Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Λεπτές ισορροπίες στις 605 μονάδες

Σταθεροποιητικά κινείται πλέον το ΧΑ, μετά τα αρχικά κέρδη, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 605 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 1% για Coca Cola, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο. Με θετικό πρόσημο ΔΕΗ, Εθνική. Υποχωρούν Tιτάνας, ΕΧΑΕ, Folli. Μέτριος ο τζίρος.

Στον ρυθμό των δηλώσεων των εμπλεκόμενων στο σημερινό Eurogroup κινείται το ΧΑ. Ιδιαίτερα προσεκτικοί οι traders από τις πρώτες κιόλας εντολές της συνεδρίασης, συνεχίζουν να κινούνται σε εύρος που αντιστοιχεί στις 605,96-613,08 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και μεταξύ 50,67-52,43 για τον Δείκτη Τραπεζών.

Συναλλαγές και τζίρος σε μάλλον μέτρια επίπεδα, που δεν παραπέμπουν σε εσπευσμένο και αυξημένο ενδιαφέρον των βραχυπρόθεσμων να τοποθετηθούν στην αγορά. Απεναντίας, μεγάλο μέρος των μέχρι τώρα συναλλαγών αφορά σε μερική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, σε περιορισμένης έκτασης επανατοποθετήσεις, με τις θεαματικές κινήσεις από τα ισχυρά ξένα σπίτια να απουσιάζουν.

Λίγο ως πολύ αναμενόμενο το μήνυμα που βγήκε από το EWG, διιστάμενες οι εκτιμήσεις και οι τοποθετήσεις ξένων παραγόντων και οίκων, με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, να βάζει "πάγο" στις όποιες προσδοκίες για μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά, το Bloomberg να σημειώνει ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο, χαρακτηρίζοντας μία συμφωνία δανειστών - Ελλάδας ως σοβιετικό... ανέκδοτο.

Στο βασικό σενάριο για το χρέος αναφέρεται η JP Morgan, στις περικοπές και τους δανειστές η WSJ, με την Αθήνα να κάθεται σε "αναμμένα κάρβουνα".

Για κρίσιμο Eurogroup σε "κινούμενη άμμο" κάνει λόγο η Μαρίνα Μάνη, θεωρώντας ως άγνωστο Χ μία ενδιάμεση πρόταση για έκτακτα μέτρα.

Ολα αυτά αποτιμώνται και χρηματιστηριακά, με τους βραχυπρόθεσμους να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους, θυμίζοντας τα επίπεδα των 605 μονάδων, ο ΓΔ "μετρά" απόδοση 3,77% σε διάστημα εβδομάδας και 9,23% σε μηνιαίο. Αντίστοιχα για τον ΔΤΡ η απόδοση διαμορφώνεται σε 11,45% και 25,90% αντίστοιχα, με την "υψηλή τιμή" ημέρας να διαμορφώνεται στα πρώτα 5'-10' της συνεδρίασης.

Ο ΓΔ καταγράφει πλέον μικρή πτώση της τάξεως του 0,15%.

Αναλυτικότερα στη μετοχή της Εθνικής, που αρχικά αντέδρασε μέχρι το 0,30 ευρώ, σταδιακά μετά τις 13:45 ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις έως το 0,287 ευρώ. Ανάλογη εικόνα και για τις άλλες 3 μετοχές, με εμφανή τη διάθεση των traders να κινηθούν ενεργότερα (είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση), μόλις υπάρξει κάτι πιο χειροπιαστό από τη σημερινή Συνεδρίαση. Το Eurogroup ξεκινά στις 16.00 (ώρα Ελλάδος) και εύλογα το ενδιαφέρον έχει στραφεί προς το διάστημα που θα ακολουθήσει μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης.

Προσώρας το μήνυμα του EWG δεν κάνει... σοφότερους τους traders, ούτε μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για προσπάθεια να κινηθεί η αγορά πάνω από τις 615 μονάδες. Τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα και εξελίξεις...

Οταν μάλιστα λίγο μετά τις 14:10 βγήκαν πωλητές στην Πειραιώς και ενεργοποιήθηκαν ρευστοποιήσεις προς τα χαμηλά ημέρας σε μετοχές-σηματωρούς όπως λ.χ. η Jumbo, ακολούθησαν ακόμη λίγες πωλήσεις και σε ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛ.ΠΕ και ΤΙΤΑΝ.

Στα τελευταία σχόλιά του το Euro2day.gr είχε αναφερθεί στους λόγους που το ΧΑ "τρέχει" πριν τη συμφωνία, ενώ ο Γιώργος Α. Σαββάκης επισήμαινε -μεταξύ άλλων- πως στις τάξεις των επαγγελματιών της αγοράς υπάρχει μία συνεχώς αυξανόμενη σχολή της πιο συντηρητικής σκέψης που εκτιμά ότι το χαρτί της αξιολόγησης κάηκε. Ενδεχόμενη επιβεβαίωση αυτών των εκτιμήσεων δύσκολα μπορεί να οδηγήσει το Χ.Α. πειστικά πάνω από τις 640 μονάδες.

Μετά τις 14:20 είχαν αλλάξει χέρια 61 εκατ. μετοχές (πάνω από 23 στην ΕΤΕ) και ο τζίρος ήταν στα 35 εκατ. ευρώ, με το 68% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v