Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Βγήκαν ξανά οι άμυνες στις 560 μονάδες

Κόντρα στις σημαντικές απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές το Χρηματιστήριο κρατήθηκε πάνω από την κρίσιμη ζώνη. Το trading στις τραπεζικές μετοχές και οι ανησυχίες πλαγιοκαθοδικής κίνησης. Σε ποιους τίτλους εστιάστηκε το ενδιαφέρον.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο ερχόταν από τρεις συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει αθροιστικές απώλειες 2,43% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών αθροιστικές απώλειες 7,48% και σήμερα παρά το αρνητικό ξεκίνημα, λόγω και της "βαριάς" εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές (στον απόηχο των αποκαλύψεων για το δαιδαλώδες δίκτυο των offshore εταιρειών από τα "PanamaPapers", σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται δεκάδες Ευρωπαϊκές Τράπεζες) οι ενεργοί παίκτες αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την απουσία επιθετικών πωλητών και να συνεχίσουν την προσπάθεια διατήρησης του Δείκτη υψηλότερα των 560 - 559 μονάδων, με κύριο "γήπεδο" του ημερήσιου trading το Τραπεζικό ταμπλώ.

Σε αντίθεση με την "επιφανειακή ηρεμία" στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, συνεχίστηκαν τα αρνητικά μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων παρουσίασαν και νέο άλμα, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται: 2ετες 10,95%, 5ετες 10,56% και 10ετες 9,18%.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και όσον αφορά τους ενεργούς παίκτες και τους εναπομείναντες traders, αυτοί συνεχίζουν να "δίνουν ραντεβού στα τυφλά", καθώς, κατά γενική ομολογία, η κατάσταση, αντί να αποκτά μεγαλύτερη ορατότητα, γίνεται όλο και πιο σύνθετη, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση.

Από εκεί που η Εγχώρια Αγορά προεξοφλούσε μία, σχετικά, γρήγορη ολοκλήρωση της Αξιολόγησης, ξαφνικά προέκυψε νέα ένταση μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και ΔΝΤ, με αποτέλεσμα, αν μη τι άλλο, να χάνεται νέος πολύτιμος χρόνος και να εξαντλείται η ρευστότητα της Χώρας από τις νέες καθυστερήσεις.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το ενδιαφέρον των ενεργών παικτών θα παραμείνει προσηλωμένο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών καθώς και στη συνάντηση μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελάριου και της διευθύντριας του ΔΝΤ.

Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, με τους περισσότερο συντηρητικούς να επισημαίνουν πως η μη επιβεβαίωση των προσδοκιών της Αγοράς για την επίσπευση της ολοκλήρωσης της Αξιολόγησης και η συνέχιση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων ενδέχεται να οδηγήσει σε καταστάσεις ανάλογες του περασμένου Καλοκαιριού, ενώ οι λιγότεροι συγκρατημένα αισιόδοξοι θεωρούν πως με κάθε τρόπο θα επιτευχθεί η ολοκλήρωση της Αξιολόγησης και αυτό θα αποτυπωθεί θετικά στις αποτιμήσεις των Ελληνικών μετοχών.

Πρωθυπουργός και Κυβερνητικά Στελέχη διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι μέχρι τις 22 Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και θα έχει κλείσει η Αξιολόγηση, όμως επειδή η Αγορά έχει "πληρώσει", κατά το παρελθόν, πολλές από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, ακόμα και αν αυτές προέρχονταν από τα πλέον επίσημα χείλη, στην παρούσα φάση δείχνει απόλυτα επιφυλακτική και κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, έχει κατεβάσει, κατά πολύ, τον πήχη των προσδοκιών.

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ελληνο - Γερμανικό Business Forum "Restoring Confidence and Navigation for new trade, investment and startups" του Economist, που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, δήλωσε πως "μέχρι το 2022 το χρέος είναι βιώσιμο. Όμως μετά από αυτό, θα χρειαστούμε έναν νέο γύρο συζητήσεων". Αναφερόμενος στις Ιδιωτικοποιήσεις, είπε πως ο αρχικός στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ δεν ήταν ρεαλιστικός και τώρα ο στόχος είναι τα 15 δισ. ευρώ, που όμως μπορεί να καταλήξει να είναι και μικρότερος.

"Συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στην αντιμετώπιση της Ελλάδας με διαπραγματεύσεις καλή τη πίστει", υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξή της στο Bloomberg. Όπως είπε η κ. Λαγκάρντ, οι στόχοι του Ταμείου είναι δύο:

Πρώτον, να αποκατασταθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στη Χώρα και να είναι βιώσιμο το χρέος της.

Δεύτερον, να αποκτήσει η Ελληνική Οικονομία την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να είναι ανεξάρτητη.

"Θέλουμε διατηρήσιμα μέτρα, τα οποία θα διαρκέσουν πολύ μετά την αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα", υπογράμμισε η κ. Λαγκάρντ.

"Οι Διεθνείς Πιστωτές ενδέχεται να ολοκληρώσουν την Αξιολόγηση των Ελληνικών μεταρρυθμίσεων, που απαιτούνται για να ξεμπλοκάρει η δόση για την Αθήνα και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του χρέους, στις αρχές Μαΐου", σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ταμείου Διάσωσης της Ευρωζώνης, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα, Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ είχαν πει πως στοχεύουν να υπάρξει συμφωνία για τις Μεταρρυθμίσεις μέχρι τις 12 Απριλίου, πριν την Εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, η οποία πραγματοποιείται στις 15 Απριλίου. Ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε επίσης πως "η ικανότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, είναι πιθανότατα η πιο αδύναμη στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Εν τω μεταξύ, κατόπιν αιτήματος των Επικεφαλής των Θεσμών, σήμερα δεν θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με την Ελληνική Κυβέρνηση, κάτι που σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση θα αρχίσει την Τετάρτη, εξέλιξη τουλάχιστον παράξενη, δεδομένης της πίεσης χρόνου που υπάρχει.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., για το μόνο για το οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, προκειμένου να μην απειληθούν οι 559 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, οι 41 - 40 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών και οι 149 μονάδες για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,06%), είναι το καθημερινά επιχειρούμενο "rotation" σε Δεικτοβαρείς τίτλους.

Πλέον πασιφανής περίπτωση, ο πλέον Δεικτοβαρής τίτλος, αυτός της ΕΕΕ. Κατά την χθεσινή σημαντικά δυσκολότερη συνεδρίαση, η μετοχή τη Coca - Cola HBC κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Σήμερα, πάντα με χαμηλές συναλλαγές, κινήθηκε μόνιμα στο "κόκκινο" και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση με απώλειες 1,91% και στα χαμηλά ημέρας.

Για να αποφευχθεί το "καρέ" πτωτικών συνεδριάσεων, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., τα ενεργά χαρτοφυλάκια αποφάσισαν να "ξαναδοκιμάσουν την τύχη τους" στο Τραπεζικό ταμπλώ, αφήνοντας στην άκρη το βραχύβιο "παιχνίδι" στα Τραπεζικά warrants.

Έτσι μετά το αρνητικό ξεκίνημα που έφερε τον Τραπεζικό δείκτη (-1,46%) έως τις 40,55 μονάδες (-2,94%), την μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 1,78 ευρώ (-2,73%), της Εθνικής (-1,6%) μέχρι τα 0,234 ευρώ (-2,5%), της Eurobank (-1,5%) μέχρι τα 0,704 ευρώ (-3,96%) και της Πειραιώς (+2,41%) μέχρι τα 0,199 ευρώ (-2,93%), σημειώθηκε αξιοπρόσεκτη επανεμφάνιση αγοραστών, με αποτέλεσμα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών να αναπηδήσει μέχρι τις 43,17 μονάδες (+3,33%), η μετοχή της Alpha Bank μέχρι τα 1,90 ευρώ (+3,83%), της Εθνικής μέχρι τα 0,247 ευρώ (+2,92%), της Eurobank μέχρι τα 0,752 ευρώ (+2,59%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,217 ευρώ (+5,85%).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Εννοείται πως όσοι τοποθετήθηκαν κοντά στα χαμηλά ημέρας και πρόλαβαν να "ξεφορτώσουν" σχετικά ψηλότερα, απεκόμισαν ένα αξιοσέβαστο "μεροκάματο". Για τους υπόλοιπους που κινήθηκαν με σχετική "χρονοκαθυστέρηση" και το "κουδούνι" της λήξης τους βρήκε με "χαρτιά στα χέρια", απλά θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, αν και όποτε έλθει αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέσω των τελικών δημοπρασιών, ο τίτλος της Alpha Bank ολοκλήρωσε την συνεδρίαση κοντά στο χαμηλό ημέρας, με τελικές απώλειες 3,28%.

