ΧΑ: Συνεδρίαση κυριολεκτικά για… λίγους

Πτώση συναλλαγών, μικρές μεταβολές τιμών και επιφυλακτικότητα τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά στο Χρηματιστήριο. Εν αναμονή σήματος από το Hilton τελούν οι επενδυτές. Στις τελικές δημοπρασίες κρίθηκε το πρόσημο.

Συνεδρίαση, στην οποία το τελικό πρόσημο των βασικών δεικτών του Χ.Α. παίχτηκε μέχρι και τις τελικές δημοπρασίες, η προτελευταία της εβδομάδας και πέμπτη του Απριλίου, όπου η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο (ο χαμηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων).

Και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε ότι η Εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα παραμείνει σε στάση αναμονής, παρά τις συγκρατημένα αισιόδοξες εκτιμήσεις, περιμένοντας κάτι πιο "χειροπιαστό" από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών.

Στα λίγα θετικά της ημέρας, η απορρόφηση της λίγης, πρωινής, προσφοράς στον Τραπεζικό κλάδο και η μερική αναστροφή κλίματος στην Αγορά ομολόγων, με αγορές που σημειώθηκαν μετά τις 15.30 και οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα την μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων για τις κοντινές λήξεις: 2ετες 11,01%, 5ετες 10,17% και 10ετες 9,18%.

Αξιοπρόσεκτη η αύξηση των συναλλαγών στην Αγορά Παραγώγων, όσον αφορά τα συμβόλαια του δείκτη, καθώς αρκετοί επέλεξαν να μην περιμένουν τις εξελίξεις και ξεκίνησαν τις πρώτες μετακυλίσεις θέσεων, εν όψει της επόμενης Παρασκευής 15/4, όταν και λήγουν τα συμβόλαια Απριλίου.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, "σε αρχική συμφωνία έως το απόγευμα της Κυριακής προσβλέπει η Ελληνική Πλευρά, όπως προέκυψε από δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής διαπραγμάτευσης με τους Επικεφαλής των Δανειστών. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, έγινε συζήτηση για το ποια βήματα πρέπει να γίνουν από τώρα έως το Σάββατο, προκειμένου την Κυριακή να υπάρξει μετατροπή των συμφωνηθέντων σε κείμενο απόφασης".

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, διαπίστωσε και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι είναι εφικτή η γρήγορη ολοκλήρωση της Αξιολόγησης.

Παρά τις λίγες, συγκρατημένα αισιόδοξες ειδήσεις - δηλώσεις, η Αγορά επέλεξε να διατηρήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και οι δείκτες αναλώθηκαν σε συνεχείς εναλλαγές προσήμων, παρά το γεγονός ότι ερχόντουσαν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

Ακόμα και οι εγχώριοι αναλυτές, στις πρωινές τους προβλέψεις, εκτιμούσαν πως "η είδηση ότι η Κυβέρνηση και η Τρόικα επεξεργάζονται κείμενο συμφωνίας αποτελεί θετική εξέλιξη για την Αγορά και αυτό σε συνδυασμό με το ευνοϊκό κλίμα στο Εξωτερικό θα μπορούσε να δώσει αναπήδηση σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα και ανάκτηση μέρους των πρόσφατων απωλειών.

Από την άλλη, οι φήμες - εκτιμήσεις ότι οδηγούμαστε σε "σαλαμοποιημένη" συμφωνία - Αξιολόγηση, είναι βέβαιο ότι θα διατηρήσουν στην Αγορά την επιφυλακτικότητα και την στάση αναμονής και μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση - ανακοίνωση για όλο το πακέτο, δύσκολα στην Εγχώρια Αγορά θα σημειωθεί σημαντική ανοδική αντίδραση, μακράς πνοής και με περισσότερους συμμετέχοντες.

Εκτός από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο, στα αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσε να καταχωρηθεί και η έλλειψη διάθεσης ανοδικής αντίδρασης, για τους περισσότερους, μη τραπεζικούς τίτλους, του 25αρη, πλην της Jumbo (+2,13%), η οποία, όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι ερχόταν από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις.

