Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικό σερί πέντε συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο

Κάτω από τις κρίσιμες 560 μονάδες ο Γενικός Δείκτης μετά από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. «Γέρνουν» τα περισσότερα blue chips. Χαμηλός ο τζίρος. Ανοδος κόντρα στο ρεύμα για Aegean, Motor Oil. Αρνητικά μηνύματα από τα ομόλογα.

Με χαρακτηριστική ευκολία οι εν δυνάμει πωλητές έκαναν το 5Χ5 για τους βασικούς δείκτες στο Χ.Α., σε μία συνεδρίαση όπου ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε σχετικά στενό, ημερήσιο, εύρος, μέχρι τις 15.00, ενώ άλλα έδειχνε η πρώτη ώρα συναλλαγών και άλλα ακολούθησαν στην συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο ημίωρο συναλλαγών ολοκληρώθηκε με καθαρό τζίρο 6,7 εκατ. ευρώ και η πρώτη ώρα με καθαρή αξία αρκετά μεγαλύτερη των 12 εκατ., όμως στην συνέχεια οι συναλλαγές "κάθισαν" εντυπωσιακά και όλοι οι ενεργοί παίκτες μπήκαν στην διαδικασία αναμονής, προκειμένου να δουν τι θα επακολουθήσει στο τελευταίο κομμάτι της συνεδρίασης, προκειμένου να αναπροσαρμόσουν τις κινήσεις τους.

Από την άλλη, δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηριχθεί ότι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης οι περισσότεροι των αναλυτών ήταν προετοιμασμένοι για πολύ χειρότερη εικόνα, καθώς οι λίγες ειδήσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, μόνο υποστηρικτικές δεν ήταν στην ψυχολογία των ελάχιστων αγοραστών.

Πιο συγκεκριμένα, "το κλίμα στη διαπραγμάτευση δεν είναι ιδανικό" παραδέχτηκε ανώτατη πηγή των Βρυξελλών, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους που επισκέφτηκαν την Τρίτη την Βελγική Πρωτεύουσα. "Τα 'Χιλτονικά' λειτούργησαν ως σοβαρός παράγοντας αβεβαιότητας" ανέφερε για τις συνομιλίες του Πολ Τόμσεν και της Ντέλιας Βελκουλέσκου που έγιναν - μάλλον - από το Ξενοδοχείο Χίλτον και δημοσιοποιήθηκαν μέσω των "Wilileaks".

Από την άλλη, ούτε και η συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ έφερε την θετική είδηση για την Ελληνική Πλευρά, ενώ το μέτωπο Γερμανίας - ΔΝΤ φάνηκε να διατηρείται συμπαγές, παρά τις Ελληνικές προσδοκίες, περί του αντιθέτου.

Η κ. Merkel τόνισε ότι "το ΔΝΤ θα παραμείνει στο Ελληνικό πρόγραμμα" και ξεκαθάρισε ότι "η Γερμανία δεν συζητάει αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους με 'haircut', καθώς κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται εντός της Ευρωζώνης", ενώ Μέρκελ και Λαγκάρντ τόνισαν ότι "έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που θέλουμε για την Ελλάδα" και πλέον όλοι στρέφουν την προσοχή τους στο αυριανό EWG.

"Για τη Γερμανία, η συμφωνία που επετεύχθη πέρυσι το Καλοκαίρι, η οποία περιλαμβάνει έσοδα 50 δισ. ευρώ από Ιδιωτικοποιήσεις ισχύει ακόμη", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε απάντηση των χθεσινών δηλώσεων Σταθάκη πως "ο αρχικός στόχος για έσοδα 50 δισ. ευρώ δεν ήταν ρεαλιστικός και τώρα ο στόχος είναι τα 15 δισ. ευρώ, που όμως μπορεί να καταλήξει να είναι και μικρότερος".

