Στο άρμα Ντράγκι δέθηκε και το Χρηματιστήριο καθώς οι δείκτες ανακάμπτουν μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΤτΕ ότι η κεντρική τράπεζα θα επανεξετάσει την στρατηγική της το Μάρτιο.
Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:
Με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να έχει "γυρίσει" ανοδικά, στο ελληνικό έχει κοπάσει ο ρυθμός των πωλητών ενώ κατά διαστήματα στα χαμηλά ενεργοποιούνται και εντολές αγορών.
Η αντίδραση του DAX από τις 9.348,74 έως τις 9.479,88 μονάδες συνέβαλε στο να αμβλυνθεί η πίεση στις κυριότερες αγορές του "κέντρου" (Παρίσι ) αλλά και της "περιφέρειας" (Μιλάνο, Μαδρίτη κ.ά.), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η προσυνεδριακή εικόνα της Wall Street μετά και το χθεσινοβραδυνό "άδειασμα" (με απώλειες στις 1.859,33 μονάδες ο S&P 500).
Εύλογη και η αναμονή για την όποια απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, αν και ο επικεφαλής M. Draghi επιλέγει να ακολουθεί τακτική "περιμένοντας και βλέποντας".
Στο ΧΑ το κλίμα παραμένει ευμετάβλητο, καθώς από τη μία απασχολούν οι κινητοποιήσεις (με αιχμή τις αγροτικές), από την άλλη η κίνηση της Standard & Poor's να ανοίξει ένα... παράθυρο στο ενδεχόμενο της αναβάθμισης, εάν και εφόσον επιτευχθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Σαν να λέμε... καρότο αλλά και... μαστίγιο από τους δανειστές, την ώρα που στη χώρα "φουντώνουν" οι κινητοποιήσεις, κυρίως στο μέτωπο των αγροτών.
Πάντως σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία αναμένεται με ενδιαφέρον η δημοσιοποίηση κι άλλων εκθέσεων, αναλύσεων από ξένους οίκους, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει βραχυπρόθεσμα.
Ωστόσο ακόμη είναι πρώιμο να θεωρηθεί πως για τον Γενικό Δείκτη γίνεται ένα διάλειμμα με σημείο αναφοράς την περιοχή των 520 μονάδων και ότι συντρέχουν επαρκείς ενδείξεις για μία ανοδική αντίδραση, τουλάχιστον όσο συντηρούνται οι πιέσεις έως 2%-2,5% χαμηλότερα στις τράπεζες.
Σταθερά με απώλειες ο Δείκτης Τραπεζών δεν έχει δει θετικό πρόσημο, παρά μόνο στα πρώτα 5' της συνεδρίασης, για να διορθώσει από τις 39,06 έως τις 36,62 και προ ολίγου να κυμαίνεται στις 38,19 μονάδες. Ωστόσο εάν στη συνέχεια περιοριστούν κι άλλο οι αρχικά μεγαλύτερες απώλειες για τον ΔΤΡ, δεν αποκλείεται ο FT 25 να υπερβεί τις 145 μονάδες, που θεωρούνται και η πρώτη βραχυπρόθεσμη (σε ημερήσια μέτρηση) αντίσταση για τον δείκτη.
Σε θετικό έδαφος, σταδιακά μετά τις 14:05, συγκεκριμένες δεικτοβαρείς μετοχές, ωθώντας τον 25άρη προς τις 144 και τον ΓΔ προς τις 528 μονάδες.
Συναλλαγές και τζίρος μάλλον σε μέτρια επίπεδα (*) αλλά με καλύτερη κατανομή μεταξύ τραπεζικών - μη τραπεζικών, με το 53% του τζίρου στην πρώτη κατηγορία και συγκριτικά αυξημένη για τίτλους των ΟΤΕ, Κύπρου, Coca Cola, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ αλλά και Jumbo, Μυτιληναίο, Αεροπορία Αιγαίου, ενώ την τιμητική της έχει σήμερα η μετοχή του ΟΛΠ.
Στα υπόψη της συνεδρίασης:
- το εύρος συγκεκριμένων μετοχών, βελτιώνοντας τη μεταβλητότητα, με ενδεικτική τη μετοχή του ΟΤΕ που κυμαίνεται στα 7,03-7,69 ευρώ,
- η επανεμφάνιση αγοραστών από τα χαμηλά σε σηματωρούς όπως είναι οι Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια,
- η διασπορά των συναλλαγών/τζίρου (στο 47% ο τζίρος για τις μη τραπεζικές),
- το μικρό premium, που μετά από ημέρες κάνει την εμφάνισή του καταρχήν στα Συμβόλαια του FT 25.
Οσον αφορά στο ΧΠΑ, που ως αντασφαλιστικός μηχανισμός συχνά προηγείται της υποκείμενης αγοράς, στις 14:10 είχαν γίνει περί τα 2.600 Συμβόλαια σε τιμές κατά τι υψηλότερες απ' ό,τι για τον FT 25 στην υποκείμενη αγορά.
Στις μετοχές-σηματωρούς πραγματοποιούνται συναλλαγές σε τιμές υψηλότερες του μ.ο. κτήσης στα χαμηλά της εβδομάδας, αναφέροντας ως ενδεικτικό τον Μυτιληναίο. Από τα 2,82 ευρώ -χαμηλά Δευτέρας- η μετοχή έχει αντιδράσει νωρίτερα έως τα 3,14 ευρώ και με ελάχιστη τιμή ημέρας τα 3 ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αρκετοί από όσους τοποθετήθηκαν από τα 2,82 ευρώ "μετρούν" ήδη θετικό αποτέλεσμα.
Από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ τις περισσότερες προϋποθέσεις υπεραπόδοσης έχει του Οργανισμού, εάν μάλιστα υπερβεί τα 6,50 ευρώ. Βελτιωμένη η εικόνα και για τη μετοχή του ΟΤΕ.
Στα 13,30-14,10 η μετοχή του ΟΛΠ μετά τις χθεσινές εξελίξεις, κάτι που δημιουργεί μόχλευση και για τον τίτλο του ΟΛΘ. Εως τα 22,50 ευρώ η μετοχή του Οργανισμού της Θεσσαλονίκης και μάλιστα με συναλλαγές που έφταναν τις 100 χιλιάδες ευρώ. Στα μεσαία, εκτός από τον ΟΛΘ κινητικότητα παρατηρείται σε Intralot, MIG, Attica Bank και Ευρωπαϊκή Πίστη.
Στις 14:15 είχαν αλλάξει χέρια σχεδόν 100 εκατ. μετοχές, ο δε τζίρος διαμορφωνόταν στα 41 εκατ. ευρώ. Πακέτα είχαν γίνει σε Motor Oil (στα 8,60), ένα μικρό στην Intralot και δύο σημαντικά στην Κύπρου, για 28 εκατ. μετοχές συνολικής αξίας 4,2 εκατ. ευρώ.