Ημι-συνεδρίαση, εν αναμονή της επιβεβαίωσης (ή όχι) μίας... ημι-συμφωνίας. Με τζίρο που μετά βίας ξεπερνούσε τα 22 εκατ. ευρώ (στις 14:40), η πλειονότητα των επενδυτών παρέμενε επιφυλακτική και θεατής των όσων διαδραματίζονται (κυρίως) στο «μέτωπο της διαπραγμάτευσης».Περιορισμένες συναλλαγές, μέτρια μεταβλητότητα και διακύμανση δεικτών και μετοχών σε στενά εύρη, αποτυπώνουν την εικόνα στο Χ.Α., μετά από τρεις και πλέον ώρες συνεδρίασης.
Στις 14:15 είχαν αλλάξει χέρια 38 εκατ. μετοχές -πολύ κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 συνεδριάσεων-, με τζίρο 23 εκατ. ευρώ, επίσης χαμηλότερο του μέσου όρου αυτής της περιόδου.
Υποτονικό το κλίμα, με επίσης οριακές διακυμάνσεις και σε Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και Λονδίνο, στη σκιά της έκθεσης της ΕΚΤ αλλά και του ολλανδικού «ΟΧΙ» (για την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας - Ε.Ε.), ανεβάζοντας το θερμόμετρο και λίγο πιο... πέρα στο νησί ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit.
Πληθαίνουν οι πονοκέφαλοι σε όλο και περισσότερα μέτωπα στην Ευρώπη, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια και εξηγώντας -εν μέρει- τη βούληση Βρυξελλών, Βερολίνου και Φρανκφούρτης να «κλείσουν» την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Προσώρας οι ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν στάσιμες, με τον DAX αισθητά χαμηλότερα των 9.800 μονάδων αλλά και το Χ.Α. να διατηρείται στα «ρηχά» των 550-555 μονάδων. Πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Απρίλιο και έκτη κατά σειρά -μέχρι τώρα- με τον Γ.Δ. να έχει διολισθήσει περί τις 30 μονάδες από τη συνεδρίαση της 30ής Μαρτίου. Με μέτριες συναλλαγές, με ελεγχόμενη προσφορά και χαρακτηριστικά κλασικά μιας πλαγιοκαθοδικής κίνησης σε στενό κανάλι διακύμανσης.
Περί τις 5-6 μονάδες έχει υποχωρήσει στο ίδιο διάστημα ο Δείκτης Τραπεζών, καταγράφοντας συγκριτικά τις μεγαλύτερες απώλειες (12,62% σε μέτρηση εβδομάδας) έναντι των άλλων κλαδικών δεικτών. Κοινή είναι η εκτίμηση πως ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που επηρεάζεται περισσότερο ανάλογα με τις εξελίξεις για τη συμφωνία της αξιολόγησης.
Σχεδόν 13% υποχωρεί η μετοχή της Alpha Bank σωρευτικά από τα «τελευταία υψηλά» της 30ής/3, έναντι 9,64% της Εθνικής, οριακά πάνω από 14% για τη Eurobank και 12,66% για τον τίτλο της Πειραιώς στο ίδιο διάστημα.
Μικρότερες οι απώλειες για την πλειονότητα των μετοχών-σηματωρών και των blue chips, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις blue chips έχουν κινηθεί ανοδικά.
Ξεκινώντας από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, οι απώλειες για τη μετοχή του Οργανισμού είναι 3,21%, ενώ κατά 9,24% υποχωρεί η ΔΕΗ. Σε αντίθεση, για τον τίτλο του ΟΠΑΠ καταγράφονται κέρδη 1,29% σε διάστημα εβδομάδας.
Σε αυτές τις συνεδριάσεις, με θετικό πρόσημο κινούνται η Αεροπορία Αιγαίου με 5,37%, η Grivalia οριακά με 0,13%, η ΕΥΔΑΠ με 5,90%, οριακά η Motor Oil, όπως επίσης και η F.F. Group.
Σε γενικές γραμμές σε αυτό το διάστημα εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, έδαφος έχασαν και αρκετά blue chips του FT 25, με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 19,15% να «μετρά» τις μεγαλύτερες απώλειες, ενώ ακολούθησαν Viohalco, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και με μικρότερες (λιγότερο από 2%) οι τίτλοι των ΕΧΑΕ, Lamda Development κ.ά.
Μένει να φανεί εάν μέσα στις επόμενες ημέρες θα επιβεβαιωθεί η συγκρατημένη αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου, που προσβλέπει σε καταρχήν συμφωνία με τους Ευρωπαίους δανειστές, και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πώς θα μπορούσε να αντιδράσει το ελληνικό χρηματιστήριο.