Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα υψηλά έτους κατακτά το Χρηματιστήριο

Οι προσδοκίες για τη συμφωνία στην αξιολόγηση επαναφέρουν τους αγοραστές. Αν και με χαμηλό όγκο συναλλαγών, το ΧΑ καταφέρνει να πιάσει νέα υψηλά για το 2016, με οδηγό τις τράπεζες αλλά και βοήθειες από τα blue chips.

Επιταχύνει η άνοδος στο Χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση που ξεκίνησε υποτονικά αλλά οδηγεί εντέλει σε νέο ρεκόρ τον Γενικό Δείκτη.

Η φημολογία που εδώ και ώρα κυριαρχεί σε χρηματιστηριακά και όχι μόνο γραφεία πως στο EWG θα υπάρξει μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει τους long, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να διαμορφώνεται στις 632 μονάδες.

Ενδεικτικές οι εδώ και λίγη ώρα συναλλαγές και ο τζίρος που κατανέμεται κατά 50% στον τραπεζικό κλάδο και κατά 50% σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips. Ούτως ή άλλως από την αρχή της συνεδρίασης στις μη τραπεζικές μετοχές είχε μεταφερθεί το επίκεντρο του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος κάτι που αποτυπώνονταν σταθερά στην υψηλή συναλλακτικότητα των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ έως τα 2,30 ευρώ η μετοχή της Alpha Bank, επανέρχεται υψηλότερα των 0,30 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, ενισχύεται η φορά των Πειραιώς προς τα 0,289 και Eurobank προς τα 1,02 ευρώ καθώς είναι η τρίτη τραπεζική μετοχή που ακολουθεί την πορεία επαναφοράς προς την τιμή των αμκ που διέγραψαν οι Alpha Bank και Εθνική.

Με επιθετικές τοποθετήσεις οι αγοραστές από την αρχή της συνεδρίασης εστίασαν στον ΟΤΕ που πριν λίγο διαμορφωνόταν στο υψηλό ημέρας των 9,29 ευρώ. Ακολούθησαν με ΟΠΑΠ που γύρω στις 13.30 υπερέβη και πάλι τα 7 ευρώ, μία πολύ σημαντική περιοχή και μέχρι σήμερα ισχυρή αντίσταση.

Με σταθερούς πωλητές η ΔΕΗ με αφορμή- όπως προεξοφλείται στην αγορά- τις αλλαγές λόγω MSCI.

Ενδιαφέρον για μετοχές-σηματωρούς και blue chips, με τις ΜΕΤΚΑ- Μυτιληναίο στην πρώτη γραμμή (καθώς ο όμιλος ετοιμάζει σημαντική επιχειρηματική κίνηση), την Αεροπορία Αιγαίου στα νέα υψηλά των 8,96 ευρώ, τους ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ με σταθερό ενδιαφέρον από "ξένα και ελληνικά χέρια", ενώ ανοδικά κινούνται FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, Motor Oil κ.α.

Υψηλότερα και η μεσαία κεφαλαιοποίηση με ώθηση από το 7,75% της MIG, το 4,63% της Ιντραλότ, το 4,67% της Attica Bank αλλά και την συνδρομή των Φουρλή, ΕΥΑΘ, Ιντρακόμ, ΑΝΕΜΟΣ, Kleemann.

Στις 16.45΄ είχαν αλλάξει χέρια πάνω από 100 εκατ. μετοχές, με τα 40+ μόνο στον τίτλο της Εθνικής και άλλα 19 εκατ. τεμάχια στη μετοχή της Πειραιώς.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v