"Πόσο ακόμη θα αντέξει ή Οικονομία; Ή μήπως έχουμε ξεπεράσει το όριο αντοχής και απλώς καθυστερούμε να το παραδεχτούμε;" διερωτάται ο Κώστας Φέγγος (Versal ΑΕΠΕΥ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΕΠΕΥ, χρηματιστηριακά, φαίνεται να διατηρούμε αξιοπρεπή επίπεδα τιμών, εν αναμονή του τέλους της "μερικής Αξιολόγησης". Οι Ξένοι που κατευθύνουν τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο, φαίνεται να έχουν πειστεί ότι θα προχωρήσει η Αξιολόγηση, έστω μερικώς και τηρούν στάση αναμονής. Οι Έλληνες απλώς απέχουν.

Αν όλα πάνε όπως προγραμματίζεται από το Εξωτερικό, μέσα στον Απρίλιο θα έχουμε τελειώσει, με όποιο μέρος της αξιολόγησης πρόκειται να τελειώσουμε και ο Μάιος θα ξεκινήσει με θετικά νέα για την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να φέρει μια χρηματιστηριακή ευφορία. Η ευφορία αυτή πρέπει να συνοδευτεί από πραγματική εισροή χρήματος, για να γίνει ανοδική τάση και να διατηρηθεί για περισσότερο από λίγες μέρες, προκειμένου να αντιπαρατεθεί με το γνωστό χρηματιστηριακό ρητό "sell in May and go away".

Όλα τα παραπάνω έβρισκαν "απήχηση" στο Εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ μέχρι τις 16.27, καθώς από εκεί και πέρα και με σχετική χρονοκαθυστέρηση, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, οι εν δυνάμει πωλητές έγιναν περισσότερο κινητικοί και η έκτη συνεχόμενη αρνητική συνεδρίαση, έστω και ηπιότερων πιέσεων, θα ήταν γεγονός για τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, αν δεν παρενέβαινε το "ιππικό" μέσω των τελικών δημοπρασιών, κλείνοντας τον Γενικό Δείκτη με οριακά κέρδη 0,07% (βλ. διάγραμμα).

Οι μικρές ημερήσιες μεταβολές, όπως ήταν φυσικό, δεν άλλαξαν τα τεχνικά δεδομένα. Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, το σενάριο για άμεση υπέρβαση των 582 - 585 μονάδων, δείχνει ότι πάει πίσω, πολύ, δε, περισσότερο η κίνηση υψηλότερα της ζώνης 603 - 613 και 630 μονάδων, που θα άλλαζε το μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ενώ για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σημειώθηκε κλείσιμο χαμηλότερα της ζώνης στήριξης 562 - 559.

To ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Παραμένουν ανοιχτά τα πτωτικά "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες και τα ανοδικά "gap" στις 522,98 - 524,24 και 544,3 μονάδες.

Για την περίπτωση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+0,18%) και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η διάσπαση του 153 μας έδωσε έξοδο. Το 153 είναι κοντινή αντίσταση με κύρια το 155 ενώ το "stop" στο "short" έχει ανέβει στο 157. Το 150 - 149 είναι σημαντικό επίπεδο στήριξης που θα μπορούσε να δώσει αντίδραση, παρόλα αυτά οι 145 μονάδες είναι το μεγάλο επίπεδο και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χαθεί.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Πτωτικά κινείται η τρέχουσα εβδομάδα μετά τις δύο συνεχόμενες ανοδικές. Η διπλή κορυφή στην περιοχή των 580 μονάδων, την περασμένη Πέμπτη, μας προϊδέασε για την επερχόμενη διόρθωση που κάλυψε τα ανοδικά 'gap' στις 568 και 557 μονάδες" επισημαίνει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η στήριξη που πρέπει να διατηρήσει ο Γενικός Δείκτης για να παραμείνει η βραχυπρόθεσμη ανοδική τάση είναι στη περιοχή των 545 μονάδων που κινείται ο ΚΜΟ 30 ημερών και υπάρχει και το ανοδικό "gap" στις 544,3 μονάδες, ενώ σ’ αυτή την περιοχή ολοκληρώνεται το 23,6% διόρθωση όλης της ανοδικής κίνησης από το χαμηλό των 420 μονάδων ως το υψηλό των 584 μονάδων. Σε περίπτωση διάσπασης των 544 μονάδων (με τα απαραίτητα φίλτρα) οι επόμενες στηρίξεις ορίζονται στις περιοχές των 520 και 480 μονάδων.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν κρίσιμο για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Η αποκάλυψη των συνομιλιών των Στελεχών του ΔΝΤ και η διαχείριση του θέματος από την Ελληνική Πλευρά, αύξησε το έλλειμμα εμπιστοσύνης που είχε κορυφωθεί το περασμένο Καλοκαίρι και είχε σταδιακά αρχίσει να αποκαθίσταται.

