Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μετά το ανοδικό σερί κλείσιμο σε χαμηλό ημέρας

Πήραν κέρδη οι βραχυπρόθεσμοι με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει στις 619 μονάδες. Εντάθηκαν οι πωλήσεις στο τέλος της συνεδρίασης. Πώς διαβάζουν τη συνεδρίαση οι αναλυτές και τι δείχνει η τεχνική ανάλυση. Σε αναμονή και για τον MSCI.

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση, η τρίτη της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να κλείνει στο χαμηλό ημέρας και τον τζίρο να προσγειώνεται σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα.

Στα αρνητικά της συνεδρίασης, το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και των περισσότερων από τους κλαδικούς δείκτες, μεταξύ των οποίων και ο Τραπεζικός, ενώ στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν και 10 τίτλοι του FTSE25.

Ο λόγος της διόρθωσης απλός: Οι ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Τραπεζικό κλάδο (ανέβασαν λίγο στροφές στις τελικές δημοπρασίες), δεν βρήκαν αγοραστικό "αντίβαρο" από τις υπόλοιπες μετοχές του 25αρη, όπου ελάχιστοι τίτλοι διασώθηκαν με θετικό πρόσημο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την διόρθωση των αποτιμήσεων σε δείκτες και μετοχές, χωρίς, σε καμία περίπτωση, οι όποιοι πωλητές να εμφανίσουν επιθετικές διαθέσεις.

Αξίζει υπενθύμισης, ότι τόσο ο Γενικός Δείκτης, όσο και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, έρχονταν από πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με αθροιστικά κέρδη 7,82% και 20,42%, αντίστοιχα, ενώ αρκετοί από τους Τραπεζικούς τίτλους σημείωναν ακόμα καλύτερες επιδόσεις, αυξάνοντας το δέλεαρ κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών.

Και ενώ το Χ.Α. μπαίνει σε στάση αναμονής περιμένοντας τους αυριανούς "χρησμούς" του MSCI, είναι εμφανές ότι, σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και ανεξάρτητα αν ο Γενικός Δείκτης κατά την σημερινή συνεδρίαση απέφυγε να "αναμετρηθεί" με το κρίσιμο επίπεδο των 631 μονάδων, προκειμένου να γυρίσει σε θετικό πρόσημο από την αρχή του έτους, η εγχώρια Αγορά έχει δείξει διαθέσεις να αλλάξει επίπεδο, με τους συγκρατημένα αισιόδοξους να έχουν τον πρώτο λόγο, έστω και αν τα περιθώρια ανόδου για αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους, δείχνουν περιορισμένα.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

"Ψάξτε για λίγες ακόμα μετοχές από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, που θεωρούνται 'φθηνές' και αυτές δεν είναι οι Τραπεζικές" τόνισαν διεθνείς διαχειριστές στο τμήμα ανάλυσης Ιδιωτικής ΑΧΕ, με το οποίο επικοινώνησε η στήλη.

Σύμφωνα με τους ίδιους, μία τελική συμφωνία στο Eurogroup της 24ης Μαϊου θα δώσει μία τελευταία "αναπήδηση" στους δείκτες και την ευκαιρία ενός τελευταίου "ξεφορτώματος", όμως από εκεί και πέρα το Ελληνικό Χρηματιστήριο, σε σχετική συνάρτηση με το διεθνές κλίμα, που δεν δείχνει και το καλύτερο, θα κληθεί να τιμολογήσει τις συνέπειες της νέας φοροεπιδρομής και τα αποτελέσματα που θα έχει στην πορεία των εισηγμένων εταιρειών και στο μέτωπο της πραγματικής Οικονομίας που παραμένει εγκλωβισμένη σε υφεσιακό σπιράλ.

Άρα στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα ακολουθήσουν απόλυτα επιλεκτικές κινήσεις, στην λογική του "ποιος τίτλος έχει μείνει πίσω", αλλά και ποιες εταιρείες μπορεί να είναι τα επόμενα "πουλέν" των διεθνών οίκων και παικτών, με σαφώς ηπιότερα τα κέρδη που θα είναι μπροστά!

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο συντηρητική σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι το ράλι από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, σχετικά σύντομα θα "μείνει από δυνάμεις", διότι πολλά από τα καλά νέα έχουν ειπωθεί - εξαργυρωθεί και η εικόνα στην εγχώρια Οικονομία παραμένει ζοφερή.

Σαφέστατη μείωση των συναλλαγών και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ, αντίθετα, οι αγοραστές διατήρησαν τον πρώτο λόγο στην Αγορά ομολόγων, συνεχίζοντας την αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 7,9%, 5ετες 7,82% και 10ετες 7,5%.

Ξεκινώντας από τις ελάχιστες ειδήσεις, που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί να μη βλέπει, όπως είπε, λόγο για ένα πραγματικό "κούρεμα" του Ελληνικού χρέους, εξέφρσε, ωστόσο, την αισιοδοξία του για συμφωνία με το Eurogroup σε δύο εβδομάδες.