Την ίδια ώρα που επί καθημερινής βάσεως βγαίνουν και νέα σενάρια φοροεπιδρομής και απουσιάζουν παντελώς τα προγράμματα περικοπής Κρατικών δαπανών, η Εγχώρια Αγορά παραμένει προσηλωμένη στις διαπραγματεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Πιστωτές, όμως όπως έδειξε και η σημερινή συνεδρίαση, αν το σκηνικό δεν αλλάξει άρδην επί τα βελτίω, πολύ σύντομα θα υπάρξει κίνηση καθοδικής εκτόνωσης, καθώς δεν γίνεται να διατηρηθεί επί μακρόν το "rotation" σε Δεικτοβαρείς τίτλους που θα κρατάνε τα προσχήματα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και μία πρώτη γεύση πήραμε σήμερα, λίγο μετά τις 15.00.

Οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και το γεγονός ότι ο Απρίλιος δεν έχει "δώσει", ακόμα, θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, καταδεικνύει στον απόλυτο βαθμό την "ποιότητα" των αγοραστών που έδωσαν την ανοδική αντίδραση του Μαρτίου, ενώ από την άλλη το σημερινό, σχεδόν, "κατακόκκινο" ταμπλό του FTSE25, έδειξε ότι φθάνουν προς το τέλος τους οι εναλλαγές στους ημερήσιους, θετικούς, Δεικτοβαρείς, πρωταγωνιστές.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, σημαντική "πλάτη" στους δείκτες του Χ.Α. έβαλαν οι ΔΕΗ (με κέρδη 1,35%) και ο ΟΠΑΠ (με κέρδη 1,10%). Σήμερα οι δύο τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση, με απώλειες 3,33% και 4,03%, αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι από τις μετοχές του FTSE25 και με την βοήθεια των τελικών δημοπρασιών, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Αεροπορία Αιγαίου (+2,14%), Ελ. Πετρέλαια (+0,28%), Τιτάν (+0,17%), Grivalia (+0,27%, ο μοναδικός τίτλος που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο) και Motor Oil (+0,54%).

Μέχρι και την σημερινή συνεδρίαση, τα ενεργά χαρτοφυλάκια προσπαθούσαν να πείσουν ότι το Χ.Α. θα συντηρήσει την εικόνα αναμονής και τα κλεισίματα του Δείκτη υψηλότερα της ζώνης 560 - 559, όμως η σημερινή συνεδρίαση έδειξε πως τα πράγματα δεν είναι "υπό απόλυτο έλεγχο" και έτσι, μετά από αρκετές συνεδριάσεις, έκαναν την εμφάνισή τους κινήσεις "stop loss", που λόγω έλλειψης πρόθυμων αγοραστών, επιβάρυναν έτι περαιτέρω την τελική εικόνα.

Με τα παραπάνω δεδομένα, μάλλον φυσιολογική έδειξε η πέμπτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να αθροίζει απώλειες 4,27% και τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών απώλειες 11,6%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το "πενταρέ" πτωτικών συνεδριάσεων, για τον Γενικό Δείκτη, είναι αρνητικό ρεκόρ διμήνου, καθώς για περισσότερες, συνεχόμενες, πτωτικές συνεδριάσεις, θα πρέπει να επιστρέψουμε στην περίοδο από 2 έως και 11/2, όταν ο Δείκτης συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, φρενάροντας στις 440,88 μονάδες.

Από εκεί και πέρα και όπως προαναφέρθηκε, ανεξάρτητα από την εικόνα των βασικών δεικτών του Χ.Α., σημαντικός αριθμός από τις θεωρούμενες Δεικτοβαρείς μετοχές, έχει αρχίσει να "γέρνει" και βρίσκεται σε επίπεδα Δείκτη αρκετά χαμηλότερα της ζώνης 550 - 540 και αυτούς θα προσπαθήσει να αναλύσει, τεχνικά, η στήλη, με την βοήθεια του Απόστολου Μάνθου (Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Πέντε οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Ελλάκτωρα (-4,17%), με τις αμέσως επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στο ψυχολογικό όριο των 1,00 ευρώ και αμέσως μετά στα 0,86 ευρώ.

