Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μεταξύ μέτρων και... Ντράγκι οι επενδυτές

Περιορισμένες απώλειες στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Με τον αέρα από την εκτίναξη σχεδόν 5% την Παρασκευή, μετά και το «δώρο» από την ΕΚΤ, ξεκινά η εβδομάδα. Επιστροφή στην... αξιολόγηση και τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις. Κοντά σε σημαντικά όρια ο ΓΔ. Βαρίδι και οι ξένες αγορές μετά τη Ντόχα.

Στην τελική ευθεία για το Eurogroup της Παρασκευής (και) το Χ.Α., με τις πλευρές των δανειστών να εμμένουν στις διαφορές τους και την Αθήνα να έχει να διαχειριστεί το επιπλέον «πακέτο» των έκτακτων μέτρων ύψους έως 3 δισ. ευρώ.

Διόλου τυχαία η συγκυρία που η Wall Street Journal επανέφερε στην ατζέντα των συζητήσεων μία μνημονιακή υποχρέωση της ελληνικής πλευράς (για πρόνοια-εγγύηση λήψης αναλογικά επιπλέον μέτρων έως 3 δισ. ευρώ, εάν και εφόσον δεν εκπληρωθούν οι στόχοι για το 3,5% το 2018), με την κυβέρνηση να επιχειρεί χθες βράδυ -μέσω σημειώματος- να αποτιμήσει τα των επαφών-συζητήσεων στην Ουάσιγκτον και να ενημερώσει σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης.

«Μαξίμου: υπό όρους το «ναι» στα έκτακτα μέτρα», το χθεσινοβραδινό (19:56) θέμα του Euro2day.gr για τις τελευταίες εξελίξεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη συνέχεια (και) για το χρηματιστήριο.

Για το Χ.Α., η εβδομάδα ξεκινά με τον «αέρα» της «ανάσας» Ντράγκι που ώθησε το Χρηματιστήριο στην περιοχή των 575 μονάδων, με υπεραπόδοση του τραπεζικού κλάδου (ΔΤΡ με 18,92% στις 45 μονάδες) και με τον FT 25 κατά 7,19% στην περιοχή των 159 μονάδων. Αυξημένες οι συναλλαγές στη συνεδρίαση της Παρασκευής (164,1 εκατ. μετοχές) συνολικής αξίας 92,3 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος στον τραπεζικό κλάδο και τον Θανάση Σταυρόπουλο να σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «...αυτή ήταν και η μεγαλύτερη άνοδος του τελευταίου διμήνου για τον εν λόγω δείκτη, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 15/2 (+24,75%)».

Ωστόσο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, για τους περισσότερο συντηρητικούς τα «καύσιμα» Ντράγκι δεν μπορούν να δώσουν κίνηση περισσότερο από μιάμιση συνεδρίαση, αν δεν υπάρχει κάποια καταλυτική είδηση από το μέτωπο της αξιολόγησης. Και δύσκολα μπορούν να εξασφαλίσουν, για τον Γενικό Δείκτη, «κλεισίματα» υψηλότερα των 580-585 μονάδων, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για κίνηση προς τις 603-630 μονάδες.

Εύλογο το ερώτημα πώς θα ξεκινήσει η εβδομάδα -υπό το βάρος και των εξελίξεων για το «πακέτο» έκτακτων μέτρων- και εάν θα υπάρξει ανοδική ουρά ή θα συνεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα, με συνέπεια να ενεργοποιηθούν ρευστοποιήσεις.

Ίσως το πρώτο ενδεχόμενο να μην είναι το επιθυμητό, καθώς θα ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκλωβισμού στα υψηλά ημέρας, με το δεύτερο να εξασφαλίζει -υπό προϋποθέσεις- την επιβεβαίωση των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων.

Οπως σημειώνει ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, εκτός από τη βελτίωση της ψυχολογίας, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής έλαβε χώρα και ένα σημαντικότατο τεχνικό γεγονός. Για πρώτη φορά και μετά από πολυάριθμες προσπάθειες ενός έτους, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε υψηλότερα του άνω τοιχώματος του πτωτικού καναλιού μέσα στο οποίο κινείτο από τις 24/2/15. Επίσης, υπερέβη εκ νέου τον τοπικό βυθό της 24ης/8/15, που διέρχεται από τις 568 μονάδες. Πρόκειται για την πρώτη νικηφόρο μάχη στον πόλεμο για την αναστροφή της μεσοπρόθεσμης πτωτικής τάσης, αρκεί η υπέρβαση των προαναφερθέντων αντιστάσεων να μην αποδειχθεί πρόσκαιρη. Αρκεί στην πρώτη διόρθωση -όποτε και αν αυτή προκύψει- να επιβεβαιωθούν πλέον ως στηρίξεις.

