ΧΑ: Κρίσιμη αναμέτρηση με τις 580 μονάδες

Αμεσα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις που οδηγούν στο πρώτο ορόσημο του Eurogroup η πορεία του ΓΔ. Πήρε τα πάνω της το μεσημέρι η αγορά αλλά εμφάνισε τάσεις υψοφοβίας στο κλείσιμο. Με καθυστέρηση ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές.

Στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, μεταξύ άλλων, η στήλη ανέφερε πως η χθεσινή συνεδρίαση άφησε μάλλον διιστάμενες τις απόψεις των επαγγελματιών του χώρου.

Από την μία αισθάνθηκαν δικαιωμένοι, όσοι μετά το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής υποστήριζαν πως το "δώρο" Draghi, δεν θα μπορούσε να δώσει ανοδικά "καύσιμα" για περισσότερο από μία - μιάμιση συνεδρίαση και ο απόλυτος καταλύτης, είναι οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της Αξιολόγησης.

Από την άλλη, υπήρχε και η άλλη "σχολή σκέψης" η οποία θεωρούσε ιδιαίτερα κρίσιμη την σημερινή συνεδρίαση και η οποία θα δημιουργούσε κλίμα και διαθέσεις, αν επικρατούσε το σενάριο σύμφωνα με το οποίο το χθεσινό "κατέβασμα στροφών" ήταν "τεχνικού χαρακτήρα" και αποσκοπούσε στην "ανίχνευση" διαθέσεων την "γρήγορων" παικτών, οι οποίοι χθες θα έβγαιναν να κατοχυρώσουν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Το δεύτερο σενάριο έδειξε να επικρατεί λίγο μετά τις 13.00, καθώς στους μέχρι τότε λίγους θετικούς πρωταγωνιστές, προστέθηκε σχεδόν το σύνολο του ταμπλώ του FTSE25, με απώτερο σκοπό την επίτευξη κλεισίματος υψηλότερα της ζώνης 580 - 585, που θα δημιουργούσε τις τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 603 - 630 μονάδες, με ενδιάμεση αντίσταση τις 592 μονάδες.

Αλλαγή και στην συμπεριφορά των ενεργών παικτών, έφερε η αύξηση των ημερήσιων πρωταγωνιστών και ενώ κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης, traders και brokers ακολουθούσαν τα λίγα "χαρτιά" που έδιναν κίνηση, η συνέχεια έφερε σημαντικά περισσότερες πρωτοβουλίες σε μεγαλύτερο κομμάτι του 25αρη και σε ελάχιστους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης, το τεχνικό πρόβλημα εντολοδοσίας που ξεκίνησε ελάχιστα πριν τις 17.00 από το Z-trade (δεν μπορούσαν να περάσουν εντολές brokers και πελάτες ΑΧΕ), για να επεκταθεί σε όλο το σύστημα του ΟΑΣΙΣ (και στην Αγορά Παραγώγων), με αποτέλεσμα οι τελικές δημοπρασίες, εκτός των τίτλων που είναι στην Κατηγορία "Επιτήρησης" να πάνε αρκετά αργότερα και πιο συγκεκριμένα από τις 17.40 και μετά (!)

Σε αντίθεση με την spot Αγορά και την Αγορά Παραγώγων, όπου οι πιθανότητες ανοδικής υπέρβασης αύξησαν, κάπως, τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, "contrarian" κίνηση σημειώθηκε στην Αγορά ομολόγων, με ξαφνική επιστροφή των πωλητών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την αξιοσημείωτη αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 12,31%, 5ετες 10,68% και 10ετες 9,21%.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις - δηλώσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, "το Eurogroup της 22ης Απριλίου θα συζητήσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πρώτη αξιολόγηση του μακροοικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Οι Υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους Θεσμούς και τις Ελληνικές Αρχές για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων", ανακοίνωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. "Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επιτευχθεί συμφωνία", τόνισε.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη "ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η Eurostat θα ανακοινώσει πρωτογενές πλεόνασμα σαφώς μεγαλύτερο από το αναμενόμενο 0,2% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά και αναθεώρηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων για το 2013 και το 2014 έως και 1 δισ. ευρώ, οι οποίες περιορίζουν δραστικά το πρωτογενές πλεόνασμα που είχε ανακοινώσει η Κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και το οποίο είχε επικυρώσει τότε η Eurostat, χωρίς αστερίσκους. Παράλληλα, αναθεωρείται και το Δημόσιο χρέος με νέα επιβάρυνση της τάξεως των 3,5 δισ. ευρώ".