Από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε πως "το τελευταίο Eurogroup για την Ελλάδα ήταν μια συνάντηση που ξεπέρασε ένα σημαντικό ορόσημο. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, η Ελλάδα με τους Εταίρους της κατάφερε να σημειώσει σημαντική πρόοδο από τον Αύγουστο του 2015 μέχρι σήμερα, αλλά δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να φθάσουμε στον τερματισμό".

Η επαναφορά της κατ' εξαίρεση αποδοχής των Ελληνικών ομολόγων (waiver) ως εγγύησης στις πράξεις αναχρηματοδότησης των Τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου στη Βιέννη, σύμφωνα με το Bloomberg. 

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το κλίμα παραμένει συγκρατημένα θετικό, τεχνικά έχουν διασπαστεί σημαντικές αντιστάσεις, ωστόσο χρειάζεται χρόνος για να "χωνευτούν" τα νέα επίπεδα της Αγοράς και δεν αποκλείεται αυτό να γίνει μέσα από κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που έτσι κι αλλιώς είναι σημαντικά ειδικά για μετοχές όπως αυτές των Τραπεζών.

Συμπερασματικά και μετά τις αυριανές ανακοινώσεις του MSCI, η Αγορά μπαίνει σε φάση αναμονής, με επόμενη καταλυτική ημερομηνία την 24η Μαϊου και μέχρι τότε δεν μπορούν να αποκλειστούν οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλά και "επιβιβάσεις" σε θεωρητικά "φθηνότερα χαρτιά".

Ξεκινώντας από τις μετοχές του FTSE25, ασφαλώς και ξεχώρισε το +2,11% της Viohalco, η οποία μέσω των τελικών δημοπρασιών, έκλεισε και στα υψηλά ημέρας. Ο τίτλος επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 1,12 ευρώ (κλείσιμο 27/4) και έχει μπροστά του την σημαντική αντίσταση των 1,57 ευρώ.

Το διάγραμμα της Viohalco από την αρχή του χρόνου

Μεταφερόμενοι στους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,98%), χάθηκε η πρώτη στήριξη των 175 μονάδων, με την αμέσως επόμενη να εντοπίζεται στις 172 μονάδες και το "stop" στο "long" στις 167 μονάδες. Σε περίπτωση επανακατάληψης των 175 μονάδων, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 179 και 184 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η εγχώρια Αγορά επικρότησε την υπερψήφιση των νομοθετικών ρυθμίσεων για το Φορολογικό και Ασφαλιστικό στη Βουλή από το αρραγές Κυβερνητικό Συνασπισμό και ιδιαίτερα τις αποφάσεις του Eurogroup της 9ης Μαΐου που φέρνουν πιο κοντά την αξιολόγηση και τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας (επόμενο ουσιαστικό σημείο αναφοράς το Eurogroupτης 24ης Μαΐου), εκμηδενίζοντας ουσιαστικά τις απώλειες του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους, στην χθεσινή συνεδρίαση" αναφέρει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ο Δείκτης υπερέβη τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών στις 614 μονάδες, πραγματοποιώντας τις δεύτερες υψηλότερες συναλλαγές του έτους, ύψους €196,5 εκατ. ,μετά από αυτές της 18ης Μαρτίου (μετάταξη του ΧΑ στις αναπτυσσόμενες αναδυόμενες Αγορές από τον οίκο FTSEστις 21/3).

Ανάλογη και η εικόνα των εγχώριων Κρατικών χρεογράφων, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί στο 7,5% (επίπεδα Νοεμβρίου 2015), ενώ αυτή του 2ετούς λήξης 2017 στο 7,9% (επίπεδα Μαρτίου 2016).

Η ανοδική διαφυγή του Δείκτη πάνω από την αντίσταση των 585 μονάδων, η οποία επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, θέτει ως νέο στόχο την περιοχή αντίστασης των 629 - 631 μονάδων (επόμενη στις 660 μονάδες), με καταλύτη κίνησης τις εξελίξεις στις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κληθεί να υπερψηφίσει η Βουλή και τις ανακοινώσεις των Θεσμών μέσω EWG και Eurogroup αργότερα.

"Επιπρόσθετα το ενδιαφέρον θα στραφεί και στα αποτελέσματα του α΄3μήνου του 2016 (Ελληνικά Πετρέλαια σήμερα), αλλά και στα προκαταρκτικά στοιχεία του ΑΕΠ του α΄3μήνου 2016 (εκτιμήσεις για -1,3%). Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία, όπως αυτά του πληθωρισμού (-1,3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο έναντι -1,5% το Μάρτιο) και της βιομηχανικής παραγωγής (4% σε ετήσια το Μάρτιο έναντι -2,5% τον Φεβρουάριο) συνεχίζουν να καταδεικνύουν την αρνητική εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας, τη στιγμή που τα 'capital controls' είναι ακόμα εδώ" τονίζει ο αναλυτής της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Hang Seng (-0,93%) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον ASX 200 (+0,55%).

