Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

Κέρδη άνω του 2% καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, με τις τράπεζες στη θέση του «οδηγού». Υπεραποδίδει η Πειραιώς, μεγάλη άνοδος και για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Lamda, Ελλάκτωρ. Αύξηση συναλλαγών και ενδιαφέροντος για ΟΛΠ και ΟΛΘ. Αλλαγή σκηνικού στο ΧΠΑ.

Με χρονοκαθυστέρηση το ΧΑ ακολουθεί την ισχυρή αντίδραση των ξένων και δη των ευρωπαϊκών, με ενδεικτική την επαναπροσέγγιση των 9.800 μονάδων για τον DAX στη Φρανκφούρτη.

Σημαντικά τα κέρδη από Φρανκφούρτη, Παρίσι, μέχρι Μιλάνο, Μαδρίτη και την Αθήνα, με καταλύτη (κυρίως) τις χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι αλλά ειδικότερα για την ελληνική πλευρά και τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ και του Ελληνα πρωθυπουργού.

Εως 2,85% νωρίτερα ο DAX προς τις 9.800 μονάδες, "ανάσες" στο Μιλάνο για τις ιταλικές τράπεζες, σχεδόν 4,50% το ποσοστό για τον Δείκτη Τραπεζών στο ΧΑ. Μάλιστα την τελευταία ώρα έχει αυξηθεί η συναλλακτικότητα στις τραπεζικές μετοχές έναντι των blue chips, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στο 64% του συνόλου.

Μάλλον μέτριες οι συναλλαγές, ανάλογος ο τζίρος, κάτι που αποδίδεται στην επιφυλακτικότητα πολλών παικτών (ενδεχομένως μετά και το χθεσινό... πάθημα), με διάχυση ρευστότητας και σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ αλλά και Coca Cola, Jumbo, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, FF Group, Motor Oil, Μυτιληναίου, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.

Να συνεκτιμηθεί πως με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, αυξημένο είναι το ενδιαφέρον για τις μετοχές του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, με την αξία των συναλλαγών να φτάνουν τις 205 και 140 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα. Συνολικά σχεδόν 350 χιλιάδες ευρώ (στις 13:50) είναι οι συναλλαγές... 6μήνου για τις συγκεκριμένες μετοχές. Τζίρος ενδεικτικός του ενδιαφέροντος αλλά και της μόχλευσης που μπορεί να δημιουργηθεί με αφορμή μία είδηση, μία συμφωνία που αρέσει στις αγορές.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως η κατακόρυφη ενίσχυση του ενδιαφέροντος, συνακόλουθα των συναλλαγών και του τζίρου στην προκείμενη περίπτωση του ΟΛΠ (και του ΟΛΘ) δείχνει το πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει το κλίμα, η τάση, εάν και εφόσον συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι.

Προς τις 540 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, οριακά στις 148 μονάδες ο FT 25, πιάνοντας τον πρώτο από τους στόχους που είχαν τεθεί βραχυπρόθεσμα. Σχετική αναφορά έχει αναρτηθεί στον Εκηβόλο από τις 11:32, συμπληρώνοντας πως κύριος στόχος παραμένει η επαναπροσέγγιση των 158 μονάδων.

Σε Εθνική και Πειραιώς καταγράφεται η μεγαλύτερη αντίδραση, καθώς είχαν προηγηθεί σημαντικότατες απώλειες. Στο 15,97% οι εβδομαδιαίες απώλειες για τη μετοχή της Εθνικής, παρά το συν 7,56% που ενισχυόταν νωρίτερα ο τίτλος.

Στο 34,82%(!) η εβδομαδιαία "βουτιά" για την Πειραιώς, που νωρίτερα αντιδρούσε πάνω από 8% στο 0,161 ευρώ.

Θυμίζουμε τις τελευταίες εκθέσεις των Credit Suisse και Alpha Finance για τον τραπεζικό κλάδο και τα περιθώρια αντίδρασης κάθε μίας μετοχής ξεχωριστά.

Να συνεκτιμηθεί πως οι εβδομαδιαίες απώλειες για τον ΔΤΡ φτάνουν στο 22% στο ίδιο διάστημα.

Είναι προφανές, πως σε αυτή τη φάση της αγοράς επιχειρείται η ανάκτηση (μικρότερου ή μεγαλύτερου) μέρους των συντριπτικών απωλειών που έχει δεχθεί ο κλάδος τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ενδιαφέρον το ότι όσο περνά η ώρα επιταχύνεται ο ρυθμός συναλλαγών στις τραπεζικές μετοχές, με τον τζίρο να κερδίζει σταδιακά έδαφος σε... βάρος των μη τραπεζικών.

Σημαντική κίνηση και στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ, με τον Οργανισμό σχεδόν 5% υψηλότερα, στα 7,45 ευρώ, τον ΟΠΑΠ στα 6,56 και τη ΔΕΗ στα 3,32 ευρώ.

Ενθαρρυντικό πως νωρίτερα (στις 14:00) επικρατούσε εντελώς διαφορετική εικόνα απ' ό,τι στη χθεσινή συνεδρίαση (τέτοια ώρα είχε γυρίσει η αγορά...), με κινητικότητα και στα περισσότερα blue chips.

Ανάλογη προσπάθεια και σε αυτές τις περιπτώσεις, με τον Μυτιληναίο από τα χαμηλά της Δευτέρας στα 2,86 ευρώ νωρίτερα έως τα 3,21 ευρώ. Εως το 1,19 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, έως το 9,90 ευρώ της Jumbo, έως τα 3,73 ευρώ η μετοχή της Lamda Development κ.α.

Από τις μετοχές του FT Mid Cap το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον τίτλο του ΟΛΘ, αλλά και των MIG, ΕΥΑΘ.

Χρήζει προσοχής η διόρθωση με αυξημένες συναλλαγές/τζίρο για τη μετοχή της Frigoglass στο 1,63 ευρώ και της Attica Bank στο 0,149 ευρώ.

Στο ΧΠΑ και πάλι αλλαγή του σκηνικού με πολλά Συμβόλαια σε premium (έως 3,13%), ενώ στα ΣΜΕ μετοχών ξεχωρίζουν τα 5.123 της ΕΤΕ, τα 4.952 της Πειραιώς, τα 3.240 της Eurobank και τα 1.283 ΣΜΕ της Alpha Bank, περίπου στις 14:10. Η πλειονότητα των ΣΜΕ τραπεζικών μετοχών με σημαντικό premium.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v