Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή πτώση στο Χρηματιστήριο

Απώλειες για το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Οι εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, καταλύτης για την πορεία της αγοράς. «Kλειδί» ο τραπεζικός κλάδος. Κινητικότητα σε ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο. Τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τον FT 25. Η εικόνα στα παράγωγα.

Εν μέσω επικίνδυνης διόρθωσης των ευρωπαϊκών αγορών, το Χ.Α. διασώθηκε με απώλειες... μόλις 0,62% για τον Γενικό Δείκτη, που για ακόμη μία συνεδρίαση διαμορφώθηκε πάνω από τις κρίσιμες 560 μονάδες σε «κλείσιμο».

Εύλογη η διαφοροποίηση, καθώς το «μεγάλο στοίχημα» (και) για το Χ.Α. παραμένει η ολοκλήρωση (ή όχι) της πρώτης αξιολόγησης, από την έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί το αν ο Γ.Δ. θα κινηθεί επιθετικά προς τις 600 και τις 630, ή θα «βυθιστεί» χαμηλότερα και των 520 μονάδων. Δεδομένου ότι οι εξελίξεις από το μέτωπο της αξιολόγησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις πολιτικές και όχι μόνο εξελίξεις, καθίσταται σαφής η σημασία της σχετικής διαδικασίας.

Η συνάντηση των δύο «σιδηρών κυριών» πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο, όπου αμφότερες επέμειναν στις θέσεις τους, συμφώνησαν πως διαφωνούν, αλλά η κατακλείδα είναι ότι το ΔΝΤ θα μείνει στο παιχνίδι. Πλέον, τα ερωτήματα που τίθενται αφορούν στο αν η αξιολόγηση θα μπορούσε έστω και… ημιτελής να κλείσει με τους 3 ευρωπαϊκούς θεσμούς και με το Ταμείο παρατηρητή, να συμμετέχει δηλαδή αλλά ως σύμβουλος και τεχνικός εγγυητής ή κάτι άλλο...

Από σήμερα Τετάρτη προγραμματίζεται να (ξανα)καθίσουν στο τραπέζι των συζητήσεων οι επικεφαλής των δανειστών με την ελληνική πλευρά, με τη δεύτερη να αναζητεί και να προτείνει ομοβροντίες μέτρων και επιπλέον επώδυνων μέτρων (σχεδόν αποκλειστικά φορολογικού χαρακτήρα), προκειμένου να εξασφαλίσει την πολυπόθητη έγκριση των δανειστών. Τουλάχιστον των τριών Ευρωπαίων.

Αλλη μία συνεδρίαση όπου βγήκαν άμυνες στις 560 μονάδες, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, τρίτη συνεχόμενα πτωτική για τον Απρίλιο και τέταρτη κατά σειρά, συμπεριλαμβανόμενης της τελευταίας του Μαρτίου.

Συνεδρίαση συγκριτικά ικανοποιητικών συναλλαγών, αφού άλλαξαν χέρια 92,9 εκατ. μετοχές, μάλλον μέτριου τζίρου, κινήθηκαν 56,1 εκατ. ευρώ αλλά με ενδιαφέρουσες επιμέρους διαφοροποιήσεις στο ταμπλό.

Ειδικότερα, ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, μπορεί να υποχώρησε αλλά ο ΔΤΡ δεν έχασε τις 41-40 μονάδες σε κλείσιμο, ενώ προς το τέλος της συνεδρίασης έγιναν αλλαγές πακέτων στις μετοχές των Εθνικής και Alpha Bank μεταξύ «ισχυρών χεριών». Αλλαγές διανομής σε «τοπικά υψηλά» πριν από μία διόρθωση, ή αλλαγές χεριών ενόψει μίας επόμενης ανοδικής κίνησης, νομίζω πως αυτοί που απορρόφησαν σημαντικές ποσότητες μετοχών της ΕΤΕ και της Alpha Bank κάτι περισσότερο γνωρίζουν και άμεσα θα φανεί ο λόγος αυτών των ενεργειών. Πάνω από 8 εκατ. μετοχές της ΕΤΕ στις 17:10-17:20 και άλλο 1,7 εκατ. μετοχές της Alpha Bank επίσης με την ίδια διαδικασία, κάτι ξέρουν...

Τεχνικά όσον αφορά στον FT 25, με τις 153 μονάδες να κρατούν και να αποτελούν το σημείο άμυνας πριν από τις 149, που είναι η επόμενη/χαμηλότερη στήριξη. Σε εβδομαδιαία μέτρηση οι 157 μονάδες είναι η πρώτη αντίσταση. Κύρια έχει διαμορφωθεί στις 161 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, δυνατή χθες του ΟΠΑΠ, με ζητούμενο την κατοχύρωση των 6,49 ευρώ για να συνεχιστεί η βραχυπρόθεσμη κίνηση, για τον Μυτιληναίο απαιτείται κατοχύρωση των 3,50 ευρώ, ενώ από την κινητική τελευταία μεσαία κατηγορία ξεχωρίζει η Attica Bank (make or break στο 0,096 ευρώ), η Ιντρακόμ στο 0,31 ευρώ και η J&P ΑΒΑΞ στο 0,25 ευρώ.

Ειδικότερα για τη μετοχή του Οργανισμού φαίνεται (στο διάγραμμα του Ηλία Ζαχαράκη) το σημείο καμπής που πιθανότατα θα δοκιμασθεί (και επιβεβαιωθεί ή όχι) σήμερα, το αργότερο αύριο.

 

Στο ΧΠΑ αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον Απρίλιο, στα 10.706 τα Συμβόλαια του δείκτη και σε μικρή υποτίμηση/discount 0,10% σε σχέση με την τιμή εκκαθάρισης.

Στα ξένα χρηματιστήρια και δη τα ευρωπαϊκά, προβληματική η εικόνα για τον DAX, μετά το χθεσινό μείον 2,63% στις 9.563 μονάδες, εάν δεν αντιδράσει άμεσα, σήμερα-αύριο, κινδυνεύει να βάλει σε περιπέτειες το γερμανικό χρηματιστήριο.

Στα υπόψη, καθώς φαίνεται πως η Φρανκφούρτη εισπράττει (και αποτυπώνει αρνητικά;) την αντιπαράθεση Ουάσιγκτον - Βερολίνου/Λαγκάρντ - Μέρκελ, θεωρώντας την ως ακόμη μία ένδειξη της αντιπαράθεσης των δύο ισχυρών πόλων.

Στα χαμηλά ημέρας και η Wall Street.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v