Πτωτική αναμονή στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις 560 μονάδες υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης, με τον χαμηλό τζίρο να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης. Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες, «βαρίδι» ο ΟΠΑΠ. Πιέσεις και σε Jumbo, Viohalco. Θετικά πρόσημα για Aegean, Motor Oil.

Περιμένοντας την επανέναρξη των συνομιλιών δανειστών - ελληνικής πλευράς, που θα πυροδοτήσει... ομοβροντία αυξήσεων και επιβαρύνσεων σε συστοιχίες έμμεσων φόρων, το ΧΑ συντηρείται έως 0,60% χαμηλότερα, στις 557 μονάδες.

Στις περιορισμένες συναλλαγές και στον χαμηλό τζίρο αποτυπώνεται η στάση αναμονής και η επιφυλακτικότητα των traders μέχρις ότου αποσαφηνισθεί το σκηνικό.

Αγορά σε αναμονή και χωρίς κατεύθυνση, προσώρας, με την ολοκλήρωση (ή όχι) της πρώτης αξιολόγησης να είναι εκ των πραγμάτων ο κυριότερος ρυθμιστής της στάσης των επενδυτών και της τάσης των βασικών δεικτών.

Μετρημένες, ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις θέσεων σε τράπεζες και μετοχές-σηματωρούς και blue chips, ξεκινώντας για τον ΓΔ από τις 562,88 μονάδες, για τον FT 25 από τις 154,01, με τον ΔΤΡ από τις 41,80 μονάδες. Πρακτικά οι αρχικές τιμές είναι βραχυπρόθεσμα οι πρώτες αδύναμες αντιστάσεις που θα πρέπει να διασπασθούν πειστικά στο ενδεχόμενο αναστροφής της τάσης.

Για τον ΓΔ σημείο αναφοράς παραμένει η κρίσιμη ζώνη στις 560, ενώ για τον ΔΤΡ οι 41/40 μονάδες.

Μέχρι πριν λίγο, ενώ για τον ΓΔ οι 560 μονάδες χάνονταν, για τον ΔΤΡ η στήριξη στις 41/40 μονάδες επιβεβαιωνόταν.

Από το προηγούμενο σχόλιο είχε γίνει εκτενής αναφορά στην αυξημένη συναλλακτικότητα που καταγράφεται από νωρίς σε τραπεζικές μετοχές, σε warrants αλλά και σε Συμβόλαια στην αγορά Παραγώγων.

Αν και το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου παραμένει επικεντρωμένο στον τραπεζικό κλάδο, το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 67% σε σχέση με το υψηλό 83% στα πρώτα 30'-45' της συνεδρίασης. Αυτό γιατί σταδιακά ενισχύθηκαν οι συναλλαγές/τζίρος σε μετοχές όπως η FF Group, αλλά και οι Jumbo, Motor Oil, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίου, ΕΥΔΑΠ και Grivalia, Frigoglass, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α.

Μάλιστα στη μετοχή των FF Group νωρίτερα άλλαξε χέρια ένα πακέτο 46.500 τίτλων στα 17,69 ευρώ, συνολικής αξίας 822.585 ευρώ.

Στον τραπεζικό κλάδο επικρατούν μεικτές τάσεις καθώς η Eurobank κοντράρει στη διόρθωση των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank. Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα στις τραπεζικές μετοχές πραγματοποιούνται συναλλαγές μεγάλων πακέτων, σε συνέχεια των εντολών που είχαν δοθεί προς το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης κυρίως σε Εθνική και Alpha Bank.

Με πωλητές σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και μεγαλύτερες πιέσεις/απώλειες για τη μετοχή του Οργανισμού, που χάνει 3% προς τα 6,26 ευρώ. Στα 7,48-7,69 ευρώ κυμαίνεται η μετοχή του ΟΤΕ, στα 2,93-3 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Συναλλαγές στο εύρος των 17,94-18,14 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, που με τη μέχρι τώρα σταθεροποιητική κίνησή της αμβλύνει τη διόρθωση των βασικών δεικτών.

Χωρίς σημαντικές μεταβολές η πλειονότητα των blue chips, με ενδιαφέρουσα την αυξημένη κινητικότητα στη μετοχή της ΕΥΔΑΠ, με απόδοση 7,37% σε "μέτρηση" εβδομάδας. Ακάθεκτη σε νέα υψηλά, των 8,60 ευρώ, η μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (δες σχετικό Εκηβόλο της 31/3 με τον εύγλωττο τίτλο "Στόχος πλέον τα 8,65 ευρώ"), με ελάχιστα κομμάτια ο ΟΛΠ στα 11,17 ευρώ, στα 7,41 ευρώ η μετοχή της Grivalia.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση αντιδρούν Fourlis με 2,10% στα 2,92 ευρώ, Frigoglass με 3,67% στο 0,311 ευρώ, ενώ με λίγα τεμάχια η Autohellas ενισχύεται στα 11,50 ευρώ.

Στις 14:30 είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 86 εκατ. μετοχών, συνολικής αξίας 26 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v