ΧΑ: Συνεδρίαση αναμονής με πολλά πακέτα

Σταθεροποιητικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση που καταγράφηκε σημαντική πτώση του τζίρου. Στο +5,6% η μετοχή της Viohalco. Kέρδη κατέγραψαν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΔΕΗ. Απώλειες για Alpha, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς. Συνεχίζονται οι αγορές στα ομόλογα.

Με σημαντική καθίζηση του τζίρου, συνδυάστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας, αλλά και η πρώτη μετά την λήξη των Παραγώγων Απριλίου για τα ΣΜΕ και τα options του FTSE Large Cap.

Μπορεί να μην βοήθησε η επιφυλακτική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, που ακολούθησαν την "κόκκινη" κίνηση της Ασίας και του Πετρελαίου (έστω και αν ανέκαμψαν από τα πρωινά χαηλά), όμως η γενικότερη εικόνα στο Χ.Α. και ιδιαίτερα, στον Τραπεζικό κλάδο, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, καθώς διακρατήθηκε στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι από τα κέρδη της Παρασκευής.

Άλλωστε το σημερινό -1,65% του Τραπεζικού δείκτη, μετά το εντυπωσιακό +18,92% της τελευταίας συνεδρίασης της προηγούμενης εβδομάδας, καταδεικνύει το πόσο ήπιες ήταν οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.

Σε αντίθεση με τον spot Αγορά, συνεχίστηκαν οι επιλεκτικές τοποθετήσεις στην Αγορά ομολόγων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα την νέα αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 11,36%, 5ετες 10,26% και 10ετες 8,99%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση άφησε μάλλον διιστάμενες τις απόψεις των επαγγελματιών του χώρου.

Από την μία αισθάνθηκαν δικαιωμένοι, όσοι μετά το τέλος της συνεδρίασης της Παρασκευής υποστήριζαν πως το "δώρο" Draghi, δεν θα μπορούσε να δώσει ανοδικά "καύσιμα" για περισσότερο από μία - μιάμιση συνεδρίαση και ο απόλυτος καταλύτης, που θα δώσει το τεχνικά ζητούμενο και το οποίο είναι η υπέρβαση των 580 - 585 μονάδων και ακόμα καλύτερα η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 603 - 530 μονάδων, είναι οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της Αξιολόγησης.

Από την άλλη, υπάρχει και η άλλη "σχολή σκέψης" η οποία θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμη την αυριανή συνεδρίαση και η οποία θα δημιουργήσει κλίμα και διαθέσεις, αν επικρατήσει το σενάριο σύμφωνα με το οποίο το σημερινό "κατέβασμα στροφών" ήταν "τεχνικού χαρακτήρα" και αποσκοπούσε στην "ανίχνευση" διαθέσεων των "γρήγορων" παικτών, οι οποίοι σήμερα θα έβγαιναν να κατοχυρώσουν σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Χωρίς "εξάρσεις" ο υπόλοιπος, μη Τραπεζικός, 25αρη, όπου λόγω ποσοστιαίας μεταβολής ξεχώρισε η μετοχή της Viohalco (+5,61%) και λόγω πιο "συνεπούς" κίνησης, ο τίτλος του ΟΛΠ (+2,25%).

Το διάγραμμα της Viohalco από την αρχή του έτους

Για την μετοχή της Viohalco, θεωρείται κρίσιμη η παραμονή υψηλότερα των 1,07 ευρώ, ενώ η επόμενη "αναμέτρηση" εντοπίζεται στα 1,17 ευρώ.

Για την περίπτωση του "συνεπέστερου" ΟΛΠ, ο τίτλος του οποίου συμπλήρωσε έξι ανοδικές συνεδριάσεις στις τελευταίες οκτώ, η μέχρι πρότινος αντίσταση των 12,40 ευρώ, φαίνεται να έχει τις τεχνικές προϋποθέσεις να μετατραπεί σε πρώτη στήριξη. Σε αυτή την περίπτωση και αν ο τίτλος υπερκεράσει τα 13,02 ευρώ, μπορεί να βάλει σαν επόμενο στόχο την τεχνική αντίσταση των 14,50 ευρώ.

