Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε σημείο καμπής το Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τους επενδυτές να αναμένουν νεότερα από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Κρατά η αγορά πάνω από τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις. Οι μέτριες συναλλαγές και ο «μπαλαντέρ» Eurostat. Ποιες μετοχές δίνουν σήμα αγοράς.

Προς το Eurogroup της Παρασκευής, ή ακόμη προς ένα έκτακτο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Σε στάση αναμονής το Χ.Α., σε μία συγκυρία που το κλίμα στις ξένες αγορές συνηγορεί υπέρ των αγοραστών/long επενδυτών.

Επανεκκίνηση σήμερα για τη διαπραγμάτευση, με την Ελενα Λάσκαρη να κάνει λόγο για... βόμβα Eurostat, ελέω πρόβλεψης για πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ για το 2015. Ενα... χαρτί που σαφώς και ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας έναντι των δανειστών, με τα όσα μπορεί να συνεπάγεται μία τέτοια εξέλιξη να μένει να αποτυπωθούν στις συζητήσεις των εμπλεκόμενων.

Καλοδεχούμενη η είδηση για τη Eurostat, ενισχύει τους αγοραστές, οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία με τους πωλητές «κράτησαν» χθες την αγορά πάνω κι από τις πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις.

«Κλείσιμο» του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 570 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να μη χάνει τις 45 και τον FT 25 οριακά χαμηλότερα των 160 μονάδων.

Συναλλαγές μάλλον μέτριες, 72,4 εκατ. μετοχών, ανάλογου τζίρου, καθώς δεν υπερέβη τα 58 εκατ. ευρώ, στοιχεία που καταδεικνύουν τη φροντίδα των ισχυρών χεριών να μην ακυρωθεί το βραχυπρόθεσμα ανοδικό momentum, να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και το σημαντικό, να διαφυλαχθεί ένα μεγάλο μέρος από τα κέρδη της «εκρηκτικής Παρασκευής».

Συνεδρίαση με πολλά πακέτα και προσυμφωνημένες πράξεις, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γιώργο Α. Σαββάκη από νωρίς να αναφέρεται στο νέο «σίριαλ» της διαπραγμάτευσης, στο παιχνίδι που «χοντραίνει» πριν από το Eurogroup.

«Κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη τάση η στάση των traders, ειδικότερα όσων αρχικά περίμεναν κάτι περισσότερο στη συνάντηση της 22ας Απριλίου (κάτι περισσότερο από ένα κείμενο καλής εκτέλεσης/εξέλιξης της διαπραγμάτευσης προς μία πιθανή συμφωνία σε εύλογο χρόνο...), αν και η πλειονότητα έχει προεξοφλήσει και αφομοιώσει το ενδεχόμενο η όποια τελεσίδικη απόφαση να τραβήξει σε χρόνο, πιθανόν και μετά τη Μ. Εβδομάδα.

Τεχνικά το Χ.Α. είναι σε σημείο καμπής και περιμένει ένα έναυσμα για να επιχειρηθεί η δοκιμασία/υπέρβαση των 585 μονάδων, ή η εκ νέου οπισθοχώρηση προς τις 550-540 μονάδες. Από την εξέλιξη των συζητήσεων, τις διαρροές και τις αναφορές αλλά και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου πιθανότατα θα καθορισθεί η τάση για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις.

Για τον FT 25 πρώτη αντίσταση είναι στις 160 μονάδες και κύρια, σημαντικότερη, στις 163-164 μονάδες (όπως αναφερόταν σε χθεσινή ανάρτησή μας στον Εκηβόλο), με τις 157 μονάδες να είναι η πρώτη στήριξη για τον δείκτη.

Σήματα για long από αρκετές μετοχές του FT 25 και χθες (σε συνέχεια της συνεδρίασης της Παρασκευής), με τη Viohalco να έχει ως πρώτη αντίσταση το 1,17 ευρώ, με τη ΔΕΗ τα 3,06 ευρώ -υπέρβασή τους ανοίγει τον δρόμο προς τα 3,40 ευρώ-, σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έπεσε το βάρος της αντιστάθμισης (στη φυσιολογική διόρθωση των τραπεζικών μετοχών), σε ΟΛΠ συνεχίζεται η μόχλευση με πρώτη αντίσταση τα 13,03 ευρώ, τον Μυτιληναίο να δοκιμάζει τα 3,50 ευρώ, σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που συνεχίζει στο 1,57 ευρώ αλλά και άλλοι τίτλοι κυρίως της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Προφανώς, πέραν των όσων κυρίως βραχυπρόθεσμα αφορούν στο Χ.Α., η κατάσταση συνεχίζεται επιβαρυντική για το μεγαλύτερο μέρος της πραγματικής οικονομίας, του επιχειρείν. Ενδεικτικά τα όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα του Στέφανου Κοτζαμάνη για το μήνυμα της αγοράς προς την κυβέρνηση, ότι η αξιολόγηση δεν αρκεί. Προφανώς...

 

Το διάγραμμα της ΔΕΗ

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v