Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε νέα υψηλά έτους μετά τις Βρυξέλλες

Πάνω από τις 620 μονάδες ο ΓΔ, με κέρδη για το σύνολο των blue chips και εκτίναξη τζίρου. Ράλι και στα ομόλογα, ρίχνει τα yields κάτω του 8%. Υπεραποδίδουν οι τράπεζες, αυξημένες συναλλαγές στα «κρατικόχαρτα». Ποιες μετοχές βλέπουν νέα υψηλά.

Θεαματικό ανοδικό «άνοιγμα» για το Χ.Α., με άμεση αντίδραση του τραπεζικού κλάδου και τους long traders να έχουν ενεργοποιηθεί στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25 και δευτερευόντως σε επιλεγμένες του FT Mid Cap.

Οι ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές και ο ανάλογος τζίρος, που στα 10 λεπτά ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ, καταδεικνύουν την άμεση κινητοποίηση (και) ισχυρών χεριών. Αποτέλεσμα η συνέχιση της κίνησης των τραπεζών υψηλότερα, με τον ΔΤΡ προς τις 55 μονάδες, με τον FT 25 προς τις 176 και τον Γ.Δ. με τη... μία προς τις 625 μονάδες, σημείο που αποτελεί πλέον «νέο υψηλό έτους».

Στον οδικό χάρτη για το χρέος αλλά και στις... νάρκες αναφέρεται η Ελενα Λάσκαρη, αποτυπώνοντας τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται ως απότοκο του χθεσινού Eurogroup, με τις ευκαιρίες αλλά και τις παγίδες για τους traders στη διαδρομή προς το D-Day - Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Καταρχήν θετική η πρώτη... αξιολόγηση της διαφαινόμενης συμφωνίας, σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, θέτοντας ως στόχους την επίτευξη σε αυτή τη φάση της αγοράς του στόχου των 630 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 60 μονάδων για τον ΔΤΡ, σήμερα-αύριο. Σημειωτέον πως οι ζητούμενες τιμές αφορούν σε τελικές «κλεισίματος».

Δεν θα σταθώ στις εκατέρωθεν εκδηλώσεις του πολιτικού συστήματος («ελεγχόμενα πανηγυρική» από την κυβέρνηση, αναθεματική από την αντιπολίτευση) και θα περιοριστώ σε κάτι σοβαρότερο, που είναι η χρηματιστηριακή αποτύπωση του χθεσινού αποτελέσματος.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, εκ προοιμίου ήταν γνωστό πως θα επηρεαστεί ανάλογα και εν προκειμένω θετικά, με σημαντικές τοποθετήσεις από την πλευρά (και) των ισχυρών χεριών.

Με το 80% του μέχρι τώρα διενεργηθέντος τζίρου νομίζω πως έχουμε ξεκάθαρη εικόνα που στοχεύει το «βιαστικό χρήμα», με ενθαρρυντική ένδειξη την άμεση υπέρβαση του 0,30 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. Πλέον με δύο μετοχές -Alpha Bank στα 2,33 ευρώ και ΕΤΕ στο 0,308 ευρώ- ο κλάδος αρχίζει και προσελκύει και νέο χρήμα, δίνοντας στους παλαιότερους μετόχους (αυτούς που συμμετείχαν στην τρίτη διαδικασία ΑΜΚ) επιπλέον ρευστότητα και κίνητρα.

Το βοηθητικό για το Χ.Α. είναι το σε γενικές γραμμές βελτιωμένο κλίμα που επικρατεί από νωρίτερα και στην Ευρώπη, με ενθαρρυντική την επαναφορά του DAX προς τις 10.050 μονάδες. Ενθαρρυντική η εικόνα και από την αγορά ομολόγων, με μικρή πλην όμως σταδιακή αποκλιμάκωση της απόδοσης των πιο κοντινών σειρών.

Στα του ταμπλό, εκτός από τον τραπεζικό κλάδο, που εύλογα συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος, κινητικότητα σημειώνεται και στις μετοχές της τριάδας (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ) αλλά και σε blue chips όπως EXAE, Lamda Development, Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίο κ.λπ.

Με αυξημένες συναλλαγές και ενδιαφέρον τα λεγόμενα παλαιότερα... κρατικόχαρτα, με τον ΟΛΠ στα 13,10ευρώ, την ΕΥΔΑΠ στα 4,73 ευρώ.

Προς νέα υψηλά η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, για την οποία θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επικείμενη αποκοπή μερίσματος, με τον τίτλο να έχει ως στόχο -πλέον- την επαναφορά στα «ιστορικά υψηλά» της εισαγωγής της στο Χ.Α. το καλοκαίρι του 2007.

Ικανοποιητική η εικόνα και στα Παράγωγα, με σαφώς περισσότερες θέσεις απ' ό,τι χθες την ίδια ώρα και σε μία συνεδρίαση σαφώς λιγότερο επιφυλακτική.

Λίγο πριν από τις 11:00 είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 52 εκατ. μετοχές(!), με τα 28 εκατ. και πλέον στη μετοχή της Εθνικής. Ο τζίρος στα 30 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v