντας ασφαλιστικό - φορολογικό χωρίς απώλειες από τη Βουλή και πλέον περιμένει την εκδήλωση προθέσεων από την πλευρά των τεσσάρων δανειστών.
Ενδείξεις της στάσης τουλάχιστον των Ευρωπαίων θα έχει η Αθήνα (και) το Χ.Α. από νωρίς από το EWG στο οποίο συμμετέχει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης, με το... κύριο γεύμα από το μεσημέρι και μετά.
Σε Eurogroup στρωμένο με αγκάθια και... φόρους αναφέρεται η Ελενα Λάσκαρη, σε ένα εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ που απαντά στο ποιο είναι το καλό σενάριο, στο «αγκάθι» του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης αλλά και στο τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων με τους έμμεσους φόρους που... έρχεται.
Εύλογα η σημερινή συνεδρίαση εκ προοιμίου αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς, όπως σημειώνει η Καθημερινή, είναι το πρώτο μνημόνιο Τσίπρα, με αυξήσεις εμμέσων φόρων εδώ και τώρα (Ναυτεμπορική), με έναν πολύ βαρύ λογαριασμό (Εφ.Συν.) κ.λπ., με την αντιπολίτευση απέναντι.
Ούτως ή άλλως, ζεστή μέρα η σημερινή, με τις «αγορές» να έχουν «τρέξει» ήδη μία σημαντική αντίδραση προεξόφλησης των όσων διαδραματίστηκαν στη Βουλή, με τα 153 ΝΑΙ και την αρραγή υπερψήφιση ενός τόσο δύσκολου, επώδυνου πακέτου μέτρων, που πέραν των άλλων σηματοδοτούν μία νέα περίοδο (και) για το Χ.Α.
Το γιατί «τρέχει» το Χ.Α. πριν από τη συμφωνία επιχειρήθηκε να προσεγγισθεί σε σχόλιο της Κυριακής, με τους traders να έχουν στραμμένη πλέον την προσοχή τους στις διεθνείς αγορές και στα του Eurogroup. Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια έχει βαρύνει κυρίως λόγω Κίνας, η πτώση 2,3% του χρηματιστηρίου της Σαγκάης δεν περνά απαρατήρητη, ωστόσο εύλογα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην έκτακτη Συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
Σε δύο... στρατόπεδα οι traders, με τους πιο αισιόδοξους να προεξοφλούν κάποια ουσιαστικά βήματα σήμερα, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία για την αξιολόγηση στις επόμενες εβδομάδες, με ορόσημο την 24η Μαΐου. Θεωρούν πως η αγορά έχει λόγους να κινηθεί υψηλότερα και με «καύσιμο» τις τράπεζες και τις αποκρατικοποιήσεις μπορεί να κάνει την έκπληξη.
Οι πιο συντηρητικοί εκτιμούν πως ο δρόμος προς την 24η Μαΐου θα έχει πολλές διακυμάνσεις και ανατροπές (θετικές και αρνητικές) και ότι ενδιάμεσα θα δημιουργηθούν ευκαιρίες αλλά και παγίδες.
Κοινή εκτίμηση αμφοτέρων πως από το σημερινό Eurogroup θα φανεί εάν το Χ.Α. θα μπορούσε όχι μόνο να κινηθεί πάνω από το «υψηλό» των 610 μονάδων αλλά και να επιτευχθεί πειστική προσέγγιση της ευρύτερης ζώνης των 640 μονάδων.
Τεχνικά η αγορά έχει τις προϋποθέσεις να υπερβεί τις 610 μονάδες πειστικά και με αύξηση συναλλαγών, κάτι που είναι ζητούμενο σήμερα. Οι αγοραστές/long έχουν λόγους να αισιοδοξούν, καθώς όπως σημειώνει ο Βασίλης Μαρκάκης, όσο ο Γ.Δ. παραμένει υψηλότερα των 585-575 μονάδων, δεν ενέχει κανέναν κίνδυνο, εστιάζοντας και στην αναντιστοιχία μεταξύ FTSE 25 και Γενικού Δείκτη, με τον πρώτο να υπολείπεται σημαντικά του δεύτερου.