"Η δημοσιονομική και μακροοικονομική επίδοση της Ελλάδας το 2015 ήταν καλύτερη του αναμενόμενου και τα στοιχεία της Eurostat, που θα δημοσιοποιηθούν στις 21 Απριλίου, αναμένεται να δείξουν πως η Ελλάδα υπεραπέδωσε πέρυσι", δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο "MNI" και το "Euro2day.gr" o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε κάθε περίπτωση, επανερχόμενοι στο Χ.Α., θα πρέπει να επισημανθεί ότι η Εγχώρια Αγορά μπορεί να κρατάει καλά από πλευράς δεικτών, όμως ο τζίρος επέστρεψε σε χαμηλά επίπεδα, ένδειξη συγκρατημένης επιφυλακτικότητας και κινήσεων χαμηλού κόστους.

Είναι πασιφανές ότι οι ενεργοί παίκτες στο Χ.Α. προσπαθούν να αξιολογήσουν μία εξέλιξη (Αξιολόγηση) που παραμένει χαμηλής ορατότητας και ταυτόχρονα να κρατήσουν επαφή με τις 580 - 585 μονάδες, ενώ με "δοκιμαστικές πτήσεις" προσπαθούν να ανιχνεύσουν τις διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών, που περιμένουν σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

"Η Αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, αλλιώς αν πάει για Μάιο - Ιούνιο καήκαμε", είχε δηλώσει ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην Βουλή, στις 8/2/2016. Τώρα η Αγορά δείχνει να συμβιβάζεται με την ιδέα για λίγες ακόμα εβδομάδες πιθανών διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνοντας το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό που θέλει όσοι ασχολούνται με τις Αγορές να έχουν "κοντή" μνήμη.

Ανεξάρτητα με την "μαζική κίνηση" προκειμένου να σημειωθεί εκπόρθηση των 580 - 585 μονάδων, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεχώρισαν, θετικά ή αρνητικά, αρκετές κινήσεις σε επιμέρους τίτλους.

Ξεκινώντας από τον ΟΠΑΠ (+2,09%), ο τίτλος του οποίου μπορεί να υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 6,92 ευρώ (+3,28%), όμως συμπλήρωσε έκτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Η σημερινή κίνηση πήρε "καύσιμα" ανόδου και από την είδηση σύμφωνα με την οποία "σε κατάργηση της ρύθμισης με την οποία επιβάλλονταν φορολογία στα παιχνίδια με στήλες του ΟΠΑΠ προχωρά η Κυβέρνηση με βάση το άρθρο 138 του νέου σχεδίου Νόμου για το Φορολογικό / Ασφαλιστικό. Παράλληλα αυξάνεται από 30% σε 35% η συμμετοχή του Δημοσίου στα μικτά κέρδη των εταιρειών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα. Τα έσοδα αυτά αποδίδονται στο Δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορούν. Η ισχύς της παραγράφου αυτής αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2016".

To διάγραμμα του ΟΠΑΠ από την αρχή του έτους

Σύμφωνα με την Beta Sec., "η εξέλιξη αυτή κρίνεται ως θετική για τα οικονομικά μεγέθη του ΟΠΑΠ. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 τα μικτά κέρδη του ΟΠΑΠ ήταν 1,4 δισ. ευρώ. Με βάση το νέο φορολογικό καθεστώς το κόστος για τον όμιλο θα φθάσει στα 70 εκατ. ευρώ, ενώ εάν ίσχυε η φορολόγηση ανά στήλη το κόστος θα διαμορφώνονταν στα 210 εκατ. ευρώ.