Με την επιχείρηση "Τραπεζική ανάταση" να μην αποδίδει και να εκθέτει όσους ακολούθησαν την ημερήσια αντίδραση τοποθετούμενοι στα υψηλά ημέρας, το σχετικό ενδιαφέρον μεταφέρθηκε στον μη Τραπεζικό 25αρη, όπου "επιστρατεύθηκαν" ΟΠΑΠ (+1,10%) και ΔΕΗ (+1,35%) προκειμένου να μην διασπαστούν καθοδικά οι 559 μονάδες, κάτι που θα ανέβαζε στροφές στην πτωτική τάση, λόγω πωλήσεων από χαρτοφυλάκια που επιμένουν να κινούνται με βάση τις τεχνικές ενδείξεις.

Αντίθετα, σημαντικά καλύτερη συμπεριφορά συνέχισε να επιδεικνύει η ΕΥΔΑΠ (+1,86%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της Folli Follie Group (+2,02%), ο οποίος έστω και με αργό βηματισμό, δείχνει να απομακρύνεται από τα χαμηλά τρέχοντος έτους.

Στην περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, παραμένει ζητούμενο η υπέρβαση (με κλείσιμο) της ζώνης 4,38 - 4,50 ευρώ, για κίνηση προς τα 4,95 ευρώ, ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στα 4,15 ευρώ.

Για τον τίτλο της Folli Follie Group, η κίνηση του οποίου έχει σχηματίσει "ανάποδο - ώμο - κεφάλι - ώμο" η πρώτη ισχυρή "κόντρα" οριοθετείται στην περιοχή των 18,30 ευρώ, ανοδική υπέρβαση της οποίας μπορεί να δώσει τα τεχνικά "καύσιμα" για κίνηση προς τα 21,50 - 22 ευρώ.

Το διάγραμμα της FF Group από την αρχή του χρόνου

Για τον ΟΠΑΠ, έστω και αν το σημερινό αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν εμφανώς καθυστερημένο και σημειώθηκε μετά τις 16.39 (για τους ευνόητους λόγους που προαναφέρθηκαν) θα ήταν παράλειψη να μην σημειωθεί πως η μετοχή συμπλήρωσε και τέταρτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Τα 6,42 ευρώ ήταν το "stop" στο "short" και με το σημερινό κλείσιμο έδωσε ένα πρώτο αγοραστικό σήμα, με επόμενο επίπεδο το 6,68, ή το 7,30. Τα 6,08 είναι κοντινή στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στα 5,78 ευρώ.

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΟΠΑΠ

Με τα παραπάνω δεδομένα, εννοείται ότι οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δεν κατάφεραν να αποφύγουν την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, ενώ η σχετική αύξηση του τζίρου (ο υψηλότερος των τελευταίων τριών συνεδριάσεων) προϊδεάζει για κίνηση πλαγιοκαθοδικής εκτόνωσης, ιδιαίτερα αν συνεχιστεί η επιδείνωση της εικόνας στην Αγορά ομολόγων.

Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει τεχνικά ζητούμενο η υπέρβαση της ζώνης 582 - 585, που θα δώσει συνέχιση προς τις 603 - 613 και 630 μονάδες, δοκιμάζοντας ουσιαστικά κατοχύρωση του μεσοπρόθεσμου επιπέδου μας. Κοντινή στήριξη έχουμε στο 562 - 559 επίπεδο, που διάσπαση θα μας δώσει και πάλι κίνηση προς τις 530 μονάδες.

Παραμένουν ανοιχτά τα πτωτικά "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες και τα ανοδικά "gap" στις 522,98 - 524,24, 544,3 και 557,73 μονάδες.

Το 153 στον FTSE25 είναι κοντινή στήριξη, που διάσπαση και μόνο μπορεί να δώσει συνέχιση στο 149, ενώ το 157 και 159 είναι κοντινές αντιστάσεις. Intraday position is long με stop τις 149 μονάδες.

