Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελεγχόμενες οι κινήσεις στο Χρηματιστήριο

Πέριξ των κρίσιμων 560 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με το τζίρο να παραπέμπει σε στάση αναμονής. Σε θετικό έδαφος περνούν σταδιακά οι τραπεζικές μετοχές. Πωλητές σε Coca Cola, ΟΠΑΠ. Στο «πράσινο» Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Follie. Τα τεχνικά όρια για τους δείκτες και οι κινήσεις στα παράγωγα.

Σε θετικό έδαφος περνά ο Γενικός Δείκτης, μετά το θετικό γύρισμα των τραπεζικών μετοχών αλλά και του ΟΤΕ.

Νωρίτερα, το Euro2day.gr μετέδιδε:  

Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση που ξεκινά με πτωτικό χάσμα για τον Γενικό Δείκτη, με τον τραπεζικό κλάδο να πιέζεται συγκριτικά περισσότερο και με τους πωλητές - αγοραστές επιφυλακτικούς από τις πρώτες κιόλας εντολές.

Γύρω από τις σημαντικές -βραχυπρόθεσμα- 560 μονάδες «παλεύει» ο Γενικός Δείκτης, με την Alpha Bank να είναι η πρώτη από τις συστημικές μετοχές του κλάδου, που από τα χαμηλά του 1,78 ευρώ εξισορροπεί στο 1,83 ευρώ.

Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση το πτωτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί από νωρίτερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ανησυχητικό το... βύθισμα του DAX με απώλειες που ξεπερνούν το 2% προς τις 9.620 μονάδες. Χάνοντας την κρίσιμη περιοχή των 9.800 μονάδων ο δείκτης «μπαίνει σε περιπέτειες», εάν μάλιστα δεν βρει στήριξη πέριξ των 9.500 μονάδων στη συνέχεια.

Γλιστρώντας στην κλίση των ευρωπαϊκών αγορών και το Χ.Α. ακολουθεί χαμηλότερα, με το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων/πιέσεων να επικεντρώνεται στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Το ότι για τον ΔΤΡ οι σημαντικές 41 μονάδες χάθηκαν γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση θα θεωρηθεί ανησυχητική εξέλιξη στο ενδεχόμενο που ο δείκτης δεν στηριχθεί ούτε στις 40 μονάδες.

Πάντως, όπως κι εχθές, πωλητές - αγοραστές εμφανώς επιφυλακτικοί και προσεκτικοί στις μέχρι τώρα κινήσεις τους, με τους πρώτους να ελέγχουν την προσφορά και τους δεύτερους να τοποθετούνται από χαμηλότερα επίπεδα.

Η ροή των συναλλαγών, οι συναλλαγές και ο τζίρος των πρώτων 30΄- 35΄ παραμένει στα χθεσινά χαμηλά μεγέθη, με το 75% της αξίας στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων. Θυμίζω πως εχθές την ίδια ώρα το ποσοστό ήταν εξίσου υψηλό, στο περίπου 70% του τζίρου.

Με την υποχώρηση της αγοράς η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων υποχωρεί προς τα 40 δισ. ευρώ (δηλαδή στο 23% του ΑΕΠ, όπως σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης/ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή).

Έως τις 599,77 μονάδες λίγο πριν ο Γενικός Δείκτης, σε μία διερεύνηση των τιμών οριακά κάτω από το σημαντικό όριο-στήριξη των 560 μονάδων για τον δείκτη, με τον FT 25 προς τις 152 μονάδες «μετρώντας» μεγαλύτερες απώλειες έως 1,28% έναντι 0,82% του Γ.Δ., αλλά μικρότερες από το -1,95% του ΔΤΡ.

Χωρίς... Coca Cola η αρχή σήμερα, με συνέπεια οι δείκτες να υποχωρούν ευκολότερα και χαμηλότερα δεδομένης της πίεσης που δέχονται οι τραπεζικοί τίτλοι.

Με το βλέμμα στραμμένο στο Βερολίνο, όπου και η συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ/Τόμσεν, οι traders μάλλον θα περιμένουν την όποια έκβαση προτού κινηθούν ανάλογα στη συνέχεια - αύριο. Γιατί ο Τσίπρας παίζει το ευρωπαϊκό χαρτί, επιχειρεί να προσεγγίσει η Μαρίνα Μάνη, εστιάζοντας στην υπόδειξη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ προς την Ευρώπη «...να βάλει το χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμο μονοπάτι μέσω της ελάφρυνσης του χρέους».

Αξιολόγηση -εν συνεχεία έναρξη της συζήτησης για το χρέος- αλλά και μεταναστευτικό είναι οι κυριότεροι ρυθμιστές της βραχυπρόθεσμης τάσης, τα «κλειδιά» που καθορίζουν την στάση των επενδυτών.

Για τον Γ.Δ., πέραν της ζητούμενης επιβεβαίωσης των 560 μονάδων, η συνεδρίαση έχει σημασία και συναλλακτικά, δηλαδή κατά πόσον συναλλαγές/τζίροι θα ξεπεράσουν τα χθεσινά χαμηλά μεγέθη. Προς ώρας πάντως η ροή παραμένει ελεγχόμενη, μένει όμως να φανεί στην περίπτωση που ο Γ.Δ. υποχωρήσει περισσότερο προς τις 555 μονάδες και ο ΔΤΡ έστω και οριακά κάτω από τις 40 μονάδες.

Μέχρι τις 11.10 στο κόκκινο ήταν και οι 4 τραπεζικές μετοχές, αλλά με περιορισμένες συναλλαγές στο ΧΠΑ για τα ΣΜΕ των Alpha Bank και Eurobank. Αντιθέτως, περισσότερες από εχθές θέσεις λαμβάνονται σε Συμβόλαια των ΕΤΕ και Πειραιώς (1.774 και 2.597 αντίστοιχα στις 11.12). Να συνεκτιμηθεί πως η Alpha Bank ήταν η πρώτη του κλάδου, που λίγο μετά τις 11.10 εξισορρόπησε στο 1,83 ευρώ.

Με απώλειες η τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, σε διόρθωση όπως είπαμε η δεικτοβαρής Coca Cola που υποχωρεί έως τα 18,06 ευρώ. Ανοδικά κινούνται οι F.F. Group, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, σταθερές οι Alpha Bank, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Jumbo, χωρίς συναλλαγή η ΤΕΝΕΡΓ.

σ.σ. Στις 11.20 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 16 εκατ. μετοχές, με την αξία των συναλλαγών στα 5,4 εκατ. ευρώ. Το 75%, όπως προαναφέρθηκε, στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v