Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κατηφορίζει» προς τις 620 μονάδες το Χρηματιστήριο

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο, με τον FT 25 στην περιοχή των 175 μονάδων. Απώλειες υψηλότερες του 2% για Coca Cola, Tράπεζα Πειραιώς, Eurobank. Στο κόκκινο ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ. Σταθεροποιητικές τάσεις από ΕΛΠΕ, Viohalco, Τέρνα Ενεργειακή. Περιορισμένος ο τζίρος.

Ηπια πτώση στο ΧΑ, με το βλέμμα πλέον στο επικείμενο EWG, όπου ενδεχομένως να υπάρξουν ειδήσεις.

Με μικρές, ελεγχόμενες απώλειες ξεκίνησαν από νωρίς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από δύο συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις, με ενδεικτική τη διολίσθηση του DAX προς τις 10.010 μονάδες.

Ανάλογο κλίμα από την αρχή και στο ελληνικό, με επίσης λελογισμένες κινήσεις τόσο από την πλευρά των πωλητών όσο και αυτή των αγοραστών, με αποτέλεσμα τη διακύμανση του Γενικού Δείκτη στις 628,42 έως τις 625,47 μονάδες.

Εύλογα το μεγαλύτερο μέρος του (περιορισμένου) τζίρου στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ να υποχωρεί έως τις 54,16 μονάδες, σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν ορισμένες εντολές αγοράς σε Εθνική και Alpha Bank.

Ενδεικτική της αρχικής στάσης των traders το κόκκινο πρόσημο για 18 από τις μετοχές του FT 25 και με τους αγοραστές να έχουν χαμηλώσει τον πήχη, απαντώντας έτσι στο προσυνεδριακό ερώτημα εάν σήμερα θα πρέπει να περιμένουμε στάση και ανασύνταξη δυνάμεων, ή άμεση συνέχιση της αντίδρασης.

Το EWG θεωρείται μία καλή αφορμή για να διαμορφωθεί η περαιτέρω κατεύθυνση, με την προϋπόθεση πως θα προκύψει κάτι πιο συγκεκριμένο (όσον αφορά στη στάση των δανειστών απέναντι στις ελληνικές θέσεις).

Προσώρας συντηρείται η ανοδική φορά, με τον ΓΔ αισίως πάνω από το μέχρι πρότινος σημείο αναφοράς των 610 μονάδων, με τους πωλητές-αγοραστές να διαχειρίζονται ψύχραιμα τις τελευταίες εξελίξεις και το ανοδικό 4 στις 5 του Μαΐου.

Δεδομένου ότι η προσφορά εκδηλώνεται στα χαμηλά ημέρας των Εθνικής και Alpha, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί στη συνέχεια ένα μικρό "γύρισμα" της μεν ΕΤΕ πάνω από το 0,308, της δε Alpha Bank υψηλότερα των 2,33 ευρώ.

Εως το 0,998 ευρώ στην αρχή η μετοχή της Eurobank, στο (1) ένα ευρώ η τιμή της αμκ, έως το 0,289 η μετοχή της Πειραιώς, στο 0,30 ευρώ η τιμή της αμκ.

Στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, μετά την επιβεβαίωση της τεχνικότητας για τη μετοχή του Οργανισμού πάνω από τα 9 (έως τα 9,08 ευρώ) στο χθεσινό υψηλό ημέρας, σήμερα πρέπει να μη χαθούν τα 8,60 ευρώ. Εως τα 6,79 ευρώ οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΠΑΠ, που δεν θα πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 6,75 ευρώ σε κλείσιμο, ενώ έως τα 3,30 ευρώ νωρίτερα οι πωλητές στη μετοχή της ΔΕΗ, επίπεδα όπου ενεργοποιήθηκαν αγορές.

Από τα 8,75 στα 8,67 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (ενόψει της αποκοπής μερίσματος 0,70 ευρώ), στα 13,84-13,40 οι συναλλαγές στον τίτλο του ΟΛΠ.

Κινητικότητα σε ΤΙΤΑΝ, Coca Cola (και λόγω ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τριμήνου), αλλά και σε μετοχές του FT 25 που ενδεχομένως να επηρεάζονται από την 6μηνιαία αναθεώρηση/αλλαγές στους δείκτες MSCI, θυμίζοντας πως μεθαύριο Παρασκευή ανακοινώνεται η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου.

Μετά τις 11:20 είχαν αλλάξει χέρια 23 εκατ. μετοχές, τα 5,7 εκατ. στην Εθνική, με τον τζίρο στα 14 εκατ. ευρώ. Περίπου το 69% στις τραπεζικές μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v