ΧΑ: Συνεδρίαση δυο ημιχρόνων έβγαλε… άνοδο

Στις 610 μονάδες ο Γενικός Δείκτης σε μια συνεδρίαση μέτριου τζίρου και με ενδιάμεση εναλλαγή προσήμου. Ανακόπηκαν τα πρωϊνά κέρδη αλλά στο τέλος επανήλθε η αισιοδοξία. Οι τράπεζες παραμένουν οδηγός. Η τεχνική ανάλυση.

Συνεδρίαση δύο "ημιχρόνων", η πρώτη της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, όπου στο α΄ "ημίχρονο" η εγχώρια Αγορά "εξαργύρωσε" την χθεσινή ψήφιση από την Βουλή του Ασφαλιστικού - Φορολογικού και μάλιστα χωρίς Κοινοβουλευτικές απώλειες για τον Κυβερνητικό συνασπισμό, όμως αρκετά γρήγορα τον αρχικό ενθουσιασμό τον διαδέχθηκαν επιφυλακτικότητα και "δεύτερες σκέψεις" και οι περισσότεροι των ενεργών παικτών προτίμησαν να προχωρήσουν σε ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και να περιμένουν τα νεότερα από το σημερινό - απογευματινό Eurogroup (μέχρι την τελευταία ώρα συναλλαγών, όπου σημειώθηκε μερική επιστροφή αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο).

Άλλωστε ο καθαρός τζίρος του πρώτου ημιώρου, όταν και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. "έβλεπαν" τα υψηλά ημέρας και ο οποίος ξεπερνούσε τα εννέα εκατ. ευρώ, για να προσγειωθεί στα 14,3 εκατ. με την συμπλήρωση της πρώτης ώρας, μάλλον πρόδωσε τις κινήσεις, όσων εκμεταλλευόμενοι το αρχικό "flying start" στον Τραπεζικό κλάδο και προχώρησαν, ευχάριστα, σε σημαντική μείωση θέσεων.

Οι χθεσινές εξελίξεις στην Ελληνική Βουλή, έδωσαν τον πρώτο λόγο στους αγοραστές και στην Αγορά Παραγώγων, με αποτέλεσμα την νέα υποχώρηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 9,47%, 5ετες 8,20% και 10ετες 8,47%.

Η συνεδρίαση κύλησε με το βλέμμα στις Βρυξέλλες. "Το Eurogroup θα συζητήσει και για το χρέος, ωστόσο, δεν θα ληφθούν αποφάσεις. Θα επιστρέψουμε αφού γίνει περισσότερη τεχνική δουλειά στο Eurogroup της 24ης Μαΐου" υπογράμμισε ο πρόεδρος του συμβουλίου των Υπουργών Οικονομικών Γερούν Ντέισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ενώ ο Β. Σόιμπλε «βλέπει» συμφωνία εντός Μαίου. 

Με τα παραπάνω δεδομένα εξελίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση, ενώ οι τελευταίες δηλώσεις που παραπέμπουν στο επόμενο Eurogroup της 24ης Μαΐου, άφησαν "δικαίωμα λόγου" στους περισσότερο συντηρητικούς, με αποτέλεσμα τα ενεργά χαρτοφυλάκια να επαναδραστηριοποιηθούν, μόλις έφθασε να απειλείται το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, με "ΑΜΕΜ" ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι Alpha Bank (+2,36%), Eurobank (+2,94%), Εθνική (+3,16%), Πειραιώς (+0,36%) και Αττικής (+0,69%) και πολύ γρήγορα ο Τραπεζικός δείκτης "έβλεπε" το υψηλό ημέρας των 52,43 μονάδων (+4,38%).

Η μετοχή της Alpha Bank αναρριχήθηκε μέχρι τα 2,20 ευρώ (+3,77%), της Εθνικής μέχρι τα 0,30 ευρώ (+5,26%), όπου και συνάντησε "τοίχο" πωλήσεων, της Eurobank μέχρι τα 0,89 ευρώ (+4,71%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,287 ευρώ (+4,74%) και της Αττικής μέχρι τα 0,152 ευρώ (+5,56%).