Προστίθεται ακόμη ότι η επιβολή φορολογίας σε όλες τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου, θα ασκήσει πιέσεις και στους ανταγωνιστές του ΟΠΑΠ, γεγονός που μπορεί να καταστήσει τον όμιλο περισσότερο ελκυστική επενδυτική επιλογή".

Η Beta Sec., εκτιμά ότι τα κέρδη φέτος θα φθάσουν στα 180 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτά να συνυπολογίζεται η συνεισφορά από τα VLTs.

Σε κάθε περίπτωση και με βάση την τεχνική εικόνα, εδώ και αρκετές συνεδριάσεις ο τίτλος έχει δώσει σήμα αγοράς, με το "stop" στο "long" να εντοπίζεται στα 6,08 ευρώ και με πρώτη στήριξη την ζώνη 6,75 - 6,65 ευρώ. Η επόμενη "μάχη" θα δοθεί στα κλεισίματα υψηλότερα των 6,98 - 7,00 ευρώ, ενώ σε περίπτωση κατοχύρωσης, μπορεί να μπουν σαν επόμενος στόχος τα 7,45 ευρώ.

Κινητικότητα, αλλά και αυξημένη προσφορά στην μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (+2,56%). Το 3,68 είναι το επίπεδο που δίνει αγοραστικό σήμα. Σε περίπτωση κατοχύρωσης με κλείσιμο, επόμενο σοβαρό επίπεδο τα 4,10 - 4,25 ευρώ. Τα 3,40 - 3,50 ευρώ, είναι κοντινή μας στήριξη.

Ενδείξεις ότι ολοκληρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις μεγάλου χαρτοφυλακίου στην Motor Oil (+4,15%), αλλά και οι σημαντικές συναλλαγές πέριξ των 9.39 ευρώ και σήμερα ο τίτλος έδωσε ανοδική διαφυγή. Οι πρώτες στηρίξεις στα 9,56 - 9,48 ευρώ και το "stop" στο "long" στα 9,10 ευρώ. Αν ο τίτλος δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα της ζώνης 10,00 - 10,10, θα μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 10,40 ευρώ.

Σήμα επιβίβασης και από Μυτιληναίο (+5,57%) και Μέτκα (+3,52%) με το κλείσιμο υψηλότερα των 3,59 και 6,68 ευρώ, αντίστοιχα. Οι επόμενες τεχνικές αντιστάσεις στα 3,80 και 4,20 ευρώ για την Μυτιληναίος και στα 6,80 ευρώ για την Μέτκα.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,28%) έχει κοντινή αντίσταση το 160, που κατοχύρωση θα μας δώσει συνέχιση στο 163 σε πρώτη και στις 167 - 169 μονάδες σε δεύτερη φάση.

Το "stop" μας για το "long" στις 157 μονάδες, που διάσπαση μπορεί να μας δώσει κίνηση στο 153.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το 'δώρο' Ντράγκι, με τη μορφή της αγοράς του 50% των ομολόγων του EFSF που κατέχουν οι Τράπεζες και τα ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στη ρευστότητα όσο και στα ίδια κεφάλαια των Τραπεζών, είχε βραχύβια διάρκεια για το Ελληνικό Χρηματιστήριο" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Και τούτο γιατί οι επαφές του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, δεν οδήγησαν σε πρόοδο, σε σχέση με το χάσμα που υφίσταται ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τους Δανειστές της: οι Δανειστές επιμένουν σε πρόσθετο πακέτο μέτρων για να διασφαλιστεί το επιθυμητό πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, αίτημα που απορρίπτει επί του παρόντος η Κυβέρνηση καθώς επιθυμεί να προταχθούν τα της διευθέτησης του χρέους.

