Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η «ανάσα» του Ντράγκι και η επόμενη μέρα

Το δώρο της ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες και γιατί οι αναλυτές θεωρούν ότι δεν αρκεί για την ανάταξη της αγοράς. Το αποφασιστικό βήμα προς τις 580 μονάδες, η νευρικότητα των επενδυτών και τα τεχνικά ζητούμενα για τους δείκτες. Η ατζέντα της εβδομάδας και τα στατιστικά.

"Η παρεμβατική κίνηση του Mario Draghi να προβεί σε αγορές των ομολόγων του EFSF οδηγεί σε πρόσθετη ρευστότητα τάξης αρκετών εκατομμυρίων ευρώ για τις συστημικές Τράπεζες" σύμφωνα με εκτιμήσεις εγχώριων αναλυτών.

Το ποσό δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Ήταν όμως ανέλπιστο και έδωσε στους ημερήσιους traders την ευκαιρία να "σπρώξουν" ψηλότερα τις Τραπεζικές μετοχές, ενώ οι κινήσεις "stop loss" από τους "short" και το ιδιαίτερα σημαντικό "short covering" είχαν σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών στα υψηλά ημέρας με ημερήσια κέρδη 18,92%.

Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου διμήνου για τον εν λόγω δείκτη, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 15/2 (+24,75%).

Σύμφωνα με τους αισιόδοξα σκεπτόμενους, η ΕΚΤ, προ Αξιολόγησης, έκανε ένα σημαντικό "δώρο" στον Εγχώριο Τραπεζικό κλάδο, όχι τόσο για τα κέρδη που θα γράψει από την πώληση ομολόγων, όσο για το "ξεφούσκωμα" των ισολογισμών και την ένδειξη εμπιστοσύνης.

Μάλιστα οι περισσότερο "προχωρημένοι" εκτιμούν ότι ακόμα και σε περίπτωση "ημιτελούς" αξιολόγησης, θα επιστρέψει στο τραπέζι και η επιστροφή του "waiver", με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Από την άλλη και για τους περισσότερο συντηρητικούς, τα "καύσιμα" Draghi δεν μπορούν να δώσουν κίνηση περισσότερο από μιάμιση συνεδρίαση, αν δεν υπάρχει κάποια καταλυτική είδηση από το μέτωπο της Αξιολόγησης και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εξασφαλίσουν, για τον Γενικό Δείκτη, κλεισίματα υψηλότερα των 580 - 585 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 603 - 630 μονάδες.

Μοιραία σε αυτή την περίπτωση η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψει δριμύτερη, στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό και θέλει ιδιαίτερη προσοχή αν η συνεδρίαση της Δευτέρας ξεκινήσει με έντονα ανοδική "ουρά" και υψηλές, για τα δεδομένα του Χ.Α., συναλλαγές, αφήνοντας "αποχρώσες ενδείξεις" "ξεφορτώματος" από τα χαρτοφυλάκια που θα εκμεταλλευτούν το πιθανό "flying start".

Με την πλευρά των συντηρητικά σκεπτόμενων και οι δηλώσεις Τόμσεν που είδαν το φως της δημοσιότητας, ελάχιστα πριν την λήξη της συνεδρίασης της Παρασκευής.

Ο Πολ Τόμσεν, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Οι συζητήσεις έχουν εστιάσει ως τώρα σε πολιτικές που θα αναλάβουν οι Ελληνικές Αρχές. Έχει γίνει πολύ μικρή συζήτηση για το θέμα του χρέους καθώς ΕΕ και Ελλάδα συμφώνησαν να κινηθούν έτσι. Εμείς θα πάμε πρόγραμμα στο ΔΣ μόνο όταν έχουν προχωρήσει και τα δύο θέματα". Ο κ. Τόμσεν υπογράμμισε πως ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης, για να σταματήσει η συνεχής αύξηση των φορολογικών συντελεστών στο "πάνω σκέλος". Όπως είπε, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις.

Από την άλλη, ο Mario Draghi στην ανακοίνωσή του στην Διεθνή Νομισματική και Χρηματοπιστωτική Επιτροπή επανέλαβε ότι "Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κάνει ότι είναι αναγκαίο για να τονώσει τον πληθωρισμό. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική δημιουργεί 'φούσκες'. Οι προοπτικές για την Οικονομία της Ευρωζώνης είναι αβέβαιες, λόγω των ρίσκων από τις Αναδυόμενες Αγορές, τα γεωπολιτικά ρίσκα και τις χαμηλές τιμές στο Πετρέλαιο. Τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για παρατεταμένη περίοδο, αρκετά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού".

