Σε αναμονή το Χ.Α. για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, με την προσοχή στραμμένη στη διαπραγμάτευση που ξεκινά και πάλι σήμερα.Αρωγός των αγοραστών/long traders το καλό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με βασικούς δείκτες σε υψηλά τριών μηνών και ενδεικτική την κίνηση του DAX νωρίτερα πάνω και από τις 10.250 μονάδες.
Στην Αθήνα το κλίμα παραμένει φορτισμένο, με την κυβέρνηση να ρίχνει όλα τα «χαρτιά» της στο τραπέζι και τον Γ. Δραγασάκη να παραδέχεται πως δημιουργείται πολιτικό πρόβλημα με επιπλέον μέτρα. Στο σχετικό θέμα της Μαρίνας Μάνη σημειώνεται πως σήμερα ενδέχεται να αναρτηθούν σε δημόσια διαβούλευση τα δύο νομοσχέδια, φορολογικό και ασφαλιστικό.
Από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης έχει προϊδεάσει για την κατάσταση στο Χ.Α., καθώς όπως αναφέρει, το παιχνίδι «χοντραίνει» πριν από το Eurogroup. Με τους βραχυπρόθεσμους να έχουν ως ορίζοντα το ενδεχόμενο μίας έκτακτης συνάντησης ακόμη και μέσα στη Μ. Εβδομάδα. Με αυτό το σενάριο διατηρούνται οι προσδοκίες των αγοραστών και με αυτές η αγορά σε επίπεδα πάνω από τις 550-540 μονάδες.
Με περιορισμένης έκτασης κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και επιλεγμένα blue chips, η συνεδρίαση συνεχίζεται χωρίς θεαματικές ανατροπές. Αρχικά με ήπιες ρευστοποιήσεις και υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 571,12 μονάδες, με ενεργοποίηση λίγων αγοραστών από τις 11:00, με αποτέλεσμα την αναστροφή του Γ.Δ. έως τις 575,49 μονάδες.
Διατήρηση σε στενό εύρος -όπως και χθες-, με το ενδιαφέρον μεν στον τραπεζικό κλάδο -όπου πραγματοποιείται το 59% του μέτριου τζίρου-, αλλά περισσότερη κινητικότητα σε μετοχές όπως ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Jumbo, Intralot, Viohalco, MIG και ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Κύπρου κ.ά.
Μεταξύ 157,76 και 159,46 μονάδων ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης, καθώς ενισχύονται ο ΟΠΑΠ και η Coca Cola, παραμένει σταθερός ο ΟΤΕ, υποχωρεί λίγο η ΔΕΗ, ενώ από τις 25 μετοχές του δείκτη συνολικά 12 ενισχύονται σε υψηλότερες τιμές.
Σε σημείο καμπής το Χ.Α., όπως σημειώναμε στο προσυνεδριακό σχόλιό μας, με ξένα και ελληνικά σπίτια να προχωρούν σε αναλύσεις και στοχοθέτηση επιλεγμένων μετοχών.
Στα 17 ευρώ χαμηλώνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τιτάν η BNP Paribas, IBG και ΑΧΙΑ υποβαθμίζουν την εκτίμησή τους για τη ΔΕΗ (με σημείο αναφοράς την αβεβαιότητα και τους απλήρωτους λογαριασμούς), ενώ διψήφια αύξηση πωλήσεων και κερδών στο πρώτο τρίμηνο του 2016 «βλέπει» η Σαράντης.
Στα 2,98-3,04 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, που μετρά ήδη εβδομαδιαία απόδοση 2,37% και «δοκιμάζει» υψηλότερες αντιστάσεις προς τα 3,04 ευρώ. Κατά 8,49% έχει ενισχυθεί η μετοχή της Viohalco, που συνεχίζει προς το 1,17 ευρώ, όπου και η πρώτη σημαντική αντίσταση για τον τίτλο. Αντίδραση στο πλαίσιο της κίνησης από τα χαμηλά του 0,928 ευρώ της 11ης Φεβρουαρίου.
Στα 8,17-8,24 ευρώ η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου, που ενδιαφέρεται έστω έμμεσα από τις εξελίξεις στο... μέτωπο της Ryanair, με την αποτίμησή της στα 583 εκατ. ευρώ. Κατά 7,68% έχει ενισχυθεί σε διάστημα εβδομάδας η μετοχή του ΟΛΠ, που συνεχίζει σήμερα έως τα 12,90 ευρώ, και τον Οργανισμό να αποτιμάται στα 322 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως, βάσει της συμφωνίας με την Cosco, ο κινεζικός όμιλος έχει καταβάλει 22 ευρώ/μετοχή (σχετική παρατήρηση του αναγνώστη ARK στην ανάρτηση της 8ης/4 -Κάθε λιμάνι και... καημός).
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση το ενδιαφέρον περιορίζεται στις μετοχές των Intracom (στο 0,338 ευρώ), Υγεία (στο 0,166 ευρώ), MIG (στο 0,158 ευρώ), Intralot με πωλητές έως το 1,02 ευρώ.
Λίγο πριν από τις 11:50 οι συναλλαγές έφθαναν τα 50 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος τα μόλις 9 εκατ. ευρώ.