Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Η επιστροφή στο... 2012 και τα σενάρια

Σε αρνητικό έδαφος ο ΓΔ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης. Παραμένει βαρύ το κλίμα στις αγορές, με το ΧΑ να επαναπροσεγγίζει τα ιστορικά χαμηλά του. Η μείωση θέσεων από τους ξένους, η... κατηφόρα των blue chips και οι τράπεζες. Στις 520 μονάδες η... έσχατη στήριξη.

Στην κατάψυξη η χώρα, στην εποχή των... αρκούδων οι αγορές, με την ελληνική να "γλιστρά" γρηγορότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές.

Εκτός τειχών, "ψύχος" και συνεχόμενες κατολισθήσεις αποτιμήσεων, με αφορμή τις συνέπειες της κινεζικής κρίσης και των παρενεργειών της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου. Εντός, η όξυνση της αντιπαράθεσης κυβέρνησης - κοινωνικών ομάδων, επαγγελματιών, με το "αγροτικό" εν δυνάμει μεγαλύτερο "πονοκέφαλο", επιβαρύνει το ούτως ή άλλως βαρύ κλίμα (και) στο χρηματιστήριο.

Συνεπώς νομοτελειακή θα λέγαμε η... βουτιά στο κενό, που περιέγραφε χθες ο Θανάσης Σταυρόπουλος, για μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από τη μεγαλύτερη πτώση για το 2016. Απώλειες 5,70% για τον Γενικό Δείκτη στις 526 μονάδες, διόρθωση 11,98% για τον Τραπεζικό Δείκτη στις 39, με τον FT 25 κατά 7,37% χαμηλότερα στις 144 μονάδες. Συναλλαγές 169,5 εκατ. μετοχών, τζίρος 83,9 εκατ. ευρώ, που εάν συνεκτιμηθούν με τη διάρκεια του τελευταίου καθοδικού κυματισμού και τον μέσο όρο συναλλαγών, παραπέμπουν σε σημαντική μείωση θέσεων κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια.

Στο ΧΑ είναι κοινή εκτίμηση πως από τις αρχές Δεκεμβρίου συγκεκριμένα funds μείωναν τις θέσεις τους σε blue chips, με τις συνέπειες να αποτυπώνονται έκτοτε σε όλο και ευρύτερο μέρος κυρίως της "μεγάλης κεφαλαιοποίησης".

Συνακόλουθα η διόρθωση των ξένων αγορών, η αβεβαιότητα που έχει επανέλθει (κυρίως) στις αναδυόμενες και τις ευρωπαϊκές αγορές, επιτείνουν την κλίση του ΧΑ σε ολοένα χαμηλότερα επίπεδα.

Το ότι κυρίως ξένα funds μειώνουν θέσεις ή αποχωρούν από μετοχές του FT 25 συνάγεται από την σταθερή --πλέον- κίνηση και των 4 μετοχών των συστημικών τραπεζών σε τιμές όλο και χαμηλότερα των αμκ. Πρόκειται, όπως εκτιμά στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, για κινήσεις παικτών, οι οποίοι μειώνουν θέσεις γενικότερα από αγορές της ευρω-περιφέρειας ενώ τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται αναγκαστικές πωλήσεις σε μετοχές τραπεζικών ομίλων σε Ιταλία, Ισπανία και δευτερευόντως σε Γαλλία (*).

Οι ρευστοποιήσεις θέσεων σε εισηγμένες/μετοχές-σηματωρούς και blue chips ακολούθησαν φυσιολογικά καθώς επρόκειτο για επενδυτικές θέσεις που μέχρι πρόσφατα απέφεραν μικρότερες ή μεγαλύτερες υπεραξίες.

Πλέον όμως για όλο και περισσότερα blue chips το βραχυ-μεσοπρόθεσμο συγκριτικό πλεονέκτημα (σ.σ. της υπεραξίας/της θετικής θέσης) έχει χαθεί ή χάνεται καθώς οι τιμές "επιστρέφουν" σε επίπεδα του 2014 ή του '13.

