ΧΑ: Ανοδική προσπάθεια μέσω τραπεζών

Σταθεροποιητική κίνηση για το Γενικό Δείκτη, με τις τραπεζικές μετοχές να χάνουν τα αρχικά κέρδη τους. Ανθεκτικές οι στηρίξεις, υποδηλώνοντας την αναμονή των επενδυτών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης παρά τις «αναταράξεις». Το σενάριο για ανοδική «διαφυγή» πάνω από τις 600 μονάδες.

Τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις με πτώση τον Απρίλιο και πέντε στη σειρά με το ΧΑ χαμηλότερα, στις 554,12 μονάδες.

Με μέτριες συναλλαγές και ανάλογο τζίρο και η υποχώρηση την Τετάρτη με σημαντική διόρθωση για τον τραπεζικό κλάδο, τον ΔΤΡ οριακά χαμηλότερα των 40 μονάδων και τον FT 25 στις 150,66 μονάδες.

Σε αυτή τη συγκυρία το ΧΑ επηρεάζεται λιγότερο -ακόμη- από τις διεθνείς αγορές και περισσότερο από τις εξελίξεις σχετικά με την αξιολόγηση και τη ροή των διαπραγματεύσεων δανειστών - Αθηνών. Προς το παρόν οι traders παραμένουν μεν επιφυλακτικοί, πλην όμως θεωρούν ως επικρατέστερο ενδεχόμενο αυτό της ολοκλήρωσης της "πρώτης αξιολόγησης", εκτίμηση που αποτυπώνεται στις με φειδώ ρευστοποιήσεις θέσεών τους και την ελεγχόμενη ροή πωλήσεων που -μέχρι τώρα- δεν ακυρώνουν τη βραχυπρόθεσμα ανοδική φορά (που δημιουργήθηκε τον Μάρτιο).

Η ουσία εντοπίζεται σε αυτό που σημειώνει η Ελενα Λάσκαρη, για προσπάθεια της ελληνικής πλευράς για συμφωνία με την Ευρώπη και με "αστερίσκο" το ΔΝΤ, αλλά και στην πρόθεση του οικονομικού επιτελείου για την επίτευξη μίας... μερικής συμφωνίας με τους δανειστές.

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση, υπό το βάρος (κυρίως) του "μεταναστευτικού" αλλά και των πανταχόθεν πιέσεων που δέχεται, επείγεται για μία συμφωνία μέχρι τα τέλη Απριλίου και ει δυνατόν με σαφείς αναφορές ή ακόμη και με μία... μερική συμφωνία μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες και πριν τη Σύνοδο του ΔΝΤ.

Ωστόσο, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρόκειται για μία συμβιβαστική διέξοδο υπό το βάρος όσων έχουν φέρει σε δυσχερή θέση όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τους Ευρωπαίους στα δικά τους ανοιχτά μέτωπα.

Ομως με "μία συμφωνία, ό,τι... να 'ναι", υποστήριζε έμπειρος παράγων της αγοράς, ελάχιστα προβλήματα λύνονται επί της ουσίας. Απεναντίας η προοπτική της οικονομίας διαγράφεται ακόμη δυσκολότερη. Αρκεί μία "τέτοιου είδους συμφωνία", μία "ημιτελής αξιολόγηση" επί της ουσίας για να υποστηρίξει μία πραγματική ανοδική διαφυγή για το ΧΑ και να θέσει τις προϋποθέσεις για κίνηση πάνω από τις 630/640 μονάδες; Οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις και οι τεχνικές ενδείξεις συνηγορούν υπέρ μίας κίνησης υψηλότερα των 600, προς τις 630/640 μονάδες, αλλά για τη συνέχεια απαιτούνται ουσιαστικές κινήσεις που θα μπορούσαν να τονώσουν το κλίμα και να δημιουργήσουν μόχλευση.

Εάν φερειπείν την... ημιτελή συμφωνία ακολουθήσουν 1-2 ενέργειες από την πλευρά της ΕΚΤ, το ενδεχόμενο συνέχισης της αντίδρασης θα μπορούσε να έχει τύχη. Δεδομένης της συσσώρευσης στα χαμηλά, για τον τραπεζικό κλάδο, και τις αλλαγές θέσεων που συνεχίζονται τις τελευταίες ημέρες, ο ΔΤΡ μπορεί να διαγράψει μία ισχυρή αντίδραση, ανάλογη με αυτήν από τα ιστορικά ελάχιστα της 11ης Φεβρουαρίου.