Υπενθυμίζεται ότι η ατζέντα είναι ιδιαίτερα βαριά, κατά το δεύτερο 15μερο του τρέχοντος μήνα, καθώς είναι προγραμματισμένες οι συνεδριάσεις των ΕΚΤ (21/4),BoJ και Fed (27/4).

"Τις 'ευαίσθητες Τραπεζικές χορδές' του Χρηματιστηρίου φαίνεται ότι ακούμπησε η ΕΚΤ, με την απόφαση να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την αγορά ομολόγων έκδοσης EFSF, καθώς έσπρωξε τον Γενικό Δείκτη, με συνοπτικές διαδικασίες, από το κάτω όριο του βραχυχρόνιου πλαγιοκαθοδικού καναλιού των 542 μονάδων, προς το μέσο των 565 - 575 μονάδων" αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος.

Μεταβλητότητα η οποία δείχνει σε μεγάλο βαθμό την έντονη νευρικότητα που διακατέχει τους επενδυτές, καθώς η ακτινογραφία του νέου με το συνολικό όφελος των 750 εκατ. ευρώ και για τις 4 Τράπεζες δε μπορεί να αντικατοπτρίσει τη σημερινή βίαιη ποσοστιαία άνοδο των Τραπεζικών μετοχών, ενόψει, μάλιστα και του ρίσκου, που ελλοχεύει με την νέα έλευση του "κουαρτέτου" από Δευτέρα.

Διαγραμματικά τώρα, ο Γενικός Δείκτης δείχνει να πάτησε με απρόσμενο τρόπο την περιοχή των 542 μονάδων, ανοίγοντας έτσι ανοδικό μέτωπο με το επίπεδο των 580 μονάδων.

"Βέβαια οι 'Bulls' για να ισχυροποιήσουν την ανοδική τους πορεία προς τις 590 με 600 μονάδες θα πρέπει για τουλάχιστον 3 ημερήσια κλεισίματα να κρατηθούν πάνω από τη ζώνη των 548 με 554 μονάδων, διότι εάν προκληθεί στις επόμενες συνεδριάσεις μια νέα κάθοδος χαμηλότερα των 550 μονάδων θα χαρακτήριζε την υπάρχουσα ανοδική κίνηση ως 'κίβδηλη', δίνοντας ακόμα πιο μεγάλη βαρύτητα στην ανακοπή της χαμηλότερα των δύο προηγούμενων τοπικών κορυφών στις 580 και 585 μονάδες" τονίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης και μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ.

"Μια κίνηση 'καλής θέλησης', από την πλευρά της ΕΚΤ, "τάραξε τα νερά" στο τέλος της εβδομάδας, αναζωογονώντας το Εγχώριο χρηματιστηριακό τοπίο" επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η είδηση για επαναγορά μέρους των ομολόγων του EFSF που κατέχουν οι Ελληνικές Τράπεζες, από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, έδωσε το έναυσμα για μια ισχυρή κίνηση με επίκεντρο τις Τραπεζικές μετοχές η οποία σταδιακά είχε διάχυση και στους υπόλοιπους τίτλους.

Η έντονη αποτύπωση αυτής της είδησης δεν έχει να κάνει τόσο με το εξοικονομούμενο κόστος χρηματοδότησης των Τραπεζών (θεωρητικά 144 εκατ. ευρώ) αλλά με το ότι ένας εκ των βασικών Θεσμών της διαπραγμάτευσης κινείται έμπρακτα προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Η διαπραγμάτευση μπορεί να μην έχει κλείσει, ωστόσο μετά από ένα μακρύ κύκλο καθυστερήσεων φαίνεται ότι υπάρχει η απαραίτητη σύγκλιση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, για να περάσει η συμφωνία σε εγκριτικό επίπεδο Θεσμών και να κλείσει η πρώτη Αξιολόγηση.

Κατά τα λοιπά, στο Εξωτερικό οι δύο από τους τρεις παράγοντες που είχαν θεωρηθεί υπεύθυνοι για την εικόνα ξεπουλήματος του Φεβρουαρίου έχουν δείξει σημάδια βελτίωσης.