Το διάγραμμα του ΟΛΠ από την αρχή του έτους

Αξίζει να σημειωθεί ο αριθμός των πακέτων που ανήλθε στα 14, με τη συνολική τους αξία στα 14 εκατ. ευρώ.

Ξεκινώντας από τις ειδήσεις - δημοσιεύματα που ακολούθησαν το κλείσιμο της συνεδρίασης της Παρασκευής και παρά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, όσοι παρακολούθησαν την ροή των ειδήσεων, μάλλον δεν απέκτησαν μεγαλύτερη ορατότητα, όσον αφορά το θέμα της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα του Μονάχου "Süddeutsche Zeitung" "οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και το ΔΝΤ συμφώνησαν στην Ουάσιγκτον σε μια συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα θα αποφασίσει ένα πρόσθετο πακέτο μέτρων λιτότητας και μεταρρυθμίσεων ουσιαστικά σε απόθεμα". "Οι Πιστωτές, θέλουν η Ελλάδα να υιοθετήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων σε περίπτωση που τα συμφωνηθέντα μέτρα δεν οδηγούν σε πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018", σημειώνει η SZ.

"Μία συμφωνία της Ελλάδας με τους Πιστωτές της για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος είναι εφικτή στις επόμενες εβδομάδες", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξη που έδωσε στη "Wall Street Journal", σημειώνοντας ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέτει κάποια συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία γι' αυτή".

"Υπήρξε πρόοδος στην Ουάσιγκτον", ανέφερε σήμερα από το βήμα της καθημερινής ενημέρωσης των συντακτών, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ανακοινώνοντας ότι "η Τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα σήμερα και αύριο, με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν". 

"Η Γερμανική Κυβέρνηση ελπίζει ότι η αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος θα ολοκληρωθεί έως το Πάσχα", επανέλαβε σήμερα η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν και τόνισε ότι "το Βερολίνο εξακολουθεί να θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα".

Από την άλλη και σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "ανήσυχοι για τον συνδυασμό αύξησης των νέων επισφαλειών στα επιχειρηματικά δάνεια και την πορεία της Οικονομίας εμφανίζονται το τελευταίο διάστημα οι τραπεζίτες, σημειώνοντας τον κίνδυνο να επανέλθει η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα. Οι Τράπεζες, αθόρυβα αλλά συστηματικά, έχουν δηλώσει εδώ και καιρό, τόσο στις Αρχές όσο και στους Επενδυτές, ότι το story στο οποίο στηρίχθηκε η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 'δεν βγαίνει', με την Οικονομία σε στασιμότητα. Αν δεν αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 2,7% το 2017, είναι αδύνατον να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να ενισχυθούν τα έσοδα των Τραπεζών.

"Αν η αξιολόγηση 'σπάσει στα δύο', με το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων να ψηφίζεται άμεσα και το υπόλοιπο να μεταφέρεται για το Φθινόπωρο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αναλυτές θα αναθεωρήσουν καθοδικά τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά", εκτιμά τραπεζικό στέλεχος. Μια τέτοια εξέλιξη σε συνδυασμό με αύξηση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών, στα επιχειρηματικά δάνεια, θα επαναφέρει τον προβληματισμό αναφορικά με την προοπτική οριστικής εξυγίανσης του Τραπεζικού Συστήματος από τα "κόκκινα" δάνεια, με ότι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της Οικονομίας. Οι νέες επισφάλειες, στα επιχειρηματικά δάνεια, αυξήθηκαν το α' τρίμηνο της φετινής χρονιάς με ρυθμό αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, ενώ ο ρυθμός δημιουργίας καθυστερήσεων εντάθηκε τις πρώτες ημέρες του τρέχοντος μήνα.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες επόψεις των εγχώριων αναλυτών, η προσοχή των ενεργών παικτών θα παραμείνει επικεντρωμένη στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, όμως οι ίδιοι δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι η πιθανότητα να ληφθούν μέτρα, έστω και προληπτικού χαρακτήρα, ανεβάζουν τον "λογαριασμό" για τους Έλληνες πολίτες άνω των 9 δισ. ευρώ (!)