Το γεγονός πως στις τελευταίες 5 πτωτικές συνεδριάσεις οι βασικοί δείκτες και μετοχές-σηματωροί δεν έχουν χάσει τις βραχυπρόθεσμες στηρίξεις τους παραπέμπει στην αναμονή των traders και στην προσδοκία τους για μία ισχυρή ανοδική αντίδραση. Θα μας λύσει όμως κάτι τέτοιο, τα αδιέξοδα της αγοράς; Την πραγματική θέση των επιχειρήσεων και της πραγματικής οικονομίας, όταν θα ακολουθεί ομοβροντία φορο-μέτρων και περικοπών; Το πιθανότερο, για έναν βραχυμεσοπρόθεσμο ανοδικό κύκλο, όχι. Ωστόσο θα μπορούσε να πυροδοτήσει την κίνηση προς τις 630/640 μονάδες, για την οποία εδώ και ημέρες κάνουν λόγο οι ειδικοί της αγοράς και "βλέπουν" αρκετοί αναλυτές.

Ως καθημερινή στήλη, και δη βραχυπρόθεσμη, η εστίασή μας παραμένει στους σύντομους κύκλους και στα περιθώρια αποκόμισης υπεραξιών (και αποφυγής ζημιών). Ασπαζόμαστε την εκτίμηση πως η κυβέρνηση βιάζεται να κλείσει (έστω όπως όπως...) μία συμφωνία (ακόμη και ημιτελή), προκειμένου να αποφύγει τα χειρότερα (και ένα deja vu των περυσινών), αλλά και ότι οι δανειστές (ειδικά οι Ευρωπαίοι) θέλουν να τελειώνουν με το ελληνικό πρόβλημα (έστω προσωρινά, σε αυτή τη συγκυρία των αγορών) για να προχωρήσουν παρακάτω.

Τεχνικά, για τους βασικούς δείκτες ισχύουν οι "μετρήσεις" που αναρτώνται τις τελευταίες ημέρες στον Εκηβόλο, όπως και τα περιθώρια αντίδρασης-υποχώρησης.

Για τον FT 25, οι 153 μονάδες είναι από χθες η πρώτη αντίστασή μας, με κύρια τις 155 και stop για τους short η υπέρβαση των 157 μονάδων. Οι 149 είναι μία πρώτη στήριξη αλλά η κυριότερη έχει διαμορφωθεί στις 145 μονάδες. Οι 145 επ' ουδενί πρέπει να χαθούν, καθώς αλλάζει όλη η βραχυπρόθεσμη τάση (σε εβδομαδιαία μέτρηση).

«Κλειδί» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με κρίσιμο σημείο για τον ΔΤΡ τις 36 μονάδες, περιοχή που δεν πρέπει να χαθεί.

Μετοχή των ημερών η Αεροπορία Αιγαίου με διαδοχικά υψηλά, τίτλος που έχει εισέλθει σε κρίσιμο σχηματισμό (τριγώνου) του ΟΠΑΠ.

Στα υπόψη η κινητικότητα που παρατηρείται σε μετοχές που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αναβαθμιστούν στην επόμενη αναθεώρηση των δεικτών FTSE. Σε Τράπεζα Κύπρου και Σαράντη καταγράφονται κινήσεις που χρήζουν προσοχής.

Σημ.: Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση της αγοράς και της συνέχειας στο rosicrux.blogspot.gr (Ζάλευκος ο Λοκρός), με τον "μετρητή" να συνοψίζει πως "... ναι μεν βρισκόμαστε σε ένα καθοδικό κύμα, το οποίο όμως είναι ασθενές. Η πιο πιθανή εξέλιξη είναι μικρής διάρκειας και έντασης συνέχεια της καθόδου και έπειτα αντιστροφή και πορεία προς τις 600 μονάδες, όπου μετά από "μάχη" θα ακολουθήσει ανοδική διάσπαση". Για να συμπληρώσει, ότι "... ο εξελεγκτικός χρόνος των ακροτάτων λέει ότι είναι αρκετά πιθανόν τα χειρότερα να έχουν παρέλθει και να βρισκόμαστε στην αρχή του επόμενου σκέλους μίας πιο μακροχρόνιας ανοδικής διόρθωσης της μεγάλης πτώσης από το 2008".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v