Με νύχια και με δόντια το χθεσινό θετικό «κλείσιμο» στο Χ.Α. Μετά από ακόμη μία συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στην περιοχή των 535 μονάδων, ο FT 25 στις 149 μονάδες, με τον τραπεζικό στις 41 μονάδες.
Ετσι, υπό το βάρος και του διεθνούς κλίματος η αγορά ξεκίνησε σήμερα με απώλειες της τάξης του 2% και τον Γενικό Δείκτη να προσγειώνεται στις 524 μονάδες.
Για τους δύο από τους τρεις βασικούς δείκτες το «κλείσιμο» έγινε πάνω από τις περιοχές στήριξης που μας ενδιαφέρουν, δηλαδή τις 520 και τις 141 μονάδες για τον Γ.Δ. και τον 25άρη αντίστοιχα.
Συναλλαγές 70,3 εκατ. τεμαχίων, τζίρος 45,6 εκατ. ευρώ, πρακτικά στο μισό σχεδόν του μέσου όρου των τελευταίων συνεδριάσεων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη βραχυπρόθεσμη τάση, καθώς παραπέμπει σε επιφυλακτικότητα-διστακτικότητα ακόμη και των πιο... γρήγορων παικτών αλλά και αβεβαιότητα για τις εξελίξεις.
Η κατάσταση εκτός των τειχών απαράλλαχτη με αυτήν των ημερών του Ιανουαρίου, μία πάνω-δύο κάτω, με ρυθμιστή το πετρέλαιο και τη Wall Street να διορθώνει, ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί οι ευρωαγορές. Πρόγευση του τι μας επιφυλάσσει το 2016 έχουμε λάβει άπαντες, προεξοφλώντας πως οι... ρυθμιστές που καθορίζουν τη τάση των αγορών θα μας απασχολούν για το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Η πλειονότητα των ενεργών επενδυτών και παικτών έχει προσαρμοστεί πλέον στους όρους του παιχνιδιού για φέτος, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μεταβλητότητα, επιτάχυνση των κινήσεων, επιβάρυνση του ρίσκου γενικώς.
Εντός των τειχών πάλι, η κατάσταση όλο και περιπλέκεται. Το ασφαλιστικό προφανώς «καίει», σήμερα η πρώτη «μάχη» κυβέρνησης - Ν.Δ. (υπό τη νέα ηγεσία) στη Βουλή, προεξοφλώντας πως θα ακολουθήσουν κι άλλες.
Στον «αέρα» η ενοποίηση των Ταμείων, αποκαλύπτει η Ρούλα Σαλούρου, «μετωπική» στην κυβέρνηση ετοιμάζει η αντιπολίτευση, σημειώνει ο Φίλιππος Πανταζής, με τα νεότερα να προοιωνίζονται περαιτέρω... υπερθέρμανση του κλίματος.
Υποθέτοντας πως το ασφαλιστικό περνάει, έπεται η αξιολόγηση, όπου κι εδώ «συγκρούονται» δύο τάσεις. Η πρώτη, όπως εκφράστηκε χθες ξεκάθαρα από τον Διοικητή της ΤτΕ, με τη θέση του Γιάννη Στουρνάρα πως θα πρέπει να αποφευχθούν οι ατέρμονες συζητήσεις να απηχούν την άποψη και επιδίωξη του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Η δεύτερη ακούστηκε χθες από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, πως η αξιολόγηση μπορεί να πάρει και δύο μήνες.
Σημειωτέον πως σε περίπου δύο μήνες είναι το Πάσχα των Καθολικών, διάστημα για το οποίο άνοιξε συζήτηση το σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου.
Τούτων δοθέντων, φαίνεται πως σε αυτή τη συγκυρία δημιουργείται ένα... κενό, εξέλιξη που δικαιολογεί την αυξημένη επιφυλακτικότητα από την πλευρά πολλών παικτών.
Για το θετικό κλείσιμο στο... παρά πέντε, μας ενημέρωσε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον τζίρο να είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων συνεδριάσεων. Γεγονός που καθιστά τους παίκτες ακόμη πιο διστακτικούς, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για το τι μέλλει γενέσθαι καταρχήν σε πολιτικό επίπεδο.
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης S&P μπορεί να προκάλεσε μικρή αποκλιμάκωση στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο στο χρηματιστήριο δεν αποτυπώθηκε αυτή η θετική ενέργεια του οίκου.
«Κλειδί» για το Χ.Α. παραμένουν οι τράπεζες, με την Αναστασία Παπαϊωάννου να αναφέρεται στην πίεση για νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει πώληση δανείων με ενέχυρο μοναδική κατοικία. Προσωπική εκτίμηση πως πρόκειται περισσότερο για πίεση «εκφοβισμού» παρά ουσίας, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, και με το πολιτικό σκηνικό τόσο ρευστό και το λεγόμενο «προσφυγικό» μείζον πρόβλημα για το Βερολίνο. Πίεση, «εκφοβισμός» ή ό,τι άλλο, που δείχνει τη δεινή θέση στην οποία παραμένει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Από τις μετοχές του κλάδου η Alpha Bank παραμένει σηματωρός, με την τιμή να απέχει από αυτήν της ΑΜΚ, αλλά με την Εθνική οδηγό σε αυτή τη φάση της αγοράς. Αποθαρρυντική ένδειξη το ότι η μετοχή της Εθνικής κατάφερε μεν να κλείσει πάνω από τα τελευταία χαμηλά της, χωρίς παρ' όλα αυτά να πιάσει τον στόχο του 0,268 του ευρώ. Ικανοποιητική η εικόνα για ΟΤΕ και ΜΕΤΚΑ, που ως κοντινότερα τεχνικά σημεία αναφοράς έχουν τα 7,96 και τα 7 ευρώ αντίστοιχα.
Στα μικρά χαρτιά που... κερδίζουν τα μεγάλα, εστιάζει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, σημειώνοντας πως από τα 129 «χαρτιά» που υπεραπέδωσαν, μόνον 13 ανήκουν στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.
Η... συμβουλή του Gideon Rachman για ανταλλαγή... χρέους με... πρόσφυγες είναι μία πτυχή (αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του στους Financial Times), εστιάζοντας στο ότι «... το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο, αλλά πτυχές του μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται».
Και ακόμη είμαστε στον πρώτο μήνα του 2016.