Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κρατά τις δυνάμεις του ο Γενικός Δείκτης

Ηπιες μεταβολές στο Χρηματιστήριο, «κόντρα» στις πιέσεις των ευρωπαϊκών αγορών. Ξεχωρίζει η μετοχή του ΟΛΠ με κέρδη 4%. Ανοδο καταγράφουν Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τιτάνας, ΔΕΗ. Πιέσεις σε Εθνική, ΟΠΑΠ, Eurobank, Coca Cola. Περιορισμένος ο τζίρος.

Σε υποτονικό κλίμα συνεχίζεται η συνεδρίαση, με ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις/πιέσεις στην πλειονότητα των μετοχών -κυρίως- της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Με τα χαμηλά ημέρας να έχουν σημειωθεί γύρω στις 12:30, στη συνέχεια ακολουθείται μία περισσότερο συντηρητική τακτική από τους traders, με αποτέλεσμα για τον ΓΔ οι απώλειες να περιορίζονται στο 0,30% πέριξ των 572 μονάδων και σε εύρος διακύμανσης 570,16 έως 574,93 μονάδων. Στενό εύρος, πιο περιορισμένο από τον μέσο όρο μεταβλητότητας της προηγούμενης εβδομάδας, που -κυρίως λόγω της ισχυρής αντίδρασης της Παρασκευής- διαμορφώθηκε στις περίπου 13 με 15 μονάδες.

Στοιχείο ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας με την οποία αντιμετωπίζουν οι βραχυπρόθεσμοι τις τελευταίες εξελίξεις και της εύλογης στάσης αναμονής που τηρείται από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι πριν λίγο. Ενδεικτικά επίσης οι περιορισμένες συναλλαγές και ο ανάλογος τζίρος, με τον Χρήστο Κίτσιο να προσεγγίζει τους φόβους που δημιουργεί το "σπάσιμο" της αξιολόγησης. Αναφερόμενος κυρίως στις επισφάλειες, που όλο και "φουσκώνουν" στα επιχειρηματικά δάνεια, στην ανησυχία που αυξάνεται για τις μακροοικονομικές συνθήκες.

Προσώρας όμως η διολίσθηση των βασικών δεικτών περιορίζεται σε απολύτως ελεγχόμενα όρια, με τον ΓΔ να μην έχει υποχωρήσει χαμηλότερα των 570 μονάδων, ο FT 25 κάτω από τις 157, με τον Δείκτη Τραπεζών να έχει διορθώσει έως τις 44,43 μονάδες.

Δεδομένου ότι από αύριο ξεκινούν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής μετρώντας τις μέρες μέχρι την Πέμπτη-Παρασκευή, οπότε και η συνεδρίαση της ΕΚΤ και την επομένη το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Πάντως σε όλο και περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η εκτίμηση πως την Παρασκευή, στην καλύτερη περίπτωση, η ελληνική πλευρά κερδίζει ένα "σχέδιο συμφωνίας" και τίποτε σαφέστερο, μεταθέτοντας έτσι την όποια λύση για τη Μ. Εβδομάδα και το ενδεχόμενο διεξαγωγής μίας έκτακτης συνάντησης.

Το ότι στα ευρωπαϊά χρηματιστήρια μειώθηκαν οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες -συνέπεια κυρίως της μη απόφασης στην Ντόχα-, με ενδεικτικό το "γύρισμα" του DAX διευκολύνει τους αγοραστές/long να κρατήσουν το μεγαλύτερο μέρος των θέσεών τους. Από τις 9.920 μονάδες ο DAX είχε ανακάμψει νωρίτερα και πάλι πάνω από τις 10.000 μονάδες, συντηρώντας έτσι ενεργό το ανοδικό σενάριο.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι κινήσεις των επενδυτών περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες, καθώς οι εμπλεκόμενοι με τη διαπραγμάτευση αποτιμούν ανάλογα τα όποια αποτελέσματα της Συνόδου του ΔΝΤ.

Εμμένουμε στη συμφωνία του Ιουλίου, σημειώνει η κυβερνητική εκπρόσωπος, εφικτή η συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, λέει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν (στην WSJ), με την επικεφαλής του ΔΝΤ να έχει ξεκαθαρίσει πως... δουλειά έχει γίνει αρκετή, πλην όμως μένει να γίνει πολύ ακόμη.

Κι αν το σπάσιμο της αξιολόγησης αποτελεί ακόμη έναν εφιάλτη για την πραγματική οικονομία, ο κίνδυνος διολίσθησης επί μακρόν (και πέραν του Πάσχα) για την επίτευξη μιας συμφωνίας (έστω... ημιτελούς) είναι ένα σενάριο που δεν διευκολύνει τους αγοραστές/long σε ορίζοντα πέραν αυτής, βία, της επόμενης εβδομάδας.

Με το 84% του περιορισμένου τζίρου να έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο, δηλαδή περί τα 22 με 23 εκατ. ευρώ, η συνεδρίαση έχει... μονομερές ενδιαφέρον. Πάνω από 16,5 εκατ. ευρώ έχουν γίνει στη μετοχή της Alpha Bank στο εύρος των 1,93-1,98 ευρώ, ενώ από άλλα 3,2 με 3,3 εκατ. ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί σε Εθνική και Eurobank.

Συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές σε ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Grivalia, ΟΤΕ, αλλά και FF Group, Motor Oil, Jumbo και ΟΛΠ.

Ειδικότερα στη μετοχή του Οργανισμού οι αγοραστές κινούνται στα 12,44-12,99 ευρώ, με τα 13,05 ευρώ να είναι η πρώτη σημαντική αντίσταση για τον τίτλο, που "μετρά" απόδοση 12,94% σε διάστημα εβδομάδας και 9,68% σε μηνιαίο. Παρ' όλα αυτά σε γενικές γραμμές ακολουθεί την αγορά, καθώς υποχωρεί 6,92% από την αρχή του έτους, έναντι 9,29% του ΓΔ.

Από τη μεσαία κατηγορία ξεχωρίζουν με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο η MIG, αλλά και ΥΓΕΙΑ, Fourlis, Intralot, Attica Bank.

Για τον FT 25, το ανοδικό σενάριο "δοκιμάζεται" -όπως έχει αναρτηθεί σχετικά στον Εκηβόλο- στις 160, κυρίως όμως στις 163/164 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v