Παρόλο που χθες το βράδυ ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ως την Κυριακή θα υπάρχει ένα κείμενο συμφωνίας με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και ένα κείμενο καταγραφής θέσεων με το ΔΝΤ, οπότε να μπούμε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, η επιφυλακτικότητα είναι κυρίαρχη στις τάξεις των επενδυτών και όχι μόνο.
Η άποψη ότι ως το Πάσχα θα υπάρχει συμφωνία χάνει έδαφος, με αρκετούς πια να υποστηρίζουν ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος.

Το τοπίο παραμένει θολό και οι συντηρητικοί επενδυτές επιλέγουν την αποχή, έως ότου υπάρξουν εξελίξεις που θα τους επιτρέψουν να διαμορφώσουν την επενδυτική τους στρατηγική. Ερωτηματικά υπάρχουν και για τη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, ενώ νέα διαφωνία για τις Ιδιωτικοποιήσεις καταγράφηκε μέσα στην εβδομάδα.

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα αφού μετά την αναχώρηση των Θεσμών ακολουθεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και σημαντικές συναντήσεις και διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον για την Ελληνική Κυβέρνηση.

Σε περίπτωση θετικής έκβασης των συζητήσεων και σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη θα συναντήσει καταρχήν αντίσταση στις 580 μονάδες (που έχουμε την διπλή κορυφή) και στη συνέχεια στόχος θα είναι το κλείσιμο των πτωτικών "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες και προσέγγιση της περιοχής των 630 μονάδων που λογικά θα συναντήσει την ισχυρή αντίσταση του ΚΜΟ 200 ημερών που κινείται πτωτικά και σήμερα βρίσκεται στις 638 μονάδες.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Ακόμα μία συνεδρίαση μικτών διαθέσεων για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Αυστραλιανό ASX 200 (+0,37%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Shanghai Composite (-1,38%, με τους επενδυτές να ανησυχούν καθώς πλησιάζει η λήξη απαγόρευσης που έχει επιβληθεί και αφορά την πώληση ποσοστού άνω του 1% από τους μετόχους των εισηγμένων εταιρειών).

Το αρνητικό ξεκίνημα της Wall Street δείχνει να πιέζει χαμηλότερα και την Ευρώπη.

Πιέσεις στο Πετρέλαιο και μικρότερες στο Ευρώ, κέρδη για τον Χρυσό.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, εξαιρετικά συγκρατημένοι δηλώνουν οι διεθνείς αναλυτές για την πορεία της Ιαπωνικής Οικονομίας, επισημαίνοντας πως η συνεχιζόμενη άνοδος του γιεν (υψηλά 17 μηνών, έναντι του δολαρίου), επιτείνει τις δυσοίωνες προοπτικές των εξαγωγών και των εταιρικών κερδών.