Από την άλλη και σύμφωνα με διεθνείς διαχειριστές, με τους οποίους επικοινώνησαν τμήματα ανάλυσης Ιδιωτικών ΑΧΕ, οι Ξένοι εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η χρονική πίεση στο να υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία που θα αφορά την Ελλάδα, αρκετά πριν τις 23 Ιουνίου, όπου είναι καθορισμένο το δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία για το "Brexit" και βέβαια όσοι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι φοβούνται μία τέτοια εξέλιξη, δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να δημιουργηθούν εντυπώσεις που θα ενισχύσουν τα συνθήματα των Ευρωσκεπτικιστών, μία εξέλιξη που σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του ΔΝΤ "θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα ισχυρό Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο σοκ".

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, αφήνοντας τα λίγα ενδιαφέροντα που συνέβησαν χαμηλότερα του 25αρη, για την συνέχεια του σχολίου, ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση δεν άλλαξε τα υπάρχοντα τεχνικά δεδομένα.

Ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στις 565 και 556 μονάδες και το "stop" στο "long" στις 542 μονάδες.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,12%) οι 153 μονάδες είναι η κοντινή στήριξη και οι επόμενες αντιστάσεις στις 163 και 167 - 171 μονάδες. Το ημερήσιο "stop" στο "long", στις 146 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"H Αγορά κατάφερε, όχι μόνο να συντηρήσει τις εβδομαδιαίες στηρίξεις, αλλά με μία συνεδρίαση (Παρασκευή) να καταφέρει να μαζέψει πίσω το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του τελευταίου διαστήματος, κλείνοντας για πρώτη φορά πάνω από το πτωτικό κανάλι των τελευταίων δύο ετών" αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης. Φυσικά θα θέλαμε μεγαλύτερους χρόνους, όπως το τέλος του μήνα, για να θεωρήσουμε έγκυρη την διάσπαση.

Ουσιαστικά οι άλλοι αποφασίζουν για εμάς, από την στιγμή που δεν μπορούμε τόσα χρόνια να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και πλέον η λύση θα δοθεί μετά την "μάχη" μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ, σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα.

Η Ευρώπη δεν θέλει να κάνει "κούρεμα" με τον μόνο σύμμαχό μας το ΔΝΤ, που από την μία είναι σκληρό, από την άλλη θέλει να δώσει άμεση λύση στο θέμα χρέος.

Το τι θα γίνει και το πώς θα περάσει από το καταστατικό του δεν το ξέρουμε, παρόλα αυτά ξέρουμε πως θα βρεθεί λύση.
Η Αγορά φοβάται, σίγουρα, μία πολιτική αναταραχή, παρόλα αυτά έχουμε πει πολλές φορές πως πλέον ότι και να συμβεί, οι "αντιμνημονιακοί" τελείωσαν και υπάρχουν λύσεις με, ή χωρίς, εκλογές, σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν θα θέλει, ή δεν θα μπορέσει να κλείσει την συμφωνία.

Αυτό από μόνο του είναι και το πιο σημαντικό στην όλη κατάσταση. Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι αν η Κυβέρνηση μπορέσει να εφαρμόσει, όχι τόσο την φορολόγηση, ή το κόψιμο των συντάξεων, άλλα όλο το υπόλοιπο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται για να "ξεβαλτώσουμε".

Εν κατακλείδι πλέον και μετά από δύο χρόνια, περιμένουμε να δούμε την Αγορά αν καταφέρει να αλλάξει την μεσοπρόθεσμη πτωτική της τάση σε ανοδική και να προσελκύσει νέα κεφάλαια για επενδύσεις.

"Θυμίζουμε πως τα Χρηματιστήρια προηγούνται των εξελίξεων κάτι που μένει να αποδειχτεί για ακόμα μία φορά" επισημαίνει ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μόνη "πράσινη" εξαίρεση τον δείκτη Sensex 30 (+0,74%), ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Οι πωλητές ακολούθησαν τις μεγάλες απώλειες του Πετρελαίου, με την μεγαλύτερη υποχώρηση να σημειώνει ο δείκτης Nikkei (-3,4%).

Ανέκαμψαν από τα πρωινά χαμηλά οι Ευρωπαϊκοί δείκτες, με μικρά κέρδη κινούνται οι δείκτες στο NYSE.

