Ηπια πτώση στο Χρηματιστήριο

Απώλειες για το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Από τις 630 μονάδες, η αγορά καλείται να «αποφασίσει» αν απαιτείται στάση ή κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα. Ποια είναι τα διλήμματα των επενδυτών. Τα ρίσκα των επόμενων συνεδριάσεων ενόψει της 24ης Μαΐου και το μήνυμα του χθεσινού τζίρου.

Πανηγυρικό κλίμα από Αθήνα μέχρι Νέα Υόρκη. Με νέους όρους το παιχνίδι στο Χ.Α., άλμα 222 μονάδων για τον Dow Jones στη Wall Street.

Στην περιοχή των 630 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με υπεραπόδοση για τον τραπεζικό κλάδο και σχεδόν καθολική τη συνδρομή των μετοχών του FT 25, σε μία συνεδρίαση όπου άλλαξαν χέρια 284,9 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 196,2 εκατ. ευρώ.

Συναλλαγές και τζίρος κορύφωσης της τρέχουσας σημαντικής αντίδρασης της αγοράς από την ευρύτερη βάση στηρίξεων των 540-550 μονάδων, ή αναδιανομή θέσεων με επόμενο στόχο την επαναπροσέγγιση των... «θρυλικών» 666 (665) μονάδων; Θα φανεί.

Εξαρτάται από τους βραχυπρόθεσμους και δη τους ξένους και τα ισχυρά χέρια, δηλαδή από αυτούς που ελέγχουν το παιχνίδι και κατά κύριο λόγο έχουν τις μεγαλύτερες θέσεις τους στον τραπεζικό κλάδο.

Η συγκυρία εκτός των τειχών διευκολύνει τους long traders, καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ οδηγούν σε θεαματικά αποτελέσματα (ιστορικό υψηλό για τη μετοχή της Amazon...), παρά τις σκιές που κατά καιρούς δημιουργεί η Κίνα.

Οι εξελίξεις εντός των τειχών απαιτούν την αυξημένη προσοχή, καθώς το D Day - Eurogroup είναι στις 24 Μαΐου (νωρίτερα, την Παρασκευή 20/5, λήγει η σειρά Μαΐου στο ΧΠΑ), η κυβέρνηση θα πρέπει να χαμηλώσει άμεσα τους τόνους και το σχέδιο "επόμενης ημέρας" που χρειάζεται τώρα, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, θα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα ενδεχόμενα. Μα όλα.

Παρότι είμαστε με την πλευρά των long, έχει επισημανθεί πλειστάκις τις τελευταίες ημέρες πως ο χρόνος μέχρι τις 24 Μαΐου -οπότε και θα ξεκαθαρισθούν τα περισσότερα- είναι πολύς και επί της ουσίας πυκνός, με όσες ευκαιρίες αλλά και παγίδες μπορεί να κρύβει.

Κατά την ταπεινή εκτίμησή μου (και) η κυβέρνηση απέφυγε το χείριστο ενδεχόμενο (της επανάληψης του καλοκαιριού του 2015) και πλέον έχει να διαχειριστεί το χειρότερο σενάριο, με επώδυνα και εμπροσθοβαρή μέτρα σε μία οικονομία που μετρά τον 38ο μήνα σερί αποπληθωρισμού (στο μείον 1,3% τον Απρίλιο).

Αναμφίβολα το Eurogroup της Δευτέρας είχε και ενθαρρυντικά αποτελέσματα για κάποιον που θα καταφέρει να τα διαχειριστεί και να αξιοποιήσει από τις 24 και μετά τη στήριξη που απ' ό,τι προεξοφλείται θα παράσχουν ο ESM και η ECB. Σε αυτή την περίπτωση, το Χ.Α., ως προεξοφλητικός μηχανισμός, μπορεί να κινηθεί και πέραν των 660 μονάδων. Ωστόσο οι... σκιές, οι... ασάφειες και οι... αστερίσκοι από το Eurogroup είναι αρκετά και θα πρέπει να συνεκτιμώνται σε κάθε περίπτωση (είτε ανοδική, είτε διορθωτική) προς το Eurogroup της 24ης/5, οπότε θα δούμε εάν και τι θα κερδίσει η ελληνική πλευρά όσον αφορά στο "θέμα του χρέους".

Οι εκτιμήσεις των ειδικών, των traders και των μικροεπενδυτών, διίστανται και με τις δύο πλευρές να έχουν τα δίκαια αλλά και τα άδικά τους. Ζητούμενο είναι κατά πόσον η σύνθεση αμφοτέρων μπορεί να μας οδηγήσει στη συνέχεια.