Σε επίπεδο αγοράς, ο ΓΔ επανέρχεται στα επίπεδα του Ιουνίου του 2012, θυμίζοντας πως την πρώτη εβδομάδα εκείνου του μήνα σημειώθηκαν τα "ιστορικά ελάχιστα" για τον ΓΔ, περί τις 55-60 μονάδες χαμηλότερα από το τρέχον "κλείσιμο".

Με τις διεθνείς αγορές, και δη τις ευρωπαϊκές να... βιώνουν τον "μαύρο Ιανουάριο", το ΧΑ -δεδομένων μάλιστα των εγγενών προβλημάτων- πολύ δύσκολα θα μπορούσε να αντιδράσει. Στην καλύτερη περίπτωση, σε μία ενδεχόμενη συντονισμένη κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών να ακολουθούσε από κοντινότερη ή μακρύτερη απόσταση.

Αλλωστε, όπως σημειώναμε τελευταία, το ΧΑ διορθώνει από τα "χαμηλά" του την ώρα που τα περισσότερα ευρωπαϊκά υποχωρούν από "ιστορικά υψηλά" (ο DAX), ή πολυετή υψηλά (CAC 40, MIB, IBEX κ.ά.).

Οσο το κλίμα στην Ευρώπη παραμένει βαρύ, όσο ο DAX "απειλείται" με βαθιά διόρθωση στην περίπτωση που χαθούν οι 9.100 μονάδες, τόσο το ΧΑ θα πιέζεται χαμηλότερα.

Πιθανότατα οι όποιες αντιδράσεις, όπως λ.χ. της Τρίτης, θα εκλαμβάνονται περισσότερο ως ευκαιρίες για μείωση θέσεων ή γρήγορο trading παρά για αφορμές ενίσχυσης θέσεων αγοράς/long.

Η στρατηγική Τσίπρα στο Νταβός, η επιστροφή των αγορών στην εποχή των... αρκούδων (όπως εύστοχα σημειώνει ο Γιώργος Α. Σαββάκης ), οι εξελίξεις στον ΟΛΠ και τα επόμενα μέτωπα των ιδιωτικοποιήσεων (όπως αναφέρει ο Φώτης Κόλλιας), οι "βυθίσεις" στη Wall Street κ.ά. καθορίζουν λιγότερο ή περισσότερο την τάση, βραχυπρόθεσμα.

Με ξεκάθαρη κλίση στο ΧΑ, τον ΓΔ να αναζητά στήριξη στην εσχατιά των 520 μονάδων και τη θετική είδηση (για τον ΟΛΠ) να ανακοινώνεται μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Ενας... ΟΛΠ δεν φτάνει, σημείωνε στέλεχος της αγοράς, ωστόσο είναι μία κίνηση που σε ορίζοντα χρόνου αρέσει στις "αγορές" και θα μπορούσαμε να τη δούμε ως μία μικρή "υποθήκη" για τη δύσκολη συνέχεια.

Στα μείον για τη βραχυπρόθεσμη τάση το "σπάσιμο" της τάσης και για τη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς χάνοντας τα 7,70 ευρώ ακολουθεί την κατηφόρα που πρώτη ξεκίνησε η ΔΕΗ και από τα μέσα Νοεμβρίου ακολουθεί ο ΟΠΑΠ.

Και είναι γνωστό πως στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ-ΔΕΗ ήταν επενδεδυμένα σημαντικά μεσο-μακροπρόθεσμα επενδυτικού χαρακτήρα κεφάλαια.

(*) Στη διάρκεια της συνεδρίασης θα "ανεβάσουμε" (στον Εκηβόλο) σχετικό πίνακα όπου καταδεικνύεται η κατακόρυφη επιβάρυνση του επενδυτικού ρίσκου για πάνω από 100 ευρωπαϊκές τράπεζες, με τις γαλλικές, ιταλικές και ισπανικές στο... κόκκινο.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v