Οριακά κέρδη για Χρυσό και Ευρώ, μειώνει τις αρχικές απώλειες το US Oil, που όμως παραμένει χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των $40.

Ξεκινώντας από το Πετρέλαιο, σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών στην Ντόχα για το "πάγωμα" της παραγωγής, μετά την απαίτηση της Σαουδικής Αραβίας για συμμετοχή και του Ιράν, το οποίο είχε εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετέχει. Μετά από πέντε ώρες έντονων διαπραγματεύσεων για το ανακοινωθέν, οι Αντιπρόσωποι και οι Υπουργοί των Χωρών ανακοίνωσαν πως δεν επετεύχθη συμφωνία.

Υπενθυμίζεται ότι η επενδυτική ατζέντα είναι ιδιαίτερα βαριά, κατά το δεύτερο 15μερο του τρέχοντος μήνα, καθώς είναι προγραμματισμένες οι συνεδριάσεις των ΕΚΤ (21/4), BoJ και Fed (27/4).

"Η ενοποίηση του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Τομέα είναι αναπόφευκτη, παρά τις προσπάθειες των Κυβερνήσεων να στηρίξουν περισσότερο και να σώσουν κάποιους από τους μικρότερους και πιο αδύναμους Παίκτες του κλάδου. Οι μετοχές του κλάδου στην Ευρώπη έχουν πέσει από την αρχή του χρόνου, εν μέσω ανησυχιών πως η χαλαρή νομισματική πολιτική πλήττει την κερδοφορία. Η Ευρώπη έχει πάρα πολλές Τράπεζες, άρα θα περιμέναμε να δούμε την παρακμή των πιο αδύναμων Παικτών και τότε οι πελάτες τους βασικά θα αρχίσουν να μεταναστεύουν σε άλλες, ισχυρότερες Τράπεζες», υποστήριξε ο πρόεδρος της UBS Axel Weber μιλώντας στο CNBC.

"Τα ρίσκα για την Παγκόσμια ανάκαμψη σταθεροποιήθηκαν", συμπέραναν οι Υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες που έλαβαν μέρος στη Σύνοδο του ΔΝΤ. Τα Κράτη του "G-20" υιοθέτησαν ένα πιο αισιόδοξο τόνο στις τοποθετήσεις τους συγκριτικά με τις θέσεις που ανέπτυξαν στη Σαγκάη το Φεβρουάριο. Πολλοί εξέφρασαν ανησυχία για τη διάρκεια της ανάπαυλας καθώς οι κίνδυνοι για την Παγκόσμια ανάκαμψη δεν έχουν εξαλειφθεί. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται ένα πιθανό "Brexit", μια πολιτική κρίση στη Βραζιλία αλλά και η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα.

Πέρα από αυτά ανησυχίες υπάρχουν για την πτώση στις τιμές των Εμπορευμάτων, το θέμα του Ελληνικού χρέους, ο πόλεμος στη Συρία αλλά και η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.

Επιστροφή στο ΧΑ

Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ, στα 2,5 από 6,2 ευρώ δίνει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της στην οποίας υποβαθμίζει και τη σύσταση σε "reduce" από "neutral". Η χρηματιστηριακή επικεντρώνεται στις δύσκολες προκλήσεις για την εισηγμένη, εν μέσω δύσκολου μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα, σημαντικών νομοθετικών αποφάσεων και αυξανόμενου ανταγωνισμού.

"Αν και μια ολοκλήρωση της Αξιολόγησης για το Ελληνικό πρόγραμμα τις επόμενες εβδομάδες θα μπορούσε να προκαλέσει ένα 'ράλι ανακούφισης' για τη μετοχή, οι προβλέψεις για ισχνές ταμειακές ροές και περιορισμένη ρευστότητα θα παραμείνουν βασικές ανησυχίες για μεγάλο χρονικό διάστημα", εκτιμά η IBG.

Τις θετικές επιπτώσεις για τις Ελληνικές Τράπεζες από την κίνηση του Μάριο Ντράγκι να προσθέσει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ομόλογα του EFSF αποτιμά σε έκθεσή της η Morgan Stanley. Όπως αναφέρει, οι Ελληνικές Τράπεζες έχουν ομόλογα του EFSF ύψους 37 δισ ευρώ: Η Πειραιώς έχει τίτλους ύψους 14,2 δισ. ευρώ, η Eurobank 10 δισ., η Εθνική 9,1 δισ. και η Alpha 4,3 δισ. ευρώ.