Το διάγραμμα του Ελλάκτωρα από την αρχή του χρόνου

"Πενταρέ" πτωτικών συνεδριάσεων και για την Viohalco (-2,78%). Αν χαθεί το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 1,00 ευρώ, επόμενη στήριξη στα 0,92 ευρώ (ιστορικά χαμηλότερο κλείσιμο στα 0,983 ευρώ).

Το διάγραμμα της Viohalco από την αρχή του χρόνου

Τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αθροίζει η ΕΧΑΕ (-1,21%). Η παραμονή χαμηλότερα των 5,00 ευρώ, δημιουργεί τις τεχνικές προϋποθέσεις για υποχώρηση προς τα 4,50 και 4,20 ευρώ.

Τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις μετρά η "χαλκέντερη" Jumbo (-1,75%). Σε περίπτωση καθοδικής διάσπασης των 11,20 ευρώ, αν διατηρηθεί το αρνητικό κλίμα, δημιουργούνται προϋποθέσεις "pullback" προς τα 10,60 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις για την Μυτιληναίος (-1,75%). Κλεισίματα χαμηλότερα των 3,40 ευρώ, θα δώσουν κίνηση προς τα 3,15 ευρώ.

Τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες πέντε, σημειώνει ο τίτλος του Τιτάνα (+0,17%). Κλεισίματα χαμηλότερα των 17,90 ευρώ, θα ανεβάσουν στροφές στην πλαγιοκαθοδική κίνηση, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 17.00 ευρώ.

Από το Τραπεζικό ταμπλώ, που συνεχίζει να συνιστάται μόνο για τους "λάτρεις των έντονων συγκινήσεων", ξεχώρισαν, αρνητικά, οι Eurobank (-2,49%) και Alpha Bank (-3,39%), με έξι και πέντε συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις, αντίστοιχα.

Για όσους ενδιαφέρονται, αν ο τίτλος της Eurobank δώσει συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 0,707 ευρώ, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στα 0,6660 και στην ζώνη 0,643 - 0,632 ευρώ.

Σημαντική, τεχνική, στήριξη, τα 1,75 ευρώ, για την μετοχή της Alpha Bank. Συνεχόμενα χαμηλότερα κλεισίματα (σήμερα σημειώθηκε το πρώτο) δίνουν κίνηση προς την αμέσως χαμηλότερη ζώνη 1,68 - 1,635 ευρώ.

Αρνητικών μηνυμάτων συνέχεια από την Αγορά ομολόγων, όπου, σήμερα, σημειώθηκε νεότερη άνοδος των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους: 2ετες 11,44% (είχε αναρριχηθεί έως 12,04%), 5ετες 10,72% (πρωινό υψηλό στο 10,91%) και 10ετες 9,20%.

Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, το σενάριο για άμεση υπέρβαση των 582 - 585 μονάδων, μετά και την σημερινή συνεδρίαση πάει πίσω, πολύ, δε, περισσότερο η κίνηση υψηλότερα της ζώνης 603 - 613 και 630 μονάδων, που θα άλλαζε το μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Χάθηκε η κοντινή στήριξη 562 - 559, ενώ η σημερινή συνεδρίαση έκλεισε και το ανοδικό "gap" στις 557,73 μονάδες.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Παραμένουν ανοιχτά τα πτωτικά "gap" στις 588,74 και 613,38 μονάδες και τα ανοδικά "gap" στις 522,98 - 524,24 και 544,3 μονάδες, ενώ ελαφρώς χαμηλότερα βρίσκεται ο απλός ΚΜΟ των 30 ημερών (543 μονάδες) και η επόμενη στήριξη στις 530 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,7%), επόμενη στήριξη στις 149 μονάδες που είναι και το "stop για όσους διατηρούν θέσεις "long".