Χαμηλότερα του 25αρη, ελαφρώς "άτσαλη" διόρθωση για την ΕΥΑΘ (-5,30%) μετά τις τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, επιμένει, με ελάχιστες συναλλαγές και "ανοιχτές" εντολές αγορών, στην κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,151 ευρώ η Βιοκαρπέτ (+19,38%), ενώ για μία ακόμα συνεδρίαση η Frigoglass (-16,43%) δεν "παρέλειψε" να κλείσει σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό, με τις ενδείξεις για έξοδο μεγάλου Ξένου χαρτοφυλακίου να πληθαίνουν (!)

To διάγραμμα της Βιοκαρπέτ από την αρχή του έτους

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Το ξεκίνημα της τελικής φάσης των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τους Δανειστές συνέπεσε με τη διαρροή των συνομιλιών ανάμεσα στα στελέχη του ΔΝΤ για το Ελληνικό ζήτημα (IMFgate)" αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.

Το αποτέλεσμα είναι να επανέλθει η αβεβαιότητα, ως προς την έκβασή τους, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι την 22α Απριλίου το Eurogroup θα κληθεί να επικυρώσει τη συμφωνία, ώστε στη συνέχεια να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση, με τις αποδόσεις των 10ετων ομολόγων να κινούνται περί το 9,2% πλέον.

Πάντως, είναι πιθανό το "IMFgate" να έχει σαν αποτέλεσμα τη αυξημένη συνειδητοποίηση των δύο Πλευρών, ως προς τις συνέπειες μιας ακόμη αποτυχημένης διαπραγμάτευσης, ιδιαίτερα βέβαια για την Ελληνική Πλευρά.

Τα παραπάνω έχουν ασφαλώς τις επιπτώσεις τους και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με το συναίσθημα του φόβου να επανέρχεται και την αδυναμία των επενδυτών να ενεργήσουν, καθώς το ομιχλώδες τοπίο αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα: από την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου εξελίξεων στο αισιόδοξο σενάριο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων εντός του Απριλίου, μέχρι την πρόσκρουση του "Ελληνικού πλοίου σε ύφαλο", στο σενάριο της παράτασης των διαπραγματεύσεων, οπότε είναι δυνατό να συντελεστεί η καταγραφή πιστωτικού γεγονότος.

Επί του παρόντος πάντως διατηρείται η ψυχραιμία, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και τις επιλεκτικές κινήσεις επί Δεικτοβαρών μετοχών (Τραπεζικών και μη) να διαμορφώνουν την πορεία του Γενικού Δείκτη, με τρόπο που να είναι ελεγχόμενη η κίνησή του.

Διαπιστώνεται δηλαδή τόσο η αδυναμία να κινηθεί προς τις 580 μονάδες, λόγω του χαμηλού όγκου, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η αποτροπή της κίνησής του κάτω από τις 550 μονάδες, ενόψει της διαμόρφωσης περισσότερης ευκρίνειας από το εσωτερικό μέτωπο. Τα δεδομένα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να αγνοηθούν τα θετικά αποτελέσματα από την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων χρήσης για το 2015, στα οποία καταγράφηκε βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας των μη Τραπεζικών εταιρειών και θεαματική αύξηση (πάνω από 50%) των μετά φόρους κερδών των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, με την εξαίρεση των Τραπεζών που λόγω των NPLs εγγράφουν υψηλές προβλέψεις.

Στο εξωτερικό περιβάλλον, η δημοσιοποίηση των 11,5 εκατ. εγγράφων από εταιρείες off-shore του Παναμά, συνέβαλε στην περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Η πιθανή πάντως ευαισθητοποίηση των Κυβερνήσεων, για την περιστολή του φαινομένου των φορολογικών παραδείσων στους οποίους διοχετεύεται μέγα μέρος του "πλούτου των ολίγων" , είναι πιθανό αποβεί ευεργετική για τις Διεθνείς Αγορές.

Αυτό, σύμφωνα με την άποψη του διευθυντή επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, θα συμβεί αν επιτευχθεί η μείωση του αποθησαυρισμού μεγάλου μέρους διαθεσίμων και οδηγηθούν σε τοποθετήσεις που συμβάλλουν στη αναζωογόνηση της πραγματικής Οικονομίας, καθώς η απειλή της ύφεσης συνεχίζει να είναι ορατή για την Παγκόσμια Οικονομία.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μόνο ο δείκτης Shanghai Composite (+1,45%) διασώθηκε με θετικό πρόσημο από τις μεγάλες Αγορές, όπου τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Nikkei (-2,42%, λόγω σημαντικής ενίσχυσης του γεν).