Νέο καταλύτη ψάχνει το Χρηματιστήριο, σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης, επισημαίνοντας -μεταξύ άλλων- πως στις τάξεις των επαγγελματιών της αγοράς υπάρχει μία συνεχώς αυξανόμενη σχολή της πιο συντηρητικής σκέψης που εκτιμά ότι το χαρτί της αξιολόγησης κάηκε. Ενδεχόμενη επιβεβαίωση αυτών των εκτιμήσεων δύσκολα μπορεί να οδηγήσει το Χ.Α. πειστικά πάνω από τις 640 μονάδες.
Στον αντίποδα, οι πιο αισιόδοξοι αντιπαραθέτουν την ενδεχόμενη μόχλευση που θα μπορούσε να δημιουργηθεί από την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, διαθέτοντας, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 24% των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ κ.ο.κ., με τον Φώτη Κόλλια να αναφέρεται αναλυτικά σε αυτό το μέτωπο.
Η αγορά έχει λάβει ήδη μία πρόγευση τις προηγούμενες συνεδριάσεις μέσω των ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ (από τον FTSE 25) αλλά και των ΟΛΘ, ΕΥΑΘ (από τον FT Mid Cap).
Επιπλέον η αγορά θα κληθεί να αποτιμήσει άμεσα, από σήμερα κιόλας, την αναδίπλωση της κυβέρνησης στο θέμα της φορολόγησης που αφορά στον ΟΠΑΠ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει βραχυπρόθεσμα για τη μετοχή και τους long traders.
Επίσης η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό, που αφορά άμεσα στη Lamda Development, είναι κάτι που αρέσει στις «αγορές».
Από την άλλη, όλες αυτές οι φορο-ομοβροντίες που θα πλήξουν άμεσα (από την 1η Ιουνίου) πλήθος υπηρεσιών, προϊόντων, τομέων δραστηριότητας αναμφίβολα θα πλήξουν τομείς της επιχειρηματικότητας, συνεπώς επιμέρους εισηγμένων εταιρειών.
Ζητούμενο για σήμερα να υπάρξουν 2-3 ενθαρρυντικές ενδείξεις αρχικά από το EWG και στη συνέχεια από το Eurogroup (όσο θα μπορέσει να προλάβει η συνεδρίαση...), να υπάρξει ψύχραιμη και προσεκτική στάση από πωλητές και αγοραστές και το κυριότερο, η αποφυγή παγίδων, ειδικότερα εάν στην αρχή της συνεδρίασης επιχειρηθεί να «τραβηχτεί» η αγορά. Η υπεραπόδοση των τελευταίων συνεδριάσεων, η προεξόφληση των προηγούμενων ημερών που ώθησε τον Γ.Δ. πάνω από τις 600 μονάδες, η διάθεση ορισμένων βραχυπρόθεσμων να κατοχυρώσουν υπεραξίες απαιτεί την αυξημένη προσοχή και των long και των short παικτών.
Με την επισήμανση πως λίγο υψηλότερα του «τοπικού υψηλού» των 610 μονάδων (2-4 μονάδες, μόλις) διέρχεται η γραμμή (ποσοστού διόρθωσης 61,8%) και το πτωτικό χάσμα/gap από τη συνεδρίαση της 5ης Ιανουαρίου 2016.
Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ στην περιοχή των 50 μονάδων, κύριος στόχος μας οι 60 μονάδες (ως καταληκτικό σημείο της αντίδρασης από τα ιστορικά χαμηλά των 17 μονάδων) και με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρει το πώς θα καλυφθούν τραπεζίτες αλλά και κρατικοί λειτουργοί για ευθύνες από αναδιαρθρώσεις δανείων.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και τεχνικές αναφορές στον Εκηβόλο. Προσώρας ας συνεκτιμηθεί η τελευταία εκτίμηση/παρέμβαση του zelis677.