Αφενός η τιμή του Αργού Πετρελαίου έχει αυξηθεί αισθητά, αφετέρου οι δείκτες από την Οικονομία της Κίνας δεν παρουσιάζουν αρνητικές εκπλήξεις που να οδηγούν σε μεγάλες αναθεωρήσεις εκτιμήσεων.

Έτσι οι επενδυτές έχουν επικεντρωθεί στις διαθέσεις της FED η οποία αναμένεται να δώσει το στίγμα της στο τέλος του μήνα (27 Απριλίου) και ως είθισται οι Αγορές μερικές ημέρες νωρίτερα θα πάρουν θέση σε επίπεδο εκτιμήσεων, για το ποια θα είναι η απόφαση για τα Αμερικανικά επιτόκια.

Τεχνικά o Γενικός Δείκτης έσπασε με εμφαντικό τρόπο την συσσώρευση των δύο προηγούμενων εβδομάδων, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα προς την πρώτη αντίσταση τιμών που βρίσκεται στις 580 μονάδες. Η αντίδραση ήρθε πριν ο Γενικός Δείκτης μπει σε περιπέτειες αλλαγής τάσης, αφού κατά την διάρκεια των αρνητικών συνεδριάσεων το τέλος της ημέρας έβρισκε την Αγορά να κινείται περισσότερο σε σταθεροποιητικό τέμπο, παρά σε κάποιο βαθύ αρνητικό πρόσημο.

Επιπλέον η συναλλακτική δραστηριότητα δεν ήταν ικανή να πιέσει τις τιμές των μετοχών, παρουσιάζοντας σημάδια εξάντλησης κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης.

Η αποφόρτιση των ταλαντωτών και οι ανοδικές αποκλίσεις δίνουν πλέον καθαρό προβάδισμα στους αγοραστές, για την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ η ενίσχυση των συναλλαγών, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, βάζει ακόμα ένα στοιχείο αύξησης του ενδιαφέροντος.

Το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης στο Άμστερνταμ και η φιλολογία γύρω από το αν θα υπάρξει έκτακτη συνάντηση, αναμένεται να διαμορφώσει το βασικό ειδησεογραφικό περιεχόμενο για την Εγχώρια Αγορά.

Νωρίτερα την Δευτέρα αναμένονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, όπου πιθανότατα να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Κατά τα άλλα η εβδομάδα "γεμίζει" με τις τακτικές γενικές συνελεύσεις των Τέρνα Ενεργειακή (18/4), Paperpack (19/4) και Frigoglass (22/4) η οποία αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σε ότι αφορά το Εξωτερικό, συνεχίζονται με εντονότερο ρυθμό οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, βάζοντας και Ευρωπαϊκές εταιρίες στο καλεντάρι της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι κυριότερες ανακοινώσεις αφορούν τις:(19/4) Intel Corp, Goldman SachsGroup, Johnson & Johnson, Yahoo!,(20/4) Coca-Cola Co (21/4) Amazon,Novartis (22/4) General Electric, Daimler ΑG, Caterpillar.

"Τέλος από τις 20 Απριλίου η μετοχή της Σαράντης θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης για το 2015 ύψους 0,16 ευρώ ανά μετοχή" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Η τραπεζική «έκρηξη» της Παρασκευής 

Μία κίνηση, μάλλον μη αναμενόμενη, έφερε δεύτερες σκέψεις σε όσους διατηρούσαν "απαισιόδοξες" θέσεις, αρκετοί από τους οποίους προχώρησαν σε "short covering", ή σε εσπευσμένο κλείσιμο "short" θέσεων, σε μία συνεδρίαση που συνέπεσε με την λήξη Παραγώγων Απριλίου για τα ΣΜΕ και τα options του FTSE Large Cap.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος του Δείκτη (+4,86%), ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου διμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 15/2 (+7,4%), ενώ συνοδεύτηκε με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 12 συνεδριάσεων (ο αμέσως υψηλότερος στις 30/3 με 113,5 εκατ.)