Κακό το κλίμα στην Ευρώπη, με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Μικρές απώλειες για το ευρώ, λίγα κέρδη για το Πετρέλαιο κει μεγαλύτερα για τον Χρυσό, που όμως δείχνει να υποχωρεί από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Ξεκινώντας εξ Ανατολών, η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 2%.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, απρόσμενη πτώση κατέγραψαν τον Φεβρουάριο οι βιομηχανικές παραγγελίες της Γερμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 1,2% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων έξι μηνών, έναντι ανόδου 0,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στην Ευρωζώνη και σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του Markit, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) διαμορφώθηκε στο 53,1 τον Μάρτιο από 53,0 τον προηγούμενο μήνα, αλλά χαμηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση που έφερε τον δείκτη στο 53,7.

Σε χαμηλό 14 μηνών υποχώρησε ο δείκτης PMI Υπηρεσιών, καθώς διαμορφώθηκε τον Μάρτιο στο 53,1 έναντι του 53,3 τον Φεβρουάριο και έναντι της αρχικής εκτίμησης για διαμόρφωση του δείκτη στο 54,0.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 2,6% στα $47,1 δισ, επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων έξι μηνών. Ελαφρώς υψηλότερα αναθεωρήθηκε το εμπορικό έλλειμμα του Ιανουαρίου στα $45,9 δισ από $45,7 δισ. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα αυξηθεί στα $46,2 δισ.

Ο δείκτης PMI του "Institute for Supply Management" ενισχύθηκε στις 54,5 μονάδες τον Μάρτιο (ο ταχύτερος ρυθμός των τελευταίων τριών μηνών) από 53,4 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 54,2 μονάδες.

Επιστροφή στο ΧΑ

Σύμφωνα με έρευνα της "Endeavor Greece", σε δείγμα 300 επιλεγμένων Επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων και μεγεθών κατά το διάστημα 23-31 Μαρτίου, το 39% των Επιχειρήσεων εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας τους στο Εξωτερικό, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη έρευνα της "Endeavor" τον περασμένο Ιούλιο, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και της τραπεζικής αργίας.

"Ενώ η διαρροή του διαλόγου στελεχών του ΔΝΤ δεν μας λέει κάτι νέο για τις θέσεις του Ταμείου, συμβάλλουν σαφέστατα στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Αθήνας και του ΔΝΤ", υπογραμμίζει σε σχόλιό της η Citi

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 559,21 (-0,98%) και 568,87 μονάδων (+0,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 561,48 (-0,58%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 561,23 μονάδες με απώλειες 0,62%.

Ο τζίρος ενισχύθηκε στα 56,2 εκατ. από τα οποία τα 4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΜΠΕΛΑ, ΦΡΙΓΟ, ΟΤΕ, ΓΡΙΒ). Alpha Bank και Εθνική απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τις μετοχές του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΕΕ, Ελ. Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και στο χαμηλό ημέρας οι ΕΕΕ, Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, ΟΤΕ, Τιτάν και Lamda Development.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 40 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, όμως για 14 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν τις πέντε ποσοστιαίες μονάδες.

---ΧΠΑ

Συνεδρίαση αξιοπρόσεκτου volatility, αλλά τελικής αρνητικής κατάληξης και η δεύτερη της εβδομάδας στην Αγορά Παραγώγων, ενώ η μεταβλητότητα αύξησε, κάπως, τις συναλλαγές τόσο στα συμβόλαια του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.711 συμβόλαια).

Στα 10.706 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Τα συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.899, 1.467 για τον Απρίλιο, 432 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 153) κινήθηκε μεταξύ 152 και 156,75 μονάδων, γυρίζοντας σε μικρή υποτίμηση 0,15%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.300 ΟΤΕ, 5.810 Μέτκα), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (159), ΔΕΗ (448), Alpha Bank (5.301), Eurobank (4.069), Πειραιώς (15.927), Εθνική (19.220), MIG (632), ΟΤΕ (296), Ελ. Πετρέλαια (322), Frigoglass (308), Viohalco (141).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap ήταν στο 49%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 216 δικαιώματα (15 αγοράς και 201 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.230.526 τεμ.). Πειραιώς (2.210.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.605 τεμ.) και Eurobank (1.064.879 τεμ.), ΔΕΗ (1.202.524 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v