Η Fitch επιβεβαίωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιαπωνίας στο "A" με σταθερό το outlook, σημειώνοντας ότι ο βασικός παράγοντας που περιορίζει την αξιολόγηση είναι το υψηλό κυβερνητικό χρέος το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται. Ο οίκος περιμένει το χρέος να φτάσει το 245% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2016, ξεπερνώντας κατά πολύ όλες τις υπόλοιπες Χώρες που αξιολογεί. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fitch, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί το 2020 στο 247%.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας αυξήθηκαν στα τέλη Μαρτίου για πρώτη φορά εδώ και πέντε μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Λαϊκή Τράπεζα. Τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά $10,26 δισ σε σχέση με τον περασμένο μήνα, σε $3,213 τρισ.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, "το μέλλον της Παγκόσμιας Οικονομίας παραμένει αβέβαιο και υπάρχουν ερωτήματα ως προς την ικανότητα της Ευρώπης να αντέξει νέα σοκ", δήλωσε στην ετήσια έκθεσή του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. "Το 2016 δεν θα είναι λιγότερο δύσκολη χρονιά για την ΕΚΤ. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα δώσει ώθηση στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα στο διάστημα 2015-2018. Η Ελλάδα, όπως και η Γαλλία και η Ισπανία, αναμένεται να εξακολουθήσουν να υπάγονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και το 2016", ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Από την άλλη, οι φορείς χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ δεν απέκλεισαν στη συνεδρίαση του Μαρτίου μια περαιτέρω μείωση επιτοκίων, ενώ έκριναν πώς δεν διαφαίνονται σαφείς ενδείξεις για τις αρνητικές επιδράσεις μίας τέτοιας απόφασης. Αυτό προκύπτει από τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ, που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

"Οι Τράπεζες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ενθαρρύνονται ώστε να κρατούν μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, αντί να πληρώνουν μερίσματα, προκειμένου να τονώνουν το κεφάλαιό τους και να χρηματοδοτούν νέα δάνεια", ανέφερε σήμερα ο Hyun Song Shin, επικεφαλής έρευνας στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS). Οι Τράπεζες πλήρωσαν 196 δισ. ευρώ σε μερίσματα από το 2007 μέχρι το 2014, ή περίπου 43% των κερδών τους, σύμφωνα με δεδομένα της BIS από 90 Τράπεζες της Περιοχής του κοινού νομίσματος. Αυτό σημαίνει ότι απέτυχαν να κάνουν πλήρη χρήση της πιο σημαντικής πηγής κεφαλαίου τους, δηλαδή των κερδών τους. Τα στοιχεία κατέδειξαν πως οι Ισπανικές, Γαλλικές και Ιταλικές Τράπεζες πλήρωσαν περισσότερα απ' ότι κράτησαν.

"Σε περίπτωση που η Βρετανία αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα μέρος της Αγοράς πίστωσης μπορεί να φύγει μαζί της, γεγονός που ίσως αναγκάσει τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες να αναπληρώσουν ένα κενό 108 δισ. ευρώ σε χρεόγραφα", σύμφωνα με το Bloomberg. Τα Ευρωπαϊκά Ιδρύματα που αγόραζαν ομόλογα που στηρίζονταν σε Βρετανικές υποθήκες, τραπεζικά δάνεια και χρέος από πιστωτικές κάρτες, ενδέχεται να βιώσουν τις συνέπειες του "Brexit", διότι το χρέος μπορεί να μην αντιστοιχεί στα αποθέματα μετρητών που προορίζονται για έκτακτες ανάγκες.

Μεταφερόμενοι στην "άλλη πλευρά του Ατλαντικού", οι Αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ συζήτησαν τον περασμένο μήνα αν θα έπρεπε να προχωρήσουν σε μια αύξηση του επιτοκίου στην συνεδρίαση του Απριλίου, αλλά η πλειοψηφία συμφώνησε πως τα ρίσκα από το εξωτερικό επιβάλλουν μια προσεκτική προσέγγιση.

Ο αριθμός των Αμερικανών πολιτών που υπέβαλλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την εβδομάδα που έληξε στις 2 Απριλίου. Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κατά 9.000 στις 267.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στις 270.000.