Χαμηλότερα του 25αρη, δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για ΕΚΤΕΡ (+9%) και Fourli (+1,4%), προσπάθεια ανάδυσης, μετά την νηοπομπή των ιστορικών χαμηλών για την Frigoglass (+13%), τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Creta Farm (2,46%) με ελάχιστες συναλλαγές και "ανοιχτές" εντολές αγορών, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον Νηρέα (-5,10%), ενώ συνεχίζεται να μαζεύεται, επιλεκτικά, ο προνομιούχος τίτλος του Τιτάνα (+1,46%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Η σημαντική άνοδος στις αποδόσεις των Εγχώριων Κρατικών χρεογράφων (+266 μονάδες βάσης το 2ετές, +170 μονάδες βάσης το 5ετές, +53 μονάδες βάσης το 10ετές), λόγω της 'ξαφνικής' έντασης μεταξύ ΔΝΤ και Κυβέρνησης, καταδεικνύει την αύξηση της μεταβλητότητας, η οποία ήταν άλλωστε και αναμενόμενη μέσα στον Απρίλιο" επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Το τελευταίο υποστηρίζεται από την ύπαρξη διαφορών μεταξύ των Θεσμών, με το ΔΝΤ, ως γνωστό, να απαιτεί ή περισσότερα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα (4,5% του ΑΕΠ αντί για 3%), ή μεγαλύτερη απομείωση του Ελληνικού χρέους.

Με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς να ξεκαθαρίζουν για μια ακόμα φορά ότι το ΔΝΤ δε μπορεί να αντικατασταθεί στο πρόγραμμα της Ελλάδας, αλλά και το ότι δε μπορεί να γίνει απομείωση στο ονομαστικό χρέος της Ελλάδας, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, έχοντας ως στόχο τη συμφωνία έως τις 22/4 (Eurogroup) και πριν τον εορτασμό του Ορθόδοξου Πάσχα.

Η διάθεση συναίνεσης από τους Θεσμούς, αφενός λόγω της αναγνώρισης της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα και αφετέρου λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος του Ιουνίου στη Βρετανία, για την παραμονή της Χώρας, ή όχι, στην ΕΕ, ενισχύει τις πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας, χωρίς όμως να μπορεί αποκλεισθεί κάποιο νέο "ατύχημα".

Για τον Γενικό Δείκτη και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ, ο οποίος μέχρι στιγμής δείχνει να προεξοφλεί, εν μέρει, μια συμφωνία, η στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 539 - 536 μονάδων και η αντίσταση ορίζεται, αντίστοιχα, σε αυτή των 581 - 585 μονάδων.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Μικτές διαθέσεις και μικρές μεταβολές, επικράτησαν στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τους δείκτες ASX 200 (+0,44%) και Kospi (+0,44%) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-0,11%).

Αδύναμη προσπάθεια αντίδρασης, μετά τα χαμηλά έξι εβδομάδων, στην Ευρώπη, ενώ με μικρά κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street και τους επενδυτές προσηλωμένους στα πρακτικά της Fed, που αναμένεται να δημοσιευτούν αργότερα.

Κέρδη για το US Oil, πιέζονται χαμηλότερα Χρυσός και Ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, μικρότερη του αναμενόμενου ήταν η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομίας της Χώρας, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,5% σε μηνιαία βάση, έναντι πτώσης 1,8% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Η ΕΚΤ απέκλεισε την Περιφέρεια της Καταλονίας από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, μεταδίδει η Ισπανική "El Mundo". Σύμφωνα με την Ισπανική εφημερίδα, η ΕΚΤ εκτιμά πως η Καταλονία δεν πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Με βάση τους κανονισμούς για το "QE", η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να επενδύσει σε ομόλογα που αξιολογούνται χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα. Κάτω από την βαθμίδα αυτή έχουν υποβαθμίσει την Καταλονία και οι τρεις μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, Fitch, Stantards & Poor's και Moody's.