Γίνεται δηλαδή ορατό ότι το σημερινό αδιέξοδο συνιστά σοβαρή απειλή ενός "ατυχήματος" με συνέπεια ακόμη και πιστωτικό γεγονός τον Ιούλιο, οπότε πρέπει να πληρωθούν τίτλοι 2,3 δισ ευρώ (!)

Ωστόσο, το Χρηματιστήριο επιδεικνύει αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, αρνούμενο να υποχωρήσει και ψηφίζοντας το αισιόδοξο σενάριο σύμφωνα με το οποίο "ο από μηχανής Θεός" παρεμβαίνει την τελευταία στιγμή και η Ελληνική Κυβέρνηση συμφωνεί με τους Πιστωτές της.

Μάλιστα, σημειώθηκε και μικρή υποχώρηση των αποδόσεων των 10 ετών ομολόγων ακόμη και κάτω από το 9%, υιοθετώντας την εκδοχή ότι η τυχόν αναζωπύρωση του πολιτικού κινδύνου, δεν μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις που θα έχουν περαιτέρω βλαπτική επίδραση στο επιχειρηματικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση στα χρηματιστηριακά δρώμενα.
Από την άλλη πλευρά, η επίτευξη συμφωνίας και η παρεπόμενη ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, μπορεί να οδηγήσει σε ένα μίνι ράλι του Γενικού Δείκτη οδηγώντας σε εξάλειψη του συνόλου των φετινών απωλειών, πάνω δηλαδή από τις 630 μονάδες.

Το πιθανότερο πάντως είναι ότι επιδιώκεται η συντήρηση της κίνησης του Γενικού Δείκτη σε ελεγχόμενη ζώνη, εναλλάσσοντας τη μόχλευσή του άλλοτε με τις Τραπεζικές και άλλοτε με τις μη Τραπεζικές Δεικτοβαρείς μετοχές, ενόσω παραμένει το ομιχλώδες και χαμηλής ορατότητας περιβάλλον.

Στο διεθνές, η αποτυχία της συνόδου της Ντόχα για διαμόρφωση συνθηκών ελεγχόμενης προσφοράς του Πετρελαίου, είχε μόνο πρόσκαιρα πτωτικό αποτέλεσμα στην τιμή του. Είτε γιατί κάποιοι θεωρούν ότι οι προσδοκίες για επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας θα διαψευσθούν, είτε γιατί ο "στοιχηματισμός" στην προοπτική υψηλότερων τιμών επανέρχεται, καθώς αυτή τη θέση ψηφίζουν τα περισσότερα hedge funds.

Παράλληλα το ΔΝΤ δημοσιοποιεί την ανησυχία του για τη συγχρονισμένη επιβράδυνση της Παγκόσμιας Οικονομίας και τους εντεινόμενους κινδύνους και άρα τη διατήρηση της χαμηλής ζήτησης για την σημαντικότερη πρώτη ύλη του Πλανήτη. Επομένως και σύμφωνα με την άποψη του Δ/ντη Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, "η ανοδική κίνηση των Αγορών δύσκολα θα συνεχιστεί, ενώ την ίδια ώρα σημειώνεται ανοδική κίνηση στο Ασήμι (υψηλό 10 μηνών) επιβεβαιώνοντας ότι σημαντικός αριθμός κεφαλαίων αναζητεί κατάλληλο 'επενδυτικό καταφύγιο"…

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με σχεδόν απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, όπου ο Ιαπωνικός Nikkei με το σημερινό +3,68%, έσβησε τις χθεσινές σημαντικές απώλειες.
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, μικτές οι διαθέσεις, κατά τις πρώτες ώρες συνεδρίασης, στην Wall Street.

Μικρά κέρδη για το Ευρώ και σαφώς μεγαλύτερα για Πετρέλαιο και Χρυσό.

