Ελεγχόμενες οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

Μικρές απώλειες για τον Γενικό Δείκτη, υπό το βάρος των έντονων αναταράξεων στις αγορές λόγω πετρελαίου. Πιέσεις σε τράπεζες μετά το ράλι της Παρασκευής. Κίνηση χαμηλότερα και για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Ποιοι ξεχωρίζουν από τα «μεσαία». Πώς έχουν τα νέα δεδομένα.

Μεταξύ μέτρων και... Ντράγκι οι επενδυτές, σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο, όμως με αφορμή το «ναυάγιο» στην Ντόχα υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ακολουθώντας τις ασιατικές αγορές, οι ευρωπαϊκές από νωρίς πιέζονται χαμηλότερα, με ενδεικτικό το καθοδικό άνοιγμα για τον DAX από τις 9.994,76 και τη συνέχεια προς τις 9.920,90 μονάδες, φτάνοντας να χάνει μέχρι και 1,20% στο πρώτο ημίωρο της συνεδρίασης στη Φρανκφούρτη.

Με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε υποχώρηση (στις 6.293 μονάδες με -0,78% ο FTSE 100, στις 4.452 με -0,95% ο CAC κ.ο.κ.), στο Χ.Α. οι πωλητές ξεκίνησαν με μικρό προβάδισμα, εστιάζοντας στον τραπεζικό κλάδο. Με τα μεγαλύτερα κέρδη στη συνεδρίαση της Παρασκευής, στον ΔΤΡ μετά το 18,92% εύλογα ενεργοποιήθηκαν περιορισμένης έκτασης πωλήσεις και στις τέσσερις μετοχές των συστημικών ομίλων. Συνέπεια η διολίσθηση του Γενικού Δείκτη έως τις 572,89 μονάδες, με τον ΔΤΡ έως τις 44,66 και με τον FT 25 χαμηλότερα στις 158,57 μονάδες.

Διερευνητικά τα πρώτα τέταρτα της συνεδρίασης, καθώς η αγορά καλείται να σταθμίσει τα νέα δεδομένα, πέραν των ενεργειών του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ να συνεκτιμήσει τις νέες απαιτήσεις των δανειστών αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να αποδεχθεί και αυτό το «πακέτο» επώδυνων μέτρων.

Μεταξύ αυτών των παραμέτρων οι traders καλούνται να σταθμίσουν τα γεγονότα, με χρηματιστές να κάνουν λόγο για το επώδυνο και των νέων μέτρων, που όμως, από την άλλη, αφορούν το 2018 (και με την αίρεση της μη επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί), ενώ κατά την εκτίμηση ορισμένων εξ αυτών απομακρύνουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Συνάμα φαίνεται να φέρνουν ακόμη πιο κοντά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας (έστω και... ημιτελούς), που σε αυτή τη φάση της αγοράς θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διατήρηση της βραχυπρόθεσμα ανοδικής τάσης. Και της παραμονής του Χ.Α. σε επίπεδα πάνω από τις 520 μονάδες.

Το Μαξίμου φέρεται να λέει «ναι» υπό όρους και στα νέα μέτρα, που όμως, κρίνοντας απ' όσα αποτιμά η Ελενα Λάσκαρη, περιλαμβάνουν σχεδόν τα... πάντα όλα. Ενδεικτική η εικοτολογία από χθες βράδυ για τα τιμολόγια της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ (μετάταξή τους στον ΦΠΑ 23% -πλέον 24%- από 13% που ισχύει σήμερα -ήμαρτον!).

Εύλογο το ερώτημα κατά πόσον θα πρέπει να «θυσιαστούν» κι άλλα, πέραν των όσων έχει αποδεχθεί ήδη η κυβέρνηση (των 5,4 δισ. ευρώ), προκειμένου να επιτευχθεί μία... ημιτελής αξιολόγηση (με ερώτημα πώς θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις προς την ΕΚΤ, ύψους 2,3 δισ. ευρώ στις 20 Ιουλίου), όταν η πραγματική οικονομία, η επιχειρηματικότητα, η κοινωνία στενάζουν ήδη υπό το βάρος της φορολαίλαπας.

