Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό τέμπο στο Χρηματιστήριο

Τεχνικό πρόβλημα καθυστερεί το κλείσιμο της συνεδρίασης. Ισχυροποιήθηκε η ανοδική κίνηση στο ΧΑ μετά και τη συνέντευξη Ντομπρόβσκις, με τον ΓΔ να «δοκιμάζει» τις 580 μονάδες. Σε θετικό έδαφος Εθνική, Πειραιώς. Υπεραποδίδουν ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ.

Διά... χειρός Ντομπρόβσκις η άνοδος στο ΧΑ. Προς τις 580 μονάδες ισχυροποιείται η αρχικά ασθενής αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη, με καταλυτική την εκτίμηση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως η πορεία των δημοσιονομικών θα βοηθήσει να γεφυρωθούν οι διαφορές ΕΕ - ΔΝΤ.

Στο συν ο τραπεζικός κλάδος, στο συν η σχέση ανοδικών/καθοδικών, στο συν η διάθεση για μόχλευση από την πλευρά των traders, με αποτέλεσμα τα τελευταία 20'-30' να έχει επιταχυνθεί η ροή συναλλαγών και ο ρυθμός πράξεων.

Είθισται σε ανάλογες περιπτώσεις η όποια κίνηση (είτε ανοδική, είτε καθοδική) να επιταχύνεται, να ισχυροποιείται τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Στον ρυθμό των... δώρων κινούνται οι αγοραστές/long ανεβάζοντας τον πήχη όλο και εγγύτερα προς τις κρίσιμες 585 μονάδες. Αρχικά την Παρασκευή με το...δώρο Ντράγκι, που οδήγησε σε εκρηκτική αντίδραση την αγορά με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο, νωρίς το πρωί με το...δώρο της Eurostat, που δίνει ένα πλεονέκτημα-διαπραγματευτικό άσο στην ελληνική πλευρά και τώρα με το... δώρο του αντιπροέδρου, ο οποίος σε μία κατατοπιστική συνέντευξή του στην Αγγελική Παπαμιλτιάδου βάζει και νέα δεδομένα στο παιχνίδι.

Εύλογη η ανταπόκριση των traders, που μετά τις 13:45, κυρίως όμως σταδιακά μετά τις 14:00, άρχισαν να επιταχύνουν τις κινήσεις τους από τις τράπεζες μέχρι τις μετοχές/εισηγμένες-σηματωρούς και τα blue chips.

Ανάλογη η ενίσχυση των συναλλαγών και του τζίρου, με το 48% στον τραπεζικό κλάδο και αυτό γιατί εδώ και ώρα πραγματοποιούνται σημαντικές συναλλαγές σε μετοχές των Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, αλλά και Jumbo, EXAE, ΔΕΗ, MIG, Viohalco, Intralot, FF Group, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.

Kαι σήμερα γίνονται πράξεις μέσω πακέτων, με ένα των 115.936 στη μετοχή της Motor Oil στα 9,39 ευρώ και ένα των 400.000 της Alpha Bank στο 1,93 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως νωρίτερα από τις 25 μετοχές του δείκτη για τις 21 οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο, έναντι 12 στην προηγούμενη αναφορά μας. Μόνο δύο μετοχών -Πειραιώς, Eurobank- η τιμή διαμορφωνόταν χαμηλότερα, ενώ σε άλλες δύο -Jumbo, OTE- η τιμή ήταν σταθερή.

Αναλυτικότερα στην περιοχή των 45 μονάδων ο Δείκτης Τραπεζών, με αγοραστές σε Alpha Bank και Εθνική αλλά με πωλητές στις άλλες δύο συστημικές.

Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ για τη μεν Επιχείρηση επιβεβαιώνεται η τεχνικότητά της (σχετική αναφορά και διάγραμμα σε προηγούμενα σχόλιά μας), για τον δε Οργανισμό ανάλογα (σχετική ανάρτηση στον Εκηβόλο). Στα 7,98 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ.

Στα 9,64 ευρώ με ισχυρούς αγοραστές (και το πακέτο, που προαναφέραμε) στη μετοχή της ΜΟΗ, στο 1,75 ευρώ η με ανοδική φορά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στο 1,18 ευρώ η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα (πολύ κοντά στην αντίσταση των 1,19/1,20 ευρώ).

Σε ανοδικό momentum Μυτιληναίος, Αεροπορία Αιγαίου, ΜΕΤΚΑ, Viohalco αλλά και MIG, ΥΓΕΙΑ, Ιντρακόμ, ΕΥΑΘ από τη μεσαία κατηγορία.

Λίγο πριν τις 14:50 η αξία των συναλλαγών στα 32 εκατ. ευρώ, με πάνω από 75 εκατ. μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v