Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δοκιμάζει υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 610 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους. Προσεκτικές κινήσεις στο ταμπλό, εν αναμονή των εξελίξεων στο Eurogroup. Κέρδη άνω του 3% για Εθνική, Eurobank. Υπεραποδίδουν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Coca Cola.

Ανοδικά ξεκίνησε η συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνει τις 610 μονάδες στα πρώτα 15'-20' και μετά από ένα αναγνωριστικό πρώτο 5λεπτο.

Εκατέρωθεν προσεκτικές οι κινήσεις από πωλητές - αγοραστές, με υποστηρικτική την ανοδική φορά που από νωρίτερα είχαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ενθαρρυντικότερη ένδειξη την επάνοδο του DAX υψηλότερα των 9.900 μονάδων.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τους traders να μην «εκβιάζουν» από την αρχή πολύ υψηλές τιμές, αλλά να ωθούν σταδιακά τον ΔΤΡ από τις 50,67 προς τις 52,50 μονάδες.

Το γεγονός πως η συνεδρίαση ξεκίνησε χωρίς υπερβολές (προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση), με τους επενδυτές να επιδιώκουν πρώτα την κατοχύρωση των 602 και εν συνεχεία να προσεγγίσουν τις 610 μονάδες, παραπέμπει σε ένα ξεκίνημα που, αν μη τι άλλο, δεν κρύβει τον κίνδυνο δημιουργίας «ανοδικών παγίδων» στην αρχή της ημέρας.

Άλλωστε, ήταν εκ των προτέρων γνωστό πως η προσοχή τους θα είναι στραμμένη στις εξελίξεις και ανάλογα θα ενεργούν σταδιακά, αρχικά με το δείγμα γραφής του EWG και αργότερα του Eurogroup (όσο προλάβει η συνεδρίαση...).

Οι συναλλαγές μάλλον ικανοποιητικές, εάν συνεκτιμηθεί το προσεκτικό άνοιγμα, η διερευνητική διάθεση πωλητών - αγοραστών και βεβαίως η κρισιμότητα για τη βραχυπρόθεσμη φορά, καθώς «δοκιμάζεται» για πρώτη φορά -μετά τις αρχές Ιανουαρίου- στην περιοχή των 610 μονάδων και λίγο υψηλότερα.

Στο συν οι 21 από τις μετοχές του FTSE 25, στο μείον Τιτάν και Grivalia, με σταθερές την ΕΥΔΑΠ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Όπως εκτιμούσε χρηματιστηριακός παράγων, η στάση των βραχυπρόθεσμων θα εξαρτηθεί από τα πρώτα μηνύματα, ενδείξεις (εάν και εφόσον υπάρξουν) από την προσυνεδρίαση του Eurogroup, δηλαδή το EWG, όπου ο Γ. Χουλιαράκης θα έχει μία πρώτη αντιμετώπιση.

Εστιασμένες στον τραπεζικό κλάδο οι πρώτες κινήσεις των traders, με το 82% του τζίρου να έχει αλλάξει χέρια σε μετοχές των Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς. Αυξημένος στη μετοχή της ΕΤΕ, καθώς είναι αυτή που... ακολουθεί την Alpha Bank στην επανάκτηση της τιμής της ΑΜΚ, με τους αγοραστές να φτάνουν νωρίτερα έως το 0,30 ευρώ. Είναι η δεύτερη φορά σε αυτό το διάστημα (από την προηγούμενη Τετάρτη) που η μετοχή της ΕΤΕ πιάνει το 0,30 ευρώ της ΑΜΚ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια.

Με αγοραστές και οι τρεις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με το συγκριτικά μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος στη μετοχή του Οργανισμού. Εύλογα μετά την απόσυρση της διάταξης για τον φόρο τυχερών παιχνιδιών με 35% (θα επανακατατεθεί), οι συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 6,74-6,82 ευρώ. Στα 8,64-8,73 η μετοχή του ΟΤΕ, στα 3,09-3,15 ευρώ της ΔΕΗ.

Εκτός από τις συστημικές τραπεζικές, αυξημένες συναλλαγές γίνονται και στη μετοχή της Κύπρου αλλά και των Ελληνικών Πετρελαίων, ΕΧΑΕ, Αεροπορίας Αιγαίου, MIG, Τιτάν, Lamda Development και Μυτιληναίου, Viohalco, Motor Oil.

Λίγο μετά τις 11:00 είχαν αλλάξει χέρια 21 εκατ. τεμάχια, τα 8,6 εκατ. στην ΕΤΕ και τα 4,3 εκατ. στην Πειραιώς. Στα 9,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.

σ.σ. Σχόλιο και «μέτρηση» για τον Γενικό Δείκτη έχει «ανέβει» στον Εκηβόλο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v