Εννοείται ότι η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο "ενθουσιώδης" και πλην της Eurobank που κινήθηκε μόνιμα στο "πράσινο", οι υπόλοιποι Τραπεζικοί τίτλοι βρέθηκαν να "παλεύουν" για το τελικό πρόσημο, αφήνοντας εκτεθειμένους τους πρωινούς αγοραστές και περισσότερο όσους τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας (!) Αυτά μέχρι τις 16.07, όταν και σημειώθηκε μερική επαναδραστηριοποίηση των αγοραστών, οι Τραπεζικοί τίτλοι αναδύθηκαν από τα χαμηλά ημέρας και μαζί με αυτούς και οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., ενώ σχετικές βοήθειες έδωσαν και οι τελικές δημοπρασίες.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών, ο αρχικός "ενθουσιασμός" έδωσε την θέση του στο "wait and see", όμως μέχρι τις 24 Μαϊου είναι πολλές, χρηματιστηριακά, ημέρες και επειδή έχει προηγηθεί σημαντικό ράλι, τουλάχιστον στον Τραπεζικό κλάδο, αν δεν υπάρξουν ειδήσεις που θα τονώσουν την ψυχολογία των αγοραστών, δεν μπορεί να αποκλειστούν σχετικά επιθετικότερες κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών.

Μάλιστα για τους πλέον συντηρητικούς, η "κούρσα" που έχουν κάνει οι Τραπεζικές μετοχές από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου έχει προεξοφλήσει το σημαντικά μεγαλύτερο κομμάτι και από τις πλέον θετικές εξελίξεις, που μπορεί να υπάρξουν στο προσεχές μέλλον και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Σε αντίθεση με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., όπου και σήμερα φάνηκε πως οι ενεργοί παίκτες δεν θα ήθελαν να διαταραχτεί το θετικό κλίμα, μάλλον αποκαρδιωτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η "μεγάλη εικόνα" του ταμπλώ, καθώς στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, οι πτωτικές μετοχές ήταν σαφώς περισσότερες των ανοδικών, κάτι που "αποκαταστάθηκε" προς το τέλος, ενώ ελάχιστες ήταν οι "πρωτοβουλίες" που σημειώθηκαν σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση.

Αφήνοντας το Τραπεζικό ταμπλώ και μεταφερόμενοι στον υπόλοιπο 25αρη, δύο τίτλοι, ίσως, αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς.
Ξεκινώντας από τον ΟΠΑΠ (+0,90%), ο τίτλος του οποίου συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, "position is long", με "stop" τα 6,34 ευρώ. Κλεισίματα υψηλότερα των 6,96 ευρώ, θα δημιουργήσουν τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 7,08 και 7,28 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 6,64 ευρώ.

To διάγραμμα του ΟΠΑΠ από την αρχή του χρόνου

"Καύσιμο" για την συνέχιση της ανοδικής κίνηση, έδωσε η είδηση σύμφωνα με την οποία "αποσύρθηκε η διάταξη του νομοσχεδίου η οποία προέβλεπε την αύξηση του συντελεστή φόρου επί του μικτού κέρδους των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών από το 30% στο 35%. Η διάταξη αυτή είχε προβλεφθεί προκειμένου να καλύψει την ακύρωση της διάταξης η οποία προέβλεπε στο παρελθόν επιβολή τέλους πέντε λεπτών ανά στήλη τυχερού παιχνιδιού του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με αρμόδιους παράγοντες, η διάταξη αποσύρθηκε αλλά θα επανακατατεθεί βελτιωμένη..."

