Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισορροπεί στις 560 μονάδες το Χρηματιστήριο

Ηπιες μεταβολές στο χρηματιστήριο, με εναλλαγές προσήμων για τον ΓΔ. Κέρδη καταγράφουν Eurobank, Τιτάνας, Folli Follie, Motor Oil. Πτώση για Εθνική, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Σταθεροποιητικά η Alpha Bank. Μέτριος ο τζίρος. Η προσοχή στα νεότερα από τη διαπραγμάτευση.

Σε στάση αναμονής οι ευρωπαϊκές αγορές, με ήπια αντίδραση από Φρανκφούρτη και Παρίσι μέχρι Μιλάνο και Μαδρίτη.

Με μικρές απώλειες το ΧΑ και τον Γενικό Δείκτη να δοκιμάζεται για ακόμη μία φορά στην περιοχή των 560 μονάδων.

Με περιορισμένες συναλλαγές-αγορές στον τραπεζικό κλάδο, με πωλήσεις στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ και μεικτές τάσεις στις μετοχές-σηματωρούς και στα blue chips.

Ανοδικό "γύρισμα" για Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς μετά τις 11:15, βοήθειες από τη δεικτοβαρή Coca Cola, με αγοραστές στα 18 ευρώ.

Αυξημένη εμπορευσιμότητα, καθώς αρκετοί traders εστιάζουν στον τραπεζικό κλάδο, σχετικά ικανοποιητικός ο τζίρος, με το 83% στις 4 μετοχές των συστημικών ομίλων.

Δεδομένης της εικόνας που παρουσιάζει η συνεδρίαση στην αρχή της, θα λέγαμε πως οι κινήσεις των traders επικεντρώνονται στον κλάδο, που επηρεάζεται πρώτος και περισσότερο από την εξέλιξη της διαδικασίας για την αξιολόγηση, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Θα συμπληρώναμε με την πρωινή αναφορά μας πως ειδικότερα ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, μπορεί να υποχώρησε αλλά ο ΔΤΡ δεν έχασε χθες τις 41-40 μονάδες σε κλείσιμο, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης έγιναν αλλαγές πακέτων στις μετοχές των Εθνικής και Alpha μεταξύ «ισχυρών χεριών». Αλλαγές διανομής σε «τοπικά υψηλά» πριν από μία διόρθωση, ή αλλαγές χεριών ενόψει μίας επόμενης ανοδικής κίνησης, νομίζω πως αυτοί που απορρόφησαν σημαντικές ποσότητες μετοχών της ΕΤΕ και της Alpha κάτι περισσότερο γνωρίζουν και άμεσα θα φανεί ο λόγος αυτών των ενεργειών. Πάνω από 8 εκατ. μετοχές της ΕΤΕ στις 17:10-17:20 και άλλο 1,7 εκατ. μετοχές της Alpha επίσης με την ίδια διαδικασία, κάτι ξέρουν...

Καταγραφή στοιχείων και εκτίμηση που μένει να φανεί στη συνέχεια της συνεδρίασης.

Ωστόσο ας δούμε αναλυτικότερα την εικόνα του κλάδου-κλειδί, με τον ΔΤΡ στην περιοχή στήριξης των 41/40 μονάδων με αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική και Alpha Bank, δευτερευόντως σε Πειραιώς, Eurobank.

Να συνεκτιμηθεί πως από νωρίς έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες αλλαγές θέσεων σε warrants της Πειραιώς και Alpha, που ξεπερνούν ήδη τα 35 εκατ. τεμάχια. Κινητικότητα και στο ΧΠΑ για τα Συμβόλαια των τραπεζικών μετοχών, με ήδη περισσότερα από 3.580 ΣΜΕ στην Εθνική και πάνω από 1.390 ΣΜΕ στην Πειραιώς.

Να σημειωθεί πως όταν λίγο μετά τις 11:05-11:10 ο ΓΔ υποχώρησε χαμηλότερα των 560 προς τις 558 μονάδες, ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς στη δεικτοβαρή Coca Cola (στα 17,99-18,02 ευρώ) και λιγότερο σε ΜΟΗ, ΤΙΤΑΝ και FF Group.

Πάντως είναι η πρώτη συνεδρίαση μετά τις 24/3 που ο ΓΔ υποχωρεί προς τις 558 μονάδες, μετρώντας με τη σημερινή τέσσερις συνεχόμενα πτωτικές ημέρες (για τον Απρίλιο), σε ένα αρνητικό σερί που ξεπερνά αυτό της περιόδου 16-21/3 (το οποίο ακολούθησε ένα σημαντικό βραχυπρόθεσμο ανοδικό σερί).

Διαγραμματικά από τις 7/3 μέχρι και σήμερα ο ΓΔ κυμαίνεται σε ένα εύρος μεταξύ 536 και 569 μονάδων, με ζητούμενη τη διαφυγή είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Σημειώνεται πως τα όρια πρώτης κίνησης είναι μεταξύ κάτω ορίου 520 και άνω 585 μονάδων. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν πως το ΧΑ θα κινηθεί ανάλογα με την εξέλιξη της διαδικασίας για την αξιολόγηση, κάτι που αποτυπώνεται και στη... στασιμότητα των τελευταίων ημερών στο ταμπλό.

Σταδιακά μετά τις 11:15 ενεργοποιήθηκαν εκ νέου αγορές σε μεγαλύτερο αριθμό μετοχών του FT 25, με τις ΕΥΔΑΠ, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΛΑΚΤΩΡ κ.ά. να ακολουθούν τις ΜΟΗ, ΤΙΤΑΝ και FF Group. Απώλειες καταγράφουν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Αυξημένη συναλλακτικότητα, όπως αναφέρθηκε, με τζίρο 10,8 εκατ. ευρώ στις 11:25, αναλογικά λίγο περισσότερος από χθες. Με επικέντρωση στον τραπεζικό κλάδο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v