Αλλά ένα ένα, η υπέρβαση της τιμής που ορίζεται από τον ΚΜΟ 200 είναι αδιαμφισβήτητα ισχυρή ενθαρρυντική ένδειξη, αλλά θέλει περαιτέρω ενίσχυση με χρήσιμη την επισήμανση ενός αναγνώστη πως ο rsi του Γ.Δ. πέρασε πάνω από το 72 και σε αρκετά βαριά χαρτιά είναι ήδη πάνω από το 66, αλλά όπως αντιτείνει άλλος αναγνώστης θυμίζει πως σε γενικές γραμμές ο macd είναι πιο αξιόπιστος.

Τα δεδομένα μας ήδη είναι η κίνηση του ΔΤΡ προς τις 56, πλησιάζοντας εγγύτατα τον κύριο στόχο των 60 μονάδων (ως καταληκτικός της αντίδρασης από το ιστορικό χαμηλό των 17 μονάδων), για τον FT 25 επιβεβαιώθηκε η τάση, με τις 179 μονάδες να είναι η κοντινότερη αντίσταση υπέρβαση της οποίας διευκολύνει τη συνέχιση προς τις 184 μονάδες. Να προσεχθεί όμως και η σημαντική στήριξη των 172 μονάδων, με ενδιάμεση στις 175 μονάδες.

Ικανοποιητική εικόνα για αρκετές επιμέρους μετοχές (μη τραπεζικές), με τον ΟΤΕ να πιάνει τον στόχο των 9,05 ευρώ, τον Μυτιληναίο να πλησιάζει τον σημαντικό στα 4,20 ευρώ, τη Viohalco να καλύπτει τον αρχικό στο 1,35 ευρώ, τις ΔΕΗ και Intralot να δίνουν διάσπαση χθες με άμεσους στόχους το 1,18 και τα 3,55 ευρώ αντίστοιχα.

Ξεχωριστές περιπτώσεις οι μετοχές των Αεροπορίας Αιγαίου (και λόγω της επικείμενης αποκοπής του μερίσματος του 0,70 ευρώ) και του ΟΛΠ (δες σχετική ανάρτηση στον Εκηβόλο -από τις 8/4- Κάθε λιμάνι και... καημός, με εύστοχη υπενθύμιση από τον αναγνώστη ARK) θα μας απασχολήσουν σήμερα-αύριο με ειδικές αναρτήσεις.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ να έχει δώσει το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης που δικαιολογούνταν από τον "πυθμένα" της 11ης Φεβρουαρίου και πλέον πέριξ των 60 μονάδων να χρειάζονται ενέργειες που θα βελτιώσουν τη θέση των ομίλων.

Νευραλγικό το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πολύ σημαντική η ενεργός συμμετοχή της EBRD στη διαχείριση των NPLs. Κοινή πεποίθηση πως το αύριο των συστημικών ομίλων (κατ' επέκταση της προοπτικής σταδιακής επαναχρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, του επιχειρείν) εξαρτάται από την αποτελεσματικότητα αυτής της διαδικασίας, δηλαδή της απασφάλισης της θηριώδους "βόμβας" των κόκκινων δανείων και τη δυνατότητα (σταδιακά) εγγραφής στοιχείων ενεργητικού στους ισολογισμούς των ομίλων. Διαδικασία που σε σημαντικό βαθμό εξαρτάται από το "τελικό κείμενο" της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί και ανακοινωθεί στο κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Διπλής ανάγνωσης η αισιοδοξία Σόιμπλε για συμφωνία με Ελλάδα στις 24 Μαΐου, μπορεί να κρύβει ακόμη έναν τακτικισμό από την πλευρά του "τσάρου" της γερμανικής οικονομίας, ή μία αναδίπλωση έναντι του ΔΝΤ, έχοντας ωστόσο πετύχει την εξ αρχής επιδίωξή του, δηλαδή τον απόλυτο και αυστηρότατο έλεγχο των δημοσιονομικών της Ελλάδας (κάτι σαν διαρκές μνημόνιο με δέλεαρ το χρέος...).

Με ορίζοντα την 24η Μαΐου (και μετά) θεωρώ επικρατέστερη την προσέγγιση του αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη, ο οποίος σημείωνε χθες πως ο Γ.Δ. εισήλθε στη διακεκαυμένη ζώνη των 610-631 μονάδων, διασπώντας με μεγάλη άνεση το κάτω όριό της, αλλά στο αμέσως επόμενο διάστημα μάλλον δύσκολα θα διασπάσει το άνω όριό της.

Το ιδανικό (και πιθανότερο) σενάριο θα ήταν να συσσωρεύσει μερικές συνεδριάσεις μέσα σε αυτήν τη ζώνη τιμών (610-631 μον.) και στη συνέχεια να κινηθεί προς τους επόμενους στόχους των 665 και των 731 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v