Σημειώνεται ότι Alpha Bank (+18,92%), Eurobank (+18,67%), Εθνική (+18,83%) και Πειραιώς (+27,07%), απέσπασαν το 68,5% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τραπεζικός δείκτης (+18,92%) αναρριχήθηκε μέχρι τις 45,44 μονάδες (+18,92%), ο τίτλος της Alpha Bank μέχρι τα 2,01 ευρώ (+16,86%), της Εθνικής μέχρι τα 0,265 ευρώ (+18,83%), της Eurobank μέχρι τα 0,77 ευρώ (+21,84%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,23 ευρώ (+27,07%).

Αντανακλαστική κίνηση και από την Αττικής (+14,29%), ο τίτλος της οποίας σημείωσε ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 0,133 ευρώ (+18,75%).

Από τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση στα υψηλά ημέρας, η πολύ κοντά σε αυτά, ενώ η μετοχή της Alpha Bank δοκίμασε και τιμές οριακά υψηλότερες από την τιμή της πρόσφατης Α.Μ.Κ. (2,00 ευρώ).

Σαφώς επιφυλακτικότερη η εικόνα στον υπόλοιπο, μη Τραπεζικό, 25αρη, όπου με τα μεγαλύτερα κέρδη ξεχώρισαν οι Viohalco (+7,97%), ΔΕΗ (+5,71%), Ελλάκτωρ (+5,61%), Μυτιληναίος (+5,57%), ΟΠΑΠ (+3,6%) και ΟΤΕ (+3,29%). Από όλο το ταμπλώ του FTSE25, μόνο οι Τιτάν (-0,17%) και Jumbo (-1,14%), ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση στο "κόκκινο", ενώ ιδιαίτερα πυκνές συναλλαγές έλαβαν χώρα στην Motor Oil (+1,5%) στα 9,39 ευρώ. Εμφανείς οι ρευστοποιήσεις μεγάλου χαρτοφυλακίου, χωρίς να πιεστεί ο τίτλος, που μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε και στα υψηλά ημέρας.

Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, έφερε σημαντικές ανατροπές στα τεχνικά δεδομένα, καθώς ο Γενικός Δείκτης υπερκέρασε τον απλό Κ.Μ.Ο των 30 ημερών, ενώ έκλεισε και το πτωτικό "gap" στην περιοχή των 559 μονάδων. Το κλείσιμο υψηλότερα των 569 μονάδων, έδωσε και ένα πρώτο αγοραστικό σήμα.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη από την αρχή του έτους

 
Από την άλλη, η συνεδρίαση της Παρασκευής άφησε ένα ανοδικό "κενό" στην περιοχή των 550,11 - 551,79 μονάδων.
 
Για όσους ασχολούνται με τα στατιστικά, η εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε έδωσε την απόλυτη ανατροπή, ακριβώς στην τελευταία συνεδρίαση και προς γενική έκπληξη χάρισε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 2,34% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών κέρδη 9,15%. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 8,97% και ο Τραπεζικός απώλειες 22,88%. 

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Στην εβδομάδα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 574,73 μονάδες με άνοδο 2,34%. Συγκεκριμένα, ο FT 25 ενισχύθηκε 4,09% και ο δείκτης μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης κινήθηκε χαμηλότερα 0,76%.
 
Εβδομαδιαία άνοδο σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: Τράπεζες (+9,15%), Υγεία (+7,19%), Ασφάλειες (5,52%) και Τρόφιμα-Ποτά (+3,72%).
 
Στον αντίποδα, εβδομαδιαία πτώση σημείωσαν οι κλάδοι: Κατασκευές- Υλικά (-2,65%), Τεχνολογία (-2,27%) και Προσωπικά- Οικιακά Προιόντα (-1,23%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Pasal (108,79%), Dionic (56,76%), Λεβεντέρης (45%), Attica Bank (33,33%), Κέκροψ (30,43%), Lavipharm (21,57%), Τζιρακιάν (20%), Forthnet (19,54%), Medicon Hellas (19,48%) και Πήγασος Εκδοτική (18,97%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Χαιδεμένος (-39,53%), Μπουτάρης (ΚΑ) (-32,43%), Προοδευτική (-27,27%), Frigoglass (-25,40%), ANEK (ΠΟ 90) (-20%), Γαλαξίδι (-19,68%), Λιβάνης (-19,66%), Αττικές Εκδόσεις (-18,93%) και ΑΝΕΚ (ΠΟ 96) (-17,53%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v