Επιστροφή της επιφυλακτικότητας στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Αξιοπρόσεκτα κέρδη για το US Oil, μικρότερα για Χρυσό και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, η Βρετανική Βιομηχανία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS). Παρότι η βιομηχανική παραγωγή εμφάνισε μηνιαία αύξηση 0,3% το Μάρτιο, υποχώρησε 0,4% κατά το πρώτο τρίμηνο, όπως και το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Όπως μετέδωσε το BBC, σε σύγκριση με το περασμένο έτος, η παραγωγή μειώθηκε 1,9% το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 2013.

Η Moody's Investors Service τόνισε σήμερα τις ανησυχίες της σχετικά με το διαρκώς αυξανόμενο χρέος της Κίνας. Το συνολικό χρέος της δεύτερης μεγαλύτερης Οικονομίας του Κόσμου έχει αγγίξει το 280% του ΑΕΠ της Χώρας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτού βαραίνει εταιρείες που ανήκουν στο Κράτος, ή σχετίζονται με αυτό. Η Moody's ανέφερε σε έκθεσή της ότι στην ουσία το χρέος βαραίνει το Πεκίνο. Το χρέος της Κινεζικής Κυβέρνησης είναι αρκετά μικρότερο και αντιστοιχεί περίπου στο 40% του ΑΕΠ.

"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εποπτεύει τις 129 Τράπεζες της Ευρωζώνης που θεωρεί συστημικές, έχει ζητήσει από μεγάλες Τράπεζες να δώσουν λεπτομέρειες ως προς το πως προετοιμάζονται για την περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας να μάθει, μεταξύ άλλων, το πώς θα αντιμετωπίσουν το σοκ που θα προκληθεί στις Αγορές αλλά και το ποιες αλλαγές θα πρέπει να κάνουν στα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Η ΕΚΤ έχει αποστείλει επιστολές σε Τράπεζες με μεγάλη έκθεση στη Βρετανία", σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό των 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,70%.

"Για όσους δεν επωφελήθηκαν από την ανάκαμψη που καθιστά τις Ελληνικές μετοχές το καλύτερο 'στοίχημα' μεταξύ των Δυτικοευρωπαϊκών Αγορών για φέτος, είναι πολύ αργά να μπουν τώρα στο 'πάρτι", σύμφωνα με την JP Morgan Chase, η οποία υποστηρίζει πως "αν και είναι πιθανή η συμφωνία για ελάφρυνση του Ελληνικού χρέους, ωστόσο η οικονομική πραγματικότητα σύντομα θα περιορίσει την ευφορία που οδήγησε σε άνοδο του Γενικού Δείκτη κατά 43% μέσα σε ένα τρίμηνο".

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 621,38 μονάδες (-1,26%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 622,36 (-1,10%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 619,06 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,63%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 91,7 εκατ. από τα οποία τα 30 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΕΥΠΙΚ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ, ΟΤΕ). Εθνική, Ευρ. Πίστη, Alpha Bank, Eurobank, απέσπασαν το 72% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25, δεν ήλθα σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Motor Oil. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Viohalco και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, Motor Oil, Jumbo, Folli Follie Group, Εθνική, Πειραιώς, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ και ΟΠΑΠ.

Χαμηλότερα του 25αρη, με "ανοιχτές" εντολές αγορών το σημερινό +9,16% για την Σελόντα, ενώ δεύτερη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση συμπλήρωσε η Creta Farm (+7,99%), αλλά υποχώρησε σχετικά από το υψηλό ημέρας των 0,514 ευρώ (+11,02%).

Τέλος, έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις "μετρά" ο ΟΛΘ (+3,04%), με ελάχιστες συναλλαγές και "ανοιχτές" εντολές αγορών.

Το διάγραμμα του ΟΛΘ από την αρχή του χρόνου

Σχετικά καλή η τελική εικόνα με 43 ανοδικές μετοχές, έναντι 52 ανοδικών, 13 τίτλοι με ημερήσια κέρδη μεγαλύτερα του 4% και άλλοι 14 με απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

---ΧΠΑ

Καθαρά πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με σημαντική μείωση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.541 συμβόλαια).

Στα 14.610 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.081, 1.445 για τον Μάιο και 636 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 174,75) κινήθηκε μεταξύ 173,5 και 177,75 μονάδων και αιφνιδιαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υπερτίμηση 0,55%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.000 Alpha Bank, 500.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (2.401), Alpha Bank (2.110), Eurobank (7.265), Πειραιώς (9.894), Εθνική (20.546), MIG (796), ΟΤΕ (301), ΟΠΑΠ (171), Μυτιληναίο (118), Ελ. Πετρέλαια (417), Viohalco (156).

Να σημειωθούν τα 80 δικαιώματα πώλησης για την ΔΕΗ, λήξεως Ιουνίου, με τιμή εξάσκησης τα 3,20 ευρώ.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 41% και ο όγκος συναλλαγών στα μόλις 36 δικαιώματα (11 αγοράς και 25 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.224.527 τεμ.). Πειραιώς (2.960.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.593 τεμ.) και Eurobank (1.173.271 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v