"Τα υψηλά επίπεδα χρέους στην Κίνα θα ασκήσουν πιέσεις στην Ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια και μπορεί να απειλήσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα", προειδοποιεί η Fitch. O οίκος αξιολόγησης υποστηρίζει, σε έκθεσή του, ότι "η αξιοσημείωτη κλιμάκωση της μόχλευσης σε όλη την Κινεζική Οικονομία, μετά την κρίση του 2008, σημαίνει πως ο φιλόδοξος στόχος του Πεκίνου για ανάπτυξη 6,5 με 7% ανάμεσα στο 2016 και το 2020 φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Αν και το Δημόσιο χρέος της Κίνας βρισκόταν στο 55% του ΑΕΠ, στο τέλος της περασμένης χρονιάς, το σύνολο της πίστωσης σκαρφάλωσε στο 200% του ΑΕΠ το 2015 από 115% το 2008". Η Fitch εκτιμά ότι "το πραγματικό νούμερο είναι πιο κοντά στο 250%. Αναμένει πως θα σκαρφαλώσει στο 260% του ΑΕΠ ως το τέλος του έτους, καθώς το χρέος συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι η Οικονομία".

Επιστροφή στο ΧΑ

Το ποσό του 1,138 δισ. ευρώ άντλησε το Ελληνικό Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,97%

"Οι εντάσεις μεταξύ ΔΝΤ, Γερμανίας και Ελλάδας αναμένεται να ενταθούν καθώς θα πλησιάζουμε στις 20 Ιουλίου", εκτιμά σε έκθεσή της η Goldman Sachs, στην οποία σημειώνει την επαναφορά των σεναρίων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο οίκος επισημαίνει ότι στις 20 Ιουλίου, η Αθήνα καλείται να αποπληρώσει 2,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. "Το ΔΝΤ συνεχίζει να ζητά μεγάλης κλίμακας ελάφρυνση χρέους, καθυστερεί την ολοκλήρωση της Αξιολόγησης και θέτει εν αμφιβόλω τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Ωστόσο, το αίτημα για μεγάλη ελάφρυνση προσκρούει στην άρνηση της Γερμανίας και άλλων Χωρών της Ευρωζώνης" αναφέρει.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 562,88 (+0,29%) και 553,3 μονάδων (-1,41), μετά τις 11.42 μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 554,74 (-1,16%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 554,12 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 1,27%.

Ο τζίρος, παρά τις "υποσχέσεις" της πρώτης ώρας συναλλαγών, υποχώρησε στα 48,2 εκατ. από τα οποία τα 5,2 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΦΦΓΚΡΠ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΟΠΑΠ). Alpha Bank και Εθνική απέσπασαν το 53% της συνολικής μικτής αξίας αυναλλαγών.

Από τις μετοχές του 25αρη και όπως προαναφέρθηκε, μόνο η Grivalia δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο. Δεν "πρασίνισαν" καθ' όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι Viohalco, Lamda Development, Jumbo, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελ. Πετρέλαια, Lamda Development και στο χαμηλό ημέρας οι Alpha Bank, ΕΥΔΑΠ, Μέτκα και ΟΛΠ.

Κακή η τελική εικόνα με 34 ανοδικές μετοχές, έναντι 56 πτωτικών, ενώ για 16 τίτλους οι ημερήσιες απώλειες ξεπέρασαν το 5%.

---ΧΠΑ

Πτωτικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή αύξηση στα συμβόλαια του δείκτη και αισθητή υποχώρηση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (33.359 συμβόλαια).

Στα 10.801 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).

Τα συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.096, 1.941 για τον Απρίλιο, 155 για τον Μάιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 151,25) κινήθηκε μεταξύ 150,25 και 154 μονάδων, γυρίζοντας σε μικρή υπερτίμηση 0,4%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 ΔΕΗ, 21.000 Εθνική, 6.200 ΟΠΑΠ, 20.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΠΑΠ (250), ΔΕΗ (518), Alpha Bank (3.059), Eurobank (2.079), Πειραιώς (9.637), Εθνική (16.113), MIG (780), ΟΤΕ (353), Folli Follie Group (110).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap υποχώρησε στο 43%, ενώ ο πενιχρός όγκος συναλλαγών ήταν στα 49 δικαιώματα (37 αγοράς και 12 πώλησης).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Εθνική (1.220.527 τεμ.). Πειραιώς (2.210.343 τεμ.), Alpha Bank (2.447.600 τεμ.) και Eurobank (1.064.879 τεμ.), ΔΕΗ (1.202.524 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v