Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατοχύρωση θέσεων στο Χρηματιστήριο

Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις μετά την τελευταία αντίδραση στην αγορά, ενόψει δύσκολης συνέχειας. Πιέσεις σε τράπεζες και blue chips, μειωμένος ο τζίρος. Πού «ποντάρουν» οι αισιόδοξοι. Κέρδη για Viohalco, ΕΛΠΕ, ΜΕΤΚΑ. Κινητικότητα στα παράγωγα.

Στα επίπεδα των 628 έως 621 μονάδων η συντήρηση και αναδιάταξη δυνάμεων στο ΧΑ.

Μετά την τελευταία σημαντική αντίδραση (στο 6,89% σε εβδομαδιαίο και 11,08% στον μήνα) για τον Γενικό Δείκτη και μετά την αναρρίχησή του έως την περιοχή των 630 μονάδων, οι traders αναδιπλώνονται, με άλλους να κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους και άλλους να τοποθετούνται επιλεκτικά από τις χαμηλότερες τιμές ημέρας.

Εύλογο το ερώτημα, ειδικά για τους βραχυπρόθεσμους, εάν σε αυτά τα επίπεδα τιμών επιχειρείται αναδιάταξη για την ενδεχόμενη επόμενη ανοδική κίνηση, ή διανομή που με την κατάλληλη αφορμή θα οδηγήσει σε διόρθωση.

Σημειωτέον πως στη χθεσινή συνεδρίαση, με τον ΓΔ να "κορυφώνει", πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, πρακτικά υπερτριπλάσιες από τον μέσο όρο της τελευταίας εβδομάδας, κάτι που ενισχύει το ερώτημα που απασχολεί μερίδα traders και αναλυτών.

Συντήρηση και αναμονή για τη συνέχεια, με καθοριστικό -υπό προϋποθέσεις- το αυριανό EWG (στην περίπτωση που υπάρξουν ειδήσεις), με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών της αγοράς να διίστανται καθώς οι πιο συντηρητικοί επικαλούνται τη χρηματιστηριακή ρήση "οι αγορές ενισχύονται στην αβεβαιότητα/προεξόφληση και υποχωρούν στο γεγονός/είδηση" αλλά από την άλλη, οι συγκρατημένα αισιόδοξοι θεωρούν πως εάν επιτευχθεί ξεκάθαρη και σαφώς οριοθετημένη συμφωνία στις 24 του μήνα, έπονται, από την εκταμίευση της δόσης από τους δανειστές μέχρι την προοπτική άρσης του αποκλεισμού των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (σύμφωνα με το Bloomberg).

Και οι δύο πλευρές συμφωνούν στο ότι μέχρι την Τρίτη 24 Μαΐου θα μεσολαβήσουν πολλά (και θετικά που θα ευνοούν την άνοδο αλλά και αρνητικά που θα διευκολύνουν τη διόρθωση), για αυτό και στη συνέχεια προεξοφλείται πως θα είναι ακόμη πιο προσεκτικοί και οι long και οι short traders.

Στους νέους καταλύτες, που χρειάζεται το ΧΑ για τη συνέχεια, επικεντρώθηκε από χθες το πρωί ο Γιώργος Α. Σαββάκης κι όσο οι δηλώσεις των δανειστών και η σεναριολογία των ξένων ΜΜΕ καλύπτουν από τον πιο αισιόδοξο μέχρι τον πιο απαισιόδοξο, οι βραχυπρόθεσμοι θα παραμένουν προσεκτικοί.

Για παράδειγμα, "πολιτικά σύννεφα πάνω από τη συμφωνία" βλέπουν οι FT, εξαγορά δανείων του ΔΝΤ με χρήμα του ESM προτείνει ο επικεφαλής του κ.ο.κ.