Το Χ.Α. δεν μπορεί να μην αποτιμήσει -έστω πρόσκαιρα- αρνητικά όλα αυτά που συσσωρεύονται στις «πλάτες» της επιχειρηματικότητας, των εισηγμένων, που σημειωτέον υφίστανται ήδη μία φοροεπιβάρυνση (στο 29% από το 26% για τα αποτελέσματα της χρήσης 2015). Σε αυτή τη λίγο έως πολύ φυσιολογική οπισθοχώρηση του Χ.Α., ζητούμενο είναι να μη χαθούν οι στηρίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν στο διήμερο Πέμπτης - Παρασκευής, με ενδεικτικές πάντα τις 540-550 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη.

Εως 1,85% οι απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο, καθώς σταδιακά μετά τις 10:55-11:00 ενεργοποιήθηκαν περισσότερες εντολές σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, ενώ ανάλογες κινήσεις αντιστάθμισης επιχειρήθηκαν μέσω των αντίστοιχων ΣΜΕ στα Παράγωγα.

Οπως σημειώνεται σχετικά, ξεκινά από αύριο ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης δανειστών - ελληνικής πλευράς, με τους εμπλεκόμενους να επιχειρούν να... τετραγωνίσουν τον κύκλο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Παρασκευή 22 Απριλίου (έστω μία συμφωνία σε επίπεδο θεσμών και με αστερίσκους από το ΔΝΤ).

Οντως μονόδρομος η αξιολόγηση, ωστόσο τόσο επώδυνη και με παρελκόμενα κόστη που είναι λογικό να προβληματίζουν τον οποιονδήποτε, πόσω δε μάλλον τους επαγγελματίες της αγοράς, του επιχειρείν.

Παρ' όλα αυτά, ακόμη και τώρα μέρος της αγοράς εστιάζει και στις ενέργειες Ντράγκι, κάτι που αποτυπώνεται στη φυσιολογική διόρθωση του κλαδικού δείκτη, που μετρά θετική απόδοση 8,26% σε διάστημα εβδομάδας.

Αναλυτικότερα για την Εθνική στο 0,262 ευρώ η συνολική απόδοση είναι 9,62% σε μέτρηση εβδομάδας, για την Alpha Bank στο 1,95 ευρώ φτάνει το 8,94%, για την Πειραιώς στο 0,23 ευρώ φτάνει το 10,05% και απόδοση 2,43% για τη μετοχή της Eurobank στο 0,759 ευρώ. Τα βραχυπρόθεσμα κέρδη, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο, μπορεί να αποτελέσουν «μαξιλάρι» ειδικά για σήμερα, που και λόγω των ευρωπαϊκών αγορών οι τιμές θα δοκιμαστούν χαμηλότερα.

Μένει όμως από αύριο, με ορίζοντα την Παρασκευή, να φανεί το... αντάλλαγμα που παίρνει η ελληνική πλευρά έναντι όλων αυτών των υποχωρήσεων που κάνει υπό την πίεση των δανειστών. «Κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη τάση θεωρείται η υπογραφή ενός -έστω- staff level agreement και μία μικρή διέξοδος στο Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Από τις μη τραπεζικές του δείκτη και σήμερα κινητικότητα στη μετοχή του ΟΛΠ, που νωρίτερα αντέδρασε έως τα 12,99 ευρώ με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές, σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Ενεργειακή με κινήσεις έως το 1,72 και τα 2,69 ευρώ αντίστοιχα, σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ (έως το 1,17 ευρώ), σε ΕΥΔΑΠ (έως τα 4,46 ευρώ).

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, εάν εξαιρεθούν MIG και Attica Bank που αντιδρούν με συναλλαγές, στις άλλες 18 μετοχές του δείκτη οι πράξεις είναι ελάχιστες. Ενδεικτικό το ότι λίγο μετά τις 11:15 δεν είχε πραγματοποιηθεί καν πράξη αρχής/ανοίγματος σε 6 μετοχές του δείκτη (Fourlis, Autohellas, ΟΛΘ, Κορρές, Ελληνικά Καλώδια, Πλαστικά Θράκης).

Περίπου την ίδια ώρα είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν 18 εκατ. μετοχές, σε Εθνική και Πειραιώς πάνω από 10 εκατ. τεμάχια. Στα 7,2 εκατ. ευρώ ο τζίρος, με το 83% στις τραπεζικές μετοχές. Στις 25 οι μετοχές με άνοδο, στις 23 με απώλειες και στις 183 (!) οι αμετάβλητες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v