Παρά τις σχετικά χαμηλές συναλλαγές, η μετοχή του ΟΛΠ (+0,96%), συμπλήρωσε "καρέ" ανοδικών συνεδριάσεων. Η υπέρβαση των 12,99 ευρώ θα δώσει "σήμα επιβίβασης", με επόμενο, τεχνικό, στόχο τα 13,65 ευρώ. Πρώτη στήριξη στα 12,25 ευρώ.

Το διάγραμμα του ΟΛΠ από την αρχή του χρόνου

Τεχνικά, μπορεί η σημερινή συνεδρίαση, έστω και με την παρέμβαση των αγοραστών προς το τέλος, να έκλεισε τους δείκτες προς το επάνω μέρος της ημερήσιας κίνησης, αλλά δεν άλλαξε τα τεχνικά δεδομένα, έστω και αν έκλεισε, μερικώς το πτωτικό "gap" στην περιοχή των 613,38 μονάδων (παραμένει ανοιχτό το υπόλοιπο μεταξύ 613,08 και 613,38 μονάδων). Παραμένουν ανοιχτά και τα ανοδικά "gap" στις 550,11 και 522,98 - 524,24 μονάδες. Τεχνικά ζητούμενο, η υπέρβαση, με κλείσιμο, των 631 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 617 μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Στην περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,16%), οι 171 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση, με αμέσως επόμενες τις 176 και 183 μονάδες. Το "stop" στο "long", στις 157 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Ουσιαστικά κινούμαστε πλάγια ανοδικά, εν αναμονή των νέων, μιας και η Αγορά ξέρει πως δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και το πιο πιθανό είναι να αποδεχτούμε το σύνολο των μέτρων των Δανειστών" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης.

Η όλη ιστορία έχει κουράσει σημαντικά και πλέον οι συμμετέχοντες στην Αγορά είναι πολύ λίγοι και μάλιστα είναι από τις σπάνιες εκείνες φορές που οι Έλληνες επενδυτές είναι απαισιόδοξοι και δεν συμμετέχουν στην τελευταία κίνηση του Χ.Α.

Ακόμα και χωρίς νέα, η Αγορά καταφέρνει να διατηρεί τα επίπεδα μέχρις ότου υπάρξει η ειδησεογραφία που θα κάνει το "break" το οποίο θα πείσει πως η Αγορά αλλάζει σελίδα, μετά από δύο χρόνια πτωτικής πορείας.

Ξέρουμε πως οι μεγάλοι φόροι δεν βοηθάνε την Οικονομία να αναπτυχθεί, εκτός του ότι δεν έχουν την εισπραξιμότητα που υπολογίζουμε.

"Παρόλα αυτά, εδώ που έχουμε φτάσει πρέπει άμεσα να δοθεί ρευστότητα στην Αγορά από την δόση, αλλά και να αποκατασταθεί σιγά - σιγά η εμπιστοσύνη και σε δεύτερη φάση βλέπουμε πως θα μπορέσουμε να μειώσουμε φόρους" τονίζει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν, κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη Sensex 30 (+1,82%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-2,79%).

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με τους δείκτες να υποχωρούν από τα υψηλά ημέρας, ενώ επιφυλακτικά και μικτά πρόσημα ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Οριακές απώλειες για το Ευρώ, σημαντικά μεγαλύτερες για Πετρέλαιο και Χρυσό (κρίσιμα τα τεχνικά όρια $1265 και $1307, για το κίτρινο μέταλλο).

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, οι Εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν 1,8% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, αντιστρέφοντας μια αύξηση 11,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις τελωνειακές αρχές. Η άνοδος ήταν χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal.

"Η Ιαπωνία είναι έτοιμη να παρέμβει στην Αγορά ξένου συναλλάγματος αν το γεν σημειώσει νέα, απότομη αύξηση", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών της Χώρας, Taro Aso.

Ανέκαμψαν τον Μάρτιο οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας της Χώρας, τα συμβόλαια για προϊόντα "Made in Germany" αυξήθηκαν κατά 1,9% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο από τον περυσινό Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,7%.

