Χρηματιστήριο: «Χαλαρή» επαναπροσέγγιση των 630 μονάδων

Αργά αλλά σταθερά ανεβάζουν στροφές οι αγοραστές, με τον Γενικό Δείκτη να «ξαναβλέπει» τις 630 μονάδες. Περιορισμένος ο τζίρος. Υπεραποδίδει ο ΟΤΕ με κέρδη άνω του 5%, συνεχίζουν ανοδικά οι τράπεζες. «Ταλαιπωρείται» η ΔΕΗ.

Περιμένοντας το EwG και εστιάζοντας στα επιμέρους. Αργά αλλά σταθερά το Χ.Α. αντιδρά και πάλι προς τις 630 μονάδες. Με προσεκτικές κινήσεις πωλητές - αγοραστές διατηρούν την αγορά στο τελευταίο κανάλι που εκτείνεται από τις 610 έως τις 630 μονάδες, με σχετική ισορροπία μεταξύ των κλαδικών δεικτών και τους βραχυπρόθεσμους να επικεντρώνονται στα αποτελέσματα τριμήνου, στα μερίσματα και στις επιμέρους ενέργειες των διοικήσεων.

Στις 53-54 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με σταθεροποιούμενη την κατάσταση στον κλάδο, αφήνοντας έτσι χώρο για να κινηθούν μετοχές-σηματωροί και blue chips.

Είναι ενδεικτικό πως με τον ΔΤΡ κατά 0,96% υψηλότερα, ενισχύονται 1,42% ο FT 25 και 1,20% ο Γενικός Δείκτης. Στο 5,75% ο Δείκτης Τηλεπικοινωνιών καθώς υπεραποδίδει η μετοχή του ΟΤΕ έως 5,75% στα 9,21 ευρώ. Αυξημένες συναλλαγές και τζίρος στη μετοχή του Οργανισμού, όπως επίσης και σε ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και ΔΕΗ.

Η μετοχή της ΔΕΗ «ταλαιπωρείται» κυρίως με αφορμή την επικείμενη αναδιάταξη των MSCI, σε αντίθεση με τον ΟΠΑΠ που ενισχύεται στα 6,96 ευρώ και την ΕΧΑΕ στα 5,44 ευρώ.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές -που φαίνεται να... παίρνουν τη σκυτάλη από τις τραπεζικές- στο επίκεντρο έχουν βρεθεί αυτές όσων εισηγμένων ανακοινώνουν αποτελέσματα ή και επιμέρους κινήσεις.

Με τον... αέρα των αναβαθμίσεων από Morgan Stanley και Euroxx, οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο στη μετοχή του ΟΤΕ, με τον πήχη να ανεβαίνει αρκετά. Ενθαρρυντική ένδειξη η θεαματική αύξηση συναλλαγών και τζίρου που ξεπερνούν την αντίστοιχη σε Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς.

Επίσης ενθαρρυντική η κινητικότητα και στη μετοχή του ΟΤΕ αλλά και το «γύρισμα» για τη δεικτοβαρή μετοχή της Coca Cola από τα 17,59 έως τα 17,88 ευρώ. Αύριο ανακοινώνονται τα αποτελέσματα του Ομίλου, με τους traders να ανεβάζουν τον πήχη έως τα 17,88 ευρώ.

Κινητικότητα και στα λεγόμενα (παλιότερα)... κρατικόχαρτα, με ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ αλλά και ΟΛΘ, ΕΥΑΘ να προσελκύουν το ενδιαφέρον των traders.

Σταθερά ανοδική η φορά για τη μετοχή του ΟΛΠ (ξεχωριστή ανάρτηση στον Εκηβόλο), κινητικότητα για τη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, που λόγω της ΕΥΑΘ ενισχύει τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς πως θα ακολουθήσει όσον αφορά στη διανομή μερίσματος.

Με αφορμή την απόφαση της ΕΥΑΘ για επιστροφή μερίσματος (0,25 ευρώ/μετοχή), χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν πολύ πιθανό να προχωρήσει και η ΕΥΔΑΠ είτε σε διανομή μερίσματος, είτε σε επιστροφή κεφαλαίου. Κατά την εκτίμησή τους, ένα ποσό της τάξης του 1-1,5 ευρώ/μετοχή θα μπορούσε να καλυφθεί από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ.

Με πωλητές έως τα 22 ευρώ η μετοχή του ΟΛΘ από τον FT Mid Cap. Από τον ίδιο δείκτη ενισχύονται οι Fourlis (3,35 ευρώ), Autohellas (11,55 ευρώ), Kleemann (1,60 ευρώ), MIG (0,143 ευρώ), ενώ κατά 5,56% στο 1,14 ευρώ ενισχύεται η μετοχή της Intralot.

Στις 14:25 είχαν αλλάξει χέρια 37 εκατ. μετοχές, με συνολικό τζίρο 38,2 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v