"Η αυξημένη μεταβλητότητα στην Αγορά πιθανότατα θα παραμείνει", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, James Dimon, παρότι υποστήριξε πως η Τράπεζά του γίνεται σταδιακά ισχυρότερη και ασφαλέστερη. Στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους, ο πρόεδρος και CEO της Αμερικανικής Τράπεζας ανέφερε ότι "η ρευστότητα σε πολλές μεγάλες Αγορές έχει επιδεινωθεί, οδηγώντας σε ακραία μεταβλητότητα και παραμορφώσεις. Τα καλά νέα είναι πως το σύστημα είναι αρκετά ανθεκτικό ώστε να διαχειριστεί τη μεταβλητότητα. Από την άλλη τα κακά νέα είναι ότι δεν αντιλαμβανόμαστε απόλυτα γιατί συμβαίνει αυτό", έγραψε στην επιστολή του.

Επιστροφή στο ΧΑ

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη ανεργίας για τον Ιανουάριο 2016. Το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Ιανουάριο του 2016 ανήλθε σε 24,4% έναντι του αναθεωρημένου προς τα κάτω 25,7% τον Ιανουάριο του 2015 και έναντι του αναθεωρημένου προς τα άνω 24,3% τον Δεκέμβριο του 2015.

Από εκεί και πέρα και με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 557,66 (+0,64%) και 550,61 μονάδων (-0,63%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 553,28 (-0,15%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 554,5 μονάδες με ημερήσια κέρδη 0,07%.

Ο τζίρος έφθασε τα 48 εκατ. από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΕΧΑΕ, ΕΥΡΩΒ). Η μετοχή της Alpha Bank απασχόλησε το 28% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του 25αρη, μόνο ο ΟΛΠ δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ και Lamda Development και στο υψηλό ημέρας οι Alpha Bank, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΧΑΕ.

Στα επιμέρους, προσπάθησε για τρίτη συνεχόμενη θετική συνεδρίαση ο Fourlis, αλλά μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε αμετάβλητος και στο χαμηλό ημέρας, συνεχίζονται οι αξιοπρόσεκτες συναλλαγές, στην περιοχή των 11,00 ευρώ, για την προνομιούχο μετοχή του Τιτάνα (-0,9%), μία συνεδρίαση κράτησε η ανοδική αντίδραση για την Frigoglass (-8,55%), προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, με ελάχιστες συναλλαγές και μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Centric (+7,14%), ενώ συνεχίζονται οι αξιοσημείωτες συναλλαγές, στην περιοχή των 4,00 ευρώ, για την Πλαίσιο (0%).

----ΧΠΑ

Ακόμα μία πτωτική συνεδρίαση στην Αγορά Παραγώγων, που δεν ακολούθησε το οριακά θετικό κλείσιμο της υποκείμενης, ενώ οι πρώτες και απόλυτα ξαφνικές μετακυλίσεις θέσεων (κάποιοι δεν περίμεναν να δουν τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης), εν όψει της επόμενης Παρασκευής 15/4, αύξησαν σημαντικά τις συναλλαγές στα συμβόλαια του δείκτη, αλλά και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (43.345 συμβόλαια).

Στα 8.947 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Τα συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8.662, 4.764 για τον Απρίλιο, 3.898 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 150,75) κινήθηκε μεταξύ 149 και 153,5 μονάδων, γυρίζοντας σε μικρή υποτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 ΔΕΗ, 50.000 Alpha Bank, 8.791 Jumbo, 6.000 OTE, 40.000 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (140), ΔΕΗ (293), Alpha Bank (7.189), Eurobank (4.298), Πειραιώς (17.477), Εθνική (12.197), MIG (1.317).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 43%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν απογοητευτικός στα μόλις 8 δικαιώματα (6 αγοράς και 2 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.220.527 τεμ.). Πειραιώς (2.210.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.600 τεμ.) και Eurobank (1.064.879 τεμ.), ΔΕΗ (1.202.524 τεμ.).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v