Ξεκινώντας από την Ασία και την Ν. Κορέα, η Κεντρική Τράπεζα περιέκοψε τις εκτιμήσεις στο σύνολο της χρήσης για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,8% από το 3% και τον πληθωρισμό και διατήρησε το βασικό επιτόκιο σε ιστορικό χαμηλό για 10ο συνεχόμενο μήνα.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, ισχυρή άνοδο κατέγραψε τον Απρίλιο το οικονομικό κλίμα στην Γερμανία. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου "ZEW" ενισχύθηκε στις 11 μονάδες από 4,3 προηγουμένως. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθεί στις 8 μονάδες. Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 47,7 μονάδες από 50,8.

Τo πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε σημαντικά το Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 19 δισ ευρώ το Φεβρουάριο έναντι 27,5 δισ ευρώ τον Ιανουάριο.

H ΕΚΤ ανακοίνωσε πως οι συνθήκες για τη χορήγηση δανείων σε Επιχειρήσεις βελτιώθηκαν και το προηγούμενο τρίμηνο. Οι όροι για εταιρικά δάνεια χαλάρωσαν και η ζήτηση αυξήθηκε, λαμβάνοντας ώθηση από τα χαμηλά επιτόκια και τις ανάγκες χρηματοδότησης για επενδύσεις και deal. Σημειώνεται πως την Πέμπτη 21/4 συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

H Ισπανική Κυβέρνηση αναγνώρισε πως δεν θα πιάσει τον στόχο για το έλλειμμα για φέτος. Ο Υπουργός Οικονομίας Λούις ντε Γκουίντος, δήλωσε στο Ισπανικό Κοινοβούλιο πως "η Χώρα θα καταγράψει έλλειμμα 3,6% του ΑΕΠ το 2016 και 2,9% το 2017" (η Κομισιόν αναγνωρίζει ως "υπερβολικό" οποιοδήποτε έλλειμμα υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ). Με βάση τους στόχους που είχε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ισπανία όφειλε να μειώσει το έλλειμμα της στο 2,8% του ΑΕΠ φέτος. Ο Ισπανός Υπουργός υποβάθμισε την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2016 στο 2,7% από 3% προηγουμένως.

Μεταφερόμενοι στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού" η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησε τον Μάρτιο. Οι ενάρξεις κατοικιών κατέγραψαν πτώση 8,8%, μετά από άνοδο 6,9% τον Φεβρουάριο, στον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό του 1,089 εκατομμυρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ετήσιος ρυθμός των νέων κατοικιών θα αυξηθεί στο 1,178 εκατομμύριο.

Εν τω μεταξύ, οι άδειες για την κατασκευή κατοικιών διολίσθησαν κατά 7,7%, στο ετήσιο μέγεθος του 1,086 εκατομμυρίου.

Η Citigroup τόνισε σήμερα πως μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών για την περίοδο 2016 - 2017, υποστηρίζοντας ότι "οι κίνδυνοι είναι πολύ εμφανείς". "Πρόσφατα αναθεωρημένα δεδομένα υπονοούν πως το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 0,9% (το πρώτο τρίμηνο) και 1,7% για όλο το έτος. Παρά τις υποτονικές προοπτικές, προβλέπουμε μια αργή πτώση στο ποσοστό της ανεργίας σε 4,7% μέχρι τα τέλη του 2016 και σε 4,5% μέχρι τα τέλη του '17. Ο πληθωρισμός προβλέπεται πως θα παραμείνει υποτονικός, ενώ η Fed έχει θέσει έναν στόχο 2% ως κριτήριο για την αύξηση των επιτοκίων. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μόνο μία αύξηση φέτος –πιθανώς το Σεπτέμβριο, εκτός κι αν εξελίξεις αναστατώσουν τις Χρηματοπιστωτικές Αγορές και/ή πλήξουν τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη. Σε αυτή την περίπτωση, ο Δεκέμβριος, ή κάποια συνεδρίαση ακόμη πιο μετά, θα είναι πιο πιθανές ημερομηνίες για μια αύξηση", αναφέρει η έκθεση.