Για το ΧΑ να συνεκτιμάται το κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX να (ξανα)χάνει τις 10.000 προς τις 9.961 μονάδες (μείον 0,84%), τον CAC κατά 1,05% χαμηλότερα στις 4.293 μονάδες και την απόδοση των κοντινών σειρών των ομολόγων της ευρω-περιφέρειας να "τσιμπάει" και πάλι.

Σε αυτό το περιβάλλον συνεχίζονται οι με μέτρο ρευστοποιήσεις για την πλειονότητα των μετοχών του FT 25, όπου πραγματοποιείται πάνω από το 90% του μέχρι τώρα τζίρου. Σημαντικό μέρος του (63%) διενεργείται στον τραπεζικό κλάδο, αλλά σημαντικό μερίδιο γίνεται και σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ-ΔΕΗ και Κύπρου, Jumbo, ΟΛΠ, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, Φουρλή, Αεροπορία Αιγαίου, Coca Cola, FF Group, Viohalco, ΕΛ.ΠΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΥΔΑΠ.

Με απώλειες ο τραπεζικός κλάδος, με την ΕΤΕ ακριβώς στο 0,30 ευρώ και σε διακύμανση στο εύρος των 0,308-0,298 ευρώ, με τον μεγαλύτερο αριθμό μετοχών και τον υψηλότερο τζίρο (*).

Κάτι που δικαιολογεί τον θεαματικά μεγαλύτερο αριθμό θέσεων σε ΣΜΕ της ΕΤΕ (**) έναντι των άλλων 3 συστημικών τραπεζικών.

Με πωλητές κυρίως σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ και λιγότερο στον ΟΤΕ. Για τη ΔΕΗ τα 3,35 ευρώ αποδείχτηκαν ισχυρή αντίσταση και σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν πωλήσεις. Τα 3,19-3,21 ευρώ στήριξη με τον στόχο προσέγγισης των 3,59 ευρώ να μην υλοποιείται προσώρας.

Με θετικό πρόσημο μόλις 3 μετοχές του 25άρη, καθώς αγοραστές επιμένουν σε Viohalco, METKA και ΤΙΤΑΝ ενώ σταθερή είναι η τιμή των Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΕΛ.ΠΕ.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ενώ το μείον 2,52% της Coca Cola βαραίνει στη διαμόρφωση των δεικτών. Ο Ομιλος της Coca Cola ανακοινώνει τα αποτελέσματα τριμήνου μεθαύριο Παρασκευή, ενώ αύριο θα αποκοπεί το μέρισμα για την Αεροπορία Αιγαίου.

Από τον FT Mid Cap ξεχωρίζουν Πλαίσιο (και λόγω των εξελίξεων με ομολογιακό και σχέδια επέκτασης στην Κύπρο), ΟΛΘ, Ολυμπιακή Τεχνική και ΕΥΑΘ, Ικτίνος.

Η διόρθωση στο ΧΑ σημειώνεται την ημέρα που η JPMorgan εκτιμά πως είναι πολύ αργά για αγορές ελληνικών μετοχών.

Τεχνικά, σύμφωνα με τον zelis677, είναι επιτακτική ανάγκη για εβδομαδιαίο "κλείσιμο" πάνω από τις 634 μονάδες, ειδάλλως θα έχει σημειωθεί μία διανομή 200 εκατ. ευρώ στα υψηλά της Τρίτης (σαν κατάληξη της κίνησης από τα ιστορικά ελάχιστα της 11/2). Σχετικό διάγραμμα έχει "ανεβάσει" ο φίλος μας στον Εκηβόλο.

(*) Στις 14:40 είχαν γίνει τα 53 από τα συνολικά 88 εκατομμύρια μετοχές, μόνο στην Εθνική. Και τα 16,2 από τα 55 εκατ. ευρώ συνολικό τζίρο.

(**) Την ίδια ώρα, είχαν γίνει στο ΣΜΕ της ΕΤΕ 16.145, έναντι 1.220 στην Alpha Bank, 5.384 στη Eurobank και 5.503 Συμβόλαια στη μετοχή της Πειραιώς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v