Οπως σημειώνεται στο The Trader's Diary, προς το παρόν, ο δείκτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με την αντίσταση της διπλής κορυφής των 580-585 μονάδων. Για την υπέρβασή της δεν αρκούν οι προσδοκίες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και θα απαιτηθούν απτές ενδείξεις, αν όχι αποδείξεις. Το πιθανότερο σενάριο πριν από την υπέρβασή της είναι να προηγηθεί συσσώρευση ολίγων ημερών, σε ένα μικρό εύρος τιμών (π.χ. 580-560 μονάδες) και στη συνέχεια ο δείκτης να κινηθεί ανοδικά προς τις 610-630 μονάδες.

Τεχνικά, όπως «μετρά» ο αναλυτής Μάκης Βελλιανίτης, η μεγάλη άνοδος της Παρασκευής ανέτρεψε το πτωτικό σενάριο πέντε κυμάτων της κίνησης από τις 585 μονάδες έως τις 542 μονάδες της Τετάρτης. Η κίνηση είναι τριών κυμάτων -συνεπώς διορθωτική- και νομιμοποιεί τον χαρακτηρισμό της κίνησης από τις 421 στις 585 μονάδες ως καθαρά ανοδικής πέντε κυμάτων. Σε αυτό συνηγορεί η συμπεριφορά του RSI, ο οποίος πέραν της εμφανούς καθοδικής απόκλισης σε σχέση με τις τιμές, έχει τη συμπεριφορά που αρμόζει σε ανοδική κίνηση: Διάσπαση του 65 (έστω βραχυχρόνιας), διόρθωση λίγο κάτω από το 50 και ξανά ανοδικός προς νέα διάσπαση του 65. Είναι προφανές ότι αναμένεται ο Δείκτης να κινηθεί σύντομα υψηλότερα των 585 μονάδων και να δοκιμαστεί με τη διαγώνια γραμμή αντίστασης που ενώνει τα υψηλά μετά τις 1.049 μονάδες (από το 2014).

Οπως σημειώνεται σχετικά, για τον FT 25 η πλησιέστερη αντίσταση είναι στις 160 μονάδες και στις 163-164 η αμέσως επόμενη και σημαντικότερη όλων την κατερχόμενη γραμμή τάσης.

Σε αυτή τη συγκυρία υπέρ των αγοραστών/long συνηγορούν η διεθνής κατάσταση και οι τελευταίες εξελίξεις (με αφορμή το... προβοκατόρικο δημοσίευμα της WSJ). Αυτό γιατί στα ξένα χρηματιστήρια, στη μεν Wall Street o Dow Jones οδηγείται προς «νέα ιστορικά υψηλά», στη δε Φρανκφούρτη ο DAX επανέρχεται προς τις 10.387 μονάδες.

Ειδικότερα για τον DJIA την Πέμπτη, το υψηλό του δείκτη έφτασε τις 17.962 μονάδες, μόλις 2,1% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό των 18.351 μονάδων του Μαΐου 2015. Μετά από μια πολύμηνη διόρθωση a-b-c ως τις 15.503 μονάδες της 11ης Φεβρουαρίου, οι αγοραστές δείχνουν πλέον ικανοί να οδηγήσουν τον δείκτη σε νέα ιστορικά υψηλά σε άγνωστα επίπεδα.

Αλλά και για τον DAX, την Τετάρτη ο Δείκτης έκανε μια μεγάλη ανοδική κίνηση με εντυπωσιακό χάσμα στις 9.779 μονάδες. Την Πέμπτη διασπάστηκε στο κλείσιμο η αντίσταση των 10.065 μονάδων και πλέον αναμένεται η οριστική της διάσπαση σε μια συνεδρίαση που και το χαμηλό θα είναι υψηλότερο. Πρακτικά η κίνηση από το χαμηλό των 8.699 μονάδων του Φεβρουαρίου παίρνει ανοδική παράταση, αφού όπως όλα δείχνουν, οι 10.112 μονάδες (της 23ης/3) ήταν το πέρας του κύματος Α, οι 9.485 μονάδες (της 7ης/4) ήταν κατά πάσα πιθανότητα το πέρας του Β και πλέον βρίσκεται στην εξέλιξη ενός ανοδικού C πέντε κυμάτων προς την επόμενη αντίσταση των 10.387 μονάδων.

Στο εσωτερικό, οι εξελίξεις ενισχύουν την εκτίμηση πως η κυβέρνηση διατίθεται να αποδεχθεί σκληρότερους όρους (που θέτουν οι δανειστές), κάτι που φαίνεται να απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών για το επόμενο διάστημα, μέχρι το φθινόπωρο, όπως επιμένουν καλά ενημερωμένες πηγές.

Να συνεκτιμηθεί η «θερμή» εικόνα της Παρασκευής στο ΧΠΑ, καθώς τα stop losses και το short covering, λόγω της εκρηκτικής αντίδρασης, «εκτόξευσαν» τις συναλλαγές. Στις 106.932 τα ΣΜΕ επί των μετοχών και δη των τραπεζικών, στις 15.446 τα Συμβόλαια οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα, Μάιο. Μικρή υποτίμηση 0,75% σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v