Κέρδη για το Χρηματιστήριο στο ξεκίνημα

Ανοδο καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης. Η κόντρα για το ασφαλιστικό αλλά και το παζάρι με τους δανειστές βρίσκονται στο προσκήνιο. Επιβαρύνεται η τεχνική εικόνα των δεικτών. Στο επίκεντρο (και) ο τραπεζικός κλάδος.

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές, το πετρέλαιο στήριξε την άνοδο στη Wall Street, αλλά στο ΧΑ μετά από μία συνεδρίαση... γκραν γκινιόλ, οι πωλητές είχαν και πάλι τον τελευταίο λόγο.

Συνεδρίαση όπου απογοητεύτηκαν και οι τελευταίοι αισιόδοξοι καθώς το αρνητικό "γύρισμα" βασικών δεικτών και μετοχών ήταν αναιτιολόγητο με βάση τα όσα διαδραματίζονταν εκείνη την ώρα σε Ευρώπη, σΝταβός και στα διάφορα μπλόκα ανά την επικράτεια.

Συνεδρίαση αυξημένης μεταβλητότητας, με ακραίες διακυμάνσεις, τον τραπεζικό κλάδο για πολλοστή φορά με νέα υποχώρηση προς τις 38 μονάδες (σε λίγο ο ΔΤΡ θα χρειάζεται και νέο... reverse split), σε σημείο που να γεννώνται ερωτήματα για το τι μπορεί να είναι αυτό που εξωθεί ακόμη και συντηρητικούς παίκτες να μειώνουν ή σχεδόν μηδενίζουν τις θέσεις τους.

Αποθαρρυντική εικόνα από τη στιγμή που διορατικοί insiders επιμένουν να ρευστοποιούν θέσεις τους όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και σε εισηγμένες/μετοχές που μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου τούς απέφεραν διψήφιες αποδόσεις (σε διάστημα τουλάχιστον 52 εβδομάδων). Εικόνα που δεν συνάδει με τα όσα γνωρίζουμε, φημολογούνται ή και διαρρέονται, εκτός εάν συμβαίνει κάτι άλλο το οποίο δεν το έχει αντιληφθεί η αγορά παρά μόνον οι λίγοι συγκεκριμένοι παίκτες.

Αξιον απορίας καθώς οι θέσεις πώλησης/short δεν δικαιολογούν κάλυψη ανάλογη με την έκθεση που μπορεί να έχουν οι παίκτες στην υποκείμενη αγορά.

Οι συναλλαγές στα 157,8 εκατ. ευρώ, ο τζίρος στα 75,7 εκατ. ευρώ σε μία σταθερή ροή πωλήσεων -τουλάχιστον- από την αρχή της χρονιάς -από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου- καθώς συγκεκριμένοι παίκτες μειώνουν θέσεις ή αποχωρούν από την ελληνική αγορά ολοκληρωτικά (κάτι που δεν μπορούμε να ξέρουμε).

Εύλογα θέτει το ερώτημα φίλος της στήλης, πως ακόμη και εκείνοι που κερδοσκόπησαν στην πτώση και έχουν κάθε λόγο να πανηγυρίζουν, αισθάνονται πλέον ανησυχία και αναρωτιούνται τι γνωρίζουν οι πωλητές, τι προεξοφλεί το ελληνικό χρηματιστήριο;

Προφανώς η κόντρα για το ασφαλιστικό, τα μπλόκα στους δρόμους, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, οι "εκβιασμοί" των δανειστών, η υποχωρητικότητα της κυβέρνησης, η οικονομική ασφυξία, είναι λόγοι αρνητικοί για να "πατώνει" και το χρηματιστήριο.

Ωστόσο το ΧΑ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αφορμές, όταν αυτές δίνονται από τα ξένα χρηματιστήρια, που επίσης έχουν περιέλθει σε διορθωτική τροχιά αλλά αντιδρούν -έστω τεχνικά-, έχουν εκλάμψεις -έστω πρόσκαιρες-, δίνουν ευκαιρίες διαφυγής. Στο ΧΑ, μόλις σε δύο συνεδριάσεις -από την αρχή του έτους- δόθηκαν ισάριθμες αφορμές για έξοδο σε καλές τιμές, άντε και άλλη μία χθες στα υψηλά της ημέρας, όταν ο ΓΔ αντέδρασε έως τις 536,35 μονάδες. Ομως και πάλι η υποχώρηση που ακολούθησε και το "χαμηλό" ημέρας στις 519,19 μονάδες εξέπληξε δυσάρεστα ακόμη και short παίκτες.

Συνεπώς σε αυτή τη συγκυρία, σημασία μπορεί να έχει και η παραμικρότερη λεπτομέρεια και αναφέρομαι αφενός, στην εικοτολογία που έχει αναπτυχθεί και πάλι με αφορμή τον ΤΙΤΑΝα (εύστοχη η αναφορά του Χαμαιλέοντα), αφετέρου, στις πρώτες γκρίνιες από τους δανειστές για το ασφαλιστικό, που αναφέρει η Ρούλα Σαλούρου.

Ο Χρήστος Κίτσιος επιχειρεί να εξηγήσει το... φαινόμενο σημειώνοντας πως όσοι ρευστοποιούν με ζημία, πρώτα πουλάνε και μετά ρωτάνε... αλλά και πάλι...

Για τη χθεσινή συνεδρίαση γκραν γκινιόλ ο Θανάσης Σταυρόπουλος παραθέτει τα παράδοξα και αντιφατικά της ημέρας, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει σε σταθερή αδυναμία και με συνεχόμενους πωλητές.

Τεχνικά η εικόνα δραματική για τους κύριους δείκτες, με ελάχιστη προϋπόθεση για τη συνέχεια, την αντίδραση έστω προς τις 158 μονάδες για τον FT 25, καθώς η επαναπροσέγγιση των 160-162 μονάδων μετά και το χθεσινό «γύρισμα» μοιάζει με όνειρο των long παικτών. Θυμίζουμε πως το τελευταίο πτωτικό gap διαμορφώθηκε στις 176 μονάδες.

Πρακτικά ίσως ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η περαιτέρω διόρθωση με υποχώρηση του δείκτη ακόμη και προς τις 125 μονάδες έχει να κάνει μόνο με το αν ολοκληρώθηκε ο πτωτικός κύκλος στις διεθνείς αγορές.

Κάτι που τουλάχιστον το πτωτικό διάγραμμα του DAX δεν μας το δείχνει...

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v