Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τη ζώνη των 630 πολιορκεί ο Γενικός Δείκτης

Διευρύνονται τα κέρδη του Χρηματιστηρίου, με τον FT 25 στην περιοχή των 175 μονάδων. Στο +11% η Eurobank. Aνοδος υψηλότερη του 4% για Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΛΠ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ. Λιγότερες από 20 μετοχές καταγράφουν πτώση.

Κέρδη άνω του 1% στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σχεδόν 3% για το ΧΑ.

Στα "τοπικά υψηλά" των 630 μονάδων συντηρείται η ανοδική τάση στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Υποστηρικτικό και το κλίμα που επικρατεί στις ευρωαγορές, γεγονός που διευκολύνει τις κινήσεις των βραχυπρόθεσμων long που κατά κύριο λόγο επικεντρώνονται στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε συγκεκριμένα blue chips της μεγάλης (και δευτερευόντως της μεσαίας) κεφαλαιοποίησης.

Με συντονισμένες ενέργειες, κυρίως ισχυρά χέρια ενεργούν στον τραπεζικό κλάδο με τον ΔΤΡ πέριξ των 55 μονάδων, ενώ ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί είναι η θετική εικόνα στο σύνολο των κλαδικών δεικτών.

Από τα κύρια χαρακτηριστικά της συνεδρίασης, κάτι που τη διαφοροποιεί σε σχέση με τις τελευταίες, αυτό της αυξημένης κινητικότητας όπως αποτυπώνεται σε συναλλαγές και τζίρο.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες, το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup έχει ενεργοποιήσει αρκετούς ξένους traders και (κυρίως αμερικανικά) funds που επικεντρώνονται στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Σε μόλις τρεις από τις μετοχές του FT 25 οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο, ενώ στις υπόλοιπες οι αγοραστές ωθούν έως και 12% υψηλότερα τις τιμές, δημιουργώντας ανάλογο κλίμα σε μεγάλη αλλά και σε μεσαία κατηγορία.

Στο 0,971 ευρώ η μετοχή της Eurobank, με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο σε μία κίνηση προεξόφλησης επανάκτησης της τιμής της αμκ, του ενός (1) ευρώ. Πολύ κοντά και η Πειραιώς, που επίσης με αυξημένες συναλλαγές και τζίρο επανέρχεται στην τιμή της αμκ, του 0,30 ευρώ.

Ηδη πάνω από την τιμή της αμκ η Εθνική, από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας η Alpha Bank, σε μία ξεκάθαρη κίνηση προεξόφλησης, όπως έχει εκτιμηθεί από τους επαγγελματίες της αγοράς.

Εδώ και μέρες το Euro2day.gr σημειώνει πως σημείο καμπής για τον τραπεζικό κλάδο θεωρείται η επαναφορά και των τεσσάρων (4) μετοχών των συστημικών ομίλων σε επίπεδα πάνω από αυτά της τελευταίας, τρίτης αμκ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμούσαμε πως ο ΔΤΡ θα "πιάνει" τον κύριο στόχο των 60 μονάδων (καταληκτικός της αντίδρασης από τα ιστορικά χαμηλά των 17 μονάδων).

Σε σημείο αναστροφής, όσον αφορά στην 3μηνιαία τάση, ο τραπεζικός κλάδος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται ευρύτερα για την αγορά, συμπεριλαμβανόμενης της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Οπως επανειλημμένα έχει σημειωθεί, από τη στιγμή που θα δρομολογηθεί η ενεργητική διαχείριση των NPLs, που θα μπει σε μία σειρά η απασφάλιση αυτής της βραδυφλεγούς "βόμβας" των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δη των επιχειρηματικών. Προς την κατεύθυνση αυτή και όσα αναφέρονται σχετικά από την Αναστασία Παπαϊωάννου, για λύσεις σε κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια 15 δισ. ευρώ.

Με αγοραστές στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με τη μετοχή του ΟΤΕ στα 8,82, του Οργανισμού στα 6,92 και της ΔΕΗ στα 3,29 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος έως 5,85% για τη μετοχή του ΟΛΠ, έως και 3,25% πάνω ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ.

Με αγοραστές στην πλειονότητα των τίτλων του FT 25, με τον Μυτιληναίο στον στόχο των 4,10 ευρώ, του ΕΛΛΑΚΤΩΡα στο 1,40, την Αεροπορία Αιγαίου στα 8,65 ευρώ.

Από την ανοδική κίνηση δεν λείπουν και επιλεγμένες μετοχές του FT Mid Cap, με το ενδιαφέρον να έχει στραφεί σε Intralot, ΥΓΕΙΑ, MIG, θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο αλλά και Πλαισίου, Fourlis, Attica Bank.

Λίγο μετά τις 14:50, η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 140 εκατ. ευρώ, δηλαδή υπερδιπλάσια του μέσου όρου των προηγούμενων 7-8 συνεδριάσεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v