Επιστροφή στο ΧΑ

Στην δεύτερη θέση από το τέλος τοποθετεί η Credit Suisse τη συνολική αξιολόγηση της Εγχώριας Αγοράς μετοχών, σε σύγκριση με τις 14 πιο σημαντικές Αγορές της Ευρώπης (βάσει επτά διαφορετικών κριτήριων). Πορτογαλία, Γερμανία και Αυστρία τοποθετούνται στην κορυφή, ενώ Γαλλία, Ελλάδα και Βέλγιο βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις. Ταυτόχρονα, ο Ελβετικός οίκος μειώνει τη τιμή - στόχο για το δείκτη Euro Stoxx 50 στις 3.350 μονάδες για το τέλος του 2016. Για τον Αμερικανικό δείκτη S&P 500 η νέα τιμή - στόχος τίθεται στις 2.150 μονάδες από 2.050 μονάδες πριν.

Στα 17 ευρώ μείωσε η BNP Paribas την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Τιτάν, σύμφωνα με το Reuters.

Στα 8,8 από 10,5 ευρώ μειώνει την τιμή - στόχο για τη μετοχή της Μέτκα, η Eurobank Equities, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "buy". Η χρηματιστηριακή επικεντρώνεται στη στροφή της εταιρείας στην Υποσαχάρια Αφρική, αρχής γενομένης από τη σύμβαση που υπέγραψε στην Γκάνα.

"Εάν η εταιρεία συνεχίσει με βάση και το ιστορικό της, να παραδίδει έργα εγκαίρως και εξασφαλίζοντας σημαντικά κέρδη, είναι σε καλή θέση ώστε να αναλάβει νέα έργα στην Γκάνα. Εκτός από τις ευκαιρίες στη Γκάνα, η έκθεση της Μέτκα στη Χώρα ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για επέκταση στην ευρύτερη Περιοχή", σημειώνει η Eurobank. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η "έκπτωση" της μετοχής σε σχέση με ομοειδείς εταιρείες είναι σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητη.

Σε "C3" από "C4" αναβάθμισε το προφίλ ρίσκου της Ελληνικής Οικονομίας ο Όμιλος Αντασφάλισης Πιστώσεων "Euler Hermes". Ο Όμιλος εκτιμά ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας θα αρχίσουν να βελτιώνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2016, λόγω περαιτέρω βελτίωσης χαλάρωσης των "capital controls" και πιθανών μέτρων για βελτίωση της βιωσιμότητας χρέους, αναλόγως του αποτελέσματος της Αξιολόγησης από τους Θεσμούς. Στα "δυνατά" σημεία της Χώρας, η Euler Hermes συγκαταλέγει τη γεωγραφική θέση της, τα ισχυρά έσοδα από τον Τουρισμό, το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και τις μεταρρυθμίσεις στην Αγορά Εργασίας που αναμένεται να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα για τον Ιδιωτικό Τομέα.

Στις αδυναμίες, υπογραμμίζει τα "capital controls", το ισχνό επιχειρηματικό περιβάλλον και τη χαμηλή βιομηχανική βάση, την υψηλή δημοσιονομική πίεση για τις Επιχειρήσεις, τον αποπληθωρισμό και τη μείωση των εισοδημάτων, καθώς και τις περιορισμένες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη.

Επιστρέφοντας στα "υπόλοιπα" της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 571,12 (-0,57%) και 584,12 μονάδων (+1,7%), μετά τις 13.08 μόνιμα με θετικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 579,14 (+0,83%) και με σημαντική χρονοκαθυστέρηση, λόγω του τεχνικού προβλήματος, έκλεισε στις 578,85 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,78%.

Ο τζίρος στα 55,7 εκατ. από τα οποία τα 11,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΟΗ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ, ΜΕΤΚ, ΤΙΤΚ, ΦΡΛΚ, ΜΠΕΛΑ). Το 64% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, απέσπασαν οι ΕΤΕ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ, ΑΛΦΑ.

Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι Αεροπορία Αιγαίου και Ελλάκτωρ δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Αντίθετα δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Τιτάν και Eurobank. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε ο Ελλάκτωρας και στο χαμηλό ημέρας ο ΟΤΕ.

Χαμηλότερα του 25αρη, σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν οι Προοδευτική (-2,22%), Λιβάνης (-9,21%) και Frigoglass (-5,29%). Για την περίπτωση της τελευταίας υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση υποχώρησε χαμηλότερα από τα 10 εκατ. ευρώ, όταν στις 22/4 είναι η γ.σ. της εισηγμένης που καλείται να εγκρίνει την χορήγηση δανείου, συνολικού ποσού 30.000.000 ευρώ από την απώτερη μέτοχο της εταιρείας “Truad Verwaltungs AG”.

To διάγραμμα της Intralot από την αρχή του έτους

Επιμένει πλαγιοκαθοδικά η Intralot (-5,71%), σε μία κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 1,17 ευρώ (κλείσιμο 16/3), με τον τίτλο να κλείνει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο του 1,00 ευρώ και σε νέα χαμηλά 43 μηνών (!) Επόμενη στήριξη στα 0,965 ευρώ και πρώτη σημαντική αντίσταση στα 1,07 - 1,08 ευρώ.

Τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τρ. Ελλάδος (+4%), ενώ 10 ολόκληρες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε η Χαϊδεμένος (-7,97%).

Το διάγραμμα της Χαιδεμένος από την αρχή του χρόνου

Από σήμερα και μετά την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου, οι μετοχές της εταιρείας "MLS" είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών με νέα ονομαστική αξία € 0,37 (από € 0,48) ανά μετοχή.

Σήμερα εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α. οι 278.743 νέες μετοχές της εταιρείας "ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ" που προέκυψαν από την μετατροπή ομολογιών, με τιμή μετατροπής € 2,43111 ανά μετοχή. Από την ίδια ημερομηνία, το νέο σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. ανέρχεται σε 103.423.291.

Επίσης, οι μετοχές της εταιρείας "Nexans" μεταφέρονται στην Κατηγορία "Χαμηλής Διασποράς", από αύριο Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, λόγω παρέλευσης άπρακτης της προθεσμίας που της είχε τεθεί για την επίτευξη επαρκούς διασποράς, σύμφωνα με το άρθρο 5.3.1.3. του Κανονισμού του Χ.Α., σύμφωνα με ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου. Παράλληλα οι μετοχές της εταιρείας θα αφαιρεθούν από τη σύνθεση του δείκτη FTSE/Χ.Α. Διεθνούς Δραστηριοποίησης χωρίς άμεση αντικατάσταση.

----ΧΠΑ

Συνεδρίαση μικρής ανόδου, στην Αγορά Παραγώγων, με σχετικά αυξημένες συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη και αισθητή, νεότερη, υποχώρηση του όγκου στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (44.307 συμβόλαια).

Στα 16.949 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.395, 3.269 για τον Μάιο και 126 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 159,5) κινήθηκε μεταξύ 157 και 162 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (15.000 Jumbo), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.205), Alpha Bank (3.793), Eurobank (8.697), Πειραιώς (10.236), Εθνική (14.646), MIG (2.817), ΟΤΕ (342), ΓΕΚ (172), ΟΠΑΠ (668), Ελλάκτωρα (139), Μυτιληναίο (238), Viohalco (370), ΕΧΑΕ (151), Ελ. Πετρέλαια (295), Intralot (151), Motor Oil (211).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap ήταν 45% και ο όγκος συναλλαγών στα 359 δικαιώματα (309 αγοράς και 50 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.220.527 τεμ.). Πειραιώς (2.210.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.600 τεμ.) και Eurobank (1.115.795 τεμ.), ΔΕΗ (1.177.224 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 50 δικαιώματα πώλησης για τον ΟΠΑΠ, λήξεως Μαϊου, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v