Από την άλλη, ο Rick Reider, υπεύθυνος επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της BlackRock δήλωσε πως "είναι πιθανό να δούμε ίσως μια, ή ακόμα και καμία, αύξηση την φετινή χρονιά από την Fed, μετά την απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ".

Την εκτίμηση πως οι βασικοί τομείς της Αμερικανικής Οικονομίας γνωρίζουν ισχυρές επιδόσεις και πως η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,5% το 2016, εξέφρασε ο επικεφαλής της Fed στο Σικάγο, Charles Evans, αναφέροντας πως η τρέχουσα πολιτική αναμονής που έχει επιλέξει η Κεντρική Τράπεζα για τα επιτόκια είναι κατάλληλη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 613,08 (+1,23%) και 601,83 μονάδων (-0,62%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 609,04 (+0,57%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 610,07 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,74%.

Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 6 συνεδριάσεων, περιορίστηκε στα 66,8 εκατ. από τα οποία τα 7,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΤΕ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΚΥΠΡ, ΕΥΠΙΚ). Οι "γνωστοί ύποπτοι", Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, απέσπασαν το 67% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο ο Τιτάνας δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο. Δεν "κοκκίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Eurobank, EEE, Lamda Develompent, Μυτιληναίος και ΟΛΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Grivalia, Folli Follie Group.

Χαμηλότερα του 25αρη, η Βιοκαρπέτ μπορεί να έκλεισε με μηδενική μεταβολή, αλλά πρόλαβε να κινηθεί μεταξύ 0,27 (-12,9%) και 0,395 ευρώ (+27,42%), τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την ΑΝΕΚ (+2,02%), επαναπροσεγγίζει τα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά η Frigoglass (-3,27%), ενώ 5η συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Ελλάδος (+1,67%), που έκλεισε σε νέα υψηλά 15 μηνών.

Τέλος ίσως αξίζει δεύτερης ανάγνωσης το σημερινό +9,97% για την ΕΛΒΕ, μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,24 ευρώ ανά μετοχή (μετά το rs) και reverse split σε αναλογία 1 νέα για κάθε 4 παλιές μετοχές καλείται να εγκρίνει, μεταξύ άλλων, η τακτική γενική συνέλευση που θα συγκληθείς τις 30 Μαΐου 2016".

Υπενθυμίζεται πως στη χρήση 2015 η εισηγμένη είχε καθαρή θέση 17,6 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 9 εκατ. ευρώ, ταμειακά διαθέσιμα 2,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 154 χιλ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα υπερκαλύπτουν την επιστροφή κεφαλαίου και το συνολικό Τραπεζικό δανεισμό και μένει και υπόλοιπο μετρητών στο ταμείο.

"Φτιασιδωμένη" στο τέλος, η τελική εικόνα, με 59 ανοδικές μετοχές, έναντι 43 πτωτικών, 12 τίτλοι με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 4% και άλλοι 16 με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση εναλλαγής προσήμων και τελικού θετικού αποτελέσματος και στην Αγορά Παραγώγων, με σαφώς κατεβασμένες συναλλαγές, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (67.446 συμβόλαια).

Στα 15.555 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.820, 2.685 για τον Μάιο και 135 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 170,5) κινήθηκε μεταξύ 167,5 και 174 μονάδων και υπεραποδίδοντας του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη, γύρισε σε οριακή υπερτίμηση 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.022), Alpha Bank (7.075), Eurobank (11.444), Πειραιώς (17.012), Εθνική (27.712), MIG (1.282), ΟΤΕ (287), ΟΠΑΠ (587), Μυτιληναίο (393), ΓΕΚ (110), Μέτκα (131).

Μικρό κλείσιμο "short" θέσεων στον ΟΠΑΠ.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap παρέμεινε στο 42%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 186 δικαιώματα (107 αγοράς και 79 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.224.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.593 τεμ.) και Eurobank (1.222.095 τεμ.), ΔΕΗ (1.177.224 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v