Οι Ελληνικές Τράπεζες αποτιμούν τα ομόλογα του EFSF στο 100% και περιμένουν κατά μέσο όρο μια θετική επίπτωση mark-to-market ύψους 3% από τις πωλήσεις των ομολόγων στην ΕΚΤ. Η Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει ως και το 50% κάθε συναλλαγής, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη των Τραπεζών, μέσω κερδών από συναλλαγές, κατά 450 εκατ. ευρώ. Σε όρους απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, αντιστοιχεί σε 0,6-2,2% ανά Τράπεζα.

Η Eurobank αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο και λιγότερο η Alpha Bank, εκτιμά η Morgan Stanley.
Ο οίκος παραμένει "equalweight" για τις Ελληνικές Τράπεζες, καθώς ο ενδεχόμενος συμβιβασμός με τους Δανειστές αντισταθμίζεται από τις περιορισμένες αναπτυξιακές προοπτικές. Παράλληλα, σημειώνει ότι συνεχίζονται οι αναταράξεις στις διαπραγματεύσεις και ενώ η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή στις αρχές Μαΐου, είναι πιθανές οι καθυστερήσεις.

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης, με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, κινήθηκε μεταξύ 57016 (-0,80%) και 576,35 μονάδων (-0,28%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 572,94 (-0,31%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 574,37 μονάδες με απώλειες 0,06%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 57,7 εκατ. από τα οποία τα 8,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΙΓ, ΕΥΡΩΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ). Η Alpha Bank απέσπασε το 49% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του FTSE25 δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΟΛΠ, Τιτάν και Jumbo. Αντίθετα δεν "πάτησαν σε θετικό έδαφος" οι Αεροπορία Αιγαίου, Ελ. Πετρέλαια, Lamda Development, Motor Oil. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Grivalia και στο υψηλό ημέρας οι ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Viohalco.

Χαμηλότερα του 25αρη, σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό έκλεισαν οι Προοδευτική (-19,64%) και Frigoglass (-10,34%), επιμένει πλαγιοανοδικά η MIG (+10,49%), μετά από τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις διόρθωσης επέστρεψαν οι αγοραστές στο Υγεία (+9,40%), έβδομη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Attica Group (+4,55%), η Εβροφάρμα (+22,56%), με ελάχιστες συναλλαγές, προσπάθησε να αντιδράσει στην επαναπροσέγγιση των χαμηλών τρέχοντος έτους, συνεχίζει να αυξομειώνει τον όγκο συναλλαγών ο Πετρόπουλος (+1,88%), ενώ με ελάχιστες συναλλαγές και "ανοιχτές" εντολές αγορών, πέτυχε το σημερινό +6,56% η Revoil.

To διάγραμμα της Frigoglass από την αρχή του χρόνου

---ΧΠΑ

Σταθεροποιητική, η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, που συνδυάστηκε με σημαντική καθίζηση των συναλλαγών, τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (55.036 συμβόλαια).

Στα 15.901 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Μάιος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.310, 1.958 για τον Μάιο και 352 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 159) κινήθηκε μεταξύ 157 και 160,25 μονάδων και μείωσε την υποτίμηση στο 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (70.000 Alpha Bank, 50.000 MIG, 7.000 ΟΠΑΠ, 12.000 ΔΕΗ, 36.000 Εθνική, 15.000 ΟΤΕ, 250.000 Πειραιώς, 23.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (678), Alpha Bank (10.247), Eurobank (2.334), Πειραιώς (12.930), Εθνική (19.974), MIG (7.536), ΟΤΕ (242), ΓΕΚ (205), ΟΠΑΠ (121), Ελλάκτωρα (168), Μυτιληναίο (125), Viohalco (104).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 44%, ενώ ο όγκος συναλλαγών στα 727 δικαιώματα (722 αγοράς και 5 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.222.932 τεμ.). Πειραιώς (2.212.143 τεμ.), Alpha Bank (2.448.200 τεμ.) και Eurobank (1.115.395 τεμ.), ΔΕΗ (1.177.524 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v